Last news in Fakti

18 Септември, 2021 21:25 1 307 5

Унгарците гласуват на първични избори на опозицията

  • унгария-
  • избори-
  • първични избори

Първичният вот продължава до 26 септември

Унгарците гласуват на първични избори на опозицията - 1
Снимка: БГНЕС

Унгарците гласуват днес на невиждани първични избори на опозицията, предаде Франс прес. Първичният вот се произвежда близо половин година преди парламентарните избори в Унгария, насрочени за април догодина. Шест опозиционни партии - от националисти и крайнодесни до леви - решиха да обединят силите си в опозиция срещу премиера Виктор Орбан на вота догодина. На днешните първични избори се избират кандидатите, които ще бъдат издигнати за изборите през април, отбелязва БТА.

Първичният вот продължава до 26 септември. Ако е необходимо ще има и втори тур, който ще е от 4 до 10 октомври, като тогава ще се гласува за тримата претенденти за премиер, излезли начело в първия тур.

Петима са кандидатите на опозицията за премиер, а стотици са опозиционните кандидати за депутати във всеки един от избирателните райони на страната. Гласува се едновременно онлайн, но и в специално обособени секции на централните площади, из парковете, в търговските центрове.

Вотът започна в 8 сутринта местно време. Малко след това обаче беше преустановен временно заради повреда в компютърната система, която организаторите на гласуването приписаха на кибератака. Вотът ще бъде подновен в понеделник.

Сред петимата кандидати на опозицията за бъдещ премиер на Унгария за фаворити са смятани либералният кмет на Будапеща, защитник на зелените каузи - Гергей Карачон, който е на 46 години, лидерът на крайнодясната партия Йоббик - Петер Якаб, който е на 41 години, и евродепутатката социалистка Клара Добрев, която е на 49 години.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иван

    6 0 Отговор
    Изборите не са легитимни.
  • 3 Варненец

    11 1 Отговор
    Орбан натика евролиберастите в ъгъла.
  • 4 И там

    0 1 Отговор
    ще чегъртат Орбан.
  • 5 НиК

    0 1 Отговор
    И там ще чегъртат Орбан.
Новини по държави: