4 Октомври, 2021 20:01 5 044 8

Ето кога световният туризъм ще се възстанови напълно

  • туризъм-
  • коронавирус-
  • туристи-
  • пандемия-
  • оон

Броят на пътуващите все още не достига нивата преди пандемията

Ето кога световният туризъм ще се възстанови напълно - 1
Снимка: Shutterstock

Световният туризъм се повиши през юли благодарение на въвеждането на ваксинации и по-малко ограничения за пътуване, но броят на пътуващите все още далеч не достига нивата отпреди пандемията, съобщи туристическият орган на ООН, предаде БГНЕС.

Около 54 милиона туристи са преминали международните граници през юли, което е най-високата цифра от април 2020 г. в първите месеци на коронавирусната криза, се казва в изявление на Световната туристическа организация. Това представлява увеличение с 58% в сравнение с нивото, регистрирано през юли 2020 г., но все пак е спад от 67% от 164 милиона, регистрирани през юли 2019 г.

„Това подобрение беше подкрепено от повторното отваряне на много дестинации за международни пътувания, най-вече в Европа и Северна и Южна Америка, в съчетание с напредъка, постигнат при въвеждането на ваксините срещу COVID-19, което допринесе за постепенно възстановяване на безопасната мобилност в Европа и други части на света", се казва в изявлението. „Независимо от това, 2021 г. продължава да бъде предизвикателна година за глобалния туризъм, като международните пътувания са намалели с 80% през януари-юли в сравнение с 2019 г.“, заяви базираната в Мадрид организация.

През първите седем месеца на годината в Азия и Тихия океан продължават да се наблюдават най-стръмните спадове, със спад от 95 процента в международните пътувания, следвани от Близкия изток, където броят им намалява с 82 процента, Европа и Африка, които регистрират спад от 77 процента, и Северна и Южна Америка, които поддържат спад от 68 процента. Само няколко малки острова в Карибите, Африка, Азия и Тихия океан, заедно с няколко малки европейски дестинации са се възстановили и са отчели пристигания близо до или дори по-високи от нивата преди пандемията.

Испания, която преди пандемията беше втората най-популярна туристическа дестинация в света, днес заяви, че е приела 15 милиона туристи през първите осем месеца на годината, което е спад от 4,2% спрямо същия период на миналата година, съобщи Националният статистически институт. Данните поставят под съмнение целта, поставена от испанското правителство, да привлече около 45 милиона чуждестранни посетители тази година, около половината от броя през 2019 г. „Истинският рестарт на туризма и ползите, които той носи, остават недостигнати, тъй като непоследователните правила и разпоредби и неравномерните нива на ваксинация продължават да влияят на доверието в пътуванията“, заяви в изявление ръководителят на Световната туристическа организация Зураб Пололикашвили. Органът на ООН заяви, че очаква да види „възстановяване“ през 2022 г., въпреки че глобалният туризъм не се очаква да достигне нивата отпреди пандемията до 2023 или 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 15 Отговор
    Когато 90% се ваксинирате.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 СмЕх

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    .....с десета доза...
  • 3 Хаджи Генчо

    5 5 Отговор
    Туризма, не този в планината на чист въздух, а този по древни камънаци, по луксозни хотели и екзотични плажове е най-безсмисленото занимание. За богати лентяй е разбираемо, но за простолюдието е само загуба, понякога на здраве и дори живот.
  • 4 Уил

    18 1 Отговор
    Като спрете с тормоза над здрави и млади хора да се бодат излишно с отрова и довършвате по възрастните.
  • 5 Гледам да

    15 1 Отговор
    съм далеч от "ваксинираните" има нещо съмнително в тях.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Варненец

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гледам да":

    Не е нещо, а всичко. Всичко е съмнително във "ваксинациите". Дори производителите им не ги наричат ваксини, а експериментални препарати. подписва се информирано съгласие, че ги освобождаваш от отговорност, а процента новозаразени, в тежко състояние и починали, обикновено съвпада с процента ваксинирани в дадена държава.
  • 8 Здрав

    10 0 Отговор
    Ще се възстанови туризмът, когато спре фашизмът...