Last news in Fakti

28 Септември, 2021 16:28 1 657 9

Северната съседка ни изпревари и с одобрен План за възстановяване

  • план за възстановяване-
  • румъния-
  • изпревари-
  • ек-
  • национален план-
  • безвъзмездни средства

В същото време България е една от последните държави членки, които все още не са внесли националния си план в ЕК

Северната съседка ни изпревари и с одобрен План за възстановяване - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия одобри във вторник Плана за възстановяване и устойчивост на Румъния. Северната ни съседка ще получи 14.2 милиарда евро безвъзмездни средства и 14.9 милиарда евро заеми, съобщи ЕК, предаде вестник „Банкеръ“.

Оценката на Комисията установява, че в плана на Румъния се отделят 41% средства за Зеления преход. Планът включва мерки за постепенно прекратяване на производството на електроенергия от въглища и лигнитни въглища до 2032 г. Реформите, насърчаващи устойчивия транспорт, включват декарбонизацията на автомобилния транспорт, екологичното данъчно облагане, стимулите за превозни средства с нулеви емисии и модалното преминаване към железопътния и водния транспорт. Планът също така има силен акцент върху подобряване на енергийната ефективност на частни и обществени сгради.

Румъния отделя 21% от средствата, които ще получи за Цифровия преход. Това включва мерки за цифровизиране на публичната администрация и бизнеса, подобряване на свързаността, киберсигурност и цифрови умения и разработване на интегрирана система за електронно здравеопазване и телемедицина.

В същото време България е една от последните държави членки, които все още не са внесли националния си план в ЕК.

Страната може да разчита на 12 милиарда лева от Брюксел по възстановителния план, като 13% от тях могат да бъдат получени авансово. За целта обаче тя задължително трябва да внесе плана си в Брюксел и след това той да получи положителна оценка.

"Липсващата с годините визия в сектор "Енергетика" е това, което спъва изпращането в Брюксел на Плана за възстановяване и устойчивост", обясни преди дни вицепремиерът, отговарящ за европейските средства, Атанас Пеканов. Той обвързва изпращането на плана с ясни срокове за затварянето на въглищните централи. Пеканов е категоричен, че не е редно служебен кабинет да вземе съответните решения, но това ще трябва да бъде направено, за да бъде изпратен Планът за възстановяване и устойчивост.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    4 0 Отговор
    Напълно в реда на нещата.
    Служебно правителство няма намерение да поема ангажимент за закриване на въглищните електроцентрали.
  • 2 КОТарАК

    7 0 Отговор
    въобще да не взимаме подаяния най-добре. така ще се научим на труд и откъде изгрява слънцето
  • 3 кабел

    3 0 Отговор
    Румъния и по доходи ни изпревари,там цените на стоките са наполовина от българските. Те как се справят с тока,горивата и водата?
  • 4 шири

    1 3 Отговор
    Това пачките от чекмеджето ли са?
  • 5 Фатмака оплеска..пейзажа

    3 3 Отговор
    България имаше Готов План за развитие още декември месец! Само ЗАЩОТО беше изготвен от ГЕРБ, Фатмаците не го приеха в парламента! Факт.
    ЦЯЛАТА отговорност носи Фатмака

    Коментиран от #9

  • 6 Ахахаа

    3 0 Отговор
    Нека ни. Имаме си кадърно назначени некадърници. Ама то трябва да се търси с какво да клепаме бившите и да правим реваншизъм, пък следващите да му мислят.
  • 7 оня с коня

    0 2 Отговор
    Мъдрият народ е казал:"Бързата кучка слепи ги ражда",ама авторката явно не го е чула това,защото е била със слушалки на Ушите и е слушала любимата си музика ,докато е била за гъби в гората.Оделно пък тоталния СВЕТОВЕН ОПИТ доказва че едни пари колкото по-бързо се вземат,толкова по- бързо се и изхарчват.
  • 8 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    1 1 Отговор
    Пак сме на опашката......що ли
  • 9 МАФИЯ НА ББ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фатмака оплеска..пейзажа":

    ТОЯ ПЛАН ТРЯБВАШЕ ДА ГО ИЗГОТВЯТ ГЕРБ И ТИКВАТА РАЗБОЙКО БОРИСОВ. ВИНАТА ,ЧЕ НЯМАМЕ ПЛАН Е ЛИЧНО НА РАЗБОЙКО БОЙКОШЕНКО.
Новини по държави: