Last news in Fakti

4 Септември, 2021 15:37 2 553 17

Летището в Кабул е подготвено да посреща хуманитарна помощ

  • афганистан-
  • кабул-
  • летище-
  • полети

Информацията е на посланика на Катар в Афганистан

Летището в Кабул е подготвено да посреща хуманитарна помощ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Технически екип е подготвил летището в Кабул да приема товарни самолети с хуманитарна помощ и скоро то ще е готово и за граждански полети. Това съобщи катарският посланик в Афганистан пред тв канал "Ал Джазира". По думите на дипломата пистата на кабулското летище се ремонтира в сътрудничество с афганистанските власти. Катарската телевизия съобщи също, че от Кабул вече са извършени два вътрешни полета - до Мазар и Шариф и Кандахар.

"Имаше два вътрешни полета от летище Кабул-до Mazar-i-Sharif и Kandahar. Група от катарски технически специалисти продължава да работи по завършването на цялата необходима работа във въздушното пристанище", цитира дипломата телевизионен канал Al Jazeera.

Както уточни дипломата, „през следващите дни летището в Кабул ще може да приема още повече полети“. Според телевизионния канал е излетял самолет от Кабул до град Херат в северозападната част на страната.

Въздушният трафик в Афганистан беше прекъснат от талибаните, които завзеха властта в страната. Радикалите възнамеряваха да го възобновят след оценка на техническото състояние на летището в Кабул, което беше използвано за евакуация на войски, граждани и дипломати на западни държави. Техници от Катар и Турция пристигнаха в столицата, а през последните дни бяха извършени възстановителни работи.

Началото на евакуацията беше по решение на САЩ да прекрати военната операция в Афганистан. След съобщението талибаните започнаха масирана кампания за овладяване на страната. На 15 август президентът Ашраф Гани подаде оставка и напусна страната, а талибаните влязоха в Кабул без бой.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    21 5 Отговор
    За какви помощи става дума, талибаните победиха да се оправят.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 абг

    13 1 Отговор
    За помощи го поговтят бързо.
  • 3 Ами

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    Натам возят помощи, на обратно - опиум. Бартер, ко да прайш
  • 4 Загрижен

    6 0 Отговор
    "Летището в Кабул е поговтено"... Я пак, какво е направено?

    Коментиран от #6

  • 5 уточнение

    4 0 Отговор
    Летището в Кабул е погоВнено...
  • 6 Хихи

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Загрижен":

    Това е на талибански диалект...
  • 7 Грульо

    4 0 Отговор
    Помощи и европейски ценности за Афган. :D
  • 8 Милостиня

    5 1 Отговор
    Разбира се и помощите няма да отидат при талибаните,а при нуждаещите се афганистанци.За такива каузи,не давайте грешни пари.По-добре помагайте лично,винаги,когато имате възможност и когато нуждаещия се ,наистина е такъв.Гредам бокл.ка,здрав,прав,млад,облекал скъсаните дрехи,взел едно кученце да допълни картинката и виси по цял ден пред LIDL.На такива помощ,никога!
  • 9 Demonaz

    5 1 Отговор
    Освен помощи и на готово друго могат ли ? Нали са равни с белите ,бряяя? Нали религията на мира е генста и добра???

    Коментиран от #11

  • 10 На първо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    време два самолета с брашно марка С400 . .
  • 11 Дидие Закора

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Demonaz":

    Хората с тъмна пигментация на кожата,са мързеливи по рождение.Не са глупави.Да еволюират първо на техните територий и тогава да имат право да искат да сме равни на наша територия!

    Коментиран от #12

  • 12 0808

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дидие Закора":

    ...съгласен съм с Вас. Но една малка подробност има: Краварите от яд, че ядоха сопата им задържат голяма сума пари в банките си..Лично познавам Мохамед, авганец отдавна у нас. Въобще не е михлюз..Това е лично мнение.

    Коментиран от #16

  • 13 А сега

    2 0 Отговор
    В Афганистан вътрешни полети, а у нас кога?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Руми

    1 0 Отговор
    Технически екип е подготвил летището в Кабул да приема товарни самолети с хуманитарна помощ и скоро то ще е готово и за граждански полети. Това съобщи катарският посланик в Афганистан пред тв канал "Ал Джазира". По думите на дипломата пистата на кабулското летище се РЕМОНТИРА в сътрудничество с афганистанските власти.Въздушният трафик в Афганистан беше прекъснат от талибаните, които завзеха властта в страната.
    Колко интересно !!!
    А защо е трябвало да се РЕМОНТИРА летището, след като талибаните САМО са ПРЕКЪСНАЛИ полетите. Може би защото оборудването на летището е било потрошено и затова катарските специалисти трябваше да РЕМОНТИРАТ ?
    Те талибаните са много странни, първо си унищожават оборудването, а после го РЕМОНТИРАТ.

    Коментиран от #17

  • 16 Дидие Закора

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "0808":

    Вярвам,аз също познавам и работливи,но това са много малък процент от всички.Всеки ден имам нещастието да виждам 15-тина африканци,как “работят”……Пълна анархия,незнам как един работодател може да си го причини,но нали е модерно да си толерантен.
  • 17 Дидие Закоравя

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Руми":

    Не видя ли видеото с талибани на фитнес и талибани на блъскащи колички?Какво очакваш от един примат?Те не се управляват от ум,а от емоций.
Новини по държави: