12 Септември, 2021 10:53 1 732 11

Джонсън се закани да остане на поста по-дълго от Тачър

  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • премиер-
  • маргарет тачър

„Борис ще иска да продължи да работи още дълго време“, каза член на кабинета на Джонсън

Джонсън се закани да остане на поста по-дълго от Тачър - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън възнамерява да остане на поста си повече от 10 години и да „счупи“ рекорда на Маргарет Тачър, която ръководеше правителството на страната от 1979 до 1990 г., съобщава вестник The Times, като се позовава на източник от Даунинг стрийт, пише агенция "Фокус".

„Борис ще иска да продължи да работи още дълго време“, каза член на кабинета на Джонсън пред изданието, добавяйки, че настоящият лидер на правителството „иска да остане на поста по-дълго от Тачър“. За да направи това, Джонсън, който встъпи в длъжност през юли 2019 г., ще трябва да доведе Консервативната партия до победа на парламентарни избори поне още два пъти. Следващото гласуване на Острова ще се проведе през 2024 г. Тачър, която ръководеше партията на торите от 1975 г., служи 11 години и 208 дни като премиер - повече от всеки друг лидер на британско правителство от края на XIX век.

Според събеседниците на изданието Джонсън възнамерява да остане в паметта на бъдещите поколения като министър-председател, извършил значителни социални реформи и изравнявайки стандарта на живот между бедната северна и богата южна част на страната. В неотдавнашна реч той обеща, че на следващите избори избирателите ще искат да подкрепят „грандиозния проект“ на консерваторите, който „ще отнеме десет години, за да се осъществи“. Джонсън каза, че правителството му ще коригира „катастрофалните“ икономически грешки на своите предшественици през последните 40 години и ще се възползва от излизането на страната от Европейския съюз, за да сведе до минимум социалното разслоение и да насърчи икономическото развитие в северната част на Англия.

Борейки се за електората на традиционно намиращата се в опозиция Лейбъристка партия, която отчасти застана на страната на консерваторите на последните избори, торите приеха тази седмица законодателство за повишаване на социалноосигурителните данъци. Приходите ще отидат за реформиране на Националната здравна служба, както и на системата за социално подпомагане и грижи за болни и възрастни хора. Подкрепата за консервативното правителство обаче падна до най-ниското си ниво от 2019 г., според последното проучване на YouGov от тази седмица. Ако изборите бяха сега, консерваторите щяха да получат 33% от народния вот, а лейбъристите - 35%. Някои от избирателите на консерваторите бяха привлечени от дясната популистка партия Reform UK. Бившата партия Brexit, основана от Найджъл Фараж през 2018 г., няма депутати в британския парламент и се противопоставя на ограниченията срещу коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 комон сенс

    5 9 Отговор
    Няма лошо. Подскрепих Борис още когато никой не вярваше, че ще стане премиер.
    Нека си стои на поста колкото му душа иска. 2-3 мандата още не му мърдат.
  • 2 тоя оли

    16 4 Отговор
    е по-прост от боко тулупа
  • 3 Чебуряшка

    18 2 Отговор
    Този е някакъв смотаняк от уличен тип, но е добър пример за типичен представител на нагло-сакската нация.
  • 4 123

    13 5 Отговор
    Верен слуга на Сатанистите е Джонсън.

    Коментиран от #7

  • 5 ТаУмВзе

    13 3 Отговор
    Чорлавия улавняк, все още не схваща, че Албиона се разпада на оригиналните си 4 части. А да клечи, където си иска. Щото е краварска кукла, за разлика от тоя терорист тачър.
  • 6 Българин

    5 3 Отговор
    Тоя човек няма ли да се вчеши най после 🤣🤣🤣
  • 7 Очевидно е

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Борисов само плямпа срещу Радев,
    но го е страх да се кандидатира за Президент!
    Защото Борисов ще загуби катастрофално срещу Радев!

    Борисов е въздух под налягане!
  • 8 БоДжо е

    12 2 Отговор
    Гробаря на Великобритания. Моите съболезнования ингилизи.
  • 9 Стамборети

    4 0 Отговор
    Луд умора няма.
  • 10 Наблюдател

    5 1 Отговор
    Ако британците държат този клоун още на власт, значи Оправдават общоприетото схващане, че са нация на Лицемери, Използвачи и Морално/Ментално пропаднали хора!
  • 11 Баце

    0 0 Отговор
    Във вените на Борето тече балканска и малоазиатска кръв щеше да им разкаже играта на пиратите, ама му свиха сърмите с Ковид-а
Новини по държави: