ФАКТИ.БГ
  • мвнр-
  • шофьори-
  • турция-
  • такси-
  • пътни такси-
  • пътна мрежа-
  • пътуване-
  • капитан андреево

Важна информация за българските шофьори в Турция

Плащането става в евро, турски лири, щатски долари или с банкова карта

Публикувана: 15 Септември, 2021 18:01
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 12096
Важна информация за българските шофьори в Турция - 1
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

На територията на Република Турция има изградена система от платени пътища, използването на които става по няколко начина:

- системата за бързо преминаване (HGS);

- плащане в брой на гише.

На влизане в Р Турция през ГКПП-„Капитан Андреево“, непосредствено до „Бялата джамия“, която се намира 50 м след крайната митническа бариера от ГКПП-„Капъкуле“, има разположен мобилен офис на Държавната пощенска служба (Ptt) и на Системата за бързо преминаване (HGS), който обслужва влизащите превозни средства, без съответен стикер за придвижване по платените републикански пътища, съобщиха от Министерство на външните работи.

Продължавайки по пътя (Е80-D100) ГКПП-„Капъкуле“-гр.Одрин, на около 3 км след този мобилен офис, има друг стационарен, който е обозначен с големи табели и билборди, указващи обекта.

Чуждите граждани могат да закупят стикер за системата HGS и да заредят определена сума по сметката, която е свързана с регистрационния номер на автомобила. Минималната сума за внасяне по стикер за HGS е (към 15.09.2021 г.) 120 турски лири.

Плащането и проверката за дължими суми (начислени при преминаване и изчерпване на първоначално внесената сума) се осъществява с документ за самоличност (паспорт) и талон на МПС.

Плащането става в: евро, турски лири, щатски долари или с банкова карта на пост-терминал на място (поименна – на лицето което осъществява плащането).

HGS-стикерът се поставя от вътрешната страна на челния прозорец (близо до огледалото за задно виждане) в централната част на стъклото. Преминаването и чекирането през HGS гише следва да бъде със скорост не повече от указаната преди пункта – 30 км/ч., за да може системата да засече стикера и да отчете коректно плащане.

В дните около официални турски празници често се прилага практиката от „Главна дирекция „Пътища“ (KGM) да обявява безплатен режим на преминаване през контролните гишета.

Всички чужди граждани, който влизат на територията на Република Турция, имат възможност да проверяват изрядността на техните МПС (за дължими суми по наложени глоби във връка с пътни нарушения и/или глоби за нерегламентирано предвижване по платен първокласен път) на следните адреси:

- https://ivd.gib.gov.tr > Trafik ve HGS Cezalarını;

- HGS – Online Bakiye Yükle > Google Play;

- https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama;

- https://hgs.pttavm.com.

Вероятно е посочените по-горе линковете да не бъдат достъпни извън територията на Турция, поради което това може да стане чрез използването на специализирани VPN приложения или прокси сървъри. (По конкретно поставения въпрос от г-жа Мира Радева – посочените линкове могат да бъдат използвани за заплащане на дължимите суми по банков път; друга е темата защо второто МПС няма HGS-стикер).

Предвид променящата се обстановка е възможно някой от посочените обекти да не работи, при което плащането може да се извърши непосредствено на място пред пропускателната бариера на (HGS) контрол, обозначен с кеш терминал и винаги разположен най-вдясно.

Два важни момента:

- за турски граждани е в сила режим, при който при преминаване без карта/стикер или с недостатъчно средства по сметката, ако сумата не бъде платена в рамките на 15 дни, се налага автоматично глоба в размер на 5 пъти таксата за преминаване за съответния участък;

- за автомобили с чуждестранна регистрация не важи горното изискване, т.е. ако български гражданин използва участъци от платената пътна мрежа, без да има достатъчно средства в сметката си и преди напускане на страната не е заплатил дължимите суми, при следващо влизане в Турция (със същият регистрационен номер на автомобила), най-вероятно ще му бъде предявено искане за плащане на дължимите суми, без налагането на допълнителни глоби за просрочване на задължението.

Турция

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Jeep
2 Отговор
Товa е от cумa време тaкa. Някой мaй е открил топлaтa водa.

Оценка:
-1 +22

Гост
3 Отговор
Това, което Турция е постигнала в инфраструктурата, България НИКОГА няма да го направи, НИКОГА, тук се правят ремонти, два месеца след като обекта е издаден като"готов-завършен", а след още два месеца се прсвинпак ремонт, но на ремонта😂демек САМО СЕ КРАДЕ!

Коментиран от #5


Оценка:
-3 +55

1453
4 Отговор
С една дума никой не те рекетира.

Оценка:
-1 +29

Хасан
5 Отговор

До коментар #3 от "Гост":


Ще я видим скоро родината ти на какво ще прилича - разорана нива за картофи.

Оценка:
-13 +4

Мехмед
6 Отговор

До коментар #1 от "Хасан":


Има да обикаляш "света" с магарето, от твоето село до другите.

Коментиран от #7


Оценка:
-4 +16

Хасан
7 Отговор

До коментар #6 от "Мехмед":


Ами аз го правя бе, ама за кеф само не знам, защо на Мерцедеса му викаш магаре? В твоето затънтено село така ли му викате?

Коментиран от #9


Оценка:
-14 +3

Сезгин Християн
8 Отговор
За разлика от нашата мила родина България в Турция плащаш за пътя, но насреща получаваш ПЪТ. В България плащаш винетка, насреща получаваш разбити пътища и колкото си платил за годишна винетка поне още по пет даваш за ремонти по колата заради каруцарските пътища. Контрол няма, само без контролно се прибират по 100 лева за винетка и потъват в нечий джобове или дейности, като смяна на конуси

Коментиран от #10


Оценка:
-2 +37

Мехмед
9 Отговор

До коментар #7 от "Хасан":


Ясно, магарето ти се казва Мерцедес.
Магарцедес..... ха ха ха!

Коментиран от #11, #20


Оценка:
-5 +12

5626
10 Отговор

До коментар #8 от "Сезгин Християн":


Сега първо лъжеш, че Родината ти е Бългaрия. След това малко да те ограмотя Родина се пише с главна буква а не като теб. Ти в кое селско училище и до кой клас си учил? Трето, какво търсиш още в България като си толкова недоволен? И последно щом ревеш за турция, защо още не си се омел? Рев, рев, рев колко е зле тук, ама си натискаш парцалите в България.

Коментиран от #12, #27


Оценка:
-20 +5

11
Този коментар е премахнат от модератор.
Сезгин Християн
12 Отговор

До коментар #10 от "5626":


Не може да ми стъпиш на нокътя на малкия ми пръст, ти за където си тръгнал пълзейки аз от там се връщам. Мене щял да ограмотява неграмотния продавач на гюлова вода 😂

Коментиран от #14


Оценка:
-4 +15

Мехмед
13 Отговор

До коментар #11 от "5626":


Ти откъде ще знаеш без да си опитал бахура ми, питай жена си какъв съм

Коментиран от #16


Оценка:
-5 +10

5626
14 Отговор

До коментар #12 от "Сезгин Християн":


Щом пишеш Родина с малка буква, за какво изобщо ми говориш бе смешник? Виж си поста и тогава ела ми се прави на нещо.
Пред фактите и Боговете мълчат, но в главата ти е такъв вакум, че ти е трудно да го разбереш нали? Къде си тръгнал с твоя 3-ти клас ?

Оценка:
-15 +4

15
Този коментар е премахнат от модератор.
5626
16 Отговор

До коментар #13 от "Мехмед":


мехмеде за какво ми е жена като клатя прости кадъни за без пари, а после смешници като теб се женят за тях "чесните"? Знаеш ли колко са наивни като дойдат от селата в големия град. Очите им се отварят и не само очите.

Оценка:
-11 +4

5626
17 Отговор

До коментар #15 от "Читура":


Знам, какво е мелез това като теб, защото като бягахте оттук и си мислехте, че онези ще ви посрещнат с отворени обятия, а те ви посрещнаха с един голям бахур, "обидиха" ви и после ви наритаха обратно. Ето това е мелез. Сега разпозна ли се?

Оценка:
-12 +5

ХИТЪР ПЕТЪР И НАСТРАДИН ХОДЖА
18 Отговор
СЕ СКАРАХА ПАК ЩЕ СПЯТ В ОТДЕЛНИ СТАИ

Оценка:
-0 +4

19
Този коментар е премахнат от модератор.
5иция
20 Отговор

До коментар #9 от "Мехмед":


М е е е Р ц е д е е е с - може и блееща коза да е имал.

Коментиран от #24


Оценка:
-2 +3

21
Този коментар е премахнат от модератор.
Рошко
22 Отговор
Толкова подробна информация няма за нашата прехвсленс тол система

Оценка:
-0 +4

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Хасан
24 Отговор

До коментар #20 от "5иция":


Те козите са ваш приоритет, на тях викате жени, о забравих и овцете.

Оценка:
-6 +1

5626
25 Отговор

До коментар #21 от "5626":


И да пишеш от моя ник никой няма да ти се върже смешно турче. Иска ти се българка, ама миришеш на лой, няма как да стане.

Оценка:
-9 +2

26
Този коментар е премахнат от модератор.
Хан Аспарух
27 Отговор

До коментар #10 от "5626":


Тук не всички са завършили филология като теб, важно е смисАла и сАдържанието, а не уроците ти по бългЪрски......

Оценка:
-0 +7

А Ми
28 Отговор
Полезна информация за Кой ами ако мина през Малко Търново кво праим ,карам на аванта за една година няма проблеми

Оценка:
-0 +4

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.