Last news in Fakti

29 Септември, 2021 03:48 2 862 8

На Запад експлоатират работници в месопреработвателната промишленост

  • кланици-
  • експлоатация-
  • работници-
  • западна европа-
  • разследване

"Гардиън" разполага с доказателства за двустепенна система на трудова заетост, с плащания далеч под минимума при ужасни условия за работа

На Запад експлоатират работници в месопреработвателната промишленост - 1
Снимка: БГНЕС

Компании в месопреработвателната промишленост в цяла Европа, включително Великобритания, наемат хиляди работници чрез подизпълнители и агенции със съмнителен произход срещу много по-ниско заплащане и неприемливи условия на труд, сочи разследване на вестник "Гардиън".

Работници, официални лица и експерти по въпросите на труда обясняват пред медията как 190-милиардната месопреработвателна индустрия в Европа се е превърнала в глобален център за експлоатация на работници, голяма част от които са мигранти, като някои от тях печелят между 40-50% по-малко от пряко заетите служители в същите предприятия, предаде БНР.

"Гардиън" разполага с доказателства за двустепенна система на трудова заетост, с плащания далеч под минимума при ужасни условия за работа, така че да се задоволи нуждата на сектора за леснозаменяеми нископлатени работници с гъвкаво работно време.

Около 1 милион работници са ангажирани в месопреработването в Европа, като профсъюзите отбелязват, че голяма част от тях са наети чрез съмнителни подизпълнители и агенции.

Особено е тежко положението на мигрантите, които освен това живеят при ужасяващи условия и често, понеже не говорят езика, не разбират текстовете в подписани от тях договори, нито пък могат да си потърсят правата.

Цитиран е румънец в Нидерландия, който казва, че без проблем работник може да бъде уволнен незабавно и да загуби всичко.

Разширяването на ЕС през 2004 година и настъпилото свободно движение е довело до масов поток на търсещи работа хора от по-бедните европейски страни, а след укрепването на някои от икономиките на тези по-бедни страни пазарът за подобна работна ръка е стигнал чак до Филипините, Индия и Китай, коментира "Гардиън".

Това е поредно разкритие за лоши условия на работа в кланиците в Европа и Великобритания. През юни миналата година инспекция в германска кланица след ковид огнище разкри 1900 нередности, свързани с условията на настаняване на предимно източноевропейските работници. Сред тях са препълване на жилищата, мухъл, рискове от падане, течащи покриви, "катастрофални санитарни възли", нарушения в изискванията за противопожарна безопасност и липса на дезинфектанти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анджело

    17 0 Отговор
    Пролетарии от всички страни, обединявайте се!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Уча се

    24 3 Отговор
    На запад експлоатират работници в месодобивната промишленост, а на "ИЗТОК" ги експлоатират във всичко !
  • 4 3647483

    10 0 Отговор
    Свободно движение на хора и стоки,а фактически зад това понятие за свободно се вижда целта на задачата в заглавието на статията.
  • 5 Защото не говорят добре

    6 0 Отговор
    езика и не познават трудовото законодателство. Ако ”Гардиън” чекне хотелската индустрия ще открие също много екзотични практики.
  • 6 От страни

    2 0 Отговор
    Голяма тайна бе! Мали, а аз досега не знаех. Ето кво е било!....Ц-ц-ц-ц..
  • 7 От страни

    2 0 Отговор
    Във всички сфери е така. Поне за строителството съм сигурен.
  • 8 случаен

    0 0 Отговор
    ТАКА Е В ЕВРОПА ,ЗА КОЯТО БЛЕНУВАХМЕ.НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ИМ ТРЯБВАТ СЪВРЕМЕННИ РОБИ ИТЕ ЗАСЕГА СИ ГИ НАБАВЯТ.................
Новини по държави: