Last news in Fakti

21 Септември, 2021 19:43 2 178 12

Азия в надпревара за оръжия

  • въоръжаване-
  • ракети-
  • азия-
  • анализи-
  • надпревара-
  • заплаха

Южна Корея успешно тества конвенционална балистична ракета на 15 септември, ставайки първата страна без ядрени оръжия, разработила такава система

Азия в надпревара за оръжия - 1
Снимка: Shutterstock

Анализатори предупреждават, че Азия може да се плъзне в сериозно ускоряваща се надпревара във въоръжаването, тъй като страните реагират на военния възход на Китай, съобщава "Ройтерс", пише News.bg.

Списък на отбранителните системи, които няколко азиатски държави искат да придобият:

Австралия

Страната заяви на 16 септември, че ще построи най-малко осем ядрени подводници в рамките на Индо-Тихоокеанското партньорство за сигурност със САЩ и Великобритания.

Австралия също така ще подобри способността си за далечен удар с крилати ракети "Томахоук", разположени на военноморски разрушители и ракети въздух-земя за своите самолети F/A-18 Hornet и F-35A Lightning II, които могат да поразяват цели до 900 км.

Противокорабните ракети с голям обсег (LRASM) ще бъдат разположени на самолети F/A-18F Super Hornet, докато за сухопътните войски са планирани прецизни управляеми ракети, способни да унищожат цели на над 400 км.

Австралия също така ще си сътрудничи със Съединените щати за разработване на хиперзвукови ракети съгласно тристранната споразумение за сигурност, наречено AUKUS.

Отделно Държавният департамент на САЩ одобри през юни потенциалната продажба на 29 ударни хеликоптера Boeing Co AH-64E Apache за Австралия в сделка на стойност до 3,5 милиарда долара.

Тайван

Страната обяви план в петък, че ще похарчи 8,69 млрд. долара през следващите пет години за надграждане на оръжейните си възможности - програма, която вероятно ще включва ракети с голям обсег и съществуващи крилати ракети.

Програмата ще включва нова ракета, която според тайванските медии може да има обсег на действие до 1200 км и е модернизирана версия на крилата ракета Hsiung Sheng.

През 2020 г. правителството на САЩ одобри потенциалните продажби на 100 системи за брегова отбрана "Харпун", произведени от Боинг, три оръжейни системи, включително ракети, сензори и артилерия и четири високотехнологични въздушни дрона за Тайван. Те струват общо около 5 милиарда долара.

Миналия месец Вашингтон одобри потенциалната продажба на 40 артилерийски системи за Тайван в сделка на стойност до 750 милиона долара.

Южна Корея

Страната успешно тества конвенционална балистична ракета от подводница (SLBM) на 15 септември, ставайки първата страна без ядрени оръжия, разработила такава система.

Смята се, че ракетата е вариант на наземната балистична ракета на страната Hyunmoo-2B, с обсег на полет около 500 км.

Миналата година тя разработи ракетата Hyunmoo-4, която има обхват 800 км и може да носи 2-тона полезен товар.

Южна Корея представи други нови ракети, включително свръхзвукова крилата ракета, която ще бъде разгърната скоро.

Страната също така се стреми да разработи ракетни двигатели с твърдо гориво като част от плана за изстрелване на шпионски спътник до края на 2020-те години и успешно проведе тестово изстрелване през юли.

В средносрочния план, публикуван през 2020 г., министерството на отбраната подробно описва предложение за изграждане на три подводници. Длъжностните лица заявиха, че две от тях - с водоизместимост 3000 тона и 3600 тона - ще бъдат базирани на дизелови двигатели, но отказаха да уточнят как ще бъде задвижвана най-голямата, която е с водоизместимост 4000 тона.

Изграждането на ядрена подводница е сред предизборните обещания на президента Мун Дже-ин, но той никога не е обявявал това официално след встъпването си в длъжност през 2017 г.

Северна Корея

През юли 2019 г. държавните медии на Северна Корея показаха как лидерът Ким Чен Ун оглежда голяма, новопостроена подводница. Въпреки че не се описват оръжията на подводницата, анализатори казват, че очевидният размер на кораба показва, че е проектиран да носи балистични ракети.

По-късно същата година Северна Корея, въоръжена с ядрени оръжия, заяви, че успешно е изпробвала нова ракета с изстрелване от морето, а през януари представи нов дизайн на ракета по време на военен парад в Пхенян.

Държавните медии съобщиха този месец, че страната е изпитала първата си система за изстрелване на ракети, базирани на железопътна линия.

Китай

Страната произвежда масово своята DF-26, многофункционално оръжие, което може да бъде оборудвано с ядрени бойни глави и има обсег на действие до 4000 км.

На парад през 2019 г. Китай също представи нови безпилотни летателни апарати и демонстрира своите междуконтинентални и хиперзвукови ракети, предназначени да атакуват самолетоносачи и бази, които подпомагат американската военна мощ в Азия.

Китайската хиперзвукова ракета, известна като DF-17, теоретично може да маневрира със скорост многократно над тази на звука, което затруднява противодействието.

Страната също така разполага с междуконтинентални балистични ракети DF-41, гръбнакът на китайското ядрено възпиране, които са в състояние да достигнат Съединените щати с множество бойни глави.

Япония

Страната е похарчил милиони долари за оръжия с дълъг обсег и разработва нова версия на противокорабна ракета, монтирана на камион, Тип 12 с очакван обхват от 1000 км.

През 2020 г. Държавният департамент на САЩ разреши на Япония да купи 105 изтребители Lockheed F-35 за Япония на приблизителна цена от 23 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    2 0 Отговор
    "Mitsubishi ще разработи японски стелт изтребител за експлоатация след 2030г" Всъщност, англичаните са купили доста двигатели за бойните си самолети.

    Коментиран от #10

  • 2 В.В.П.

    14 0 Отговор
    Ооооох,ще ги издънят с 200,300,млд..у АзияЕй тъй се правят пари...Имат стратегия ,янките..Първо ,търсят враг ,после го описват като жесток ,такъв ,и после чакат сухото...Ще фалират азиатските тигри...На американците,играчките са скъпи..Да са махат от България!!

    Коментиран от #3

  • 3 оня с коня

    3 15 Отговор

    До коментар #2 от "В.В.П.":

    Е как да се махат Американците от БГ - нали Русия точно това чака за да заеме моментално мястото им у Нас със Техни Бази и Ракети?Ама това май изобщо не го мислиш!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Русия никой не я брои между играчите

    0 8 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Всичко което става в геополитиката цели единствено да се ограничи възходът на Китай.
  • 5 В.В.П.

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    На ,територията на България,може да има единствено бг военни..!!..Какво има, за разбиране ??Янките ,да изчезват,!!!.И да върнат 3млд за незаченатите ефки..!!!

    Коментиран от #6

  • 6 оня с коня

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "В.В.П.":

    На Янките Тия 3 млр. им ги даде Борисов и партията му ГЕРБ.Ясно че нищо няма направят със Самолетите ,затова и искат да върнат парите но НЯМА НА КОГО,щото ГЕРБ вече не са на Власт,а Борисов откакто не е Премиер редовно СЕ КРИЕ.А нали не мислиш че Тия 3 млр. Америка ще ги върне на Радев,Петков,Нинова,Х.Иванов,Слави,Хаджигенов,Дончева,Мая или който и да е друг ?Така че ГЛАСУВАЙ ЗА БОРИСОВ,ако искаш да видиш тия Пари обратно в България!

    Коментиран от #8, #12

  • 7 В.В.П.

    3 0 Отговор
    Янките ,накрая ,ще фалират всички..От Жапон ,до Австралия..През Тайван и Корея .Дотук ,събраха 500 млд..В портфейла..Китай ще продължат да произвеждат,,,с руски ресурси и Въоръжение...Евтино..!!
  • 8 В.В.П.

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Да. не агитираш за ,Вот ,на Тиквата...Хехе..Егати и трагедията си!!!..Бягай ,дай вода на кончето ..!!.

    Коментиран от #9

  • 9 оня с коня

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "В.В.П.":

    Обясних ти КРОТКО И РАЗБИРАЕМО как стоят нещата с 3-те Милиарда дето ги търсиш от Ятките,нататък ти си решаваш.
  • 10 Ерец

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Ако става въпрос за проекта Fighter X , то само тялото на изтребителя ще бъде на Mitsubishi .Двигателите XF9-1ще ги произвежда IHI , като разчета на японското министерство на отбраната е да влезе в експлоатация през 2035 г.

    Коментиран от #11

  • 11 факт

    1 7 Отговор

    До коментар #10 от "Ерец":

    Всичките технолоджис идват от Америка споко.Дръпнатите само завиват болтовете
  • 12 Съдията Дред

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    По тъпа агитация не съм срещал. Очевидно е насочена към специфична група избиратели. Парите излязоха от държавният бюджет, и ако ще се връщат, пътят им е пак там. То, вярно че за Баце бюджета му бе като бащиния, ама пък чак толкова.
Новини по държави: