Last news in Fakti

16 Септември, 2021 12:50 2 967 28

Австралия строи осем подводници с ядрени двигатели

  • подводница-
  • австралия-
  • подводници-
  • армия-
  • двигатели-
  • ядрени двигатели-
  • сащ-
  • китай

Новият пакт между Австралия, САЩ и Великобритания ще разгневи Китай

Австралия строи осем подводници с ядрени двигатели - 1
Снимка: Shutterstock

Австралия ще построи осем подводници с ядрени двигатели по силата на ново тристранно партньорство в областта на сигурността в Индийско-Тихоокеанския регион, предаде Ройтерс.

Анализатори очакват новият пакт между Австралия, САЩ и Великобритания да разгневи Китай, който ще го възприеме като опит за неговото сдържане. Австралия става втората страна, след Великобритания през 1958 г., получила американска ядрена технология за строеж на подводници с ядрени двигатели, предаде БТА.

"Нашият свят става по-сложен, особено в нашия Индийско-Тихоокеански регион", каза австралийският премиер Скот Морисън. Той добави, че "за да отговорим на тези предизвикателства, за да помогнем да бъдат гарантирани сигурността и стабилността, от които нашият регион се нуждае, е необходимо партньорството ни да бъде издигнато до ново равнище". При обявяването на новия пакт за сигурност вчера лидерите на трите страни не споменаха Китай. Съединените щати и техните съюзници обаче се опитват да противодействат на нарастващата мощ и влияние на Пекин, особено на засилването на китайските въоръжени сили, оказвания натиск върху Тайван и разполагането на сили в оспорваното Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс.

Посолството на Китай в САЩ заяви, че страните "не трябва да създават изключващи други (държави) блокове, насочени срещу или вредящи на интересите на трети страни". Вместо това е особено необходимо те "да се отърсят от манталитета от времето на Студената война и идеологическите предразсъдъци". Тристранният пакт ще бъде сметнат от Пекин за заплаха, коментира Ричард Мод от Института за азиатска политика и общество. Той изрази очакване, че Китай "ще възрази", но подчерта, че "неговото собствено настъпателно и безкомпромисно поведение води до тези нови конфигурации". Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн приветства фокусирането върху региона. Новите австралийски подводници обаче няма да бъдат допускани в новозеландски води в съответствие с отдавнашната политика на страната да е безядрена зона, уточни в същото време тя.

Австралия ще се откаже от сделка с Франция на стойност 40 милиарда долара за конвенционални подводници, обяви междувременно Морисън. През следващите 18 месеца страната ще преговаря със САЩ и Великобритания за строежа на осем подводници с ядрени двигатели. Те няма да носят ядрени оръжия, но ще могат да остават по-дълго под вода - нещо, което ще им позволява да останат незабелязани в потенциални конфликтни зони с Китай като Южнокитайско море, казват експерти по сигурността. Решението за подводниците "отразява нарастващите притеснения в (австралийското) правителство за засилването на китайската армия, бъдещите намерения в региона и готовността (на Пекин) да използва принуда", коментира Ричард Мод. Тристранният пакт може да влоши търговските връзки между Австралия и Китай, който е най-големият пазар за австралийския износ. Ненаситният китайски апетит за ресурси обаче може да ограничи ответните му мерки, казват анализатори.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гошо

    8 2 Отговор
    войната е мир!

    Коментиран от #21

  • 2 Смех

    26 8 Отговор
    Те нека строят въпроса е че китайската диаспора в държавата нараства непрекъснато и второ без Китай австралия е свършена.
    Те са основнияткупувач на австралииски вина въглища и тн.

    Коментиран от #20, #27

  • 3 ще строят

    15 2 Отговор
    Ние бедните българи имахме една обикновена от ВСВ, ама я гледаме в музей

    Коментиран от #5, #22

  • 4 русенец

    29 8 Отговор
    Австралия е с 25 милиона население. / подводници с конвенционално въоръжение няма да и помогнат нито срещу милиард и половина китайци, нито срещу милиард индийци. Просто ще служат да дразнят и увеличават напрежението в региона, което е в интерес на САЩ и Англия.

    Коментиран от #8

  • 5 русенец

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "ще строят":

    Имахме пет и са строени доста след ВСВ.

    Коментиран от #16

  • 6 Кръчмар

    33 3 Отговор
    Цялата работа е Австралия да се откаже от френски подводници и да купи американски. Всичко е пари приятели, особено в САЩ!

    Коментиран от #10

  • 7 Kcaniba

    22 4 Отговор
    Докато сороснята сънуваше китайски Сибир, се случи китайска Австралия.
  • 8 Хи хи хи

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    И какво ще им помогнат като нямат ЯО а Китай имат.
    Китай е неразрушим ако КПП напусне властта и Китай да кажем че се разпадне под някаква форма ще си замине и най-големият пазар за много западни компании.
    Война също не е вариант защото война с Китай ще е краят на Света.
  • 9 6A13TT

    11 4 Отговор
    Абе, тия от къде толкова пари, да не ги печатат? Опа, чакай малко...
  • 10 факт

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "Кръчмар":

    Точно така е!
    Ясно е че Астралия не е никакъв опонент на Китай а Франция е втората най-мразена в Сащ държава след Русия
  • 11 ddd

    5 8 Отговор
    Тези взети заедно не са колкото Русия хаха тръгнали да плащат мечките
  • 12 Бай Манчо

    10 5 Отговор
    Австаралия къде се бута между шамарите с тези подводници и то срещу Китай, явно янките са им извили ръцете за тези 8 подводници , а и по този начин се надяват някой друг да воюва вместо тях . Много плоско ,
  • 13 Анаконда

    1 5 Отговор
    русняяяяя хто не спрятался ,я не виноват 😁
  • 14 ДжафДжаф

    15 4 Отговор
    Всъщност матрялчето требваше да почне от зад на пред! Австралия щяла да се откаже да купува френски подводници за 40млрд. Ето къде е заровено англосаксонското щастие. Последните години за франсетата само тесли. Краварите първо отказаха Полша да купува френски хеликоптери- 40-50бр ако не се лъжа, за да купят американски. После принудиха франсетата да се откажат да продават десантни кораби на руснаците. Сега пък им провалят сделка за 40млрд. С такиви съюзници, както се казваше, на франсетата врагове не им трябват. Прецакването на шведите с нашите F16 си е направо бел кахър.
  • 15 Историк

    10 5 Отговор
    Пуделчето Британия ще плаши китайския дракон, само китайското малцинство в Лондон е повече от британската армия по света!

    Коментиран от #17

  • 16 ще строят

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    И 505 да сме имали, сега има един в музей. Хората строят ядрени подводници, ти спориш колко сме имали преди
  • 17 истерик

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Историк":

    затова виетчарли ви дра в кампучия,лаос и ниам 😁

    Коментиран от #18

  • 18 Историк

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "истерик":

    Прав си - Виетнам успа да победи доста велики сили - Франция, Британия, САЩ и Китай под мъдрото ръководство на Хо Ши Мин и Виетнамската комунистическа партия!
  • 19 Риналдю

    4 0 Отговор
    А не,ще чакат китайците с хляб и сол.САЩ,Австралия,Япония,Южна Корея и Тайван вече са наясно,че до 2030 година ще има война с Китай.Последните декларации на японски и американски политици за признаването на Тайван и приемането му в ООн,показват,че разбират стратегическото значение на острова за собственото си оцеляване.
  • 20 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "Смех":

    Китайската диаспора ако искаше китайски живот и малоумни "ръководители" , щеше да си стои в Китай , а не а САЩ , Канада и Австралия !! Ще бъдеш много учуден явно , но китайските диаспори в Америка , Европа и Австралия са по-големи врагове на Китай от самите американци , европейци и австралийци ! Ако можеха щяха да изпекат Дън на бавен огън и да празнуват една седмица през това време !
  • 21 Plovdiv

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "гошо":

    Heвежеството е сила, а свободата е робство...
  • 22 Не сме имали една,

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "ще строят":

    а 4 подводници. А Австралия са поколение на пандизчии и слуги на говеждите.

    Коментиран от #23

  • 23 изпърха

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Не сме имали една,":

    внукът на райата
  • 24 XXX

    3 0 Отговор
    Мисирките да обяснят какво е това ядрен двигател???
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Смех":

    Желязната руда от Западна Австралия кой ще я купува???
  • 28 ПУЩУН БОКО

    0 0 Отговор
    БОЙКО , ДАЛ ЛИ Е РАЗРЕШЕНИЕ НА АВСТРАЛИЯ ДА СТРОЯТ ЯДРЕНИ ПОДВОДНИЦИ , ТАКА КАКТО ЗАБРАНИ ДА СЕ СТРОИ БЕЛЕНЕ И ЮЖЕН ПОТОК !? ЗАТВОР ЗА МУТРАТА ПРЕДАТЕЛСКА !