Last news in Fakti

14 Септември, 2021 22:09 3 693 45

Франция предупреди Мали срещу сделка с руските наемници "Вагнер"

  • франция-
  • мали-
  • вагнер-
  • евгений пригожин

Париж и неправителствени организации заклеймиха ролята на "Вагнер", която се предполага, че се ръководи от Евгений Пригожин, бизнесмен, приближен до руския президент Владимир Путин

Франция предупреди Мали срещу сделка с руските наемници "Вагнер" - 1
Снимка: shutterstock

Френският министър на отбраната Флоранс Парли предупреди Мали срещу сделка с руската частна военна компания "Вагнер" на фона на твърдения, че хунтата на западноафриканската държава е близо до наемане на 1000 вагнеровци, информира "Франс прес".

Два френски източника са казали пред АФП, че правителството на Мали е близо до споразумение със спорната руска фирма, което ще подчертае нарастващото влияние на Москва в региона.

"Ако малийските власти сключат договор с Вагнер, това би било изключително тревожно и противоречиво, несъвместимо с всичко, което правим от години и възнамеряваме да правим да подкрепим страните от региона на Сахел", каза Парли пред парламентарна комисия.

По-рано днес говорител на министерството на отбраната на Малия не отрече дискусиите, за които първа съобщи агенция "Ройтерс" вчера.

"Мали възнамерява да разнообрази отношенията си в средносрочен план, за да гарантира сигурността на страната", посочил говорителят пред АФП, като е допълнил: "Не сме подписали нищо с "Вагнер", но разговаряме с всеки."

През 2013 г. Франция изпрати войски в Мали, след като ислямистки екстремисти завладяха северната част на страната.

Оттогава Париж разположи хиляди войници в по-широкия регион на Сахел, където те извършват операции заедно с местните сили срещу ислямистки бунтовници, свързани с "Ал Кайда" и ДАЕШ ("Ислямска държава").

Отношенията между Франция и Мали се влошиха след преврат през август 2020 г., който свали президента Ибрахим Бубакар Кейта.

Френският президент Еманюел Макрон е ядосан от отстъплението по отношение на ангажиментите за споделяне на властта и демократичното управление, както и от решенията за освобождаване на хвърлени в затвора джихадисти в замяна на заложници.

Франция преустанови военното сътрудничество с Мали миналия юни, а Макрон обяви планове за закриване на бази в северната част на Мали и намаляване на присъствието на френски войски в региона.

Пристигането на руски наемници в Мали ще бъде "червена линия" за Макрон, подчертал един от френските източници, като добавил, че Париж може да изпрати своите войски, разположени в страната, в съседен Нигер.

През последните години руски паравоенни формирования, "инструктори по сигурността", компании и съветници станаха все по-влиятелни в разкъсваната от война Централноафриканска република (ЦАР), чиито отношения с Париж също се влошиха.

Чрез тесни връзки в областта на дипломацията и сигурността, руски компании спечелиха концесии в минния сектор на ЦАР.

Един от френските източници е уточнил, че споразумението, което се обсъжда между "Вагнер" и Мали, ще включва достъп на Русия до права за разработване на мини.

Допълва се също, че сили от "Вагнер" присъстват в различни страни в Африка, включително в Либия в подкрепа на ген. Халифа Хафтар, в Судан и Мозамбик.

"Вагнер" бяха видени за пръв път в Мали от АФП в края на 2019 г., когато малък екип беше идентифициран в столицата Бамако точно след като бившият президент Кейта подписа договор за военно сътрудничество с Русия.

Дипломат в руското посолство в Мали е уверил пред АФП, че "не знаем за какъвто и да е подписан договор между Мали и Вагнер" и че посолството "не е било посредник".

"Подобно на Франция и други страни, ние сме притеснени за сигурността в региона", отбелязъл дипломатът.

В ЦАР Франция и неправителствени организации заклеймиха ролята на "Вагнер", която се предполага, че се ръководи от Евгений Пригожин, бизнесмен, приближен до руския президент Владимир Путин.

Пригожин, който беше санкциониран както от ЕС, така и от САЩ, отрече връзки с "Вагнер" и каквато и да е роля в конфликтите в Африка.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еб але франсе

    53 6 Отговор
    Френско дуду вместо санкции😁

    Коментиран от #21

  • 2 Бледолики

    65 5 Отговор
    Нов Алжир предупреди окупиран от Франция Мали да не прави зделки с руските Вагнер а да правят зделки само с наемниците от френския легион събран набързо от затворите в Турция и Саудитска Арабия
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Стефан Петров

    81 5 Отговор
    Щом войските са наши това е мир и демокрация, но щом са на Русия, това е тоталитаризъм, нарушаване на мира и т.н. Франция още явно не може да се отърве от колониалните си навици. Типичен двоен морал. Още нещо не е сигурно и се обсъжда, но се обявява за вредно.

    Коментиран от #28

  • 5 В.В.П.

    61 0 Отговор
    Франките не искат руските да лапат от района... Хаха...

    Коментиран от #37

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бесен Язовец

    54 2 Отговор
    А бандюхите от легиона на колко хунти помогнаха в Африка да се задържат на власт?
  • 9 Браво

    59 2 Отговор
    Интересно. Французите подкрепяха Вагнеровците в Либия срещу Турция, сега яйцето като им опря и почнаха да им бъркат техните интереси в Мали, изведнъж са против Вагнеровците. Ще изчезнат французите и от Мали, Вагнеровците ще им шамардосат легионерите, както нашите бяха ги шамаросали в царевичината

    Коментиран от #26

  • 10 Коста

    51 5 Отговор
    Руснаците ще им разкатаят фамилията. Помним какво стана със Сомалийските пирати. повече не се чу нищо за тях .

    Коментиран от #11, #16

  • 11 Капитан Сомалия

    1 14 Отговор

    До коментар #10 от "Коста":

    Ари ое!
  • 12 КОНТРАТА

    36 2 Отговор
    Франсетата обичат да дават наколн обаче са в дъното на емигрантската криза от 9 години насам след като нападнаха Либия с НАТО!
  • 13 В.В.П.

    32 6 Отговор
    Вагнер,където иде,, настъпва перманентен МИР..!!.Факт...Ако бях преди 30 г ,щях да ида доброволец...Правя 100 опори.

    Коментиран от #14, #40

  • 14 Където иде Вагнер ,после им свирят

    5 21 Отговор

    До коментар #13 от "В.В.П.":

    Шопен ...михихи

    Коментиран от #15

  • 15 И се връщат

    5 22 Отговор

    До коментар #14 от "Където иде Вагнер ,после им свирят":

    Поцинковани ...мехехе
  • 16 Коста

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "Коста":

    Ти помниш ли га ... Под моста ?
  • 17 Колонийка

    31 2 Отговор
    С 1000 вагнеровци Мали ще стане Малиии и френчовете трябва да бягат далече от там.
  • 18 шматароци

    54 4 Отговор
    Краварите с половината алианс щяха да нахлуват във Венецуела. Кацнаха два самолета с 300 Руснака и всички дадоха заден. Чува ли се вече нещо за Гуайдо ?

    Коментиран от #33

  • 19 сддсф

    36 3 Отговор
    Вагнер ще пръснат френските пудели :)))))) Мечка срещу пудел бухахахаахахх
  • 20 Роналд Рейган

    37 3 Отговор
    Адолф ги омаза за 7 дни французите не струват като войници бива ги само срещу племената в Африка и Южна Америка! Руснаците са истински войни и достойни мъже доказали са се на фронта 100 пъти

    Коментиран от #22

  • 21 ххххх

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Еб але франсе":

    Плюшкин от краварника ли прописа ,започваш от номер 1 коментар и на доло още 3,4 краварски коментари .Удари бинго за вечерта най тъпи коментари хайде лека нощ живо , здраво
  • 22 Фрийдайв

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Роналд Рейган":

    Мноо ги бива да са фъргат от разни водопадове шморц
  • 23 az #Победа76

    23 1 Отговор
    Положението в Мали се взриви след като НАТО уби Кадафи и унищожи Либия. Хаосът от Либия се прехвърли в съседно Мали. Париж, който беше основен участник в разграбването и в унищожението на Либия беше принуден да праща военни в Мали. Разбира се, резултатът за Париж бе никакъв... много пари, хвърлени на вятъра, ковчези с френски военни, задълбочаващ се хаос в Мали! Появата на "ихтамнеты" е гаранция за сигурност и стабилност. Това наблюдавахме в Украйна, в САР, в ЦАР, в Либия, а сега ще наблюдаваме и в Мали. Апропо гледайте руския филм "Турист", има го онлайн в интернет. Той е за действията на "Вагнер" в ЦАР!

    Коментиран от #32

  • 24 Архимандрисандрит Бибиан l

    2 19 Отговор
    Проблема се корени у Матошката деа! Много са станали там теа кои са теглили вересии и не могат ги върна! На такиви кольегата Тупин предлага вместо ГУЛАГ да се разплатят с опит за оцелеване у Вагнер,па и вазможнос да заработят,според зависи.
  • 25 Хулуси Πaπар

    2 1 Отговор
    Турция е прекрасна страна за африканците. Красиви градове, огромни простори, бели жени и няма войни. Какво да правят в тяхната страна. Всички ще мигрират в Турция.
  • 26 sss

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    В легиона 70 процента са източно европейци,руснаци и украинци
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 комунисти терористи

    1 17 Отговор

    До коментар #4 от "Стефан Петров":

    Нормално.Русиа е терористична и престъпна държава.По твойта логика да вземат и боици на ИДИЛ освен ,защото можело !
  • 29 комунисти терористи

    2 14 Отговор
    Вагнеровците ги знаем ! Стават само за пушечно месо !

    Коментиран от #30

  • 30 един от стадото

    12 1 Отговор

    До коментар #29 от "комунисти терористи":

    де го тоя комунизъм, че да идем там. На всекиму според мерака/перифразирано/. Френската национална армия не знам колко е силна сега, имат добри танкове, още по добри самолети, поносими фрегати и подводници, но. Ползват ги само дистанционно. А в огъня на терен се пече само легиона. Първата частнодържавна армия обявена официално защитаваща френските интереси по света. После дойдоха блекуотър и др., накрая Вагнер. Дори в Афганистан под егидата на НАТО и ОНН бяха легионерите там. Къде го редовия френски войник. На парада под арката само май
  • 31 Kcaniba

    17 1 Отговор
    Ами в ЦАР 10- на Вагнера попиляха 1000 судански наемника, пратени от франце мин година ....... Редно е в статия та в началото иив края да че зачете мантрата за това , колко е лош Пригожин!!! Все пак става въпрос за пари!!!
  • 32 Kcaniba

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "az #Победа76":

    Да, филма е много точен и отразява действителността там през 2019-20 г
  • 33 хаха

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "шматароци":

    Е, и "малко" китайци помогнаха в интерес на истината!
  • 34 макарон

    10 1 Отговор
    в африка може да убиват и да се разпорежда само френския легион. колониализма на франция си продължава.
  • 35 Кире

    7 0 Отговор
    Само лаят французите!

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 До коментар

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "В.В.П.":

    Никой не иска конкуренция.
  • 38 До коментар

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Кире":

    Не знам какви са възможностите на Вагнер, но ако французите наистина се изтеглят в Нигер доста бързо трябва да действат за да не ги изпреварят ислямистите. И ако наистина го направят значи за французите е по добре ДАЕШ отколкото руснаците
  • 39 Иван

    6 0 Отговор
    Боклука АФП не вижда ли еврео-фашистката Хунта в Украйна?
  • 40 МРГ

    1 8 Отговор

    До коментар #13 от "В.В.П.":

    Такъв мир настъпва,че руските майки едвам смогват после да си прибират чувалите с труповете на синовете си.Видяхме как 400 вагнеровци дадоха фира с едно щракване на пръсти от 40 американеца.Руснаците само обричат войниците си и разплакват руските майки !

    Коментиран от #41

  • 41 жужетоЗе

    4 3 Отговор

    До коментар #40 от "МРГ":

    А нашите майки, като идваха от Афган момците?!? И след 20 години какво стана?!?
  • 42 Baofeng

    3 1 Отговор
    Като дойда руските войници френските сили да ги изгонят какво толкова се тревожат ?!
  • 43 не може да бъде

    1 0 Отговор
    Считам,че тези момчета/мъже от "Вагнер" и подобни организации /напр.Blackwater/са много притеснителни и сега със сигурност ще се откажат!?
  • 44 косача

    4 0 Отговор
    Доколкото е известно, френските престъпници са отговорни за масови убийства и заличаване на цели села в Мали, въоръжавайки терористите и тренирайки ги за целта.
    Затова много да не викат, че устите им могат да бъдат запушени по начин, по който Макарон да се изпружи като старата до него.
  • 45 Иван Прасимир

    0 0 Отговор
    Пасошът трябва да е бил от нашите, българин нямаше да го носи със себе си.
Новини по държави: