20 Септември, 2021 21:44 1 486 9

Германия: Социалдемократи и Зелени потвърдиха желание за общо управление

  • германия-
  • армин лашет-
  • ангела меркел

Армин Лашет отново предупреди, че изборната победа на социалдемократите може да доведе Левицата на власт като коалиционен партньор

Германия: Социалдемократи и Зелени потвърдиха желание за общо управление - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германските социалдемократи и партията на Зелените потвърдиха желанието си да управляват заедно след парламентарните избори в неделя. Снощи се състоя последният предизборен дебат между тримата основни претенденти за канцлерския пост.

След седмица ще заем кой е спечелил изборите за Бундестаг, но не и кой ще управлява Германия. В допитванията, включително и след снощния телевизионен дебат, продължава да води кандидатът на Социалдемократическата партия Олаф Шолц.

„За никого не е тайна, че Зелените са предпочитаният от мен партньор“, заяви той.

Същото послание, но с други думи, отправи и кандидатът на Зелените Аналена Бербок:

„Промяната е възможна само с управление на Зелените. А ХДС трябва да остане в опозиция, защото води остаряла политика“, каза Бербок. Тя има най-малки шансове да стане канцлер, но чиято партия е най-сигурният участник в следващото правителство в Берлин.

Не така стоят нещата за Християндемократическия съюз на Ангела Меркел. И след третия телевизионен дебат нейният наследник като партиен лидер и кандидат за канцлер Армин Лашет не успя да събере по-голяма подкрепа от социалдемократа Шолц.

Лашет отново предупреди, че изборната победа на социалдемократите може да доведе Левицата на власт като коалиционен партньор - партия, която е критична към членството в НАТО и наскоро не подкрепи евакуацията от Афганистан.

„Ние сме пределно ясни - няма да се коалираме с Левицата, а с крайната десница дори не разговаряме“, каза Лашет.

За Олаф Шолц, който в момента е финансов министър в голямата коалиция с ХДС, по-опасен е скандалът около разследвания на прокуратурата в подчинената му Служба за борба с прането на пари, която е обвинена, че не е информирала своевременно полицията за предполагаемо скрито финансиране на терористични организации.

Политически анализатори не изключват, че днешното изслушване на Шолц в комисията по бюджет и финанси на Бундестага е свързано с изборите, тъй като подчинените му служители отдавна са предложили на разследващите финансовия скандал да им сътрудничат и не е имало нужда от намесата на министъра.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    11 1 Отговор
    Хаха, и този мъжки вариант на баба Меркел - Лашет, взе като Боко да плаши с "комунистите" - били критични към НАТО, бла - бла.

    Все тая е кой ще спечели, нищо особено няма да се промени в политиката на Германия, а с тия зелени талибани - още по-зле.
  • 2 Бяла Слатина

    4 1 Отговор
    И тримата кандидати нестават, все едно са тройната коалиция на некадърниците, радостното е че който и да спечели там, Германия губи
  • 3 СДС

    1 6 Отговор
    СДС подкрепя сестринската партия ХДС!

    Армин Лашет трябва да е следващ канцлер на Германия
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    2 0 Отговор
    Как ли социал демократите и Зелените ще управляват заедно, след като Зелените са срещу Северен поток 2, а социал демократите за сега не изразяват нищо против газопровода.

    Коментиран от #8

  • 6 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 0 Отговор
    Няма ли някой да напише нещо за предизборните обещания на геманските партии. Това ще ми е по-интересно, отколкото кой с кой ще се договори и сключи съюз.
  • 7 Виталия Ражнатович

    0 0 Отговор
    Оставате в изолация. Меркел ще продължи със Западни Балкани, не директно, разбира се.
  • 8 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Германците догодина пак са на избори , влизат в нашата политическа реалност
  • 9 Виталия Ражнатович

    1 0 Отговор
    Меркел като Почетна Канцлерка ще си прострои скромно сарайче в РСМакедония. Ще пусне обява СИК-Сигурно Искаш Консултация? Като отиде Бърборан Бърборисов да я види, ще му взема по негови разценки за косултациите
Новини по държави: