Last news in Fakti

9 Септември, 2021 22:50 1 339 21

Предизборно! Германия разследва хакерски атаки на Русия срещу депутати преди ключовия вот

  • хакер-
  • русия-
  • германия

По-рано този месец германски служител в охранителна компания беше изправен пред съда за предаване на етажни планове на сградите на парламента на руските тайни служби

Предизборно! Германия разследва хакерски атаки на Русия срещу депутати преди ключовия вот - 1
Снимка: shutterstock

Германската федерална прокуратура обяви, че разследва предполагаеми хакерски атаки срещу депутати преди парламентарните избори в Германия този месец, за които Берлин обвинява Русия, предаде "Франс прес".

Говорителят на прокуратурата уточни, че тя е започнала "разследване по подозрение в шпионаж", след като е бил попитан за обвиненията, отправени тази седмица от германското правителство за "фишинг" атаки срещу депутати от руските специални служби.

Берлин тази седмица остро разкритикува опитите на Русия да повлияе на изборите за нов парламент на 26 септември и наследник на Ангела Меркел като канцлер.

Той посочи с пръст хакери от руската група Ghostwriter, която е специализирана в разпространението на дезинформация. Германското разузнаване смята, че те се опитват да получат достъп до личните имейл акаунти на федерални и провинциални депутати.

Германските власти подчертават, че руското военно разузнаване (ГРУ) стои зад атаките и е ударило по-конкретно политици от управляващите в Германия християндемократи (ХДС) и социалдемократи (СДП), уточни седмичникът "Шпигел".

Началникът на германското контраразузнаване Томас Халденванг предупреди през юли, че такива хакери успешно са се справили с лична информация, която може да бъде използвана в седмиците преди изборите.

Европейският съюз и САЩ многократно обвиняваха Москва, че се опитва да се меси в демократични избори, нещо, което Кремъл оспори.

Говорителката на германското външно министерство Андреа Сас в понеделник призова за "незабавно спиране" на кибератаките и заплаши Москва с неуточнени "последствия", ако не ги спре.

Сас отбеляза, че атаката е използвала "фишинг имейли сред другите методи" за достъп до личните данни за влизане на депутатите "за кражба на самоличността им".

Тя настоя, че опитите можели да послужат като "подготовка за операция за влияние, например дезинформационна кампания, в парламентарните избори".

Германия обвини Русия в няколко кибератаки на своя територия.

Най-известният инцидент, за който вината беше хвърлена върху руски хакери досега, беше кибератака през 2015 г., която напълно парализира компютърната мрежа на Бундестага (долната камара на германския парламент), принуждавайки цялата институция да работи офлайн в продължение на дни, докато беше поправена.

В друг известен казус пред германски съд, руснак е съден за убийството на бивш чеченски командир в парк в Берлин, предполагаемо по заповед на Русия.

По-рано този месец германски служител в охранителна компания беше изправен пред съда за предаване на етажни планове на сградите на парламента на руските тайни служби.

Москва отрече да стои зад подобни действия.

Настоящият "фишинг" казус идва в момент на особено обтегнати отношения между Берлин и Москва заради случаите на шпионаж, отравянето и хвърлянето в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, както и множеството кибератаки срещу западни съюзници.

Западът обвини руското правителство, че през август 2020 г. е отравило Навални с бойното отровно вещество от времето на СССР - Новичок, което Кремъл отрича.

Навални беше лекуван в Берлин, преди да се върне в Москва няколко месеца по-късно. Веднага след кацането на летището той беше арестуван, което предизвика искания от Запада за освобождаването му.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    22 2 Отговор
    Хахахаха, познато. Всякакви простотии, грипчета, вакси, афганистанци, ама Путин отдавна не се беше изявявал - време му е :)))
  • 2 ханс

    25 2 Отговор
    Аре стига с тея изтъркани евтинджоси
  • 3 вочко

    4 24 Отговор
    Руските хакерски отряди и фермите с тролово, са доста добре документиран факт, драги ми русофили.

    Коментиран от #5

  • 4 Навсякъде ВРАГОВЕ!

    25 1 Отговор
    Навсякъде Шпиони, Навсякъде Врагове на Народа, Демокрацията, Европа, Малцинствата, Ценностите, Половете!
  • 5 Гешо

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "вочко":

    Още Адолф, Гестапо, Гешев, Абвера ги разоблтчиха!
  • 6 3.14К

    21 1 Отговор
    Анатолий, това в една седмица го пускате 3 пъти. Напишете нещо за материала на CNN за съвместната операция на ЦРУ и СБУ(Украйна)за задържаните в.Беларус частни военни от Вагнер. Христо Грозев още януари обеща материал как Путин ги праща за преврат, а то се оказа друго.
  • 7 Маймуна

    32 1 Отговор
    Четохте ли какви несвързани глупости сте написали/преписали? Или да го кажем другояче - щом Путин успя да избере президент на САЩ, що пък да не избере и канцлер на Германия?! Аман от тъпотии, ама имайте поне малко мярка!
  • 8 Kcaniba

    26 1 Отговор
    Изтъркано, като пръднята на Гьобелзз!!
  • 9 Седесарят.

    29 0 Отговор
    Една и съща,!!!.Няма нищо за четене..Предполагаеми атаки,хакери,,Бла,Бла,,.Немски цървули!;Задръстени картофели..Русия е Велика сила..!!
  • 10 путинясал

    0 16 Отговор
    Руските братя са ангели небесни.Те никога нищо не знаят и само добро правят на хората.

    Коментиран от #16

  • 11 6A13TT

    14 0 Отговор
    Петров Баширов?
  • 12 История

    9 0 Отговор
    Позната история от преди Втората световна война. Кремъл им продава газ да си прави оръжия.
  • 13 Дрън дрън

    16 0 Отговор
    Вашият убийствен проблем е афро-арабо-афганската вълна,дето ви трепе с камиони и ножове,кво ми се прайте на паднали от Марс?!
  • 14 Вера

    14 0 Отговор
    Защо не питате сащ за подслушването на меркел
  • 15 дер Лайнен

    12 0 Отговор
    Заплаши Москва с неуточнени "последствия". Четох до това, натам няма смисъл. Това изчерпва всичко.
  • 16 Руските

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "путинясал":

    братя са наистина ангели небесни в сравнение с американските такива.
    Само разучи нашите сегашни американски братя в колко държави са организирали преврати и ще ти стане ясно.
  • 17 Smooth Jazz

    13 0 Отговор
    Всички хакерски атаки са от Русия и са предполагаеми. Голям смях.

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 жужетоЗе

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гнусни кални ватници":

    Усеща се твърдо перо на унтерменшен...
  • 20 Олга

    3 0 Отговор
    Германия да се затвори след като заедно със западните спецслужби направила световния скандал с Навални против Русия, който (скандал)е бил разобличен преди дни от немски лекар Филип Якоби, съпровождал Навални в самолет от Омск до Берлин, Той получил задание да докара пациент ден преди “отравянето” на Навални. Берлин знаел предварително това, което е организирал ( но както стана ясно с грешки и пропуски).
  • 21 Рико

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Smooth Jazz":

    Всеки сам си пише биографията, сам си гради авторитета. Такъв е авторитетът на Москва, който сами са създали за себе си.
Новини по държави: