13 Септември, 2021 16:17 3 522 32

Как Русия и Беларус се готвят за нападение от Запада

  • русия-
  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • владимир путин

След руската анексия на Крим беларуският президент Александър Лукашенко беше възприел позиция между Запада и Русия, но днес нещата са доста различни

Как Русия и Беларус се готвят за нападение от Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В мащабно учение руски и беларуски военни отработват как биха отблъснали нападение от “Ниарис”, “Помориа” и “Полярна република”. Всъщност става въпрос за Литва, Полша и Норвегия.

От края на миналата седмица Русия и Беларус провеждат съвместно стратегическо учение, в което двете страни демонстрират своята бойна мощ. Тези маневри са част от мащабна стратегия срещу Запада, пише германската преса.

Симулация на нападение от Запада

Първите кадри, които Москва разпространи от "Запад 2021", изглеждат едновременно впечатляващи и застрашителни. Според официалните информации в тях участват 200 хиляди военнослужещи, но всъщност няколко десетки хиляди войници участват в маневрите в Беларус и Западна Русия в непосредствена близост до външните граници на ЕС.

Според организаторите на учението съюзниците отработват задачата по отблъскване на нападение от Запад: "Ниарис", "Помориа" и "Полярна република" се наричат трите въображаеми държави, които с помощта на терористи искат да поделят помежду си Беларус. Зад тези измислени имена всъщност се крият съществуващи държави: Литва, Полша и Норвегия.

Лукашенко се превърна във васал на Путин

След руската анексия на Крим беларуският президент Александър Лукашенко беше възприел позиция между Запада и Русия, но днес нещата са доста различни. След бруталното потушаване на протестите в Беларус диктаторът от Минск изгуби всякаква легитимност. Днес той е изцяло зависим от Кремъл и е негов покорен васал, коментира германският "Ди Велт".

Дълго време Лукашенко се противеше на искането за разполагане на руска военна база на територията на неговата страна, но тя вече е факт - базата в Гродно, недалеч от границата с Полша, на практика е руска военна база на територията на Беларус. Там военни специалисти от Русия тренират беларуските си колеги как да боравят с противовъздушната система S-300 PM2 и с руските изтребители SU-30 SM.

Новата военна база е само част от руската стратегия в Беларус. Редовната ротация на бойни части означава постоянно руско военно присъствие в съседната страна, казва американският военен експерт Майкъл Кофман, цитиран от "Ди Велт".

Нещо повече: Лукашенко обяви мащабна оръжейна сделка с Русия: Беларус ще закупи руско оръжие за над 1 милиард щатски долара. Става въпрос за закупуването на бойни самолети и хеликоптери, както и на най-модерната руска противоракетна система S-400. С нея Беларус на практика може от собствената си територия да покрие въздушното пространство над Варшава, Вилнюс и Рига.

Западните държави внимателно следят учението

Всичко това, разбира се, тревожи западните съседи на Беларус. Полски и литовски офицери виждат в сегашното учение елемент от "воденето на хибридна война" от страна на Русия и Беларус. Към нея трябва да причислим и инсценираната от Лукашенко бежанска криза, както и целенасочените дезинформационни кампании в Балтика и Полша, посочва експертът по въпросите сигурността от университета във Вилнюс Нериус Малюкевичиус.

Преди началото на военните маневри "Запад 2021" Варшава прехвърли военни подкрепления към източната си граница, включително тежко въоръжение от 12. дивизия в Шчечин. Ръководството на армията твърди, че това няма нищо общо с руското военно учение, а е част от плана за подобряване на отбранителните способности на страната, подчерта полският военен министър Мариус Блашчак. Но много западни държави следят отблизо учението, тъй като то дава възможност и на НАТО да си прави изводи относно възможностите на руската армия.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    43 3 Отговор
    тия пожълтяха бетер "пик"...
  • 2 Гаглей

    5 50 Отговор
    За чий са им нужни на запада тези дикари. Хахахаха че чак и се готвят, божеее.

    Коментиран от #14, #28

  • 3 Немското зеле

    53 1 Отговор
    се вкисна и завоня.
  • 4 Те са си у Дома !

    75 2 Отговор
    А защо НАТО се навира на тяхната граница ?
  • 5 Нали НАТО нямаше да нараства

    52 1 Отговор
    А днес Македония и Черна гора вдигат краката да им набиват " петъли" от НАТО ?

    Коментиран от #16

  • 6 Аз ще проговоря на Руски

    31 1 Отговор
    Щом стане тук " Весело и ГОРЕЩО" !
  • 7 Някой

    74 3 Отговор
    Лукашенко се бил превърнал във васал на Путин - разсъждение на вкиснатото зеле.
    По тази логика, в какво ли се е превърнала Германия (и целия ЕС) за САЩ? Има доста по-неприятни определения от "васал"...
  • 8 Какой привет !

    47 2 Отговор
    Т А К О Й - Ответ !
  • 9 Добре че имаме Генерал

    21 1 Отговор
    Шивиков и министър на войната дето е бил на война !
  • 10 Ами май вече

    52 3 Отговор
    Дойчееее....Ма май позабравихте,че дори вашето съществуване го дължите на руснаците??? Че във Вашингтон е имало план както и за Хирушима и Нагазаки.Целите са били Мюнхен и Берлин.Единственото което ви е спасило е било бързото придвижване на Червената Армия и позицията на Сталин,който е казал така" Управниците идват и си отиват-а обикновенният народ остава"...
  • 11 Сатана

    27 2 Отговор
    Лукашенко не е признал Крим.И сега ще ни дигнете данъците за да се въоръжава НАТО с нашите пари?Продажници,идете на фронта и се бийте срещу Русия ,аз не съм заплаха.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гошо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гаглей":

    А де а питай ги
  • 15 След всички ...

    27 2 Отговор
    ... хуни, авари, татари, шведи, поляци, французи, германци и сателити да нападне Русия? Най-"веиките", САЩ се "ослушват", та ЕС ли? Орел и рак и щука и за наш ужас и ние там. Казват, че Цар Борис III е дал препоръка - Винаги с Германия, никога срещу Русия. Платил го с живота си!
  • 16 Споко

    30 2 Отговор

    До коментар #5 от "Нали НАТО нямаше да нараства":

    Ще почнат и да се свиват .
    Всички войни на САЩ в резултат на 11 септември са неописуем провал.
    Главният редактор на The American Conservative разсъждава върху загубеното могъщество на Америка в годишнината от атентатите на 11 септември. Той признава, че сега САЩ са безсилни както на арената в Близкия изток, така и по отношение на Русия и Китай, и задава въпроса: накъде следва да се движат по-нататък американците

    Коментиран от #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 северен вятър

    24 2 Отговор
    Der Spiegel: Военните учения между Русия и Беларус по погрешка могат да завършат в Берлин!!!
    Както отбелязва вестникът, позовавайки се на думите на високопоставен от НАТО, Москва иска да покаже на Запада на какво е способна. Освен това западните наблюдатели отбелязват, че Русия е в състояние да прехвърли войските си толкова бързо, че може да не се нуждае от военна база в Беларус

    Коментиран от #24

  • 19 що триете

    28 2 Отговор
    Георги Марков: Западът е неморален, крепост на бездарието и посредствеността, парфюм прикрива миризмата на ескременти.

    …..Ако комунизмът някога дойде на Запад, уверявам те, че техните диктатури ще бъдат далеч по-отвратителни от нашите – източните.
  • 20 mi6osp

    29 3 Отговор
    За последен път руснаците позволиха да бъдат изненадани на 22.юни 1941г. От тогава са винаги нащрек и винаги готови да срещнат неканени гости. Сега чакат гостите с 6 500 тактически ядрени заряда. При това положение меракът за посещение на гостите в Русия се е изпарил, за да не се изпарят гостите.
  • 21 волен сайдер

    16 2 Отговор
    Братя, идвайте да ни окупирате и да ни освободите от колонизаторите! Да живее рублата!
  • 22 Иван

    25 4 Отговор
    На практика в България има неканени американски нацисти.
  • 23 ЛИЦЕМЕРИЕ

    23 2 Отговор
    ЛИЦЕМЕРИЕ, АМА ЧАК ПЪК ТОЛКОВА. СЪВСЕМ ПРЕКАЛИХА ДЖЕНД..ЪРИТЕ. ЗАБРАВИХА АФГАНИСТАН, ОТКЪДЕТО ИЗБЯГАЗА КАТО ПЛЪХОВЕ.
  • 24 Иван

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "северен вятър":

    А Холандия и Белгия трябва да бъдат ликвидирани.
  • 25 Те никога не

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "Споко":

    са притежавали могъщество в световен мащаб,че да са го загубили. Губи се нещо което си притежавал,а това което не си няма и как да го загубиш.
  • 26 Мнение

    17 0 Отговор
    Правилно действат искат ли мир трябва да са готови за война
  • 27 Целта на маневрите

    18 1 Отговор
    Вероятно е да се предупреди Украйна. Покрай пускането на СП 2 те са неадекватни и могат да предизвикат военен конфликт.
  • 28 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гаглей":

    Прав си , не им трябват защото не могат да ги поробят за разлика от българското племе което много бързо подчиниха и поробиха , сега сме горди роби на запада.

    Коментиран от #31

  • 29 Землянин

    2 2 Отговор
    Не е лесно да държиш 150м роби, постоянно някакви филми за врагове те гонят...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 иво

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    ДОБРЕ , ЧЕ СИ ПРИЗНАВАШ, РОБСКА ДУШИЦО !
  • 32 Диоген

    0 1 Отговор
    Лукaшeнкo oбяви мaщaбнa oръжeйнa cдeлкa c Руcия: Бeлaруc щe зaкупи руcкo oръжиe зa нaд 1 милиaрд щaтcки дoлaрa. Cтaвa въпрoc зa зaкупувaнeтo нa бoйни caмoлeти и хeликoптeри, кaктo и нa нaй-мoдeрнaтa руcкa прoтивoрaкeтнa cиcтeмa S-400. C нeя Бeлaруc нa прaктикa мoжe oт coбcтвeнaтa cи тeритoрия дa пoкриe въздушнoтo прocтрaнcтвo нaд Вaршaвa, Вилнюc и Ригa.
    -------
    Забележете колко неща ще купи Белрус за 1 млд долара и колко площ ще покрие с това.И това се нарича от ,,зелето"мащабна сделка.А ние купихме чертежи на осем самолета за двойно повече пари и сделката изобщо не беше мащабна