Last news in Fakti

12 Септември, 2021 09:12 7 379 66

Нови разкрития на ФБР за атентатите от 11 септември

  • 11 септември-
  • фбр-
  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • атентати-
  • ал кайда-
  • разследване-
  • разузнаване

ФБР е открило множество връзки и разполага със свидетелски показания

Нови разкрития на ФБР за атентатите от 11 септември - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Предполагаем агент на саудитското разузнаване е подпомогнал логистично и финансово двата от атентаторите на „Ал Кайда“, извършили атаките на 11 септември 2001 година. Този извод на ФБР, цитиран от CNN, се съдържа в първия от разсекретените документи от официалните американски разследвания за атентатите. Оповестяването на документите беше наредено от сегашния президент Джо Байдън, предаде БНР.

Първият публикуван документ е от 2016 г. и обобщава федерално разследване за възможна връзка на атентаторите със служител на саудитското консулство и предполагаемия разузнавателен агент, които преди атентатите са били ситуирани в Лос Анджелис. Заподозреният за служител на саудитското разузнаване е Омар ал Байоми - по това време студент в града. ФБР е открило множество връзки и разполага със свидетелски показания, че Байоми е осигурил „логистична подкрепа, настаняване и финансиране“ за двама от атентаторите.

CNN припомня, че заповедта на Байдън за оповестяване на разследванията дойде след като 1600 души, пострадали или загубили близки при атаките, призоваха президента да не участва в честванията на 20-годишнината от атентатите, ако не публикува пълната информация, с която американските власти разполагат за тях. Писмото на пострадалите поставяше и въпроса дали Саудитска Арабия е подпомагала джихадистите от „Ал Кайда“.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    26 3 Отговор
    ...е подпомогнал логистично и финансово дваМА от атентаторите на „Ал Кайда“
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Не разбирам

    49 0 Отговор
    Защо се страхувате от коментари по някои от статиите

    Коментиран от #8, #9, #11

  • 5 Дааа

    73 6 Отговор
    Слуховете за участие на саудитците излязаха вярни, сега остава и връзката с ционостите, че са знаели за атентатите и са изтеглили всички евреи от кулите, а останалите католици, християни са използвали за "пушечно" месо.

    Коментиран от #32, #35, #37

  • 6 ристю

    53 3 Отговор
    В АТЕНТАТИТЕ ОСНОВНАТА РОЛЯ Е НА АМЕРИТЕ. "АЛ КАЕДА "/БАЗАТА/И "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА" СА ТЕХНИ РОЖБИ ЗА ЗАЩИТА НА ТРАФИКА НА НАРКОТИЦИ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК.
  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    82 7 Отговор
    СеРеУ да започне с температурите ‼️ Нека разсекрети кое доведе до повишаване на температурите над 2000°С ? Как при тези температури останаха хартиени паспорти на "терористите"? СеРеУ може да продължи да разСЕкРЕти защо щом "те" бяха от СА не нападна СА , а Афганистан и Ирак ? Вече 20г ни пробутват Холивудски лъжи по темата ‼️ Пуканките свършиха отдавна ‼️

    Коментиран от #12, #15, #17, #30, #43, #44

  • 8 карамфила

    52 2 Отговор

    До коментар #4 от "Не разбирам":

    Toлкова за свободата на печата и свободна изява на мнение.Скрита диктатура и тоталитаризъм.
  • 9 Това е свободата на словото в бегето

    28 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не разбирам":

    Всеки може да говори ама другите да не го чуват и четат
  • 10 Следя тях този сайт

    32 1 Отговор
    Откакто съществува. За пръв път виждам статия под която не се дава възможност за коментари. Повече от чудно е като се има предвид че дори са допустими коментарии под някои откровено порнографски материали. В случая става въпрос за баба Тонка
  • 11 Иван

    41 1 Отговор

    До коментар #4 от "Не разбирам":

    Имам въпрос защо Сащ не воюваха с Саудитска арабия?! Много по-малко им е било необходимо, за да нападат други страни!

    Коментиран от #33, #34, #56

  • 12 един от стадото

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    що ми се струва, че си най точния в последно време
  • 13 Ежко Бежко

    46 2 Отговор
    Все ми тая кой събори кулите. По-важното е, че след това САЩ изтрепаха много невинни хора, за което прошка няма. Беше ми жал, че и ние се хванахме на тяхното хоро, ама вече не. Да си плащаме за магариите наравно с тях, като си праща е войниците на война, която не е наша, нека ги убиват, дано поумнеем от това.
  • 14 падналия ангел

    49 2 Отговор
    Тези разкрития изобщо не са нови! Още в началото тази версия се въртеше, докато саудитците не заплашиха да преустановят всякакви инвестиции в Краварията и да си приберат всички авоари от там! И каубоите примряха!
  • 15 мисира

    26 7 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Бостон не е американски град а собственност на фамилията Бин Ладен,най богатия строителен предприемач в Саудитска Арабия.Осама се предполага че е жив и живее в ранчо в Тексас.Петролът предпазва СА от санкции за разлика от Русия.
  • 16 Иван

    26 4 Отговор
    Освен за 2000 оС,като как са постигнати—освен със взривяване на предварително минираните сгради,тъй като t на горене на керосина от самолетите е 800 оС,а стоманата от конструкциите издържа до над 1000 оС.Има и още много други въпроси на които трябва да се отговори,изобличаващи лъжата за некакви терористи,но няма да се направи.....
  • 17 Еъй

    4 18 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Олиии, @йчоооо, какви конспирации мъдриш. Защо си мислиш, че си толкова компетентен по темата???

    Коментиран от #18, #22

  • 18 БАЙ Х@Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Еъй":

    ‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️ Това ли е отговор ‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️
  • 19 имате мн

    22 1 Отговор
    Номер 6 напълно съм съглсен всичко беше заради маковите полета. Сатанисти млъсни избиха хората но ще горят в ада.
  • 20 Веднага след

    22 1 Отговор
    атентатите затвориха въздушното пространство.
    Пуснаха само самолети на Саудитска Арабия да евакуират разни саудитци, между тях членове на фамилията Бин Ладен.
  • 21 В.В.П.

    30 1 Отговор
    Народът на САЩ,трябва да се съгласи ,че Военните и ЦРУ,планираха и подготвиха Атентата на СТЦ,,,Има и ,кашици изпълнители ,разбира ,но тези са без значение...Врагът на САЩ ,е вътре в САЩ!!!

    Коментиран от #40, #41

  • 22 БАЙ Х@Й ‼️

    32 1 Отговор

    До коментар #17 от "Еъй":

    Не търся конспирации ! Търся логични и верни отговори на нещата,
    за да приема нещо за истина ‼️ Ти гледал ли си поне едно видео как се разрушават комини и високи сгради чрез контролирани взривявания? А виждал ли видео с грешки при подобни операции ? Тогава би разбрал защо такива операции се подготвят и извършват от СПЕЦИАЛИСТИ ! Тогава би видял многото общо между рухването на такива обекти и това на "Близнаците"‼️
  • 23 Иван

    28 1 Отговор
    Американците се удариха сами за да могат да влезнат в Ирак и Авганистан ,самолета се врязва с тридесет тона керосин всичко в плана и сградата се срутва и вадят от отломките паспорта на един от терористите ай стига бе пълни измислици ,хората са чули експлозия още преди да се блъсне самолета ама нито дума нищо нали
  • 24 Бито и е..но, не се връща

    8 0 Отговор
    Да са го разкрили, поне една година по-рано, ДА. СЕГА не им остава избор, освен ако не могат да върнат времето назад, до ппеди убийството на Кенеди!
  • 25 Тошо

    19 0 Отговор
    Тия съвсем ни взеха забалалайки. Лъжи и пак лъжи.
  • 26 Ще има и още

    29 0 Отговор
    Че то още на първата седмица след атентата ( някои го помним ) се заговори за пряка саудитска връзка. Вчера и Тома Томов се изпусна, че единственият самолет на когото е разрешено да излети в дните за забрана на полетите, е бил със саудитски принцове ( та се наложи водещата мисирка припряно да го прекъсне и да го фокусира към "трагедията", а не към истината ). Причините за изтеглянето на САЩ от Афганистан си останаха точно толкова неясни ,както и причините поради които изобщо влязоха там - именно защото следите от атентатите водиха към саудитите , а не към Ирак и Афганистан. Нейсе, на 40-тата годишнина , когато вече няма да има нужда от саудитския нефт , ФБР ще каже и останалото , живи и здрави да сме само !!
  • 27 Kcaniba

    20 0 Отговор
    нали всички разбираме, че всички тези "разкрития" изглеждат смешни!!! Саудитите изкормват и разчленяват журналисти, спонсират тероризъма, тяхните царчета са агенти на цру.... Изглежда, че нещата са в симбиза, ако щете са една мегакорпорация - елитите на саудитите, фащисаните и исраел да речем... Така че, виновниците на атентатите кои бяха - ах да - първобитните пущуни от Афганистан, а атентата коги стана, ах да, когато исраелците си почивкат и не са в бизнес сградите, и т.н и т,н. ....

    Коментиран от #28

  • 28 Kcaniba

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Kcaniba":

    Симбиоза
  • 29 Някой

    19 0 Отговор
    СА са уж съюзниците на САЩ в близкия изток. Продават им оръжие. Пък агент на СА ще участва. СА са най-големите спонсори на тероризма.САШ са най-големите борци срещу тероризма. А пък са съюзници. СА са Светски Ислям. Но даващ пари на крайния ислям. Извратена работа. Но напоследък се забелязва охладняване на отношенията между САЩ и СА. Но атентатите са отпреди 20г. все пак. Не от сега. Какви са им били тогава отношенията, че да участва агент на СА в атентатите. Мисля, че пак си бяха съюзници СА и САЩ . Дали ше излезе цялата истина. Кой, каква роля има в това.
  • 30 Миролюб Бенатов

    3 19 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Ти си последната дупка на кавала , и никой не ти пробутва нищо , щото си абсолютно невзрачен .

    Коментиран от #42

  • 31 Алфа Вълкът

    9 1 Отговор
    Вчера качих два клипа, ама нали не ви работи сайта...
    Търсете: "11-ти септември: Какво събори кулите близнаци и сграда 7" и🛬🏢

    "11-ти септември: Какво научихме от разсекретените документи?"
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Дааа":

    Не е. Саудитска Арабия, а Израел. CNN - еврейска медия за лъжи, дезинформация и пропаганда.

    Атентатът на 11.09.2001 e майсторски заговор, сътворен в комбинация от израелци и американски евреи с двойни паспорти, и е извършен от Мосад. Няколко седмици преди 11.09.2001, евреинът Larry Silverstein отдава под наем почти безполезния "Световен Търговски Център". Силвърстийн се презастраховал с гаранцията, че застраховката е срещу терористични действия, и наема израелска фирма за сигурност. От този момент нататък хоризонтът е свободен за действие. В комплекса на СТЦ идва екип от експерти по разрушаване на сгради от израелската армия, водени от Peer Segalovitz. Експлозивите плюс детонаторите са били приготвени на място в помещенията на Urban Moving Systems Company - фасада на Мосад. Експлозивите се закрепват към носещите колони.
  • 36 Конаре

    15 0 Отговор
    Танцуващите израелци в микробус дето снимаха и се кефефа и бдителни граждани алармираха и те бяха прибрани, но после Вашингтон и Тел Авив се намесиха и след ден агентите се прибраха с чартърен полет а всички новинарски клипове по темата бяха изтрити.
    По тая тема има ли нещо?
    Че оня ден изкопах сейвнат клип на Ей Би Си по темата, макар в мейнстрима вече са изтрити.
    Който иска... https ://anonfiles. com/57ucebH4u2/16309248881840mp4
    После с такава мъка ще търсим изтрити клипове да доказваме че наистина системата настояваше че ваксините за безопасни за деца и юноши. А те ще са изтрили всички и ще казват че сме параноици терористи.
  • 37 Груйо

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дааа":

    Майка ми имаше приятелка от Израел. Нейният син беше изгонен от САЩ, защото веднага след атентатите от 11/09 някаква камера го заснема заедно с още няколко евреи да танцуват и се веселят на улица в Ню Йорк, вероятно празнувайки смъртта на толкова много християни.
  • 38 Атентатите са направени от:

    13 1 Отговор
    От ФБР и ЦРУ и цял свят го знае, същите които внасят в момента няколко милиона муджахеди в САЩ и Европа!

    Коментиран от #39

  • 39 Да добавим и:

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "Атентатите са направени от:":

    Мосад
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 БАЙ Х@Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Миролюб Бенатов":

    Радвам се , че някой точно е разбрал ника ми 😃😃😃

    Коментиран от #45

  • 43 Механик

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    ЦРУ-то, нищо няма да разсекрети. ЦРУ-то не създадено да информира масите, а е създадено за точно обратното.
    ЦРУ-то е създадено от ционистите, които са превзели САЩ от много години. Съответно то е под командването на ционистите. А именно те са тия,които направиха атентатите, тояес те нямт изгода да кажат истината.
    Не чакай от умрял писмо.
    Всеки щогоде мислещ човек, вече отдавна е наясно стова кой, как и защо предизвика атентатите. Останлите шилета, гледат за рамбо и секефят как трепе руснаците с картечница, дето никога не и свършват патроните.
  • 44 ще има и още

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Пуканките асъл свършиха ! Дойде Ковид и факсинационния фашизъм и мракобесие ! Питам се тогава - че какво им беше на пуканките ? Пуканки моля !!
  • 45 🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲

    2 6 Отговор

    До коментар #42 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    И кво значи този прякор - Ник . Последната дума звучи като една мръсна дума . Хай здрасти Бай здрасти .

    Коментиран от #46, #51, #52

  • 46 EVEREF

    6 0 Отговор

    До коментар #45 от "🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲":

    Личи,че има хамерско у теб........мозъка слик.................
  • 47 63732829

    1 0 Отговор
    Оляхте се с туй писане по тая дата.Все едно от козата 1 ви плащат за пропаганда.
  • 48 комон сенс

    3 10 Отговор
    Атентатите са една недомсилица на Осама, който е очаквал Америка да се срине и вцепени от страх след тях. Обаче става точно обратното. Организаторите най-вер са хора които си жиеят в тесен кръг и познанията им за света са силно изкривени от информационните филтри които сами са си наложили.
    Чак сега - 20 години по-късно, мобиолизиращия ефект на атентата започва да спада. таска или иначе, урокът предполагам е научен. Всеки удар по САщ ще има обратен ефект на търсения.

    Те и за Европа така си мсилят - атаки с ножове, камиони, изнасилвания.... просто ни пробват. Обаче за техен ужас се наблюдава отпор дори в либерланата Скандинавия. Затова най-вер. ще продължат с по-"мек" натиск. Малки масови удари, вместо един мащабен.

    И в единия и другия случай Тактиката е повече от ясна. Такава е била тактиката на Чингис хан, на атцеките, на арабите, на османците и на кой ли още не - всяване на ужас сред населението което исикаш да контролираш.
    Всеки който не е с терористите, бил той от изтока, запада или юга трябва да показва солидарност с жертвите на терора. Разделението само насърчава терористите.
  • 49 ДОПЪЛНЕНИЕ

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "ARGON":

    AМИ AМEРИКA CAМA CИ ГИ CЪБOРИ И ИМA МНOГO ФAКТИ И ДOКУМEНТИ, И НAЙ-ВEЧE OCТAТЪЧНA РAДИAЦИЯ!!!! РAДИAЦИЯ!!!!! В CAМOЛEТИТE НЯМA РAДИAЦИЯ!!!!! ХАМЕРИКАНЦИТЕ САМИ СИ СЪБОРИХА КУЛИТЕ, ЧЕТЕТЕ В СТРОГО СЕКРЕТНО ОГРОМНА СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ СЪС СХЕМИ,ГРАФИКИ,РАЗЯСНЕНИЯ И ИЗВОДИ ОТ АМЕРИКАНСКИ СЛЕДОВАТЕЛИ, КАК САМИ СА СИ СЪБОРИЛИ КУЛИТЕ, САМОЛЕТИТЕ СА БИЛИ САМО ЗА КАМУФЛАЖ. ВЕРНО Е ТОВА КОЕТО СИ ПИСАЛ НО Е ВЯРЕН И ТОЯ АМЕРИКАНСКИ АНАЛИЗ В СТРОГО СЕКРЕТНО НА АНГЛИЙСКИ ПИСАН В САЩ. ЗАЩО ИМА РАДИАЦИЯ????
  • 50 Той

    2 0 Отговор
    Буш беше
  • 51 Механик

    7 1 Отговор

    До коментар #45 от "🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲":

    При теб там, това НЕЩО може и да е мръсно. Ние тука в БГ си го мием и не мръсно. Ама ти си свикнал, че на афро-американците е мръсно, щото друго не ти подават.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 БАЙ Х@Й ‼️

    5 0 Отговор
    Тълковен речник: бай х@й( жаргон)
    Синоним на " Деветата дупка на кавала ", нещо като " Бай Никой "/ съжалявам , но изтриват дори тълковния речник , затова пак прибягват до @/
  • 54 Тия май хвърлят боб...?!?!

    2 0 Отговор
    ,,...за ВЪЗМОЖНА връзка на атентаторите със служител на саудитското консулство и ПРЕДПОЛАГАЕМИЯ разузнавателен агент..."...?!?!А уж ми били най-авторитетната разузнавателна агенция в света...?!?!
  • 55 васик атанасова

    3 0 Отговор
    евреите сами си го направиха
    кой не знае това
    а и кво ни интересува нас
    неща от преди 20 години
    ние малко ли проблеми имаме тука
  • 56 Е защо да воюват

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Те саудитите са им топ клиент и сами си дават парите.

    Ето при Тръмп даже подписаха пореден договор за почти трилион да си купят оръжие
  • 57 Маймуна

    4 0 Отговор
    След опита в Афганистан, и новите данни - сега ще започнат ли да демократизират Саудитска Арабия?
  • 58 българина

    7 0 Отговор
    имаше интервю с един продуцент в тубата, където разказва как един от рода ротшилд му споделя 6 месеца че ще влязат в ирак.... продуцента не е жив, а интервюто го няма... както искате така смятайте. докато има израел светът е бял ден няма да види....

    Коментиран от #64

  • 59 WWF

    0 0 Отговор
    дваМАта
  • 60 джаба

    3 0 Отговор
    ГЛЕДАЙТЕ Fahrenheit 9/11 ТОВА Е ИСТИНАТА ,ДРУГОТО Е ЗА ПРОМИТИ МОЗЪЦИ
  • 61 Гост

    4 0 Отговор
    Изтъркана тема,има доста интересни обяснения за самолетите и до колко от видеото как влиза самолет това е реалност,както и в съседство как всъщност пада сграда,която си е предварително подготвена със взривове и т.н.
    ФБР и други служби имат пръст в целия този сценарий.
    Няма как да стане нещо подобно и службите да не го знаят.
  • 62 Търновец

    1 0 Отговор
    Збигнев Бжежински – много влиятелен Американски политик, бивш съветик на Картър и патологичен Русофоб и Полски Евреин - беше приятел на Осама бин Ладен – дваата са се срещали заради Афганистан и Збиг помагаше на бин Ладен – по произход от Саудитсkото кралско семейство; при бин Ладен имаше и други богати Сaудитци и Йорданци, но самия той беше отлъчeн от свoето семейство. Прeди 9/11 CIA знaеше локацията на бин Ладен, но не получи заповед oт George W. Bush (Еврей) да го убие???? Непоcредcтвено преди 9/11 имаше сигнали за подготвен атентат, но не и заповеди за ареcт – примернo огромна телекомуникационна корпopация oт USA прoследи и предаде на властите интензивни телефонни разговори между атентaтоpите. А как таkа атентaтоpите получихв визи????
  • 63 Невярвяща

    1 0 Отговор
    Такааа, хора изгледайте последното интервю на Аарон Русо, там ще откриете отговорите на вашите въпроси
  • 64 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "българина":

    Интервюто го има, човека се казва Аарон Русо и за чипирането говори
  • 65 Бай Онзи

    1 0 Отговор
    Кой събори кулите няма да разберем...Интересно ми е друго-че янките разсекретяват доклад и казват някакви факти ( за най-голямата терористична атака ) , а в Бг даже и дипломата на каскета не може да се разсекрети ! ??? Наздраве !
  • 66 ИНЖ

    0 0 Отговор
    Абе дайте да не ги мислим американците. Те си се изправиха след 11.09. Нашата Бг е проблемът.