ФАКТИ.БГ
  • ек-
  • тихия океан-
  • ес-
  • урсула фон дер лaйен-
  • жозеп борел-
  • австралия-
  • сащ

ЕС: Центърът на тежестта на света се измества към Индийско-Тихоокеанския регион

ЕК предлага засилено партньорство за постигане на напредък в областта на търговията, инвестициите и свързаността

Публикувана: 17 Септември, 2021 08:32
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2535
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Еврокомисията и върховният представител приеха съвместно съобщение относно стратегията на ЕС за сътрудничество в Индийско-Тихоокеанския регион. Съвместното съобщение съдържа конкретни действия за засилване на стратегическото взаимодействие с региона, както бе възложено от Съвета на 19 април 2021 г.

Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: Икономическата, демографската и политическата тежест на Индийско-Тихоокеанския регион се увеличава, от източното крайбрежие на Африка до тихоокеанските островни държави. Днес, водени от нашите ценности, предлагаме засилено партньорство за постигане на напредък в областта на търговията, инвестициите и свързаността, като същевременно работим за преодоляване на общите глобални предизвикателства и укрепваме основания на правила международен ред.

Върховният представител/заместник-председателят Жозеп Борел заяви: Центърът на тежестта на света се измества към Индийско-Тихоокеанския регион както в геоикономическо, така и в геополитическо отношение. Бъдещето на ЕС и бъдещето на Индийско-Тихоокеанския регион са взаимносвързани. ЕС вече е най-големият инвеститор, водещият партньор в сътрудничеството за развитие и един от най-големите търговски партньори в Индийско-Тихоокеанския регион. Нашето взаимодействие има за цел да поддържаме свободен и отворен за всички Индийско-Тихоокеански регион, като същевременно изграждаме силни и трайни партньорства за сътрудничество по различни въпроси — от екологичен преход, управление на океаните и цифрови технологии до сигурност и отбрана.

Изпълнение на стратегията

ЕС и Индийско-Тихоокеанският регион са тясно свързани помежду си. Те имат много общи интереси и стабилни връзки в различни области — от търговия и инвестиции до научни изследвания и иновации, както и устойчиво развитие, изменение на климата, опазване на биологичното разнообразие и сигурност. ЕС засилва стратегическото си взаимодействие с Индийско-Тихоокеанския регион. Този регион придобива все по-голямо стратегическо значение за Европа. Неговата нарастваща икономическа, демографска и политическа тежест го превръща в ключов участник в оформянето на основания на правила международен ред и справянето с глобалните предизвикателства. ЕС има за цел да допринесе за стабилността, сигурността, просперитета и устойчивото развитие на региона в съответствие с принципите на демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и международното право. По-конкретно, изпълнението на стратегията на ЕС ще включва следните действия:

- завършване на търговските преговори на ЕС с Австралия, Индонезия и Нова Зеландия; възобновяване на търговските преговори и започване на инвестиционни преговори с Индия; финализиране на споразумение за икономическо партньорство с Източноафриканската общност; изготвяне на оценка за евентуалното възобновяване на търговските преговори с Малайзия, Филипините и Тайланд, и за евентуални преговори за междурегионално търговско споразумение с АСЕАН.

- сключване на споразумения за партньорство и сътрудничество (СПС) с Малайзия и Тайланд; започване на преговори за СПС с Малдивите и пълно осъществяване на предстоящото ново споразумение за партньорство на ЕС с държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ).

- сключване на зелени съюзи и партньорства с желаещи и амбициозни партньори от Индийско-Тихоокеанския регион с цел борба с изменението на климата и увреждането на околната среда. През май 2021 г. беше постигнато съгласие с Япония по първия такъв съюз.

- укрепване на управлението на океаните в региона, включително засилване на подкрепата на ЕС за системите за управление и контрол на риболовните дейности на държавите в Индийско-Тихоокеанския регион, на борбата срещу незаконния, недекларирания и нерегулирания риболов и на изпълнението на споразуменията за партньорство в областта на устойчивото рибарство.

- разширяване на мрежата от цифрови партньорства с партньорите от Индийско-Тихоокеанския регион, както и проучване на възможността за нови споразумения за цифрово партньорство с Япония, Южна Корея и Сингапур.

- засилване на прилагането на партньорствата за свързаност с Япония и Индия; подкрепа за партньорите при създаването на подходяща регулаторна среда и улесняването на мобилизирането на необходимото финансиране за подобряване на свързаността на място между Европа и Индийско-Тихоокеанския регион.

- укрепване на сътрудничеството в областта на научните изследвания и иновациите по програмата „Хоризонт Европа“; проучване на възможността за асоцииране към тази програма на подходящи единомислещи партньори от Индийско-Тихоокеанския регион като Австралия, Япония, Република Корея, Нова Зеландия и Сингапур.

- търсене на начини за осигуряване на засилено базиране на военноморски сили от държавите от ЕС с цел подпомагане на защитата на морските линии за комуникация и свободата на корабоплаване в Индийско-Тихоокеанския регион, като същевременно се укрепва капацитетът на партньорите от Индийско-Тихоокеанския регион за гарантиране на морската сигурност.

- засилване на подкрепата за здравните системи и подготвеността за пандемия на най-слаборазвитите държави в Индийско-Тихоокеанския регион, увеличаване на съвместните научни изследвания на заразните болести в контекста на програмата за научни изследвания „Хоризонт Европа“.

Контекст

Съвместното съобщение беше прието вследствие на заключенията на Съвета относно стратегия на ЕС за сътрудничество в Индийско-Тихоокеанския регион, приети на 19 април 2021 г. ЕС ще задълбочи взаимодействието си с партньорите от Индийско-Тихоокеанския регион, за да отговори на новата динамика, която засяга стабилността в региона. Искаме да насърчим многостранното сътрудничество, включително с АСЕАН, като работим по глобалните предизвикателства — пандемията от COVID-19, климата, управлението на океаните, цифровите технологии и др. Взаимодействието на ЕС с Индийско-Тихоокеанския регион ще бъде принципно и дългосрочно, като ще се насърчава приобщаващо и ефективно многостранно сътрудничество на базата на основан на правила международен ред, споделени ценности и принципи, включително ангажимент за зачитане на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бойко Разбойко
1 Отговор
Центърът на света е в Китай.

Коментиран от #13


Оценка:
-5 +17

Секретни ДОСИЕТА
2 Отговор
Пернишката мафия краде Секретни ДОСИЕТА от ДАНС, мафиотите си купуват полицаи с по 500 Евро, някой са приятели на Главният Прокурор Гешев!
Гаврят се и изнудват граждани!

Оценка:
-0 +12

БАЙ Х@Й ‼️
3 Отговор
"Върховния представител" - 🤔🤔🤔 направо Върховния жрец, Върховния вожд .... как само се качат с титли , като хавайки с цветя ‼️

Коментиран от #9


Оценка:
-0 +19

Някой
4 Отговор
Въх! Ма верно ли?

Само слепците не са го видели до сега. Европа става едно отдалечено и не особено популярно предградие...

Оценка:
-0 +18

vinety$
5 Отговор
Зелени съюзи батка колко щеш. Ни един обаче няма да прокопса. След като мачкахте Афганистан 20 години, решихте че Русия и Китай на веднъж ще е по-лесно от Талибаните и ги почваме!

Оценка:
-0 +12

Иван
6 Отговор
Австралия е за Китай.

Оценка:
-0 +6

дедо ви
7 Отговор
Последният ред от публикацията обяснява всичко! Пак ще изнасяме демокрация. И после пак ще плачем, че руснаците ни подливат вода.

Оценка:
-0 +20

гадно
8 Отговор
То си беше ясно, че ЕС издиша. Сигнала го дадоха от острова като си биха шута, но брюкселските лентяи не си взеха бележка и продължават да работят за разпадането му.

Оценка:
-1 +17

Иван
9 Отговор

До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼️":


"Върховния Представител ",избран от смрадливата Синагога.

Оценка:
-0 +11

Докато ЕС
10 Отговор
Се управлява от пратки и патоци просперитет. Няма да има

Оценка:
-0 +11

Иван
11 Отговор
Египет да отстъпи Суецкия Канал на Русия.

Оценка:
-1 +5

Влади
12 Отговор
Ами то беше ясно от поне 10 години.Европа пак е в небрано лозе.Ще остане сама срущу гладна но добре въоръжена Русия с диктатор за лидер.Руснаците изостават технологично и може да решат пак да влязат в Европа да си берат технологии че тия от предната война свършиха.

Коментиран от #16, #19, #30


Оценка:
-19 +2

бл.134 в Зап. парк
13 Отговор

До коментар #1 от "Бойко Разбойко":


ЕС е колония на САЩ . А вече е на път да се превърне и в колония ннаАфрика . Заслужавате си го

Оценка:
-1 +16

не може да бъде
14 Отговор
Според мен в тези тезиси прозира една друга цел,доста по-различна от изразените намерения за сътрудничество-противопоставяне на Китай и Русия във всички важни и чувствителни области и търсене на желаещи да се вклъчат в мероприятието као съюзници и подкрепящи !?Проблемът има три аспекта-може ли да се има доверие на ЕС като независим,лоялен и принципен съюзник, второ може ли икономическата мощ на ЕС да се противопостави на китайската,и на трето,но не последно място-има ли изобщо някаква креативност в дипломацията на ЕС!?Както казват някои-оптимизмът тук е съвършено неуместен...

Оценка:
-1 +10

ДОКО
15 Отговор
ТАЯ ФОН ЛАЙЕН НЕЩО МНОГО СЕ Е ЗАГРИЖИЛА БРЕ БРЕ..ЗАБРАВИЛА ЧЕ ЦЕНТЪРА НА СВЕТА Е НА ВСЕКИ ЧОВЕК ТОЧНО ОТЗАД..И В СРЕДАТА..

Оценка:
-0 +2

гадно
16 Отговор

До коментар #12 от "Влади":


Не чувстваш ли, че си противоречиш в днешно време добро въоръжение без технологии не става.

Оценка:
-1 +5

Анонимен
17 Отговор
Не видях в мерките най-големия коз на ЕС :
Укрепване на сътрудничеството между европейските LGBTQ....( попълнете нужните букви ) и тихоокеанските такива . В крайна сметка ЕС е водеща световна сила в това направление и няма смисъл да не използва най-силната си страна .

Оценка:
-0 +11

Гюро Михайлов
18 Отговор
Ще ви увре акъла ама геч, както казва народа.

Оценка:
-1 +5

vinety$
19 Отговор

До коментар #12 от "Влади":


Абе батка, Щанмайер сънува как кавказки танкисчета му порат търделника с резачките. За това си мечтае Красная да дойде. Затова и се репчат по телевизията. Искат яка хурка са ги джаса, джендърски мераци... Ама никой няма да се вдигне от централната Азия да ги шие у дзадника този път. Да си плащат дебело за ресурси и стоки, а по телевизията да си вият за у й колкото си щат е дереджето.

Коментиран от #21


Оценка:
-1 +6

Смех
20 Отговор
Центърът на тежестта на Света не се е изместил наникъде
Използването на "нАучни" термини в политиката за да изглеждаме "умни" е смехотворен.

Оценка:
-1 +5

евлоги
21 Отговор

До коментар #19 от "vinety$":


А па на Урсула колко и се щат трите танкиста, трите весели друзя да гарират танка у задното и дворче, не е истина...

Коментиран от #22


Оценка:
-0 +3

Смех
22 Отговор

До коментар #21 от "евлоги":


Е тя и от Ердоган искаше ама оня и показа дивана и тя се намуси.
Между другото след тоя случай да сте видели Шарл Мишел да се появява някъде?!
дъртата Урсула е като малката урсулка намусена че мама и тати не и позволяват да да наиве с чичкото

Оценка:
-0 +5

Копипасте
23 Отговор
По един друг повод Радой Ралин навремето каза : и на мен центъра на географията е дупето, но все пак мисля с главата си!

Оценка:
-0 +5

НЕучуден
24 Отговор
А, разгеле! Още веднъж доказвате, че сте мноооого далеч от процесите в света. Още преди 50 г. американец от техните n - на брой Институти за прогноза е казал, че около 2030 г. центъра на световната политика ще е Азия. Четете, бре! Като не ставате за нищо друго.

Коментиран от #26


Оценка:
-0 +6

Край
25 Отговор
Ваксинираните гейтaци могат толкова да противостоят на азиатците, колкото чумно преболедувал селянин на монголските орди. Европа се самоубива под еврейска власт.

Оценка:
-0 +5

Краводер
26 Отговор

До коментар #24 от "НЕучуден":


Е ро не е много трудни да прогнозираш че там къде раждаемостта е най висока и населението е най-много ще е центъра.В Азия са Индия и Китай сърани с огромна популация от рам идвят и пазарите и производствените мощности.
И тъй като съвременната икономика е пазарно ориентирана какво да говорим.
Само не знам как това се връзва с американската политика в региона на фона на подкрепата на Австралия срещу Китай и как се връзва с демографският срив в Китай и плановете за намаляване на населението което ще засегнени Индия не случайно Ковид удари там със страшна сила а чичко ви Гейтс каза че иде нова пандемия.

Коментиран от #27


Оценка:
-0 +3

НЕучуден
27 Отговор

До коментар #26 от "Краводер":


Ами едва ли големината на държавата я прави водеща? Пример с Израел, съизмерима с нас, но... Колкото до раждаемостта скоро Китай прие програма за насърчаването и. Бързо ще наваксат. Просто Азия се оказа стратегически и заради европейска Русия, която всички плюят под диктовката на САЩ. Макрончо му светна лампата от няколко години, но Германия няма как да реагира. Зависима е много още от Втората световна война и всеки немски канцлер преди да встъпи в длъжност, първо бяга във Вашингтон да подпише едни декларации. Та, така...

Оценка:
-0 +0

ВИЗАНТИЯ
28 Отговор
Отдавна там и центърът при ромите и хан китай и османските турци, всички велики песеления на народите идват от Изтока, няколко малки западно европейски империи превзеха всички континенти и сега се пълнят от изтока, африка стана арабска и индийска, близкия изток китайско монголски, изтомна европа турски, европа от цял свят а сащ и латинска америка емптем станаха мултирасови племена

Оценка:
-0 +0

29
Този коментар е премахнат от модератор.
30
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ на въпрос на журналисти няма ли да каже имената на новите министри
Утре пак ще изкарате по една надница, тъй като за това ще говорим."

Още бисери
ТОП 5