28 Септември, 2021 19:30 1 892 9

Мащабна реформа в ЕС за фармацевтичните продукти

  • ек-
  • здраве-
  • здравеопазване-
  • ес-
  • реформа-
  • фармацевтични компании-
  • фармацевтични продукти-
  • консултация

Консултацията ще продължи до 21 декември

Мащабна реформа в ЕС за фармацевтичните продукти - 1
Снимка: Shutterstock

Днес, като част от работата си по създаване на ориентирана към бъдещето и устойчива на кризи регулаторна рамка за фармацевтичния сектор, Комисията публикува обществена консултация относно преразглеждането на законодателството на ЕС в областта на фармацевтичните продукти. Това е последната стъпка към амбициозна реформа, както беше обявено във Фармацевтичната стратегия за Европа, приета през ноември 2020 г.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „Днес правим важна стъпка към реформата на законодателството на ЕС в областта на фармацевтичните продукти до края на следващата година. Осъвременена регулаторна рамка за фармацевтичните продукти, която ще подпомогне постигането на заложените цели, е ключов аспект на един силен Европейски здравен съюз и е от решаващо значение за справяне с многобройните предизвикателства, пред които е изправен този сектор. Призовавам всички граждани и заинтересовани страни да ни помогнат да оформим по такъв начин правилата на ЕС за бъдещето, че да отговорят на потребностите на пациентите и да поддържат новаторството и конкурентоспособността на нашата промишленост в световен мащаб.“

Консултацията, която ще продължи дванадесет седмици, до 21 декември, ще събере становищата както на широката общественост, така и на заинтересованите страни в подкрепа на общата оценка и на оценката на въздействието на преразглеждането на законодателството на ЕС в областта на фармацевтичните продукти. Тя е продължение на обществената консултация, проведена при изготвянето на самата стратегия.

От приемането на стратегията насам Комисията работи по редица действия в тясно сътрудничество с органите на държавите членки, Европейската агенция по лекарствата и организациите на заинтересованите страни. Едно от основните водещи действия е преразглеждането на общото законодателство в областта на фармацевтичните продукти, предвидено за края на 2022 г., което се подкрепя и от текущо проучване. Други водещи действия по стратегията са съсредоточени върху оценката на здравните технологии, пространството на здравни данни на ЕС, законодателството в областта на редките заболявания и лекарствата за деца и укрепването на непрекъснатостта и сигурността на доставките на лекарства в ЕС.

Започналата днес обществена консултация се отнася по-специално до:

- Ефективността на законодателството на ЕС в областта на фармацевтичните продукти;

- Неудовлетворените медицински потребности;

- Стимулите за иновации;

- Антимикробната резистентност;

- Ориентирането към бъдещето на регулаторната рамка за нови продукти;

- Подобряването на достъпа до лекарства;

- Конкурентоспособността на европейските пазари за осигуряване на достъпни лекарства;

- Промяната на предназначението на лекарства;

- Сигурността на доставките на лекарства;

- Качеството и производството на лекарства;

- Предизвикателствата, свързани с околната среда.

Последното цялостно преразглеждане на общото законодателство в областта на фармацевтичните продукти беше представено преди почти 20 години. Оттогава насам настъпиха обществени и научни промени и се появиха нови проблемни области, сред които антимикробната резистентност, екологичните предизвикателства и недостигът на лекарства. В този контекст фармацевтичната стратегия, приета през ноември 2020 г., включва амбициозна програма от законодателни и незаконодателни действия, които ще започнат през следващите години, и има четири основни цели:

- Гарантиране на достъп на пациентите до финансово достъпни лекарства и удовлетворяване на все още неудовлетворените медицински потребности (напр. в сферата на антимикробната резистентност, онкологичните заболявания, редките заболявания);

- Подкрепа за конкурентоспособността, иновативността и устойчивостта на фармацевтичната промишленост в ЕС и за разработването на висококачествени, безопасни, ефективни и по-екологични лекарства;

- Подобряване на механизмите за готовност и реакция при кризи и действия, насочени към сигурността на доставките;

- Силен глас на ЕС на световната сцена — чрез утвърждаване на високи стандарти за качество, ефикасност и безопасност.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    27 2 Отговор
    Големите във фармацевтиката трябва да горят на кладата !

    Коментиран от #5

  • 2 Пояснение

    22 2 Отговор
    Целта на представлението: Узаконяване одобрението и използването на препарати по бързата процедура. Кой ще е потърпевш сами се сещайте.
  • 3 сигурно

    15 1 Отговор
    А аз мисля ,4е доктор Гилотин ще излекува само фармацевтите най-бързо
  • 4 Рошко

    10 1 Отговор
    Сзо ще ни начертае рамката, нормални хора малко останаха, та всички от родилното до гроба спокойно да ни боцкат че и да си плащаме
  • 5 ОБОБЩЕНИЕ

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "пожелание":

    ПРЕМХВАНЕ НА ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ ЛЕКАРСТВА И ПОВЕЧЕ ПАРАЦЕТАМОЛ И ИБОПРОФЕН КОРОНА СЕКТАНТИТЕ СА ВЪВ ВЪЗТОРГ ОТ ИНКВИЗИТОРИТЕ СИ!АНАЛГИН-ХИНИН,ЛЕКУВА КОРОНА ЛЪЖАТА ЗА 2 ДНИ!
  • 6 Тези

    5 1 Отговор
    допуснаха "ваксините" без подробно изследване,очаквайте поредните антихуманни глупости от Брюксел.
    Например - затваряне на малки фармацевтични фирми,под предлог ниско качество,аналгин с рецепта или забраната му,лечението с антибиотици да става със специален протокол - ей такива простотии в интерес на голямата фарма.
  • 7 Ти да видиш

    1 2 Отговор
    Изкукалите антиваксъри всичките пишман фармацевти доктор хонорис каузи пердути!
  • 8 Мариела

    2 1 Отговор
    И всички изказали се работят във фармацията или в организации за клинични изследвания!? И много добре познават сегашните закони и проблеми, и най-вече как да се решат тези проблеми!? Ако никой от вас няма автоимунно заболяване или рядка болест, която поразява 1:1 000 000 или 1: 10 000 000 как си позволявате да си давате ценното мнение? Като толкова много знаете всичко, поемете отговорност за смъртта на хората с редки болести и автоимунни заболявания, която неминуемо ще се случи, ако не се подобрят законите, за да може дори и малките фрамации да си позволят да направят клинични изпитания и продуктите им да стигнат на пазара бързо и да помогнат на хората. Ignorantia non est argumentum
  • 9 КОВИД ГЕНОЦИД

    1 0 Отговор
    След "Лова на вещици", който спретнаха за неинжектираните с експерименталките през последните няколко месеца в ЕС и САЩ, на всяка подобна инициатива трябва да се бие спирачката от раз!!! Контра и това е!