Last news in Fakti

17 Септември, 2021 16:50 2 196 48

Цените изяждат заплатите на руснаците​​​​​​​. Пак ли ще изберат партията на Путин?

  • владимир путин-
  • русия-
  • путин-
  • единна русия-
  • заплата-
  • заплати-
  • жизнен стандарт-
  • цени-
  • поскъпване-
  • вот

За немалко руснаци и най-елементарните неща вече са непосилни

Цените изяждат заплатите на руснаците​​​​​​​. Пак ли ще изберат партията на Путин? - 1
Снимка: Shutterstock

Гласуването в Русия вече започна: от днес до неделя 110 милиона руски избиратели имат право да дадат своя глас за новия състав на парламента. В навечерието на вота президентът Владимир Путин призова руските граждани да гласуват масово и изрично подчерта новата възможност: онлайн гласуване. Тя обаче е остро критикувана от наблюдателите. Така например държавните служители бяха задължени да се регистрират за онлайн вота, а много избиратели се опасяват от възможни манипулации.

Григорий Мелконянц от независимата организация за наблюдение на избори „Голос" разбира техните тревоги. „Трудно е да се каже до какво може да доведе това. Но тук става въпрос за милиони руски избиратели, които – доброволно или по принуда – ще гласуват с тази система. Опасявам се, че ще бъде практически невъзможно да се контролира дали преброяването на гласовете е извършено добросъвестно", посочва той. Тридневният срок за гласуването също дава възможност за манипулиране на вота, твърди Мелконянц. Той посочва например това, че ще бъде много трудно избирателните урни да бъдат наблюдавани през трите дни на гласуването. Този път няма чужди наблюдатели от ОССЕ: след като Русия разреши да допусне само ограничен брой наблюдатели отвън, от ОССЕ отказаха изцяло мисията.

"За мен това не са никакви избори"

Важни кандидати от опозицията не бяха допуснати за участие или са поставени под домашен арест - сред тях са съмишленици на намиращия се в затвора яростен критик на Кремъл Алексей Навални. Тези избори не са нищо друго, освен опит за легитимация на властта на управляващата партия „Единна Русия" и на президента Путин, казва по този повод икономическият експерт Сергей Гуриев. „За мен това не са никакви избори. Малко вероятно е партията на Путин и самият той да си тръгнат след тези избори. Без значение какъв ще бъде резултатът, те няма се откажат от властта", посочва той. От общо 14 партии, участващи в изборите, четири вече са представени в Думата – долната камара на руския парламент. А според актуалните допитвания, те отново ще влязат в парламента. Единствената интрига е това дали управляващата партия на Путин отново ще има абсолютно мнозинство от 2/3 от гласовете, или ще разполага с обикновено мнозинство.

Комунистите могат да ядосат управляващите

Впрочем, едно добро представяне на втората политическа сила в Русия – Комунистическата партия – също може да се превърне във важна индикация за недоволството на хората. Високата инфлация и значителният ръст на цените създават много грижи на руснаците. Актуално проучване на социологическия институт „Левада-Център" показва, че 66 на сто от руснаците биха желали да живеят в страна с по-висок стандарт на живот, дори и това да не е една от най-могъщите страни в света. Това представлява рекордно висок дял на хората в Русия, които мислят така, отбелязват от института.

Много жители на столицата Москва, без значение от възрастта, наблюдават с тревога поскъпването на живота. „Преди съчувствах на хората, които можеха да си позволят само намалените или най-евтините храни. Сега и аз вече се радвам, когато открия нещо по-евтино", казва 30-годишната Лилия. А 60-годишната Татяна не знае изобщо как ще се справи. „Цените скачат, но не и заплатите. Усеща се навсякъде, например в обществения транспорт. Не знам въобще как ще се живее!", оплаква се тя.

Предизборно: Путин раздава подаръци

Преди вота президентът Путин раздаде щедри предизборни подаръци. Ключови групи избиратели - като семействата, пенсионерите или държавните служители - получиха еднократни надбавки. На фона на инфлацията от 16,5 % обаче това е не само капка в морето, но и откровен цинизъм, казва икономическият експерт Сергей Жаваронков от института „Гайдар". "Що се отнася до еднократната помощ от 116 евро, която ще получи всеки пенсионер, това е просто абсурдно. Защото всъщност от години пенсиите не са били актуализирани", припомня икономистът. Първите резултати от гласуването ще станат известни още в неделя вечерта - става дума най-вече за подадените онлайн гласове.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Это жизнь

    14 48 Отговор
    Путин докато гушне букета и му направят мавзолей до този на ленин.

    Коментиран от #5

  • 2 ТаУмВзе

    65 13 Отговор
    Овче зеле, Путин не е партия! Никой не проумява Русия, преди да е твърде късно за него. Хайде сега, малко История! Долни соросоидчета.
  • 3 НТД

    44 5 Отговор
    Май така е в цял свят........не само в Русия !?
  • 4 12345

    42 4 Отговор
    То и в България е така.Ииии
  • 5 Бакшиш от Русо Туристо

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Это жизнь":

    Бакшишите ни намаляха (((
  • 6 гост путинист

    16 8 Отговор
    Батюшка путина форевър!

    Коментиран от #35

  • 7 Хахаха

    56 4 Отговор
    Доиче Зеле зе загрижили за Путин, а не си гледат собствената к0чина, която я напълниха с лекари, инженери и студенти камилари паднали вчера от клона. Поне Германистан да не беше колония, а то е такава от ВСВ. Американските военни са повече от немските на тази територия. Всеки немски новоизбрания канцлер подписва един документ във вярна служба на Вашингтон. И не на последно място, някой виждал ли е златния резерв на Германистан, който "случайно" се съхранява в Краваристан. Последният, който се опита да го види беше Герхард Шрьодер, но го изгониха, като мръсно коте с оправданието, че правели ремонт на сградата на резерва. Така, че ДВ да си гледат кочината и когато станат самостоятелна държава да коментират независимите държави, като Русия.

    Коментиран от #23

  • 8 Сртутин

    43 7 Отговор
    Питайте Наполеон и Хитлер. Те се разходиха до Москва. После както подобава имаше съответна визита на силна воля в Париж и Берлин. Какво правят руснаците в собствената си държава не е наша работа. Покритото мляко котки него лочат .Ама има и друга приказка, че любопитството уби котката! За любопитните вариантите са два - или да лазят на червеното килимче в Кремъл или да чатаотвенавизита на рашките в собствената им къща!

    Коментиран от #11, #34, #42

  • 9 Р.Р

    7 30 Отговор
    Така се правят ИЗБОРИ. Арест за всички опозиционери и накрая ги брои лично Товариш Питон!
    Вся ВЛАСТ СОВЕТОМ!✊🇸🇮
  • 10 пешо

    37 3 Отговор
    дойче зеле , тая русия ще ви изяде главата , много плюене , каква е тази злоба .
  • 11 razpad

    8 35 Отговор

    До коментар #8 от "Сртутин":

    питай рейгън, роналд без да се разхожда разпердушини ссср.

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Няма начин да не е Дойче Зеле!

    23 1 Отговор
    Да не берат кадър. И българските зелета да не берат.Порудната анти пропаганда чиято единствена цел е да сее омраза.
  • 13 пешо

    20 0 Отговор

    До коментар #11 от "razpad":

    сега байдън , ще раздуха вълната на путин
  • 14 От страни

    12 0 Отговор
    Голос са подлоги кво да ги слушам.
  • 15 123

    35 2 Отговор

    До коментар #11 от "razpad":

    Я кажи как точно е разпердушини, че нещо не се сещам! Намери се един продажник който предаде страната си. Това е просто предател и нищо повече. Това ли е разпердушинването от треторазрядния холивудски актьор Рейгън, който е куклата на конци на военното лоби в краваристан. В Русия всичко може да е, но поне не успели актьори не ги избират за президенти. Така също и хора с деменция със стърчащ некролог от задния им джоб. Аре у лево либерастко соросоидче джендър че!

    Коментиран от #22

  • 16 Путин Forever!

    20 1 Отговор
    Винаги ще го избират и преизбират! Това не ви е жалката и пъзлива банкянска мутра,опротивяла вече и на Бога!
  • 17 Пича

    7 29 Отговор
    Пропутинските тролове заработват рубли във форума, пак.
    Целунете иконата на злобното крадливо кагебистко джудже, измийте си краката и си лягайте.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Сандо

    22 2 Отговор

    До коментар #17 от "Пича":

    Те поне ще си легнат измити,пречистени и доволни.А ти няма да можеш цяла нощ да мигнеш,самоизяждащ се от злоба,глупост и духовна мръсотия!

    Коментиран от #27

  • 19 барчо

    24 2 Отговор
    Цените в България ни изядоха изцяло. Като пример мога да дам олиото, което за 3 месеца стана от 1.80 лв за литър стана на 3.60 лв за литър, като в момента са го смъкнали временно за месец и после пак ще стане недостижимо. Който си е косил трева лятото, ще има да си рупа сено зимата. Имаше един виц навремето за бай Тошо, но той явно си е бил за сегашното време. Та мисълта ми е, че ние дали ще изберем едните или другите е се тая, вътре у НС са едни и същи още от 10.11.1989 г. Липсват само починалите. Що се отнася до партията на В. Путин, то пак ще бъде избрана, защото руснаците са си там и виждат какво е било до 2000та година и какъв растеж на икономиката има при управлението му. Запдняците да се молят В. Путин пак да се кандидатира за президент, защото ако дойде Жириновски или някой подобен, яка да и е душа. Укрия ще се прости с газа през тях, милионните украински бачкатори, дето бачкат в Русия и пращат пари в Укрия ще бъдат натирени, горещите точки ще станат огинь и т.н.
  • 20 Хи их хи

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "Пича":

    Да ми изстудиш супата шушо!
  • 21 АЕС

    17 0 Отговор
    Ало.... НЕ ПАК А ОТНОВО И ОТНОВО ЩЕ ГО ИЗБЕРАТ колкото и да не ви се иска руския народ взема правилно решение а не вие с мръсната си пропаганда . На вас ви се иска най няко продажник като Горбачов, или агвнтурата на цру Навални но няма ка да стане. Това не е някоя послушна на америка запавна държава или продажба като Украйна
  • 22 барчо

    19 4 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Русия е империя дори и по времето на СССР и както всяка империя има слабости. Рейгън използва една такава слабост и действително наби Русия в ъгъла, както това направиха преди него Наполеон, и Хитлер. Има няколко руски документални филми, които правят ретроспекция и тя обхваща и този период. Рейгън направи така, че Русия нямаше нито икономика, нито армия, нито граници, нищо. Това естествено стана не без помощта на най-големите предатели на руската нация Горби и Елци. Заслугата на Рейгън е, че заедно със Саудитска арабия направиха за няколко години цената на нефта да падне от 180 долара за барел на 13 долара за барел. От това СССР понесе огромни пропуснати ползи. Изолира СССР от западните пазари, оръжейния бизнес, наложи първите санкции и т.н. Западняците не могат да се поберат в кожата си, че онази Русия е отново изправена гордо и вече няма как да не се съобразяват с нея по всички направления!!!

    Коментиран от #29, #37

  • 23 Ан тидебил

    1 7 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Де. Бил, кочин, аста скоро ще фалира ма, ма ти да е, ба про, ст, а
  • 24 България

    17 2 Отговор
    Цените изяждат заплатите на българите, скоро Германия протестира-високи наеми, Франция-жълти жилетки-високи данъци, Кипър и Гърция намаляват цени ток и държавите им субсидират отоплението.
    В Беларус ток, парно, газ, вода, данък смет-сто лева месечно.
    В България, ъъъ, мда Три морета, и поздрави от Бай Дън.

    Коментиран от #26

  • 25 барчо

    21 0 Отговор
    Доколкото си спомням преди няколко месеца цените на основни хранителни продукти в Русия се вдигнаха доста и то без каквато и да е икономическа обосновка. При едни от поредните посещения на Путин някъде си по необятната руска държава някой от народа му каза за това и още на следващия ден Путин събра всички губернатори онлайн и и заповяда да решат въпроса. Та до седмица всички цени се върнаха на първоначалните си величини. Доколкото пак си спомням някаква жена се беше оплакала на някой от нашите президенти за високите цени и ниските заплати, май беше адвокатчето Петър Стоянов, но не съм абсолютно сигурен. Та на президента отговора беше дословно: "Аз много съжалявам за положението в което сте изпаднали, но аз лично нищо не мога да направя за това". А??? Аресва ли ви адвокатския отговор??? Дали ако някой каже на президента, че бензина се качва без основание, то нашия ...... Радев да речем ще събере кметовете и ще и заповяда да решат проблема с бензина, тока, парното ........ ??? Да и е жив и здрав Путин още дълги години.

    Коментиран от #28

  • 26 барчо

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "България":

    Наемите са високи по цял свят. По принцип има таблица колко би трябвало да са и това се спазва. Тази таблица е според това колко си вкарал като пари в жилището за построяване, обзавеждане и т.н. Те затова на наемателите и се струва че са високи. Ма щом са ти високи, а немаш кинти, е ти кредит, вземаш и строиш. После плащат и внуците ти. Ма като почнеш да даваш има секви наематели. От читави, до животоподобни, дето ти правят жилището кочина и се налага да правиш ремонт от тухлата. Това с протестите за наеми е куха работа и нема да стане. Държавата единствено може да построи комуналки и да ги дава без пари. Така може само да се уреголират нещата и това са го измислили капиталистите и да не се правят на комунисти и да потискат със закони частния сектор.
  • 27 ифир

    0 5 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    мога да те измия,обръсна и да ти прочета сура преди да те фърля с чаршафа.бонус моа те натегна на изпроводак
  • 28 Рико

    3 20 Отговор

    До коментар #25 от "барчо":

    Тази грешна представа за държавност държи Рф на дъното. Президентът да решава ... какви да са цените в магазина!? Той ли ги произвежда тези стоки, та да им казва цената? Пазар! Без пазар е мезерия. Пазарът казва кое колко струва. Да, може да има някакви норми на печлба; да, може да има балансиране през данъци; да трябва да има социални фандове. Но пазарът решава. С укази или със заповеди ще определяш цени?! Това е самоубийство.

    Коментиран от #31, #36, #44

  • 29 Прав си-малко история

    16 1 Отговор

    До коментар #22 от "барчо":

    От спомените на Р.Рейгън-"Когато за пръв път трябваше да се срещна с Горбачов,очаквах да видя пред себе си суров руски мъж-гордо представящ огромната си държава,която носи венеца на основен победител в ВСВ и имаща огромният научен и интелектуален потенциал за развитие.А пред мен застана едно първеню -облечено в френски костюм и с часовник "Радо Манхатън"...Тогава си помислих,че това конте ще ни продаде всичко което поискаме...И го продаде...."
  • 30 Максим

    5 1 Отговор
    Григорий Мелконянц изтъква, че много хора ще бъдат принуждавани да гласуват. Как ще стане това? Ще бъдат подкарват под дулата на калашници ли? Да вади телефона и да снима. Оставам с впчатлението, че Мелконянц просто е на заплата при Дойче Веле. Чуждестранните наблюдатели сами се отказали да не присъствуват на изборите. Видите ли, не ги устройвали бройката. А и те предварително заявиха, че изборите ще бъдат фалшифицирани.
  • 31 Максим

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Рико":

    В Русия си е див капитализъм. Пазарна икономика и т. н. Путин решава много неща, особено във сферата на външната политика. Но към образуването на цените няма никакво отношение.
  • 32 Kcaniba

    7 1 Отговор
    кило картофи в москва 45 стотинки.... при мин ЗП 1000 евра в Москва....
  • 33 Икомунист от Швабия

    11 0 Отговор
    DW е срам за съвременната журналистика а да не говорим за нашият редактор , който е пуснал тази помия .
    Ало редакторче , българите не са прости като германските пудели, за да ни продаваш краставици за черен хайвер !
  • 34 1111

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сртутин":

    Платените тролчета да намалят активността, че прекалено бият на очи. Господарите ви в един момент ще се усетят, че "прекаленият светец и Богу не е драг" и ще ви орежат финансирането. Хайде- по-кротко и с мярка
  • 35 Нефта падна

    0 9 Отговор

    До коментар #6 от "гост путинист":

    Нефта падна, рублата умря, ГАЗТА безплатна, гладни мръзнещи руснаци! Слава героям 404 раза!

    Коментиран от #45

  • 36 Полу калугер от Хонолулу

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Рико":

    Рико , 100% от икономистите могат да предвещават само миналото .
    Не плачи на чужди гробове а се зазидай в коптора и чакай Русия да рухне .

    Коментиран от #38

  • 37 де факто

    3 13 Отговор

    До коментар #22 от "барчо":

    Мижавата русийка се е изправила ?! И как по-точно се изправи ,че не мога да се сетя ? Икономиката им е 10 пъти по-малка от тази на СССР ,населението с 130 милиона по-малко,стандарта им на живот е по-мизерен и от този в Ливан,а икономически са на нивото на малка Холандия.Руския износ е по-малък и от този на Белгия.Много ми е интересно как това мижаво подобие на държава може да се бута при големите ?!

    Коментиран от #39, #43

  • 38 Доктор ох боли

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "Полу калугер от Хонолулу":

    Рико е парадоксален медицински случяй .
    Русофобията го яде от вътре и ще трябва до потърси помощ от руския шаман , дето го бутнаха в лудницата .
  • 39 Де юре

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "де факто":

    Дядо ти е бил бакалин и за това си толкова отворен от.зад .
  • 40 баба Пена

    6 0 Отговор
    Като видиш DW и няма нужда от коментари..................и от четене ......
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гошо

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Сртутин":

    Ааа и Карл шведски и той
  • 43 барчо

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "де факто":

    Ма ти верно си много назад!!! Много просто. По времето на Горби и Елци нямаха нищичко и Русия беше една безгласна територия. Сега строят заводи, атомни централи, атомни ледоразбивачи, мобилни атомни централи дислоцирани на кораби, автомобили, локомотиви, мотриси, камиони, рейсове и какво ли не още. Износа не решава всичко и не е непременно показател. Само да те питам ей така между другото. Ние какво произвеждаме, че нещо не ти разбирам ехидните вметвания. По мракобесното тоталитарно време имахме заводи, които произвеждат машини за създаването на заводи. Правехме автомобили 10 модела, правехме мотори 25 модела. Сега в този завод правим колела. Спрях вече да се чудя на жабите, дето са затънали до устата в калта, но си я отворили и квакат и си мислят, че пеят като славейчета.
  • 44 барчо

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Рико":

    Явно не си ми прочел коментара правилно. Естествено е, че Путин не прави ценообразуването, но много добре знае за думички като монопол и т.н. След като да речем не са се вдигнали горива, заплати, не е паднала рублата и т.н., няма причина да се вдига цената на хранителните продукти. Явно е имало някакви монополни договорености, което е съвсем нормално. Съвсем естествено е държавата да скръцне срещу така наречената монополно висока печалба. Капитала няма нищо общо с теорията на конкуренцията по учебниците. Там пише, че когато двама капиталисти произвеждат един и същ продукт в един и същи град се конкурират един друг, като всеки се старае да произвежда по-качествено и по-евтино. Ти вярваш ли изобщо, че такова нещо се случва някъде в капиталистическия свят??? Просто двамата сядат в кръчмата и си стискат ръцете да продават продуктите си на определената от тях цена. Другия вариант е единия да унищожи другия по втория начин и пак ще си продава продукта на монополно висока цена.
  • 45 барчо

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Нефта падна":

    И като е безплатна газта, а газта по нашите бензиностанции е руска, що пак е вдигната цената, че нещо ми не е ясно???? Що газта стана 900 евраци и който няма дългогодишен договор ще сключва по тая цена? Нефта паднал, ма при нас пак се качва. Нафтата преди два месеца я зареждах на 1.95 левчета за литъл, а сега я има и по 2.68 левчета за литър??? Много глупости дрънкате вие русофобчетата!
  • 46 Румен

    0 5 Отговор
    Само вижте кой е приятел с Русия, и съдете сами. Язък за хората воювали 41-45 година. Мафията е власта.

    Коментиран от #47

  • 47 барчо

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Румен":

    Колкото и да ми е тъжно, ще ти кажа, че само свободните хора и държави могат да си избират приятелите и партньорите. Ние винаги сме си избирали губещите страни за приятели и партньори - справка историята ни. Балканска, Първа и Втора световни. И в трите случая сме губещи по всички параграфи не защото сме загубили битки, а защото сме си избирали грешната страна и тя не е рамо до рамо с Русия. Направи си справка как след Първата световна плащаме репарации на Русия и причината за това, както и игричките там. За Втората е ясно. При следващата не вярвам нещата да са по-различни при положение, че предишните пъти не е единствен изолиран случай, а тенденция.
  • 48 Диалектика

    0 0 Отговор
    Цените изяждат заплатите, а руснаците му ядат главата на Ху..тин. С този стандарт скоро ще им осиротеят външните енефи.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания