Last news in Fakti

3 Октомври, 2021 08:22 3 770 35

Китайската комунистическа партия ще последва ли съдбата на Съветския съюз

  • тайван-
  • китай-
  • китайска комунистическа партия-
  • съветски съюз-
  • разпадане-
  • един китай-
  • подкрепа-
  • заплаха

От Съвета по континентални въпроси в Тайван заявиха, че принципът "един Китай" не получава международна подкрепа

Китайското бюро по въпросите, свързани с Тайван, наскоро започна словесна атака срещу тайванския външен министър Джоузеф Ву, обвинявайки го в неуважение на основните концепции на международните отношения.

В отговор от Съвета по континенталните въпроси отправиха призив към Китай да се въздържа от словесни атаки. На свой ред от Съвета подчертаха, че позицията на Пекин за „един Китай“ не се радва на особена международна подкрепа, тъй като Тайван никога не е бил част от Китайската народна република.

Ясния и категоричен отговор на Съвета по континенталните въпроси, включително и изявлението, че именно Китай е този, който заплашва регионалния мир и стабилност, показват твърдата позиция на островната страна.

Неотдавнашните неуспехи на Китай и реакциите на демократичните страни в целия свят срещу агресивната му външна политика могат само да предвещаят фазана сериозни заплахи за Китайската комунистическа партия. Съветският съюз оцеля 74 години преди да се разпадне, а Китайската народна република наближава тази възраст.

Пекин единствен е виновен за собствените си международни и вътрешни неуспехи, но всеки път насочва гнева си към Тайван.

Когато отношенията му със САЩ и Европа се разклатят, Китай изпраща военни самолети в Тайванската идентификационна зона за ПВО. Когато се сблъска с вътрешни икономически проблеми, той се нахвърля срещу Тайван с гневни думи и обиди. Когато Япония избира нов премиер, който е про-тайвански настроен, Пекин не критикува Токио, а Тайпе.

Китайската атака срещу Джоузеф Ву разкрива голям проблем: изглежда, че ККП върви към собственото си разпадане.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питайте

    7 10 Отговор
    Сталин-как !
  • 2 Раданч Татлъту

    53 7 Отговор
    НЕ,няма да я последва!ККП не се управлява от "умни" хора като Михал Горбачов!😎👍

    Коментиран от #20

  • 3 Русия и Китай са бъдещето

    45 11 Отговор
    Тн."колективен" Запад е минало незабравимо,cheers по случая..

    Коментиран от #4, #16, #29

  • 4 Раданч Татлъту

    31 9 Отговор

    До коментар #3 от "Русия и Китай са бъдещето":

    Бедна ти е фантазията,колко си прав!👍👍👍

    Коментиран от #8

  • 5 Smooth Jazz

    47 8 Отговор
    Много по-вероятно е сащ да последват съдбата на съветския съюз, отколкото Китай. Да не говорим за ЕС, който вече е пътник с това тоталитарно управление от страна на Брюксел и Германия. Глупава статия в стил DW.
  • 6 Хисторик

    32 10 Отговор
    о. Тайван е бил винаги част Китай, а Китай е КНР!

    Коментиран от #13

  • 7 КОНТРАТА

    34 7 Отговор
    Това ли сънуват сороснята разпад на Китайската социалистическа партия и Китай?
  • 8 пешо

    24 3 Отговор

    До коментар #4 от "Раданч Татлъту":

    умни хора посочват тук и там приликите в развитието на ссср и кравария. дори мирмикански анализатори. творения, подобни на горното, се появяват само в контролирани медии.
  • 9 СССРБарета

    27 5 Отговор
    Гладни соросоидни кокошки просо сънуват!
  • 10 Сандо

    20 6 Отговор
    Иска им се на капиталистите да унищожат Китай,това е ясно.Ясно е обаче и друго-именно краха на СССР и системата му дадоха пример какво трябва и какво не трябва да се прави.А относно анатемосването на комунизма като идеология и практика:просто това е част от войната,която капитала води за да се опази и спаси - и глупаците с душа и сърце му вярват и слугуват.
  • 11 Даа!

    26 5 Отговор
    Веднага се сещам за притчата със лисана и коча.Всички сме я чули и чели.Чичко Си ,не е юда Горби.А когото и друг да изберат,в бъдеще,Дракона ще си остане Дракон.


    ТОЙ им разбишка вековната система,като направи великолепна сплав от двете системи.Съчетание от социализъм и капитализъм.Но с един ,чисто техен ,по азиатски мъдър модел.Капиталистически модел на производство,но с плановата икономика от социализма.И най важното: Не разреши проникването във стратегическите отрасли,на частен капитал.Нито външен,нито чужд.Банково дело, производство на еле.енергия,добив на подземни и наземни богатства,водни ресурси и Военно промишлен комплекс-.всичко е сто процента държавна собственост,и под нейно управление.

    Коментиран от #31, #32

  • 12 комунисто

    20 6 Отговор
    Винаги ще ползват Тайван за да удрят по Китай. Китай да нахлуе в Тайван и да измете капиталистите.
  • 13 комунисто

    11 11 Отговор

    До коментар #6 от "Хисторик":

    Капиталистите мръсници бягат в Тайван от народния съд в Китайската народна република.
  • 14 Механик

    24 5 Отговор
    Ох как им се иска на западнярите да прилапат китайски ресурси! Ох как само им се иска в Китай да дойде някой Гор Ба Чов или Ел Цин!
    Да ама хората си вадят поуки и всички видяха какво стана със СССР, когато такива дойдоха на власт. Така ,че няма как да се повтори. Най-вече в Китай, това не може да стане. Защото когато това стана в СССР те бяха в "застой", докато сега КИтай е във ВЪЗХОД и никой няма да допусне предатели да съсипят империята.
  • 15 Хаджи Генчо

    21 4 Отговор
    Съветските комунистически лидери предадоха страната и народа си. Глобалистите ги излъгаха, че заедно ще управляват света. Китайският управленски елит не мисли да предава народ и родина

    Коментиран от #22

  • 16 Ха ха ха

    3 17 Отговор

    До коментар #3 от "Русия и Китай са бъдещето":

    Че хайде тръгвай на там, чемодан, вагзал......
  • 17 НОМЕР2

    4 19 Отговор
    Време е една от Империите на злото, Китай, да бъде наказана! Не купувайте нищо китайско!
  • 18 Европа

    14 1 Отговор
    Отново фалшиви новини.
    И затова сме на последно място по свобода на словото, защото се внушават мераците на власт имащите.
  • 19 Емил

    5 11 Отговор
    От коментарите се разбира, че нашите русофилистици са на тъпи сталинисти!
  • 20 Факти

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    Ама нали "умните" комуняги избраха Горбачов пък после пискат срещу него.

    Коментиран от #24

  • 21 Дааам

    3 8 Отговор
    Източните Германци с комунистите толкова бяха изгладнели,че от мизерията бутнаха стената на червените гавроши.И червената армия не и стискаше да застане срещу милиони гладни озверели германци.Ами си свиха перките и унизени ядоха и бой в Авганистан.
  • 22 Файл

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Хаджи Генчо":

    Само къде китайския управленски елит фабриките му работят за да произвеждат стоки на Запада.А запада използва китаи.Китай си тровят въздуха и водата,използват си ресурсите за да произвеждат стоки на Запада а запада го боли като им плаща с хартийки.Китай отваря над 30 въглищни мини за да произвеждат,за Запада тва кво ти говори,че ходят с респираторни маски по улиците и тва за тях е нормално ежедневие.
  • 23 ттт

    7 2 Отговор
    "Неотдавнашните неуспехи на Китай"


    Какви неуспехи? Например?

    Коментиран от #34

  • 24 Раптор

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Факти":

    Те умните комуняги никога не били виновни за нищо.А избират един да е изкупителна жертва и го нарочват него,за тва че се фукаха с заводчета и икономика пък накрая кафяви гащи и фалит.
  • 25 Оп.са

    1 6 Отговор
    Ако немците още бяха под комунистко въшливо управление,още да произвеждат москвичи лади и друга допотопна техника.А не Поршета,маибах мерцедеси БМВ и др и др.

    Коментиран от #26

  • 26 Sieg

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Оп.са":

    Не бъди зле!!! Прочети пак какво си написал и помисли 😄. Не защитавам в случая което и да било управление, но това което си написал е мега зле човек. 😄

    Коментиран от #28

  • 27 Sieg

    6 2 Отговор
    Сравняват разпадането на партия със СССР, мега тъпо. И да се разпадне партията ще дойде друга и няма да е LGBT или BLM "демокрация" това е сигурно. Така, че спокойно.
  • 28 реалността

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Sieg":

    Абсолютно прав е или просто ти не можеш да разбереш какво ти се казва.Комунизма е един провален режим ,който може да те доведе само до глад,мизерия и изостаналост.Не същестува държава през която да е минал този режим и народа на тази държава да е добре.Всичко е мизерия.Пример са всички бивши соц държави,целия източен блок ,Северна Корея,Куба,Лаос и включително ,и България.Самия народ в СССР живееха като бушмени и за тях западния живот беше недостижим лукс.В СССР влезе ли някаква западна техника ,дреха или въобще нещо произведено на запад ,руснаците гледаха като на нещо идващо от друга планета.Толквоа бяха изостанали.
  • 29 факти

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русия и Китай са бъдещето":

    Какво бъдеще пък може да е една изостанала страна като русия ? Бъдещето на какво е ,че не ми е ясно ? Русия не помага с нищо за развитието на света ,а само вреди и присвоява.Държава вредител и паразит демек.Много ми е интересно как по-точно тея оскотяли руски сиромаси които се развиват с 100 години след света ,могат да бъдат бъдеще на нещо ! Русия е майката на мизерията,изостаналостта и ако света търси такова нещо ,чак тогава русия може да бъде бъдещето !
  • 30 гостгост

    2 1 Отговор
    В Китай има комунизъм само на думи.Там цари див КАПИТАЛИЗЪМ.Ако Китай беше комунистически ,никога нямаше да има такова развитие.
  • 31 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Даа!":

    Ти луд ли си или зорлем се правиш на такъв ?? На кого ги разправяш тия врели некипели , бе " експертен" наакан ?? Или щото така ти се ще , хахаха !! НИТО един , ама НИТО един от секторите които си изброил НЕ Е и никога няма да бъде държавен , не плещи глупости !!! В Китай има държавни банки , но ЧАСТНИТЕ , включително чуждестранни са в ПЪТИ повече и с по-голям капитал !!! Че дълговете на Китай отдавна минаха БВП и то в много по-голям процент от Щатите и това не е вярно , нали , хахаха !! Само дето се водят частни , а не на правителството !! Което просто означава , че като фалират , няма да има мораториуми и помощи , а кредиторите директно ще станат собственици на всичките им активи !! НЯМА сектор в Китай без частна собственост ПО-ГОЛЯМА от държавната , още повече пък тия , дето си изброил нито пък планова икономика , хахахаха !! Как точно си представяш да даваш планове на частни фирми и то повечето със собственост от чужденци , бе неграмотно комунде , хаха !! Ми че те ВСИЧКИ големи китайски фирми отдавна са на борсите , което значи , че се управляват по международни закони за публични компании , хахаха !!! Извадете си главите от д-то и не приемайте мечтите си за реалност !! Нито пък другите за прости , щото е ясно кой е простия меко казано !!
  • 32 Ерец

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Даа!":

    Та като пишеш за електроенергия би трябвало да знаеш ,че от няколко седмици в Китай има остър недостиг. Без осветление са не само битови сгради , улици ,магазини ,ресторанти но и държавни учреждения . И то в големите градове .Спрени са заводи на китайски и чуждестранни фирми .Причините са две - покачване цената на въглищата за китайските ТЕЦове и престараването на правителството (ККП) с мерките за намаляване навредните емисии. Криеха го но се очертава да продължи и го обявиха официално .Да не излезе дракона глинен…

    Коментиран от #35

  • 33 Абе

    2 1 Отговор
    Комунизма е изпята песен, колкото и да не ви се иска, а това в жълтурия си е чист лицемерен капитализъм с елементи на диктатура.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 гали

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ерец":

    Да така е, прав сте.