Last news in Fakti

24 Септември, 2021 13:23 2 715 28

Навални към Google и Apple: Вие сте страхливци!

  • алексей навални-
  • русия-
  • кремъл-
  • apple-
  • google

Критикът на Кремъл упрекна двете компании в страхливост заради блокирането на „Умното гласуване“

Навални към Google и Apple: Вие сте страхливци! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският опозиционер Алексей Навални реагира с остра критика на решението на Google и Apple да блокират приложението за "Умно гласуване", създадено от неговия екип. Той обвини двете IT-компании в страхливост, съобщи Дойче веле.

В свои публикации в социалните мрежи политикът изрази удивлението си от това "колко покорно всемогъщият Big Tech се е превърнал" в помощник на руския президент Владимир Путин при фалшифицирането на резултатите от парламентарните избори.

В навечерието на вота в Русия Apple и Google, по искане на руските власти, блокираха достъпа до приложението "Навални" с функция "Умно гласуване". По-късно и Google Docs направи недостъпни файловете с препоръки за "Умно гласуване" по настояване на държавния надзорен орган Роскомнадзор, а видеопорталът YouTube блокира два видеоматериала с имената на предложени от Навални кандидати.

"Едно от предизвикателствата на новото време е в това, че сега лъжепророците идват при нас не в овчи кожи, а в суичъри и развлечени дънки. На фона на огромни екрани ни казват "make the world a better place", но отвътре са лъжци и лицемери.", пише Навални.

Същевременно той изразява увереност, че повечето от работещите в Google и Apple са "честни и добри хора", и ги призовава да "не се примиряват със страхливостта на своите шефове".

В отделни свои публикации Алексей Навални пише, че е "страшно огорчен и разочарован" от основателя на месинджъра Telegram Павел Дуров, когото по думите му не е очаквал да види "в списъка на "путиновите блокировачи". Политикът напомня как само преди няколко години е говорил на митинг срещу блокирането на Telegram в Русия и подчертава, че отново би го направил.

"Това, че някой предава принципите си, не означава, че ние трябва да се усъмним в нашите" - категоричен е Навални.

Преди изборите в Русия Telegram блокира бот, показващ списък с препоръчаните за "Умно гласуване" кандидати по избирателни райони. Павел Дуров обясни блокирането с "традицията за ден на размисъл", макар че при гласуване, продължаващо повече от ден, това не важи.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДаЗдраПерМа

    63 7 Отговор
    гугъл и нахапаната ябълка към навални----ти си много смел затова си на топло

    Коментиран от #15

  • 2 пожелание

    53 6 Отговор
    На тоз да му вдигнат от 5 на 10 кубика дървата които реже за ден!!!!
  • 3 Байдън

    68 5 Отговор
    Тоя още ли има достъп до интернет? Руските затвори са много демократични.

    Коментиран от #16

  • 4 Сатъра на Хана

    42 3 Отговор
    Когато пинчер ухапе Булдог е новина , а когато Булдог ухапе пинчер си е убийство
  • 5 Случаен

    59 4 Отговор
    В много страни по света агитацията в деня преди изборите е забранена. Защо Навални смята,че той е специален?

    Коментиран от #10

  • 6 Woldemars

    15 1 Отговор
    Мухахахаха!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вера

    40 4 Отговор
    Стига с този криминален джендър
  • 9 ЕВРО НЮЗ

    43 3 Отговор
    Едва ли Гугъла ще прежали солени глоби за да угоди на един ц@рвул@нко
  • 10 Не прочете

    6 13 Отговор

    До коментар #5 от "Случаен":

    цялата статия или ти е трудно да осмислиш писан текст? Ъова разбра ли го:"Павел Дуров обясни блокирането с "традицията за ден на размисъл", макар че при гласуване, продължаващо повече от ден, това не важи." или нечетенето на книги на млади години, ти създава трудности на стари?

    Коментиран от #14, #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пешо

    19 2 Отговор
    хавални , как у панделата обиждат ли те или те уважават
  • 13 Механик

    32 2 Отговор
    Абе аз друго се чудя. Тоя в зтвор ли е или в някое кибер-кафе, та праска статуси по нета?
    Нали в тия гадни руски затвори било ужас и нямало никакви права? Нали го тормозели там и намквоси, па той си чати като млада булка, дето и се кръшка?
    Дайте да се разберем накрая. Там Ад ли е или си го отглеждат при всички усобства, а той за отплата плюе по Русия?

    Коментиран от #19

  • 14 Komapak

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Не прочете":

    С гугъл преводач, толкова! 😀
  • 15 Той

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДаЗдраПерМа":

    е на топло защото краде!
  • 16 Делю Хайдутин

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Байдън":

    Има само руски и китайски интернет.
  • 17 ПЕНКО

    8 0 Отговор
    КАК ТАКА ЗАТВОРЕНИЯТ В ЛАГЕР " ООО ПОЛЮЦИО НЕР " - ПРАВИ ТАКИВА ЗАКЛЮЧЕНИЯ В ИНТЕРНЕТ !?!?!?!?!?!?!?!? ТОЙ ИМА САМО ТВ -КАНАЛ -РОСИИЯ !!!!!!!!!!
  • 18 Случаен

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Не прочете":

    Според Дуров традицията( а не закон) за ден на тишината преди изборите била отменена. Но въпреки това той, Дуров се подчинил на тази традиции. Точно поради четенето на книги и съответно разширения ми кръгозор възприемам с усмивка хленча на Навални и фиаското на,, умното "му гласуване.
  • 19 Максим

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Аз пък се чудя колко тъпи трябва да са наистина навалнятата,че им бяха необходими още подробни инструкции за гласуване. Съобщи им фюрера на опозицията, със статия от затвора, че трябва да гласуват за комунистите. Какво тук има да се чудят?
  • 20 Надзирател

    9 1 Отговор
    Бе спрете му целия интернет на тоя! Писна ми да му слушам нахалните дрънканици. Това затвор ли е или пансион?
  • 21 Иван

    5 0 Отговор
    Мълчи бе, укро-евреин, ще ги сринеш на борсите....от строгия руски затвор.
  • 22 Kcanba

    2 0 Отговор
    ГООГЛЕ и Апле - ти си лузър!!!
  • 23 Иван

    7 0 Отговор
    Виктор Бут защо няма достъп до интернет от американския затвор???
  • 24 ...

    1 6 Отговор
    Много малко хора са се изправяли против диктатор ите на световния ред . Да е жив и здрав да ги надживее както и вас злобари
  • 25 Анонимен

    3 1 Отговор
    Това показва колко са принципни тези загрижили се за демокрацията компании . Като видят дебелия и веднага подвиват опашка . Същото е и в Китай - там дори дума не смеят да кажат против правителството . Само дето има такива наивници като Предални които мислят че "прогресивното човечество" ще ги подкрепи . Ще ги подкрепя докато има изгода от него , тъй като е вече бита карта - на никого не му пука за него .

    Коментиран от #27

  • 26 От страни

    1 0 Отговор
    Тоя пък кво пише и кви публикации вади в затвора? Абе я му дайте лопата и да копае от тая стена и до пролетта. Зелето как знае кво е казал навални, да не са му хордили на "семейно свиждане"?
  • 27 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    Във Китай не е всичко гладко. Имат си "комсомолците" дето яко се опъват на Си. Си в момента няма активност в света щото млати "комсомолците".
  • 28 айде бе

    0 0 Отговор
    НАШАТА МИСИРКА, от къде знае какво е казал дневални...
    мисирко, не ти ли е чсно, че на дневални вече никой не му обръща внимание,.. а едва ли Гугъл и Ябълката
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания