Last news in Fakti

11 Септември, 2021 14:54 1 601 8

Премиерът на Словакия вижда дългосрочно бъдеще в атомната енергетика

  • атомна енергетика-
  • едуард хегер-
  • словакия-
  • аец-
  • развитие-
  • бъдеще

Атомната енергетика е стабилен източник на енергия, каза той

Премиерът на Словакия вижда дългосрочно бъдеще в атомната енергетика - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиерът на Словакия Едуард Хегер разглежда атомната енергетика като дългосрочен бъдещ вариант за намаляване на CO2 и защитата на климата.

„Атомната енергетика е стабилен източник на енергия. Възобновяемите източници също са важни, но атомната енергетика вече десетилетия доказва своята надеждност, докато ВЕИ все още търсят пътя за по-голяма ефективност“, заяви Хегер в рамките на Европейския форум Алпбах в Австрия. Той добави, че страната му ще изключи въглищата от енергийния си микс до 2023 година, но скоро ще завърши разширяването на АЕЦ „Моховце“ и Словакия ще има възможност да изнася електроенергия.

Министърът на околната среда на Полша Михал Куртика от своя страна заяви, че Полша разглежда внедряване на атомната енергетика в процеса на енергиен преход в близките 20 години, а големи полски компании са заинтересовани от развитието на атомната енергетика. В момента Полша е страната в ЕС с най-голям дял въглищна енергетика в баланса си.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антитрол

    9 0 Отговор
    Премиерът на Словакия вижда бъдеще в атомната енергетика ама нашия Толуп виждаше само зад.иците на господарите си защото носа му беше заврян постоянно там. За да могат да работят "американските" Марици и да печелят закриха 4 реактора от АЕЦ Козлодуй костовистите а бойковистите всячески спъваха строежа на АЕЦ Белене. Отделно пък герберасти и депесари се напълниха с ВЕИ-та и никой няма сметка от евтин ток.

    Ех ще затрият производството заради скъпия ток ама какво ги интересува - ще го продават на съседите.
  • 2 Баба Станка с танка

    13 0 Отговор
    Добре че бяха комунистите да ни построят поне една атомна електроцентрала! Днешните либерасти не могат, не им било рентабилно. А и Помпейо каза, че не може, и нашите козируват.
  • 3 трола деса стоян

    1 8 Отговор
    Нека ги построят, после ще ги затворят. Бъдещето е само във ВЕИ енергията и никой на запад не мисли за АЕЦ и руски енергийни хомоти. Плодородни земи, насяти със солари, произведени от благородните колониалисти и собственост на наши демократи. Животворни реки, оползотворени от ВЕЦове, задължително чуждо производство, няма да слушате дето ви разправят че на времето сме правили турбини. И пак собственост на същите демократи. Западен боклук в ТЕЦовете на същите, че да е по-чист въздуха ни! И свободен пазар на енергията, борси, тържища, че да има конкуренция и ниска цена!

    Коментиран от #4

  • 4 Смех

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "трола деса стоян":

    франция е пълна с Аец а те няма да ги затворят никога.
    Германия аут та тя ползва еъски газ а вика против аец що не разчитат на фотоволтаици тези клоуни отатък Рейн
  • 5 Нещо умно

    4 0 Отговор
    Един нормално мислещ политики човек.
    Навярно е прозрял истината за ток от перки и солари. Истината е, че ни управляват алчни и плиткоумни политици и тяхните пудели. А в Брюксел е пълно с такива, на които им пригласят почти всички 28 в хор. НАШИТЕ ТУК НА 100%, и затова светлина в тунела я няма🙈🐷

    Коментиран от #7

  • 6 МалкоЛогика

    1 0 Отговор
    Може би сам си е заслужил дипломата...
  • 7 по-простичко е

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Нещо умно":

    ВЕИ политиката на ЕС е начин да си пробутват соларните панели и вятърни турбини. Поне 80% от това, което дава ЕС се връща при тях, тяхната икономика. Това е целта, хич не ги еня за екологията, целтахе да имат огромни пазари.
  • 8 БОКОКРАД

    2 0 Отговор
    ТЪПАКА БОЙКО НЕ МИСЛИ ТАКА , ЗАЩОТО НЯМА С КАКВО ДА МИСЛИ !
Новини по държави: