Last news in Fakti

18 Септември, 2021 18:23 5 036 34

Зловещо предупреждение: Светът е поел към катастрофално затопляне!

  • оон-
  • климат-
  • глобално затопляне

Споразумението за климата от Париж цели да се ограничи глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната ера, а ако е възможно дори и до 1,5 градуса по Целзий

Зловещо предупреждение: Светът е поел към катастрофално затопляне! - 1
Снимка: shutterstock

Светът е поел по един катастрофален път на затопляне с 2,7 градуса по Целзий. Това предупреждение отправи ООН днес, шест седмици преди конференцията за климата в Глазгоу, предаде Франс прес.

В доклад, в който се прави оценка на националните ангажименти, поети от 191 страни във връзка с усилията за намаляване на ефекта от глобалното затопляне, се констатира, че светът е поел по един катастрофален път към затопляне с 2,7 процента, заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Споразумението за климата от Париж цели да се ограничи глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната ера, а ако е възможно дори и до 1,5 градуса по Целзий, съобщава БТА. По силата на Парижкото споразумение всяка страна трябваше до края на 2020 г. да ревизира националния си принос за глобалните усилия в тази насока. Но до 30 юли само 113 страни, представляващи по-малко от половината от световните емисии на парникови газове (49 процента), са депозирали своите ревизирани ангажименти.

Съгласно тези нови обещания на тази група от 113 страни, сред които са и САЩ и ЕС, парниковите емисии ще бъдат намалени с 12 процента до 2030 г. спрямо 2010 г. Но този лъч на надеждата не прави картината по-малко мрачна, казва Патрисия Еспиноса, отговаряща по въпросите за климата в ООН.

Като се вземат предвид всички национални планове, било то ревизирани или не, на 191 страни, то резултатът показва, че емисиите ще се увеличат с 16 процента до 2030 г. спрямо 2010 г. А те трябваше да се намалят с 40 процента до 2030 г., за да може затоплянето да е под 1,5 градуса по Целзий, или да се намалят с 25 процента до 2030 г., за да може затоплянето да е 2 градуса по Целзий.

Това увеличение с 16 процента до 2030 г. би могло да доведе до увеличаване на температурите с около 2,7 градуса по Целзий до края на века. А дори и най-незначителното увеличение има драматични последици.

Вниманието е насочено сега към Китай, отговорен за над четвърт от световните емисии на въглероден диоксид. Китайският президент Си Дзинпин обяви преди година, че цели страната му да е постигнала въглероден неутралитет до 2060 г., но преди това ще има пик на емисиите през 2030 г.

Пекин обаче все още не е представил ревизирания си план за национален принос към глобалните усилия за борба с климатичните промени.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 железаров

    26 9 Отговор
    Нека да е лято.
  • 2 ТаУмВзе

    44 16 Отговор
    Поредната Измама на ционистския уж елит. Кога пускат Новия вирус, че с тоя вече не е забавно.

    Коментиран от #27

  • 3 Господ

    22 2 Отговор
    Скоро идвам!

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 21 Отговор
    ХОРАТА СЪСИПВАМЕ природата

    Коментиран от #9, #18

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Супер

    32 2 Отговор
    При тия цени на тока и парното, това е добра новина за пропадналата ни територия
  • 8 Професор

    25 5 Отговор
    Гутиереш, два въпроса. Сега като си шеф на ООНето, продължаваш ли да си плащаш членския внос в Португалската компартия, или си се писал надпартиен? И втория въпрос. Тая Патрисия вдига ли ти температурата с 2 градуса, или поне с градус и половина, или я караш само да пише глупости за тия пусти градуси?
  • 9 И само

    26 3 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Защото няколко десетки на върха искат парички и продължават да произвеждат евтини и краткотрайни боклуци, да изчерпват ресурсите и да унищожават природата.

    Коментиран от #32

  • 10 айде де

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Господ":

    Кога по-точно ?
  • 11 Как се

    39 3 Отговор
    управляват масите? Отговорът е : Със страх. И под благовидния предлог за "грижа за човека", се отнемат свободата и правата на хората, проправяйки пътя на Новия световен ред, което си е чист фашизъм.
    Климатът непрекъснато се мени и си има свои цикли. Наивниците вярват на лъжите и малодушно си трайкат. Истинските замърсители са наднационалните корпорации, изсичането на горите и ГМО земеделието. А това не се споменава никъде, защото ционистите банкстери задкулисно дърпат конците.

    Коментиран от #19

  • 12 Госあ

    12 3 Отговор
    Всичко зависи от прослойката която дава. Най важното е да бъдат изритани търгашите,присламчили се към висшия ешелон. И нещата ще се наредят. Простолюдието може единствено и само да консумира. И понеже много иска демокрация,нека я получи. Да се оправя само без учени, инженери и лекари. Готово.
  • 13 Gen Gurko

    24 2 Отговор
    Лъжците да го обяснят на замръзналите тексасци и то когато са почерпени и въоръжени. Освен това да почетат малко наистина научна литература, а не мисирешки заклинания. Например за някога изумруденозелената, днес на 95 % скована от вечни ледове Гренландия. И т.н и т.н. Не можете вече да ни манипулирате. Уплашените са безсилни нали. Е ние не сме и не сме вече малко. Скоро и учените, досега цензурирани и преследвани ще кажат тежката си дума високо и ясно. Истинските учени, а не Грета Тунберг.
  • 14 11222333

    15 3 Отговор
    Пълни лъжи.
  • 15 Дедо

    16 3 Отговор
    Дано се стопли , че ми омръзна да всяка зима да цепя по 20 кубика дърва .
  • 16 Ко ще да става се ми е тая

    18 2 Отговор
    От народа нищо не зависи сичко идва от илюминатите и тяхната цел да управляват и държат поробени народите посредством пари горива и банки лихви....

    Коментиран от #21

  • 17 Питам

    15 2 Отговор
    Моля някой от одобряващите , да обесни как въглеродните емисии затоплат земята. В интернет не можах да намеря смислено обеснение
  • 18 no name no face no number

    19 6 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Каква природа съсипваш бе биологична единицо. Промените в климата започнаха след пускането на ХАРП и ежеседмичното пръскане със самолети по света дори и в Русия може би и в Китай нямам инфо от там или Северна Корея, но от Европа да навсякъде се пръска държавица не се пропуска, слънцето при 15 градуса пече като за 60 градуса гадничко е да, но това започна след старта на пръсканията и ХАРП, защо!? Каква им е целта, като толкова пищят за тоя климат защо го тровят с тези полети, с ши-б@ната капиталистическа промишленост и ши-@ните капиталистически войни и !? Всичко друго е бла бла
  • 19 Ама

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "Как се":

    Нали осъзнаваш, че глобалното затопляне се причинява от същите тия, за които говориш? Наднационалните корпорации? Просто не искат да спрат да изкарват пари от изкопаеми горива и да намалят замърсяването.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ко ще да става се ми е тая":

    Напротив! От нас зависи всичко! Ако не зависише, нямаше да се обясняват, просто щяха да действат. И още. Страх ги е от нас. Много! Да не се осъзнаем, че можем да променим всичко. Проблема е в това, че ТЕ пак ще яхнат нашата сила. А, това ни е слабост. Не можем да опазим резултата от ТЯХ.

    Коментиран от #24

  • 22 не може да бъде

    14 1 Отговор
    Както е известно от историята на Земята,човечеството е прекарало и топли и много студени периоди.А самата Земя е претърпяла най-различни трансформации за милиони години .Процесите в Земята още не са изучени добре-ето напр-съвсем наскоро група учени оповестиха след дългогодишни изследвания,че световният океан поглъща много по-големи количестгва СО2/въглероден двуокис/диоксид/отколкото се е предполагало!?Дейността на човечестгвото ,сравнена с влиянието на планетите от Слънчевата система,и особено на Слънцето е просто нищожна.Можем да вярваме или да не вярваме,че има Бог но със сигурност силите на Вселената или във Вселената също имат огромно въздействие спрямо което човекът е просто нищожество ,прашинка!?А в обяснението на световните ръководители по въпроса аз виждам повече политика ,отколкото истина!?В политиката лъжата не е грях,според бившия холандски премиер Рюте!?Затова аз съм скептичен,когато професионални лъжци,които даже не са специалисти по въпроса, ни обясняват какви процеси се развиват на Земята !?
  • 23 Всячески

    10 1 Отговор
    глобалистите ще опитат да свържат "ковид" с "затоплянето".
    Целта им не мога да предугадя,но ще е долна.
  • 24 И какво зависи от теб?

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Можеш ли да си смучеш ток от пръстите си?можеш ли да си направиш сам ел кола?можеш ли да ядеш растителни храни?можеш ли да елиминираш всички стоки услуги който те правят роб и са нарочно в този си вид че да си зависим?можеш само ако скочиш от високо и умреш....значи илюминатите ти показват какво да ползваш след което ти втълпяват че си замърсител и искат рекет.....
  • 25 АкълСвят

    12 2 Отговор
    Свят, който гори въглища за да зарежда ел. коли не знам къде е тръгнал, но акъл трябва...
  • 26 Лицемери сър

    9 3 Отговор
    Браво, браво на европейците и температурата ще намалят и вредните емисии и всичко за нула време като изнасят мръсните производства в третия свят, а боклуците им се горят или заравят в източна Европа, най-вече земята на Буци.
  • 27 100

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Питай китайците кога.
  • 28 ВИЗАНТИЯ

    0 3 Отговор
    Всички трябва да са като Канада
  • 29 Ану

    7 3 Отговор
    Глобалното затопляне се дължи не на човешкия фактор а на космическа цикличност. За съжаление точно сега предстои такъв период, и всичко зависи от нас, дали ще ни сполети съдбата на динозаврите или ще оцелеем. Включително и "елита" колкото и да си подготвят скривалищата, този път ще е по силно от преди 12000 години и само със завъртане на полюсите няма да се разминем. За да оцелеем има само един изход - да се обединим и изградим Съзидателно общество!
  • 30 В Албания

    2 1 Отговор
    След като се родиш си копаеш бункер Албанците ще живеят в бункери а Онез от брюксел ще се крият в камари от крадени пари
  • 31 Нематакъв

    1 1 Отговор
    Евреите ни пускат безплатно топло
  • 32 1111122222

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "И само":

    Кои ресурси се изчерпват?
  • 33 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Ако не бъде изолиран икономически Китай "Споразумението от Париж" ще е най-малко с 0-ев ефект! "Изолира"н в прав текст значи Западните компании да изтеглят производствата си от там и вноса от Китай да бъде спрян или намален драстично!! НО, като си има предвид финансово-икономическите интереси на компаниите движени от алчността им за печалби, това дали някой го вярва че ще се случи!?
  • 34 Ицо

    0 0 Отговор
    добре е че да не копувам дърва по 100 лева кубик дано си е топло да не изсичат горите
Новини по държави: