Last news in Fakti

16 Септември, 2021 18:10 2 856 26

Китай: Споразумението за ядрени технологии САЩ-Австралия-Великобритания е изключително безотговорно

  • китай-
  • сащ-
  • австралия-
  • подводница

Австралийският премиер Скот Морисън заяви на пресконференция в четвъртък, че флотът ще получи поне осем ядрени подводници като част от тристранно партньорство с Лондон и Вашингтон

Китай: Споразумението за ядрени технологии САЩ-Австралия-Великобритания е изключително безотговорно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайското външно министерство определи в четвъртък като изключително безотговорна сделката между САЩ, Обединеното кралство и Австралия, предназначена да предостави на Канбера подводници с ядрени реактори.

По време на ежедневна пресконференция говорителят на министерството обвини трите държави, че застрашават регионалния мир и стабилност.

Китайското посолство в САЩ по-рано описва споразумението като проява на "манталитета на Студената война" на тези страни.

Придобиването на американска технология за ядрени подводници подкопава международния режим за неразпространение на ядрените оръжия и изостря надпреварата във въоръжаването, коментира представителят на външното министерство на КНР Джао Лицзян, цитиран от ТАСС.

"Започването на сътрудничество от САЩ, Великобритания и Австралия по отношение на ядрените подводници нанася сериозни вреди на мира и стабилността в региона, изостря надпреварата във въоръжаването, вреди на усилията в рамките на международния режим за неразпространение на ядрени оръжия".

"Съединените щати и Обединеното кралство скоро ще изнасят изключително важни технологии за ядрени подводници в Австралия. Това доказва още веднъж, че те използват износа на ядрени технологии като инструмент за геополитически игри и прилагат двойни стандарти, което е изключително безотговорно", обяснява дипломатът.

"Австралия е страна, която не притежава ядрено оръжие, страна по Договора за неразпространение на ядрени оръжия и страна по Договора за Южна Тихоокеанска зона за безядрена зона. Сега тя внася ядрена подводна технология, която има стратегическа военна стойност. Международната общност и съседните държави имат пълно основание на повдигнат въпроса за спазването от австралийска страна на задълженията по международния режим за неразпространение на ядрените оръжия. Китай ще следи отблизо ситуацията".

"Китай винаги се е застъпвал за това, че всеки регионален механизъм трябва да действа в съответствие с тенденциите на времето, които се застъпват за поддържане на мира и развитието. За задълбочаване на взаимното доверие и сътрудничество между държавите в региона, не трябва да бъде насочен срещу трети страни и да вреди на техните интереси", подчерта официалният представител на Китай.

"Заинтересованите държави трябва да изоставят остарелия си манталитет от Студената война и играта с нулева сума, както и тесногръдите геополитически концепции, да зачитат очакванията на жителите на региона и да допринесат за поддържането на мир, стабилност и развитие в него. В противен случай те само ще накърнят собствените си интереси".

Австралия, Обединеното кралство и САЩ обявиха в сряда Тристранното партньорство AUUKUS. Като част от тази инициатива Австралия ще получи американската атомна подводна технология през следващите 18 месеца, чието строителство ще бъде организирано в Аделаида.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви на пресконференция в четвъртък, че австралийският флот ще получи поне осем ядрени подводници като част от тристранно партньорство с Великобритания и САЩ. Разходите за изграждане на нови подводници ще надхвърлят 90 милиарда австралийски долара (65,9 милиарда щатски долара).

Премиерът отбеляза, че споразумението също така ще осигури на Австралия достъп до американските ракетни технологии, включително крилатите ракети Tomahawk за оборудване на австралийски кораби.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    31 6 Отговор
    Най -фашизираните,ГЛОБАЛИСТИЧНИ ДЪРЖАВИ..НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО НА ВСИЧКИ, ЧЕ НЯМА ЛЕВИ, ДЕСНИ, ИМА ГЛОБАЛИСТИ СТЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Танев

    4 1 Отговор
    Усааааа
  • 5 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    11 18 Отговор
    Много хитър и нагъл народ са Китайците, след като виждат неуспехите на Америка по света сега исползват това за собствени цели, ужким пък са се загрижили за неядреното разпространение, всъщност след втората световна самия Китай не трябваше да има но СССР и САЩ позволиха после Китай позволи на Северна Корея а Франция на Израел

    Коментиран от #6, #8

  • 6 факт

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ":

    А на Пакистан и Индия кой позволи Сащ и Русия а щом Пакистан има що и други да нямат.
  • 7 Презвитер Козма

    9 25 Отговор
    Комунистическата клоака се разплака, щеше им се на Ленинските пръдльовци да окупират Тайван, ама май няма да им се получи. Япония застана твърдо зад Тайван, сега и Австралия придобива ядрени подводници, чийто ракети, които могат за нула време да достигнат всички цели в Китай. САЩ, Великобритания, Япония, Австралия и Индия срещу клоаката, ще мирише на печена патица по пекински 😜

    Коментиран от #15

  • 8 деъм

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ":

    Не се знае Китай какъв победител е от ВСВ и защо е в съвета за сигурност Руснаците ги набутаха уж за тежест което е малоумно щото и едно вето да има не се приемат решенията защо са им китайците.
    А после Кисенсжър използва да развие Китай за да сдържа Русия обаче Кирай стана нагъл и сега олеле мале.
    А всичко това е следствие от ВСВ те мислеха че Хитлер лесно ще сгъне Русия а те взеха че го биха и излезнаха победители.

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Kcaniba

    10 5 Отговор
    Ша едат шамарите май реднековете!!!
  • 10 Майоров

    17 8 Отговор
    Китайските другари разобличват англо саксите.

    Коментиран от #12

  • 11 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "деъм":

    Франция и Китай са единствените в съвета за сигурност които всъщност до последно бяха окупирани а са победители поне САЩ Великобритания Русия не са били окупирани а Русия само частично и за малко
  • 12 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    3 10 Отговор

    До коментар #10 от "Майоров":

    в 20 21 век Запада имаше хегемония затова Китай ги е яд а предишните векове Китай беше в хегемония а някой да им е търсил сметка за империалистичните политики тогава, вместо един път завинаги да ликвидират Османската империя Запада им позволи да си имат Турция същото стана и с Китай от беден и неграмотен народ до производител номер едно

    Коментиран от #17

  • 13 Конаре

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "деъм":

    Китай е победил във втората световна колкото Франция е победител. САЩ и Англия се престориха че Франция е победител, а СССР се престориха че Китай е победител.
    Световен шах, нормално.

    Коментиран от #18

  • 14 Пешо от блока

    3 8 Отговор
    Защо реват китайците, като и техните задници са н.срани. А ако австралийците попитат кой подпомага икономически и военно Северна Корея, в нарушение на ембаргото срещу тази страна?
  • 15 тнт

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Презвитер Козма":

    Aвcтрaлия e cтрaнa, кoятo нe притeжaвa ядрeнo oръжиe, cтрaнa пo Дoгoвoрa зa нeрaзпрocтрaнeниe нa ядрeни oръжия и cтрaнa пo Дoгoвoрa зa Южнa Тихooкeaнcкa зoнa зa бeзядрeнa зoнa.
    Та значи този договор не струва и хартията на която е написан за кенгурата!? За останалите е безпредметно да се говори !
  • 16 Бай Петко

    0 3 Отговор
    Търся някой да ми свири на гайда, докато мастурбирам. Моля, извратеняци да не ми пишат
  • 17 Госあ

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ":

    Китай неграмотен народ ? Типично изказване на една проста домакиня, която готви много лошо.

    Коментиран от #19

  • 18 Хммм

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Конаре":

    Може би доводите им са че Китай е победител заради Чан Кайши който е спасявал американски летци кацали на Китайска територия а Франция заради Армията на Де Гол свободните французи май се казваше.
    Но и двете за мен не са победители особено Китай които са освободени от руснаците на практика французите пък дори сътрудничат на немците при ВИши.То Петен е съден де но
  • 19 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    До преду 30 години Китай нямаше и на половината американска икономика, именно Запада и Русия които си раздадоха технологиите ресурсите и търгуваха с тях те станаха гигант, като си запазиха територията и хомогенноста след втората световна а на България одрезаха територии и ги напълниха с роми турци и комунисти които засипаха могъществото на България

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Госあ

    0 5 Отговор

    До коментар #19 от "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ":

    По времето на мао определено Китай е в застой. И дори по време на този застой имаха доста открития, като рекомбинатните белтъци, които не ти трябва да знаеш за приготвянето на салата. Всъщност именно този застой и репресии от простолюдието към учените тласна емигрантския поток към сащ във всички сфери на науката и технологиите. В готварските книги едва ли пише също, за китайката която за първи път изолира вируса на СПИН. Колкото са дали сащ и Русия на Китай, толкова са и взели. Всъщност, къде изобщо буташ Русия, доскоро бяха врагове с Китай. Кво по точно им дадоха ? М ?

    Коментиран от #22

  • 21 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ":

    Какво могъщество на България преди девети септември ве ? Въжеплетачи,кожухари и овощари.
  • 22 Груйо

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Ех тия рекомбинирани белтъци, не спря да ни ги навнавираш в очите сигурно за 20 път 😂. Голямата гордост и постижение за 30 години от 1.4 милиардна нация, докато другите народи извършиха технологически бум и полетяха в космоса.

    Коментиран от #26

  • 23 Прецаканите са

    1 0 Отговор
    французите.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ром

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Енчев":

    Caмo ниe ромитe, мoжeм дa ce cпрaвим c бългaритe
  • 26 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Груйо":

    Нищо, сега нещата си дойдоха на мястото. Болшевишки марксисти - няма. При великите империи има цикличност.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания