Last news in Fakti

19 Септември, 2021 18:40 3 296 62

Растеж в Русия в не се очертава

  • русия-
  • икономика-
  • пандемия-
  • владимир путин

Корупцията, държавната икономика и политическите пререкания пречат на руските предприемачи

Растеж в Русия в не се очертава - 1
Снимка: shutterstock

Изборите в Русия привличат и вниманието на борсите. Но ако там в Москва се отбелязват рекорди, положението на предприятията в страната изобщо не е розово.

"Добър ден! Да видим фондовия пазар, който днес бележи сериозен ръст. Московската фондова борса се покачва с четири процента и регистрира нов рекорд." Няма ден, в който новинарските емисии в Русия да не обръщат внимание на цените на акциите. Водещият индекс RTS се е увеличил с над 25 процента от началото на годината - повече от DAX във Франкфурт.

Някои акции растат особено много, казва инвестиционният банкер Евгений Коган от борсовата компания "Московски партньор": "Виждаме, че цените на редица руски компании са се повишили. Като например на "Газпром". Причината е ясна, казва Коган: "Те печелят от високите цени на газа."

Кремъл оказва натиск на бизнеса

Макар на Московската фондова борса да се наблюдават рекордни курсове, икономистите далеч не са въодушевени от перспективите пред бизнеса. Растежът в бързоразвиващите се страни е забавен от години. Корупцията, държавната икономика и политическите пререкания пречат на руските предприемачи, отбелязва банкерката Даря Орлова. "Липсата на предвидимост означава, че компаниите не са склонни да правят големи инвестиции. Понякога процедурите за получаване на разрешение отнемат години и преминават през трудни процеси."

И това е меко казано. Защото натискът и намесата от страна на държавата са се увеличили. В супермаркетите има ограничения на цените на някои храни. Обменните бюра вече нямат право да посочват публично курса на рублата. Корупцията е широко разпространена. А частните предприемачи са изправени пред постоянни проверки: на храните, на работата, на сигурността.

Проверяващите следват свои собствени "закони", обяснява Александър Либман от Свободния университет в Берлин. "Ако една контролна агенция влезе в компания и не намери нищо, служителите на тази агенция в крайна сметка ще получат по-малко бонуси. А руските служители получават над 70 процента от заплатата си като бонуси, които зависят от тяхната дейност."

Изборите няма да донесат промяна

При тези условия сериозен икономически ръст е немислим. Промяна не се очаква и след изборите, които по всичко личи, че "Единна Русия" ще спечели отново и отношенията със Запада няма да се подобрят.

Дори игнорирайки факта, че почти всички наблюдатели смятат промяната във властта за почти невъзможна: големият въпрос е дали нещо би се променило, ако опозицията застане начело на Русия, дали тя би могла да скъса бюрократичните окови. Експертите се съмняват.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грух

    49 12 Отговор
    Дойче веле. ПФУ !
  • 2 Някой

    52 13 Отговор
    Щом го казва дойче зеле, значи е обратно.
    На чужд гроб ревете...
  • 3 Шоп

    14 40 Отговор
    Путин изпълни основната задача да спре разрухата от 90те.Сега вече се превръща в спирачка за развитието на Русия.
  • 4 Гошо

    42 10 Отговор
    ДВ, много кисело това пусто руско грозде бе ,по кисело от ледена оцетна к-на
  • 5 РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП

    11 40 Отговор
    Суровинен придатък на.....ЕС и САЩ

    Коментиран от #37

  • 6 Смех

    44 11 Отговор
    Пропагандната статия на парцала дойче злесме не фаща дикиш
    Набутаха Навални в опит да повторят Ленин обаче тя историята никога не се повтаря напълною
  • 7 РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП

    12 44 Отговор
    Огромната Русия по слабо развита от териториалното джудже....Япония....що ли

    Коментиран от #8, #17

  • 8 Смех

    33 11 Отговор

    До коментар #7 от "РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП":

    Япония е бита карта нито имат раждаемост нито твритория за евентуална такава.

    Коментиран от #12, #20

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Kcaniba

    30 10 Отговор
    А падеж у фащ е предначертан!!!
  • 11 Тавариш

    16 31 Отговор
    Изгубилите войната Германия и Япония отдавна са се възстановили от поражението, и само спечелилата Русия още не може да се възстанови от победата.
  • 12 РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП

    10 25 Отговор

    До коментар #8 от "Смех":

    По БВП Япония е напред пред Русия....що ли...или не знаете

    Коментиран от #16

  • 13 РУСИЯ, ПАК НА ОПАШКАТА

    9 26 Отговор
    Само с оръжия и вотдка не става......
  • 14 кирелимитоди

    23 1 Отговор
    Абе колко грешки в писанието трябва да има за да му забранят на тоя да пише?
  • 15 карамфила

    32 6 Отговор
    "Растеж в Русия не се очаква" Ади бе,не се очаква,откъде факти знаят това и толкова навътре са в световната икономика.А това не са факти а техния спонсор дойче зеле.Когато чета немски пропагандни лъжи с помоща на фъкТИ ми се повръща.Трийте на воля цензори.

    Коментиран от #18

  • 16 гост

    10 25 Отговор

    До коментар #12 от "РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП":

    Япония е ТРИ ПЪТИ по голяма икономика от Русия !!! То Южна Корея и закъсалата Италия са по-големи икономики от Раша !! Обаче най-болезненото е , че от миналата година бившия соцблок е по-голяма икономика от Раша и то без бившото ГДР , което е 40% от икономиката на Германия , тоест само то също е по-голяма икономика от Раша , тоест със останалите бивши соцдържави е ДВА ПЪТИ по-голяма икономика от кочината !! И разликата само се увеличава , щото Раша е само надолу , 2013 година -2,3 трилиона , 2019 -1,7 трилиона , за миналата и тази пак е надолу !!

    Коментиран от #29

  • 17 ШИБАНГЕРБ

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП":

    Б.О.И.К.О. п.е.д.е.р.а.с.
  • 18 гост

    10 18 Отговор

    До коментар #15 от "карамфила":

    Няма нужда нито факти , нито другите да знаят има си статистика за тая работа и то призната от самите ушанки , 2013 година 2,3 трилиона , 2019 -1,7 трилиона !!! Ти това растеж ли му викаш ??? То нищо чудно де , то изкукали русопитеци и това може да кажат !

    Коментиран от #19

  • 19 карамфила

    20 3 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    То и ние имаме икономически растеж на 15,7% ,според бг статистиката,вярваш ли ми?,

    Коментиран от #23

  • 20 гост

    9 17 Отговор

    До коментар #8 от "Смех":

    Ми така както била бита карта е четвърта икономика след САЩ , ЕС и Китай , в тоя ред , за твое съжаление !! А Раша не е осма , а 12 (дванадесета) , със всички изгледи да изпадне от топ 20 в следващите не повече от 10-15 години , щото поне 8-9 държави и дишат във врата и дават двуцифрен растеж , а Раша е на минус , ама много !!

    Коментиран от #28

  • 21 БПФ

    21 7 Отговор
    Пак някакъв анонимен мacтyрбант от Дойче Зеле си мисли, че знае повече за икономиката от пазара, т.е. от хората на които това им е работата.
    Смешници - руската борса тепърва ще е нагоре, казвам го като инвеститор !!! В последните месеци инвестирам основно именно в Русия и доходностите са фантастични - не спекулативните, а дивидентните. Тая година ще направя средно към 7%, а догодина както е тръгнало, ще бъдат и към 9%. За сравнение - в САЩ, дивидентната доходност на великият индекс SP500 е 1.2%.
  • 22 Спец

    19 5 Отговор
    Пълна глупост и фейк новина, икономиката на Русия еа във възход, а новите инвестиции в парично изражение се изразяват в 10 нови Българии построени от нулата!
  • 23 гост

    7 16 Отговор

    До коментар #19 от "карамфила":

    Ама разбира се , няма да вярваме на световните агенции , а на Кремъл ,а ?? Хахахахаха !!! Щото те никога не са лъгали , ама като най-най-дърти цигани , хахахха !!

    Коментиран от #30, #31

  • 24 Рошко

    17 3 Отговор
    То според дойче зеле за Турция и Русия какво ли добро се очертава, пък икономиката им си върви нагоре газта и тя поскъпва
  • 25 Спец

    9 4 Отговор
    Пълна глупост и фейк новина, икономиката на Русия еа във възход, а новите инвестиции в парично изражение се изразяват в 10 нови Българии построени от нулата!
  • 26 Възмутен

    17 2 Отговор
    Соросоидите пак плачат на чужд гроб!
  • 27 РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП

    3 17 Отговор
    Що най голямата по територия и ресурси държава е толкова слаба икономически....дано някой ми отговори

    Коментиран от #32

  • 28 смех

    12 5 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    кви са рия глупости бе еврейски измишльотини без никакво значение икономика и на кое място в някакви измислени листи с измислени пари бегай от тука
  • 29 БПФ

    21 7 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Сульо - Япония съществува все още по милостта на кредиторите. Дългът им наближава 250% от БВП. Ако кредиторите си поискат парите, японците ще трябва масово да си направят харакири. Италия и тя не е много по-добре.
    Да не говорим, че голяма икономика не значи стратегически силна икономика. Само Газпром ако поиска може да срине икономиката на половин Европа - просто трябва да врътне кранът.

    Коментиран от #33

  • 30 БПФ

    16 5 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Кои "световни агенции" - дойче зеле? Хахахах, ти добре ли си?
    Нищо не разбираш - Русия диша във врата на всяка една европейска икономика. Британия се срина заради Брекзит, останалите издъхват заради високите цени на енергията и горивата. Русия няма нито един от тия проблеми... дори напротив !!!
    Обратното - специалистите смятаха, че най-късно 25-а година Русия ще изпревари Германия по БВП според паритета на покупателната способност... ама като гледам, това ще стане до 2 години макс...

    Коментиран от #36

  • 31 карамфила

    12 3 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Няма смисъл да вярваш на тъпите,прости и пияни руснаци от Москва или от където ти е удобно.Вярваме само на америка и нато.Един простак си беше измислил ник с главни букви"ЕВРОПА НИ ХРАНИ,НАТО НИ ПАЗИ" Съмнявам се дали не ти е роднина.
  • 32 Отг

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП":

    А ти защо си толкова слаба умствено? -)))

    Коментиран от #43

  • 33 гост

    4 15 Отговор

    До коментар #29 от "БПФ":

    Пульо , Япония е с такъв дълг горе долу от над 30 години , пък нито "кредиторите" се обаждат , нито си искат парите , нито някога ще ги поискат !!! Щото Япония си плаща и то редовно !! Така че за съжаление на целокупната русопитешка общност , дето само дългове са и в празните глави , важното е не дали искаш да вземеш , а дали някой ще ти даде !!!! Щото има десетки държави , включително любимата ти кочина , дето искат да вземат , ама им обявяват такива лихви , че е по-добре да се метнат в морето !! А на такива като САЩ , ЕС и Япония им дават ОТРИЦАТЕЛНИ лихви , вече повече от 10 години !!! Това известно ли ти е "рабирачо" с политикономия , хахахах !!! Ще рече , да ти обясня , че гаранция не вдяваш , че като взема 100 долара примерно , връща 98-99 , хахах !! Пък ти си чакай да фалира , хахахах !!

    Коментиран от #39, #50, #60

  • 34 Руснак

    20 2 Отговор
    Защо Западът не обича днешната Русия толкова много? Защото тя решава какво да прави и как да живее. Русия е наистина суверенна държава, за разлика от многобройните пудели на ЕС.
  • 35 Землянин

    2 13 Отговор
    Руската икономика, ако въобще износа на суровини може да се нарече икономика, е в позиция на свободно падане от 50 години насам. Само в очите на нашите невменяеми русофили тя е велика и бункерния жужак е Господ

    Коментиран от #46

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 БПФ

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП":

    Не суровинен придатък, а ГОСПОДАР на ЕС !!!! Такива като тебе - с IQ 74 никога няма да разберат, че който държи ресурсите, той командва парада !!!
  • 38 А си знаеш

    13 2 Отговор
    Ръст в руската икономика вече има-3,9% до август беше...-за разлика от европейската

    Коментиран от #40

  • 39 БПФ

    13 3 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Сульо - защо и е на Русия да емитира дълг, като има 750 милиарда валутни резерви? Хахаха - искали... искат просяците, не господарите.

    Като чета тука много се забавлявам и се убеждавам за пореден път, че русофобството е изключително тежко когнитивно увреждане. СЗО трябва да го признае официално като заболяване.
    Някакви балами, дето въртят геврека или мият чинии, ще ми казват на мене, че не разбирам от икономика... няма такъв смях просто.

    Апропо - най-голямата сила на Русия е, че в съвременния глобален свят, тя е реално единствената самодостатъчна икономика - такава, че може да осигури нормален и приличен живот на населението си, дори ако целият останал свят изчезне. "Землянинът" да прочете какъв процент от БВП на Русия идва от нефт и газ... и мнооого ще се изненада !!!

    Коментиран от #44

  • 40 гост

    5 12 Отговор

    До коментар #38 от "А си знаеш":

    Аха , ама в РУБЛИ , хахахаххахахахахахаххахаах !!! Пък тоалетната хартия рубла до август се е обезценила със 39 % , не с 3,9 , схващаш ли "малката" разлика , ахахахахха !!! Той и Ердо същите цигански номера пробутва , ама вече и простите цигани му се смеят , хахаха !!
  • 41 Олга

    8 5 Отговор
    Поредната доза на русофобия от DW се изля Ше живеят спокойно до утре. После пак ще освобождават Русия от тоталитаризма, корупция, лошо поведение, глад, нищета и стихийни бедствия предизвикани от Путин.

    Коментиран от #42, #45

  • 42 v. h j jcyxc

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Олга":

    jcгвфдфджсосотхэнэсъсъ
  • 43 РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП

    1 9 Отговор

    До коментар #32 от "Отг":

    Така де....заради такива като теб, руснаците са на това дередже.....
  • 44 РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП

    2 11 Отговор

    До коментар #39 от "БПФ":

    Що тогава руснаците бягат на запад...и то главно младите......а Путин забрани на държавните служители да купуват имоти в чужбина

    Коментиран от #58

  • 45 От страни

    2 4 Отговор

    До коментар #41 от "Олга":

    То е така ама питам ний ко правиме тука. Олга аз не съм мазохист, а ти? Предполагам, че не си - ми кво правим тука? А кажи.

    Коментиран от #49

  • 46 От страни

    6 3 Отговор

    До коментар #35 от "Землянин":

    Колко е тъжно че хора разбиращи от икономика са вече заети като пазачи, товарачи и баничари.
  • 47 баздарожие

    5 9 Отговор
    Който не му харесва у нас чамоданите и в Маскве при диктатора.

    Коментиран от #48

  • 48 От страни

    6 5 Отговор

    До коментар #47 от "баздарожие":

    Как са тръгнали работите то вие ще се изнасяте скоро, ама Афганистан показа че трябва да се погрижите предварително за места щото американците не прибират никой. Да не се наложи после като оня смачкания афгански футболист дето се скрил в колесара на самолета та не успя да замръзне щото го смаза затваращият се колесар на самолета. България в бъдещето заедно с Русия ще строи държавата и ще лети в космоса. Еееехааа. Юрий Гагарин, как си летял, бързо ли хвръкна кораба бял...
    Само те ни каниха за космоса. Георги Иванов Какалов - първи. Александър Панайотов Александров - втори. Краварите не ни канят даже за опитни зайчета.
  • 49 аресал си си

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "От страни":

    някой мургав левент и не мож са разделиш с него
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ДаЗдраПерМа

    5 3 Отговор
    Русия живее по принципа каквото почукало такова се обадило. Има си ресурси и има с какво да ги защити от алчни апетити.

    Коментиран от #52

  • 52 сосичок с

    2 5 Отговор

    До коментар #51 от "ДаЗдраПерМа":

    боярьiшник
  • 53 стоян георгиев

    3 8 Отговор
    руската икономика е икономиката на бензиноколонката.вдига се цената на нефта русия бележи развитие,падне цената регресира.последните години обаче поради засилените кражби и големите давачки за оръжие и намеса в работите на другите страни руснаците мизерстват .
  • 54 Риналдю

    3 8 Отговор
    Руската икономика е извън десетката,като на практика се състои основно от износ на суровини.Пред нея са страни като Индия, Италия,Бразилия,Канада.За сравнение,Канада с население четири пъти по-малко от Русия е показател за това какво представлява руската "икономика".
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #44 от "РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП":

    Абе човек , опресни си малко информацията ! Раша е 12 ( дванадесета ) в света по БВП , пише го на сто места !! 8 е била в далечните 2012-2013 , преди да почне срива под мъдрото ръководство на гнома ! А докъде ще се срине е въпрос само на това колко години още ще го търпят ушанките !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 незнайко

    0 0 Отговор
    Какво значи ( в Русия в ) Някой първолак ли го е писал?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания