Last news in Fakti

22 Септември, 2021 17:51 3 528 39

Зоран Заев за отношенията с България и ЕС

  • зоран заев-
  • българия-
  • северна македония-
  • отношения-
  • ес

Краткото и дългото име на държавата, ненамесата във вътрешните работи, са конкретните крачки, които вярвам, че ще решим до края на годината

Зоран Заев за отношенията с България и ЕС - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Пътепоказателят, краткото и дългото име на държавата, ненамесата във вътрешните работи и преговорната рамка, която е работа на ЕС с България, са конкретните крачки, върху които работим, и вярвам, че ще ги решим до края на годината, заяви днес премиерът Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос за това кои са конкретните крачки, които българският държавен връх вчера е поискал от Скопие да изпълни по време на срещите с еврокомисаря за разширяване Оливер Вархей, съобщи за БТА агенция МИА.

"Вярвам, че през всички тези месеци досега изграждаме допълнителни приятелства, търговията расте, имаме взаимни инвестиции в двете страни, сътрудничеството между институциите е все по-видимо, инфраструктурата между двете страни все повече и повече се подобрява, тъй като не е важно какво ще бъде договорено формално, а е важно и да подобряваме общото сътрудничество и инфраструктурното свързване между двете страни", заяви той.

Той обясни, че най-напред е необходимо да има дипломатическа нота, в която ще се посочи, че краткото име е тъждествено с дългото име, тоест че Северна Македония е същото като Република Северна Македония, и че нямаме териториални претенции, че не се намесваме във вътрешните работи, както и в малцинствените права. Той посочи, че става въпрос граждани на Република България, които имат възможност като хора, като индивиди, да търсят правата си, както е и в Република Северна Македония, както е уредено това и във всички други европейски страни.

Тук, допълни той, спада и секторното сътрудничество между институциите във всички области, включително в областта на инфраструктурата, образованието и труда и социалната област, както и културата, спорта и здравеопазването. Според Заев е важно и да се реагира при реч на омраза, преди всичко самите институции да внимават във всички свои дейности да изграждат приятелство, а не да провокират определени вражди, както и да водим разговори, да отправяме апели, когато става въпрос за частни субекти.
Той изрази готовност България да стане вторият партньор на страната след Гърция, който ще се грижи за македонското небе.
По отношение на паметниците Заев заяви, че голяма част от паметниците, каквито има и в България, и в Северна Македония, трябва да бъдат в дух на приятелство, като добави, че фашизмът не бива да има етническо измерение.

"На определени наши паметници това вече е направено. Където пишеше "българският фашистки окупатор", сега вече пише "фашистки окупатор", защото не можете да обвините цяла нация за участие в Тристранния пакт по онова време, или нещо подобно. Така че относно това, за което питате - за промяната на названия, музеи и подбни - нямаме нужда. Нашите музеи са наред, има само определени мемориални комплекси, определени учебници. И в Северна Македония, и в България - и в двете страни, ще трябва да обучаваме следващите поколения в дух на приятелство", заяви Заев.

На журналистически въпрос дали ще се сменят учебниците по история Заев заяви, че няма, но че става въпрос за места, на които названието на приятелската нация, каквато е България, се свързва с фашисткия окупатор.

"Никъде в Европа не се споменава името на нацията, когато се говори за фашистки окупатор, и в този дух, в духа на приятелството, сътрудничеството и добросъседството, е нормално да очакваме да се направи това. Установили сме определени слабости и в българските учебници, от българска страна също са готови да направят това, защото така се гради приятелство, защото нито внуците, нито децата и поколенията назад, нито пък в днешно време, можете да квалифицирате цяла една нация с определения", изтъкна Заев.

Еврокомисарят за разширяване Оливер Вархей посети София, където разговаря с българския държавен връх, като сред темите на разговорите беше и евроинтеграцията на Северна Македония. Българското държавно ръководство е повторило позицията на България относно Северна Македония, като е поискало Скопие да предприеме конкретни крачки и даде гаранции за изпълнение на Договора за добросъседство, посочва МИА.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Офф

    28 3 Отговор
    Зайко Байко, я кажи! Сретен Йосич искаш ли?!
  • 2 Хахаха

    46 2 Отговор
    Е, щом няма да дадете път на истината в учебниците, СРМ-БЮРМ ще види ЕС през крив макарон.

    Коментиран от #13

  • 3 Чичо Заев

    2 22 Отговор
    Дано Борисов си върне властта ще му увелича парите в чекмеджето само той ни остана той е най голямата корупционна хапка за Македония нашите албанци и турското правителство ще му плати да продаде още веднъж изостаналата си държава а ние ще се прекрлъстим на Северните Макети и Южно албанската ислюмска държава
  • 4 студент

    46 4 Отговор
    Както казваше дядо ми -що е маке -все е лай-но!!!

    Коментиран от #23

  • 5 Скорпи

    36 3 Отговор
    Вижда се...бла...бла...нито дума за език и история.нали те, за тези точки няма да разговарят...червените линии....Ами да му кажат на Комисаря,че тогава няма за какво да преговаряме.Ще клекнем,и после ще ни базикат и плюят в очите...видите ли,стана на нашето...
  • 6 pbdan

    35 1 Отговор
    А в тая ваша история как наричате германците?

    Коментиран от #28

  • 7 болярка

    25 5 Отговор
    Един ден България и Македония ще се обединим! Ще станем една държава!

    Коментиран от #25

  • 8 1234

    30 2 Отговор
    А за сръбския комунистически окупатор пише ли в учебниците, я сподели, или те са ви братя титовистите удб

    Коментиран от #10

  • 9 Хммм

    37 3 Отговор
    Много да внимават българските политици. Не знам за друго, но ако клекнат на когото и да било по този въпрос, ще ги издухаме! Достатъчно жертви за попиканата Македония откакто сме пак държава.
  • 10 Нормално

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    Тея са така: бий ме, обичам те
  • 11 Gogo

    32 3 Отговор
    Лицемерно и лъжливо човече. Имало паметници "Български фашистки окупатор". А имат ли паметници "Германски фашистки окупатор"? Защото именно германската армия прегази Сърбия. Не че е нямало и български войски там, но не знам за българска комендатура. Имало е германска и доколкото ми е известно титовите партизани не са се сражавали с българска войска, а само с немската и с усташите (сръбските националисти). И още нещо. Докато не си оправите отношението към България, ще гледате евросъюза от извън граничната линия.

    Коментиран от #29

  • 12 оня

    20 1 Отговор
    Този е нагъл като тиквата:)) Нали му е приятел:))
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 303

    7 2 Отговор
    Айде, стига с тези скопияни.
    Заю, кажи нещо за Тито. За избитите хилядите българи.. Мълчиш.
    Не пътища с Вас, желязна ограда 6-8 м. докато сте на власт сърбоманите.Само си губим времето, файда от Вас няма.
  • 16 Пандевски

    3 12 Отговор
    И в България има доста неща за корекция. България обеща това да стане факт скоро.
    Македония е готова да приеме покаянието Ви и да Ви приветства отново в цивилизования свят.

    Коментиран от #18, #31

  • 17 А в учебниците

    10 0 Отговор
    на РСМ, ще се отбележи ли че хиляди български войници са загинали в боевете с хитлеристките войски на територията на северна македония!!

    Коментиран от #19

  • 18 Северна Македония бе!

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пандевски":

    Още си мислите че сте потомци на Сашо обратния! Даже езика му не знаете!

    Коментиран от #20

  • 19 А в учебницитее

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "А в учебниците":

    На РБ пише ли как масакрирахте 20 млади студенти в Ваташа?
  • 20 Македонски

    2 7 Отговор

    До коментар #18 от "Северна Македония бе!":

    Потомци на Аспаруха сигурно не сме!

    Коментиран от #32

  • 21 имената

    4 0 Отговор
    Може площад "Македония" в София да го прекръстим на "Северна Македония". Или пък направо на "България", за да бъде в тон с днешните схващания.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 цццц

    0 7 Отговор

    До коментар #4 от "студент":

    И всичко, което е българско, е ароматни цветя ха ха ха.
    Вие сте пълни с омраза към всичко македонско.

    Коментиран от #27, #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гледай сега българче

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "цццц":

    Ние цял живот сме учени да ви обичаме! Затова и ви признахме първи! Едва след като ви признахме, разбрахме как ви е обучавал Тито да ни мразите! Ако го знаехме от по-рано, нито танкове, нито признание щяхте да получите! Така че сега да, не ви обичаме! Там където си роден няма македонци! Всички македонци са се изнесли с идването на българите в южната част на Византия! На свободните останали места, хановете ни са заселили "верни люде"! Оказва се че не са били верни! Защо потомците на Димитър Талев ви съдят в Брюксел, знаеш ли?
  • 28 Гоце

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "pbdan":

    Тоя глупак ако каже на някой германец, че е фашист, няма и да доближи до Европейския съюз! И защо въобще се занимаваме със северномакедонците? Ако искат нещо, нека те да дойдат в България и да ни се помолят. Както молят за българско гражданство…
  • 29 Леле малкото!

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Gogo":

    Човече, чети повечко, моля те! Става въпрос за Македония, не за Сърбия. След разгрома на Югославия от немците през 1941 г., от април 1941 до септември 1944 г. Вардарска Македония е под българско управление, както и Егейска Македония и Западна Тракия. Полиция, администрация, училища, културни институции - всичко е българско, като голяма част от служителите са местни българи. А ФК Македония Скопие играе в българското държавно първенство по футбол, като в 41-ва, 42-ра и 43-та години успява да победи и Славия, и ЖСК София, и Левски, и Спортклуб Пловдив. А усташите са членовете на създаденото през 1929 г. от Анте Павелич освободително движение Усташи – Хърватско Революционно Движение, на хърватски Ustaša – Hrvatski revolucionarni pokret, с цел обособяването на Хърватия като самостоятелна държава.

    Коментиран от #36

  • 30 Болярин

    0 0 Отговор
    Тоя Зайко не разбира ли, че не е фактор във вземането на решения ! Но може и да разбере, ... след още няколко десетилетия, че България решава с очевадни аргоменти !!!
  • 31 Какви неща, бе, Пандев

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пандевски":

    Единственото нещо за корекция е мекото отношение и бавната, по-скоро никаквата реакция на официалната българска власт по отношение на сърбоманските действия в Македония от 1915 година до сега. Донякъде можем да изключим периода 1941-1944, когато Македония разцъфтява под българското управление. Но след това ,,братските" отношения м/у Димитров и Тито, както и активното съдействие на някои български комунисти, като пишещия на македонски диалект Венко Марковски, довеждат до създаването на т. нар. ,,македонска азбука", а съдействието и пълното бездействие на последващите българските управници даде абсолютната свобода на УДБА да вилнее на воля в тази изконно българска земя и да възпита няколко поколение в неистова омраза към собствените им български предци и братя и напълно да изкриви способностите им за възприятие, анализ и оценка на факти и събития, които са просто обективна реалност.
  • 32 Свети Тривелий (Тервел)

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Македонски":

    Но сте потомци на брат му Кубер, моят чичо.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кърсто

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Свети Тривелий (Тервел)":

    Ако е това истина трябва турци да са казваме
    тези нямат никакъв проблем със това
  • 36 Кирчо

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Леле малкото!":

    Праим те министер на колтурата. Обадисе на Последния софиянец да те свърже смене.
  • 37 Левски Карлово

    2 0 Отговор
    Никакъв ЕС за вас!!!!! Неблагодарници.
  • 38 MGehwer

    1 0 Отговор
    Както наредят УДБа србете така ще подскача Заьо и србомакетата в СрбоМакедония!
  • 39 Някакъв

    1 0 Отговор
    Аз съм ПРОТИВ влизането на Северна Македония в ЕС !
Новини по държави: