Last news in Fakti

10 Септември, 2021 23:00 7 769 51

Остри реакции: германците щели да плащат за безработните в България

  • германия-
  • българия

Едно интервю на генералния секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Паул Цимяк разбуни духовете в Германия

Остри реакции: германците щели да плащат за безработните в България - 1
Снимка: DW

"В България години наред нямаше напредък главно защото ХДС ухажваше един корумпиран премиер" - така германският евродепутат Даниел Фройнд отговори на една реплика на генералния секретар на ХДС Паул Цимяк за България.

Едно интервю на генералния секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Паул Цимяк разбуни духовете в Германия. В разговор с t-online Цимяк определи европейските планове на кандидата за канцлер на Социалдемократическата партия (ГСДП) Олаф Шолц като “опасни”.

"Европа ще бъде наводнена с германски пари"

Цимяк твърди, че в своята програма социалдемократите, които според последните проучвания изпреварват християндемократите, "планират съюз на дългове и трансфери в Европа". "Следователно германските данъкоплатци, пенсионери и спестители в бъдеще ще трябва да отговарят за дълговете на други държави", казва Цимяк и допълва: “И още по-лошо: господин Шолц и ГСДП дори искат да създадат социален съюз! Това означава, че работещите в Германия на практика ще трябва да плащат социалните помощи в други страни чрез данъците и социалните си вноски. Тогава Европа ще бъде наводнена с германски пари”.

На въпрос дали наистина смята подобен сценарий за реалистичен, Цимяк отговаря: “Разбира се. Електроинженерът от Вупертал и медицинската сестра от Кемниц ще плащат за безработните в Румъния, в България или в друга европейска държава. Това е визията на ГСДП за бъдещето на Европа”.

Реакцията на думите на Цимяк не закъсня. Евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд написа в Туитър: “В досегашната предизборна борба Съюзът (между ХДС и посестримата партия ХСС - бел.ред.) не казваше НИЩО за Европа, сега Цимяк подпали кампанията: „Чужденците ви отнемат всичко“. В България години наред нямаше напредък главно защото ХДС ухажваше един корумпиран министър-председател”.

Социалдемократите също реагираха остро на изказванията на Цимяк. “Всеки отговор в това интервю е продиктуван от паника”, заяви лидерът на ГСДП в Бундестага Карстен Шнайдер.

Как ще се казва следващият канцлер на Германия?

Според последното проучване на Infratest dimap социалдемократите на Олаф Шолц са на път да спечелят парламентарните избори в Германия, които ще се проведат на 26 септември. Данните, които бяха публикувани миналата седмица, сочат, че за ГСДП биха гласували 25 процента от германците. Съюзът между ХДС и ХСС би получил рекордно ниските 20 процента. Зелените, които в началото на кампанията бяха сериозен претендент за първото място, също се сриват в допитванията и получават едва 16 процента подкрепа.

Ръстът при социалдемократите се дължи до голяма степен на рейтинга на Олаф Шолц. 55 процента от гласоподавателите го определят като най-компетентен, а 42 процента - като най-симпатичен. При кандидата за канцлер на християндемократите Армин Лашет тези проценти са съответно 14 и 13. Кандидатката на Зелените Аналена Бербок е най-симпатична според 23 процента от германците. Едва 7 процента я определят като най-компетентна.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    54 10 Отговор
    абсолютни шемети ... жалко че типаж от рода на Сталин го няма реално да плащат всичко тия измекяри-най долното племе в европа
  • 2 пешо

    105 4 Отговор
    да си изнесат хипермаркетите, и няма нужда да ни "плащат" нищо. ни-щич-ко! даже ще ни хартисва.

    Коментиран от #17

  • 3 Патето Яки

    104 1 Отговор
    Щом 2млн българи работят в чужбина и в кланиците на Германия трябва да плащате пенсиите на техните родители.

    Коментиран от #10, #44

  • 4 Караибрахим

    78 1 Отговор
    Тя и меркелица много допринесе за всичко това. Но най-виновни са брюкселските тарикати, които са политици некадърници и корумпета.
  • 5 Огнян Балкански

    65 1 Отговор
    Грехът на ХДС - да лансира родни мутри и да им дава европейска легитимация следва да бъде платген! И ще бъде платен.
    Колкото по-бързо си посипят главите с пепел и си признаят грешката, толковеа по-кратък ще е предиодът на изкупление.
  • 6 Браво Цимяк

    56 3 Отговор
    Ти направо разцепи тиквата на две
  • 7 Кук

    50 0 Отговор
    Работят в Германия много българи.Купуваме ви колите . Магазините пак ваши вериги.Налагате ни правила.Купете СУВ ама не китайски.Ами те остават само немски марки от този тип.Айде лицемер
  • 8 Сатана

    72 2 Отговор
    Бълха ги охапали Немците.От 30 год.изсмукват благата на България под всякакви форми.Дори част от Еврофондовете,които ни отпуска ЕС се връща “изпрана кешовица” захранваща партийните каси ма Бококрепителите.Което от своя страна принуждаваше Борисов да пълни шкафа от където му падне.

    Коментиран от #13

  • 9 Прост Германец

    26 0 Отговор
    КАКВИ ПАРИ БЕ,ВИЕ И АМЕРИКА ПРЧАТАТЕ ЕВРО И ДАЛАРИ ПРОСТО ВИТАКА ГЕРМАНСКИ ПАРИ ВИКА,ХАРТИЯ ПО ФОРМАТА НА ПАРИЧНИ ЗНАЦИ
  • 10 ФАКТ !

    50 2 Отговор

    До коментар #3 от "Патето Яки":

    България трябва да бъде осъдена за това,че не плаща пенсии и заплати на българите, както е в другите държави !!!! Нашите работодатели и политици са за ЗАТВОРА !!! Крадоха,крадоха и извършваха престъпления и няма нито един в ЗАТВОРА !!!

    Коментиран от #12

  • 11 Огнян Балкански

    44 1 Отговор
    Даниел Фройнд от зелените го е казал в 1 изречение:
    Мин. предс. лансиран от ХДС е бил корумпиран и заради него (нея?) България няма напредък.

    Какво повече? Разберете го, осмислете го, бъдете адекватни!
  • 12 не думай

    8 20 Отговор

    До коментар #10 от "ФАКТ !":

    Стига с тия популистки бози, ве хора!
    Доходите ни са абсолютно съоитветни на БВП.
    Потърсете кое свива БВП, а не кой да ви печата - дава пари.
    Пари без покритие нямат стойност!

    Коментиран от #19

  • 13 Гост

    31 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана":

    Ама до средностатистическите немци Хилда и Гюнтер нищо не отива. Те бачкат да издържат себе си и децата си, да издържат бежанците, дето мути покани в Германия, да плащат яки данъци на държавата. Благата на България отиват в директните покровители на Боко.
  • 14 В.В.П.

    23 1 Отговор
    Така ,Хитлер, надъхва германците,че хранят евреите и чужденци ,,и цигсни...Най ги боли ,швабите ,да не загубят някои евро..!.
  • 15 Критичен

    35 1 Отговор
    като знаехте че тулупа е корумпирана мутра, що го крепяхте толкова години ?
  • 16 Антитрол

    49 0 Отговор
    Значи българите да печелят от Южен поток не може според германците ама Северен поток 2 може. Значи България не може да е на "пътя на коприната" и да е разпределителен център за китайски стоки но за германците може да търгуват с Китай и да ни предлагат китайски стоки като германски (Парксайд в Лидъл). Значи от както сме в ЕС само ограничения за България и унищожихте всякаква промишленост и селско стопанство (колко криви да са краставиците, колко щасливи да са кокошките и прасетата пък после ги изтрепахте заради ужким африканска чума) и ни докарахте до просяци а сега ревете че трябвало да ни плащате помощи.

    Отделно вие издигнахте тиквата и я подкрепяхте 12 години да ни окраде тотално. България винаги е губила когато е била съюз с германците.
  • 17 разбирам те

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    но не си прав.
    Работата е "кой ми такова в гащите?".
    Не са ни виновни чуждите бизнееси, вкл. и хипермаркетите. Виновно е данъчното ни облагане. Ние сме тези, които позволяваме на чуждия бизнес да ртаботи без да плаща данъци, без да инвестира в страната и да изнася пчалбите си безпроблемно в своите страни.

    Ако го проименим това, всеки чужд инвеститор ще се превърне в благодетел на обществото ни. Ама на - собствените ни корумпета заятлачват прогреса ни.

    Коментиран от #28

  • 18 Грульо

    17 0 Отговор
    Да плащат като имат пари, какво се стискат. Оня ден казаха, че германците имат 7 трильона юро в банките. :D Пари имат да си платят и техния дълг 3.3 трильона долара и нашия сиромашки дълг и даже ще им останат 4 трильона. :D
  • 19 Антитрол

    27 0 Отговор

    До коментар #12 от "не думай":

    И кое според теб "свивало" БВП - когато от ЕС ти слагат ограничения това не може да произвеждате, друго не може да произвеждате, квоти за производство на цвеклова захар, за производство на вино на зеленчуци и други глупости - това свива или разширява БВП.

    Все едно ние да сложим квота за производството на голфове - е да ама ние имаме квота за производството на вино, на захар, на месо, на сирене и какво ли не. Отделно хилядите малоумни изисквания за нашето производство - например колко да са криви краставиците и коловете на лозето да не били циментови а дървени но пък да не се секат гори за колове.

    Я вземи се скрий. И каква е разликата например от работник на бензиностанция в Германия и такъв в България. Защо единия взема 600 лв а другия 3000 евро при положение че цената на горивата е еднаква.

    Коментиран от #23

  • 20 Сатъра на Хана

    28 1 Отговор
    Хайде сега Аурубис , Лидъл + Кауфланд = Щварце Груп, и Нацистките банки крадат от България по 4 милиарда евро на година и не плащат нито евроцент данъци в България заради спогодбите за двойно данъчно облагане. БЪЛГАРИТЕ храните Немските пенсионери

    Коментиран от #22

  • 21 По същия начин .......

    25 0 Отговор
    Германците плюеха Гърция докато изкупуваха ресурсите на страната давайки "виртуални" кредити, които така и никой не видя къде са вложени, а накрая се разбра че са се върнали обратно в Германия под формата на лихви - те това са тия мошеници и това е възможно само защото имат монопол върху снабдяването на банките с евро и страната заложник няма как да напечата собствени пари за да забрани икономиката си и плати заплати без да и налеят определената квота Евро Швабите по техно усмотрение!
  • 22 комон сенс

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сатъра на Хана":

    Заради данътчната и инвестиционна политика е, но не заради "спогодбите за данъчно облагане" - каквото и да значи това.
  • 23 не думай

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Антитрол":

    Това вече е опит за разсъждение. А не порстото - "давайте пари на този, давайтъе пари на онзи".
    Има верни неща в постинга ти, но имай и предвид, че това е само малка част от картинката. Съществуват и чисто финансопви врътки, които свиват БВП. те са по неуловими и прости, но със директерн и мащабен ефект.
  • 24 да уточним

    16 0 Отговор
    Да, Европа се пълни и ще продължи да се пълни с германски пари, печатани от ЕЦБ. То това е и причината цените да се вдигат: повечето пари обезценяват вече наличните. Но най-важната цел е икономическо заробване, което ни подготват нацистите.
  • 25 Пламен

    33 2 Отговор
    Господин немец ! Електроинженетрс които споменахте е чужденец ,медицинската сестра също ,доктори и т.н. са чужденци . Защо работят в Германия ,Ами защото благодарение на вас цялата ни икономика е в колапс .... Та питам аз кой кого храни ????? Лицемери нещастни .....
  • 26 Ляв плюс

    24 0 Отговор
    Ще плащат, и повече ще плащат като искат да сме им безмълвни марионетки и пазарен придатък. Никога не инвестираха у нас за да се развием поне малко и това го правеха нарочно. Иначе ни подучиха добре как бързо да унищожим това, което имахме. Развивайте, викаха, туризма. Лицемери!
  • 27 Gowo

    13 1 Отговор
    Ето бе ..с какво е известен ,, международника" по света.Корумпиран министър председател.Къде сте сега бе гербери да се изкажете ласкаво за Бойче Методиев Борисоф
  • 28 пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "разбирам те":

    и ти не си прав. в случая изнасянето на хипермаркетите е по-скоро фигура на речта. за да бъде индикирано, че дойчетата лицемерят тежко - те няма да ни плащат нищо. ние сме си платили.
    това, за което говориш, не е възможно да стане. и причината за положението не са "корумпетата", а правилата на играта, които са наложени на територията. приказките за "корумпетата" са за площада.
  • 29 Гого

    1 1 Отговор
    Хайл Боко, лъскам на снимки на чекмеджета. В затвора няма такива.
  • 30 Иван

    5 0 Отговор
    Пропуснал е да спомене Израел.....или за това бият и режат езици.
  • 31 Значиии

    9 0 Отговор
    Тия дето досега подкрепяха тиквата много добре знаят,че е корумпиран.Сега да видим мисирките дали ще раздухват новината както другата за вирусчето...
  • 32 ЧОЧО

    4 0 Отговор
    Да не търсим проблема където не е.Проблема е,че нашите крадливи и алчни управляващи,и политици освен за собствения си джоб не мислят за нищо друго.Когато оградата ти е съборена чуждия петел лесно прескача при твоите кокошки.
  • 33 Лихвата

    6 1 Отговор
    Проблемът на капитализма е прост. Ограбваш суровините и труда на "колониите" за да произвеждаш стоки и трупаш капитал. Но после тези преработени суровини в стоки с калкулирана добавена стойност трябва да ги продадеш на пазар който си ограбвал. Но покупвателната способност на ограбваните е ниска и намаля. Тогава им даваш кредити и " помощи" за да ти купуват стоките. Но тези кредити са от новонапечатани пари, понеже печалбата от продажбите е инвестирана вече. Този проблем е нерешим и в дългосрочен план колкото и да се печели се дължи все повече.

    Коментиран от #34

  • 34 pbdan

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Лихвата":

    Това е описано отдавна в "Желязната пета" на Джек Лондон.
  • 35 Госあ

    6 1 Отговор
    Изборите на швабите изобщо не ме интересуват. Интересува ме, че няма нито една партия, която да се противопостави на статуквото, а то се определя именно от швабите, които унищожиха цялата ни енергетика, индустрия и селско стопанство и прекъснаха традиционните ни пазари и контакти на Изток. Отказахме инвестиции в енергетиката, железопътния транспорт, автомобилостроенето и други от Китай и Русия, заради кауфланд лидъл и била. Проверете какви са китайските и руски инвестиции в Италия и Гърция ! Унищожавайки цялата ни индустрия и селско стопанство,швабата си осигури заден двор в който пробутва всичките си боклуци на огромна надценка, като с кирливите еврофондчета обезпечава покупката им. Но в крайна сметка, заедно с таксите към ЕС и надценката, швабата е на огромна печалба. Това положение ги устройва отлично и баце също ги устройва отлично.

    Коментиран от #37

  • 36 Госあ

    3 1 Отговор
    Ганьо живее зле, обаче се надява да порасне и да стане тарикат. Затова и продължава да гласува за капиталистите. И между другото, нито сащ, нито Англия са ни виновни толкова, колкото швабата пред която ганьо благоволее, но мрази от сърце англичаните. Що бе ганьо ? Англичаните изобщо не се занимаваха с нас докато бяха в ЕС,а сега изобщо. От време на време ни се смееха колко сме продажни. Докато гласувате за капиталистическите подлоги на швабите, нищо няма да се промени. Абсолютно нищо. Няма как.
  • 37 Как стана така че

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    Победена германия през войната стана отново титана на европа ?и как така великия ссср победител във войната живее още в каменната ера😂😂😂 разликата е в житейската философия едните във всяка епоха и всяка управленски и житейски алгоритъм са отгоре и победители другите вса са отдолу и са губещи

    Коментиран от #38, #39, #40

  • 38 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Как стана така че":

    Глей са, помня все пак нещо от соца, и помня как се радвах на Росиньол след като имах преди това само немски боклуци. Швабите станаха пак силни (само в Европа - не го забравяй), точно заради коптори като нашата държава. И точно заради тях Англия се изнесе. Нали знаеш откъде идва " произведено в" англичаните са го слагали на немските боклуци. Да се знае. А швабите са несравними по абсолютно никакъв начин с Русия. Това че правят каруци с които заливат Европа и кльопат вурст и компир като луди, не ги прави победители.

    Коментиран от #42

  • 39 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Как стана така че":

    И още нещо, подобно на изборите им, изобщо не ме интересува колко силни са швабите, а те не са никакъв фактор извън ЕС. Интересува ме нова, че България е и винаги е била слаба под тяхно ръководство.

    Коментиран от #41, #45, #49

  • 40 Кире

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Как стана така че":

    След като руснака се насраа, ....
  • 41 Ново 20

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Госあ":

    Всички слогувате на боклузи, все друг ви е виновен.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 цвък

    2 2 Отговор
    Лягайте си деца, че ще дойдат да ви вземат българите!!!
  • 44 Историк

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Патето Яки":

    Справедливо е щом работят 300 000 българи там да бъдат трансферирани към осигирителните институции в България пенсионните вноски.А между другото Кемниц е град където има доста български лекари и болницата основно се занимава с рехабилитация на болните
  • 45 Кремена

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Госあ":

    За да е силен някой, другите трябва да са слаби.

    Коментиран от #48

  • 46 ivan

    1 3 Отговор
    германците 6те пла6тат заради Меркел и нейните игри4ки с Бой4ето,това е положението
  • 47 Наблюдател

    0 1 Отговор
    Това изявление на Фройнд е вярно но както винаги за някои истини се разбира преди избори, след което се забравят и всичко остава по старому.
  • 48 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Кремена":

    Да, това е максимата на простолюдието. Благородника предпочита силен противник, към който да изпитва уважение.
  • 49 ИДИ И ВИЖ

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Госあ":

    ГЕРМАНИЯ ОТДАВНА НЕ Е ФАКТОР ДОРИ В ЕВРОПА-ПОЛША ЧЕХИЯ,ПЪК ДОРИ РУМЪНИЯ УСПЯХА ДА ИЗГРАДЯТ МНОГО ПО ПРОСПЕРИРАЩИ ОБЩЕСТВА ОТ НЕМСКОТО! ГЕРМАНИЯ МОЖЕ ДА СЕ ДАВА САМО ЗА ПРИМЕР КАКВА НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЕДНА ДЪРЖАВА!
  • 50 ОШипка радефф

    1 0 Отговор
    Б О Й К О - П Р Е З И Д Е Н Т !!!
  • 51 Олга

    0 0 Отговор
    С какво са полезни изборите в Германия, в които народа не участва, а избира партийната закулиса? (Това било демокрация!)
    Полезни с това, че преди избори зрители накрая разбират какво управляващите през цялото време разигравали зад завесата.