Last news in Fakti

14 Септември, 2021 17:00 5 545 24

Ново име за Нова Зеландия: Аотеароа

  • нова зеландия-
  • име-
  • държава-
  • аотеароа-
  • маори-
  • коренно население

Маорите, коренното население на Нова Зеландия, настояват за промяна на официалното име на страната

Ново име за Нова Зеландия: Аотеароа - 1
Снимка: Shutterstock

Маорите, коренното население на Нова Зеландия, са горд народ, а традициите им са неизменна част от идентичността на островната държава. Това трябва да намери отражение и в официалното име на страната, смятат маорите.

"Крайно време е"

Партията на маорите внесе петиция, с която настоява страната да бъде преименувана на "Аотеароа", което в превод означава приблизително "земя на дългия бял облак". Думата "Аотеароа" и днес се използва неофициално като синоним на Нова Зеландия. Наименованието обаче и оспорвано, тъй като се смята, че първоначално е било използвано само за Северния остров, а не за цялата страна. Партията на маорите настоява да бъдат възстановени и оригиналните имена на населените места. Това трябва да се случи най-късно до 2026 година, казват лидерите на партията Рауири Уайтити и Деби Нгареуа-Пакър.

"Крайно време е маорският език да стане отново пръв и официален език в тази страна. Ние сме полинезийска страна, ние сме Аотеароа", подчертава Уайтити. А Нгареуа-Пакър добавя, че някогашната смяна на имената и "налагането на една колониална програма в образователната система" са довели дотам, че днес все по-малко представители на маорите владеят собствения си език на достатъчно добро ниво - от 90% през 2010 година този дял е спаднал до 20 на сто. Промяната на официалното име на държавата ще допринесе да възвърнем статута на нашия език, смята Нгареуа-Пакър.

Името "Аотеароа" се използва и днес

Редица концерни и държавни институции в Нова Зеландия използват и днес името "Аотеароа". То фигурира и в международните паспорти на новозеландците. От 1987 година маорският език е официален език в Нова Зеландия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Всичко се разваля

    28 10 Отговор
    когато туземците започнат да имат претенции към бялата раса!
  • 3 кълвач

    35 5 Отговор
    Още едно място където ще направят белите нежелани, и държавата ще тръгне надолу.
  • 4 мдааа

    25 2 Отговор
    да очакваме скоро и бели бежанци и от Аотеароа, че маорите може да си спомнят и някои традиции как се закусва с бели заселници.
  • 5 Любопитен

    29 1 Отговор
    Има право коренното население да изисква да запазва езика и традициите си. Обаче си спомням че една от техните традиции е човекоядството. Сега не мога да разбера всички традиции ли искат да бъдат запазени включително и канибализма

    Коментиран от #14

  • 6 Хароут Бенедикт

    16 0 Отговор
    Как ще го изговоря това майна
  • 7 Гоуст

    8 3 Отговор
    Не знам тия какво си въобразяват но Нова Зеландия скоро ще е колониално владение на Китай в региона заедно с Австралия.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 5 Отговор
    В Нова Зеландия е ПЪЛНО с алигатори ПСИХОПАТИ и УБИИЦИ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 100perа

    9 4 Отговор
    Дааам. Недопустимо.
    Трябва да се възстановят старите обичаи, езики култура на Нова Зеландия. На всяка цена.
    Защото "Нaлaгaнeтo нa eднa кoлoниaлнa прoгрaмa в oбрaзoвaтeлнaтa cиcтeмa" ca дoвeли дoтaм, чe днec вce пo-мaлкo прeдcтaвитeли нa мaoритe влaдeят coбcтвeния cи eзик нa дocтaтъчнo дoбрo нивo".
    Освен това, налагането на същата тази колониална програма е довело до отказ от културни особености като канибализъм и лов и препариране на човешки глави, търговията с които е носела солидни печалби...
  • 11 Механик

    4 1 Отговор
    Black Lives Matter, ама по новозенландски. Сорос си е пъхал мръсните ръчички и там, явно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 миролюб бенатов

    6 5 Отговор
    Чукайте на дърво, че месното население от Кърджали ...

    Коментиран от #17

  • 14 Знаещ

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Любопитен":

    Ама къде го чете това? Познавам ги и човекоядство нямат там! Защо се излагате като пишете глупости в нета! Те са полинезийска страна, но не са единствената полинезийска страна, има още много островни държави които са част от полинезиската култура и не съм чувал да има човекоядство сред тях! Но има в Африка, специално в Танзания, има и в Уганда и дори Кения където в някои племена до ден днешен се практикува човекоядство! Умници сме българите, такива като тебе всичко знаете и пишете глупост след глупост, ама то като има хора да ви се връзват на глупостите така ще е!

    Коментиран от #19, #21, #23

  • 15 Рошко

    9 0 Отговор
    Ако махнат и от знамето короната на ингилизите и английския да не е задължителен , ще ги призная
  • 16 Бледолики

    10 1 Отговор
    Англосаксонците мразят самите себеси и се самоунищожават в всички държави които са създали като САЩ Канада ЮАР Австралия Западна Европа, Испаноговорящите също се самоунищожават като Мексико Латинска Америка Аржентина, Балтика и Скандинавието и Централна Европа също, Южна и Източна Европа също, и от бялата европеидна раса остана една малка Русия която има огромна територия и едва шепа 146 млн население като можеха да са поне 800 млн. Ориенталските туземчните и азиатски народи превземат света сега араби евреи турци перси афгани сибирци китайци индийци африканци латиноси коренни народи ще управляват всички държави и като цяло бялата раса се унищожава с невиждано темпо, скоро ще сме изчезващ вид и светът ще спре да съществува населяван от туземно ориенталски индивиди различни от хората

    Коментиран от #20

  • 17 Само питам

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "миролюб бенатов":

    И кое е местното кърджалийско?Тракийски бит и култура ли ще връщаме?Ще се конкурираме с макета от Север ли?
  • 18 Шансу Имамов

    1 4 Отговор
    Да живеят ромите.
  • 19 Ям ям

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Знаещ":

    Вероятно затова, според учените, много местни племена са практикували канибализъм. По-често за добавяне на белтъчини в менюто, отколкото за ритуални церемонии. Но последните също не бива да се пренебрегват. Обитателите на острова се прекланяли пред морското божество Ика, като му принасяли човешки жертви.
    Става въпрос за полизенийския остров Нуку Хива.
    Мистериозна цивилизация, изповядваща култ към непознати богове, жертвоприношения и човекоядство – страшничко. Това са били част от традициите на местните, които вярвали, че всичко отвъд техните земи е царството на отвъдното. Но времето, религията и историята са претопили тези особености на полинезийците.
    Това е френска Полинезия.
  • 20 SHKËNDIJA

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бледолики":

    Корейци Японци Китайци са също бели на цвят бе
  • 21 Aйша

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Знаещ":

    Знаещ бил ! Защо не дойде на секстур у Бразилия а?
    Скъпо или страх(само една поза и смее ли човек да
    желае друго).
  • 22 Отряд1

    0 1 Отговор
    Имат ли това право... колкото и ние имаме правото да се казве България, а не Нова Турция! Колкото и ние имаме право да говорим и пишем български език, а не турски, англо-саксонски или друг...

    Но да си го кажем така, винаги е било, винаги ще бъде... големият изяжда малкият (голямата икономика поглъща малката) и поради това да се знае, че България е малка държава, хапана от вси страни.
  • 23 Йо Несбьо

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Знаещ":

    Естествено, че сред маорите се е практикувало човекоядство. Описват го редица изследователи и пътешественици. В днешни дни го няма в Нова Зеландия, но 17-ти-18-ти век все още е било налице. Какъв "знаеш" си тогава?! Хубава държава е днес Аотераоа - богата, перфектен и здравословен климат, добър стандарт на живот.
  • 24 Маорин

    1 0 Отговор
    Къде е Стара Зеландия???