Last news in Fakti

23 Септември, 2021 20:00 2 084 17

Отново напрежение между Белград и Прищина

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич

Сръбският президент Александър Вучич подчерта, че няма да има преговори преди косовските въоръжени сили да се изтеглят от северната част на Косово

Отново напрежение между Белград и Прищина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Продължава напрежението по граничните пунктове между Сърбия и Косово. Етническите сърби обявиха, че са решени да протестират дълго заради решението на косовското правителство да забрани превозните средства със сръбска регистрация.

Издигнат беше палатков лагер на границата със Сърбия. Протестиращите започнаха да блокират граничния трафик, след като правителството, ръководено от етнически албанци, реши в понеделник да задължи шофьорите със сръбски регистрационни номера да поставят временни номера при влизане в Косово.

Мярката е в отговор на сръбската политика по отношение Косово. Белград не признава Косово за самостоятелна държава, както и регистрационните номера на косовските автомобили.

Премиерът на Косово Албин Курти написа в Туитър, че това не е нито провокация, нито дискриминационна мярка, а просто е реципрочна. Курти заяви пред репортери, че върховният представител на ЕС за външните работи Жозеп Борел е поискал от Прищина да „разговаря с Белград за деескалация на ситуацията“.

Косовски представител се е съгласил на среща със сръбски колеги в Брюксел, но Белград е отхвърлил предложението.

Сръбският президент Александър Вучич подчерта, че няма да има преговори преди косовските въоръжени сили да се изтеглят от северната част на Косово.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    6 22 Отговор
    Ние пък ще пускаме колите със сръбски номера, те са братя славяни.

    Коментиран от #4, #5, #9, #17

  • 2 Първата радостна вест днес!

    29 3 Отговор
    Само така, за промиването на мозъци по поречието на Вардар, днес косоварите отвръщат реципрочно!
  • 3 Време

    32 5 Отговор
    е и Войводина да се откъсне от сръбските окупатори! Българите трябва да разберат, че Сърбия откакто се е пръкнала като държава е най-големия, вечен душманин на България!!! Не е трудно само погледнете историята, само вижте какво направиха и продължават да правят в Македония, спирка нямат ..... та колкото по-зле за великосрпските шовинисти толкова по добре за нас!!!! А иначе и в случая наглостта им няма граници, те сменят номера на косоварите, а като им отговориха реципрочно реват ...!

    Коментиран от #16

  • 4 как се прави српска плескавица

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Патето Яки":

    първо се прекарва шумадийската цвиня през месомелачката после на скара със среден огин.за овкусяване мое се добави патето яки
  • 5 Вижда

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Патето Яки":

    се, че си пати, дори патка!!! Тия "братя" ако има как в капка вода ще те удавят!

    Коментиран от #7

  • 6 барчо

    8 7 Отговор
    Украйна не признава Донбас и не преговаря с тях, а до сега е избила над 13 000 жители на Донбас, включително стотици деца от няколко месечни до 15 годишни. Международните сили, ООН нищо не прави по въпроса, а това много ми прилича на геноцид. Ако нещо подобно започне от страна на сърбите, дали международните организации няма да вдигнат вой до небесата??? Защо ли ми прилича на двоен стандарт???
  • 7 барчо

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Вижда":

    Бил съм в бивша Югославия с автомобила си и му се прецака елементарна част, което разбахме в последстие. Това беше 1988 г и бях с жената и 2 годишния си син. Не мога да си спомня селото, но това стана пред някаква къща. По едно време излезе един мъж и като разба какво става направо ни набута в една беседка в двора и като се започнаха едни плескавици, ракии. Дойдоха и съседите по едно време. Сещаш се за какво настроение, песни и т.н. стана нататък. Спахме в стаята и за гости, а на другия ден докараха местния майстор, който оправи колата за нула време. Оказа се че е сдал багажа един кондензатор. Изпратиха ни с една дамаджанка домашна ракия и цяла чанта със селска храна с какво ли не. Така че аз лично имам друго впечатление за тях.За да изпревара тъпи въпроси, още от началото знаеха, че сме бългали преди да са ни заговорили. Дадох само един пример, а от пребиваванията там са много и все подобни.

    Коментиран от #11, #13, #14

  • 8 Славянско братство смърт за европа

    1 7 Отговор
    Братя сърби нападайте косово а ние ще изколяме местните душмани в България и после на плескавици и ракийки на събор краище!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ...

    1 2 Отговор
    Нашата специална тактика с борбата със славяните, по своята херметична същност представлява Тайно знание. Основните сили в нашата борба ще хвърлим срещу славянството. А родоотстъпниците, които са се сближили с нас, поради общи интереси, след като бъдат употребени за нашите цели, ще изхвърлим от нашето общество. Славянството, най-вече руснаците са най-непокорния народ на земята. Те са непокорни заради своите психически и умствени способности, заложени в техните гени от много поколения, гени, които не се поддават на манипулация. Славянинът може да бъде унищожен, но никога поробен!

    Коментиран от #12

  • 11 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "барчо":

    Нищо ново не казваш . Българското и србско простолюдие сте си лика прилика - неориентирани, все не в час , около плескавиците се върти братството нали !?
  • 12 бай Даньо

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "...":

    Ай по леко с тия измислици премислици!
    Публикувано във факти.бг: Славянинът може да бъде унищожен, но никога поробен!
    Без да искам да изглеждам като български нихилист казват в латинските езици "слав" идвало от "слейв" , последното на английски означава "роб" ... Основната част от расистките теории на германците е че превъзхождат славяните около тях , защото тия последните основават държави за първи път 1000 години след германци , унгарци, българи ... Па руснаците точно са били роби на викингите , после на монголите и както върви на китайците ...

    Коментиран от #15

  • 13 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "барчо":

    Как така не си спомняш селото? Кой град е наблизо?
  • 14 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "барчо":

    За укропитешките еврео-фашисти са прав.......и за двойните стандарти на ционистко-нацистите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 1234

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Време":

    Няма такива други отврати като сръбските сви...не, не искат да постъпват с тях така както те с косоварите.Да живее Косово!
  • 17 Demonaz

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Патето Яки":

    Какви славяни са пък сърбите? Те са татаро-монголи тяхната родина е росия. Шумадия е пред закриване заради зверствата над българи.
Новини по държави: