Last news in Fakti

23 Септември, 2021 23:00 3 720 25

Жестоката съдба на децата в сирийските бежански лагери

  • сирия-
  • дамаск-
  • башар асад

Общо от 2017-а година досега към 1163 деца са се завърнали в родните си страни, но напоследък броят на тези, които могат да се приберат, намалява

Жестоката съдба на децата в сирийските бежански лагери - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Децата в бежанските лагери в Северна Сирия са изоставени на произвола на съдбата, алармират от помощната организация "Save the Children". За тях насилието и заболяванията са ежедневие, 62 са починали.

Много деца в лагерите "Ал Хол" и "Рой" са изложени на смъртна опасност, пише в последния си доклад помощната организация "Save the Children". Оцеляването на около 40 000 деца от над 60 различни държави в двата лагера в Северна Сирия е ежедневна борба - заради недохранването, болестите, както и ниското качество на водата и на санитарните условия. Освен това повечето деца нямат никакъв достъп до образование.

А и постоянно са изложени на насилие - убийства, опити за убийства, нападения и умишлени пожари. Само през тази година в двата лагера за семейства на заловени бойци от "Ислямска държава" са починали 62 деца.

От "Save the Children" упрекват западните държави - членките на ЕС, Великобритания, Канада и Австралия, че не са положили усилия децата да бъдат преместени от лагерите. Франция например е евакуирала засега само 35 от 320-те деца с френско гражданство, Великобритания се е погрижила за четири от 60 с британско гражданство. Общо от 2017-а година досега към 1163 деца са се завърнали в родните си страни, но напоследък броят на тези, които могат да се приберат, намалява.

Някои са в лагерите от над четири години

В тази два лагера, управлявани от кюрдски военни части, са настанени семействата на мъже, задържани за предполагаеми връзки с "Ислямска държава". Но сред лагерниците има и семейства, избягали от ислямистите, завладяли родните им места в Ирак и в Сирия. Някои живеят в лагерите повече от четири години.

11-годишната Мариам споделила през май със сътрудниците на "Save the Children" следното: "Не мога да издържам този живот повече - не правим нищо друго, освен да чакаме". По данни на организацията, либийското момиченце междувременно е починало - при опит за бягство. Общо в двата лагера в Североизточна Сирия живят над 60 000 души.

Всяко трето дете под две години е недохранено

В свята всяко трето дете под две години е недохранено, сочи на свой ред нов доклад на УНИЦЕФ - тези деца не получават необходимите продукти и хранителни вещества, от които се нуждаят, за да се развиват.

"Това може да има тежки последствия за децата - тъй като именно в първите две години недоброто хранене може трайно да увреди развитието на децата и да се отрази на техните шансове за образование и професионално израстване", посочва изпълнителната директорка на УНИЦЕФ Хенриета Форе. От организацията настояват за инвестиции, които да направят храните достъпни за децата във всички страни. "Само когато правителствата, частният сектор, гражданското общество и хуманитарните организации си сътрудничат, може да се реорганизира системата на изхранване и на всички деца да се осигурят храните, от които те имат нужда", заяви Форе.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалиста

    9 26 Отговор
    Путин да развържи кесията, нали са дружки с асад

    Коментиран от #20, #21

  • 2 НАТО ВЕЦ

    36 0 Отговор
    На това му се казва безочие. Да разрушиш една цветуща страна и после да рониш крокодилски сълзи за децата и.

    Коментиран от #3, #12

  • 3 Антитрол

    27 2 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО ВЕЦ":

    "двата лагера за семейства на заловени бойци от "Ислямска държава""

    Ронят сълзи ама за децата на отрочетата си от Ислямска държава - пък колко още бежански лагери има на такива избягали от зверствата на Ислямска държава за тях не ронят сълзи.

    Коментиран от #18

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор
    КОЛКО МЪКА ИМА ПОСВЕТА
    ГОСПОДИ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Санкция

    6 5 Отговор
    И, ся кво, да си ги вземеме вкъщи ли?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Hoho Boho

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Човека Коза":

    Или нямаш деца, или сърце, а вероятно и двете.
    Ако дете намери граната и започне да си играе с нея...
    Ще го съжалиш ли?

    Въпросът ми е риторичен. Ти няма да го разбереш.
    Не ми отговаряй!

    Коментиран от #10, #22, #24

  • 10 Тоалетна хартия

    23 1 Отговор

    До коментар #9 от "Hoho Boho":

    Такива бомби играчки пускаха англосаксонците над София през втората световна война.От там идва израза”””играчка плачка””” Туй явно не го знаеш. Не ми пука за сирийски, авганистански, руски, германски или американските деца. Интересуват ме българчетата, не ми пука и за ония с българско гражданство,които не са българи!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО ВЕЦ":

    Сълзливи скалъпени историйки от контролираните еврейски медии. Облъчват наивниците за да приемат още навлеци в Европа.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бате Енчо":

    марш бе
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Човека Коза":

    ХИТЛЕР е бил психопатсадист убил милиярди хора
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Е колко такива да има

    2 11 Отговор

    До коментар #3 от "Антитрол":

    Нали Путин на няколко пъти победи ИД. Значи тези които са избягали от ИД в лагери вече са се завърнали и би трябвало да живеят в охолство под опеката на Асад и Путин. Да не би да твърдиш противното и да поставяш под съмнение победата на Путин? Внимавай троле, ще ти резнат от рублите....
  • 19 борко

    1 0 Отговор
    Ами аз мога да купя три, няма да им плащам ама ще работят и няма да скучаят.
  • 20 Геноцид

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    Смотльо не четеш ли че става въпрос за лагери в територии извън контрола на Асад!!! Там където е Асад няма лагери. Турция раздели държавата и проси пари от ЕС дайте пари ще направя това ще направя онова. А всъщност извършва геноцид над Сирийският народ. Нищо ново това и е трети поред.
  • 21 до 1

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    Защо Путин, САЩ в лицето на ЦРУ създаде Ал кайда, подпомагайки ислямска държава и всички дриги войни и това не е тайна за никого просто живеем в журналистическа пропаганда. А ЕС отдавна е загубил своята независимост и слуша каквото му се разпоредби от Америка. Така, че Путин общо с тях няма
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Нека, да видят

    1 0 Отговор
    Разглезените деца по целия свят, че има страдащи деца,, искаш ли мама, един тукат зад врата,,..!?
  • 24 Човека Коза

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Hoho Boho":

    Съжалявам, но ще ти отговоря. Би ми станало жал за дете което си играе със СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНА граната. Само че, на тези деца най-често родителите им подаряват гранати, автомати и саби, и си ги обучават как да работят с тях срещу неверниците. Дори и в България преди няколко години имаше подобен случай в една джамия с едно ромче което ритуално тренираше как се реже глава на неверник със сабя. Съжалявам, но не изпитвам милост към подобни примати. Имам дете, моето си играе с играчки за деца.
  • 25 Омъженият мъж

    1 0 Отговор
    Като са омъжим всички мъжове кой ша прай и гледа деца?? На кой ше казват дететата тате?!?!?! след 2 поколения въобще няма да има население в ЕС! Руини и изчезване. Сафари парк, в който дрогираните ислямисти ще идват да стрелят за кеф по изкуфелите европейци.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания