Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 08:16 44 595 80

През 1940 г. фотограф вижда тази красива българка и решава да я снима. Вижте какво се случва с живота й

  • северна македония-
  • българка-
  • снимка-
  • чешма-
  • канада-
  • фотограф-
  • фотография-
  • лерин-
  • америка-
  • сащ-
  • носия

Фотографията става изключително популярна в Америка

През 1940 г. фотограф вижда тази красива българка и решава да я снима. Вижте какво се случва с живота й - 1
Снимка и информация: Lerin Region Macedonian Cultural Association of Canada

През 1940 г. фотографът на "Нешънъл Джиографик" B. Anthony Stewart спира млада македонска българка на пътя между Лерин и село Арменско. Усетът му подсказва, че ще излезе интересна фотография.

Моли да я снима как пие вода от близката чешма. Девойката е облечена в характерната за района българска носия и е боса. След снимката, за благодарност ѝ дава 2 долара. С тези пари девойчето си купува от пазара в Лерин чехли. Фотографията става изключително популярна в Америка.

Тази млада девойка е Лена Шумбова, прогонена от гръцката власт по време на гражданската война. БКП по искане на Тито затваря границата на България за над 20 000 хиляди македонски българи. Лена избира да замине за Канада. Днес тя живее в Торонто и се радва на 95-тата си годишнина. Със своят съпруг живеят в мир и любов вече 75 години.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 154 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Село

    33 156 Отговор
    Цъфнала и вързала.

    Коментиран от #78

  • 2 Руснаков

    157 55 Отговор
    Пак БКП..по нареждане на СССР.

    Коментиран от #24, #26, #27

  • 3 Браво

    151 7 Отговор
    Интересна история

    Коментиран от #21

  • 4 гдфдфх

    43 14 Отговор
    Ако беше жид щеше да има банка !
  • 5 железаров

    117 54 Отговор
    Добре че се е съгласила да я снимат,и си е купила чехли,иначе няма да я пуснат боса в Канада.Аз така го разбирам.

    Коментиран от #20, #76

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сър

    59 116 Отговор
    Да беше останала тука, Бай Тошо щеше да и даде безплатен мухлясал апартамент

    Коментиран от #33

  • 8 Онзи

    91 99 Отговор
    Е що е заминала за капиталистическа Канада , да си беше останала в социалистическа българия да вижи цъфтеж, нация космическа, прогрес, партията майка, магистрала до Правец, телевизор Търново, Булгаррено ..

    Коментиран от #54

  • 9 БАЙ Х@Й‼

    32 20 Отговор
    Точно два долара 🤔🤔🤔

    Коментиран от #10

  • 10 Раданч Татлъту

    16 37 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й‼":

    За извършена услуга😎👃

    Коментиран от #11, #52

  • 11 БАЙ Х@Й‼

    23 41 Отговор

    До коментар #10 от "Раданч Татлъту":

    САЩ изтеглят емисия от 2$ защото янките масово плащали за конкретна "услига" в една страна по време на една война !

    Коментиран от #37

  • 12 München

    136 9 Отговор
    Македонска българка..... ето такова понятие не съществува. Истината е, че великите сили решават да разделят Македония между Гърция, България и Сърбия и хората са принудени да емигрират. Нещо да напишете за Егейска Македония, някакви претенции, че и те са българи, че имотите на дедите ми са останали там? Нееее, там гърците пляскат здраво през ръцете, а с “умрелите макета” претенции и условия, само да искаш.
  • 13 ЕгаСиМисирките

    39 19 Отговор
    Не може да бъде!? Това си е направо сензация! На това се казва "новина" !
  • 14 СДСЧумата

    85 21 Отговор
    Мисирктите не се сещат да напишат два реда и за децата ни,които по времето на управлението на СДС-Шайката напуснаха през Терминал-2 Родината и не се върнаха повече.

    Коментиран от #41, #58, #60

  • 15 Хаджи Генчо

    59 15 Отговор
    Статия за силата на долара. Само два долара е пипнала и това и е предопределило съдбата й. Веднъж долар, цял живот долар.

    Коментиран от #29

  • 16 Анонимен

    37 16 Отговор
    Нито надписът на чешмата е на български нито е имало цветни снимки.

    Коментиран от #18, #23, #30

  • 17 Механик

    82 28 Отговор
    Застройката на статията е прокисната. Ама шилето не мисли. То блее! И яде каквато и помия да му сипят.
    Наникой ли не му прави впечатление, че 1940г. ей така, някой отива на пазара на село и си пазарува с долари? Не ви ли "светва", че младото момиче, ей така на, избира да живее в Канада при положение, че както споменава авторът, "границата е блокирана от (забележете) БКП? Никой ли не се пита, аджеба, това момиче с какво си е платило пътя до лелеяната Канада и как по дяволите е избрало Канада, като едва ли е било грамотно?
    И изобщо, на колко години е било това момиче, когато е "притичало" през БЛОКИРАНАТА ни граница? Щото простата математика и логика показват, че щом сега е на 95, а е женена от 75 години, то в момента на женитбата си, тя е била на 20.
    Понеже няма как с едното влизане в Канада да сключи брак (освен ако не е бил подготвен преварително де). Все пак е трябвало първоначално да си намери начин на препитание и едва след това да мисли за лИбоФ.
    Статията е изсмукана от пръстите и целта и не е хубавото момиче, а това как гадните БКП и Тито са били затворили границата.

    Коментиран от #22, #28, #35

  • 18 Анонимен

    29 4 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    Има програми за оцветяване на стари снимки и видео. В ютюб можеш да намериш.
  • 19 Див македонизъм

    34 22 Отговор
    Цветна снимка през 1940 няма. Фотограф от NG също. Фейк и тъп пи ар. И баба ми има снимки от 1939г от сватбата й, от 1940 от раждането на детето й, и няма никой по носия.

    Коментиран от #34

  • 20 "разбираш"

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "железаров":

    защото си умен. Като всички от ге.п и възраждане.
  • 21 Мими Кучева

    6 25 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    А другата снимка,как се подмива на чучура?😎
  • 22 син соросоид

    30 9 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Аз много се кефя че никой не говори за нас, сините "бивши комуняги", които след 89-та продължихме политиката на Георги Димитров за отдалечаване на Македония от България. Еднолично взехме решение да не се борим за Македония. По съвет на нашите колонизатори!
  • 23 Разрови се

    18 4 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    малко за историята на цветната фотография. Ще научиш учудващи неща.
  • 24 О неуки

    39 4 Отговор

    До коментар #2 от "Руснаков":

    След края на Втората световна война, в мирно време, между Гърция и България се води истинска необявена война. Южната ни съседка има аспирации към наши територии. От 1946 г.нарушенията на границата са системни и освен ограбените със силата на оръжието домашни животни, селскостопанска продукция и покъщнина, има и опити за изнасилване на жени и девойки. Набезите се извършват на много места, но главното направление е при Капитан Андреево и при село Генералово, където се събират българската, гръцката и турската граница.Гърция претендира за 39-те острова на река Марица, от които най-голям е Източния с площ 280 дка и Горния - 70 дка.
    На 4 април 1946 г. една гръцка рота в състав от 35-40 души завзема Горния остров и избива българския граничен наряд, който се състои от трима души: старшият - младши сержант Иван Иванов, и едниците Кирил Христов и Иван Панев, а телата на убитите хвърлят в реката. Обаче идва един български взвод от 11 души и ги прогонва от острова.
    На 11 април островът отново е нападнат от гърците, тежко ранен е граничарят Михаил Михайлов, който по-късно умира. Българите засилват охраната и гърците временно преустановяват набезите.
    През 1952 г. Гърция е приета в НАТО, а армията й получава модерно оръжие. Двата факта засилват самочувствието на гърците и те подновяват нападенията. На 26 август, след продължителен артилерийски обстрел, 50 гръцки жандармеристи
    предприемат нахлуване на Източния остров.
  • 25 Дойче ВеЦе

    53 4 Отговор
    Помня преди 2-3 години една пропагандна статия на Дойче ВеЦе, за македонка, която обясняваше колко я било гнус да вземе български паспорт, но го направила за да може да работи в ЕС. И хората масово почнаха да плюят макетата. Без да разбират че целта на такива статии е да се вмени вина, всее омраза, разделение и т.н. Сигурен съм че и в Македония ги облъчват, и то много преди нас.
  • 26 О неуки

    45 3 Отговор

    До коментар #2 от "Руснаков":

    Спрени са само от охранителния наряд, който е в състав от трима граничари.
    Гърците се опитват да ги изненадат през нощта на същия ден, като вече изпращат 70 души. Нашият наряд им устройва засада и ги засипва с куршумен дъжд (нарядът е въоръжен с картечни пистолети "Шпагин", които могат да изстрелват по 360 куршума в минута). Убиват командващия офицер и картечаря. Взимат картечницата му и с нея стрелят срещу нападателите.
    Гърците искат подкрепление и над 30 лодки с тежко въоръжени войници се отправят към острова. Тогава в помощ на защитниците идва бойният резерв на заставата под командването на лейтенант Йордан Райчев. Противникът е отблъснат, като оставя убити, ранени, оръжие и боеприпаси. Една част от лодките са потопени и много гръцки войници и офицери се удавят в Марица...
    Въпреки неуспеха, до средата на септември гърците продължават нападенията с голяма интензивност,
    сражения се водят през 2-3 дни
  • 27 О неуки

    53 5 Отговор

    До коментар #2 от "Руснаков":

    След това те започват постепенно да намаляват. В тях загиват 50 български войници и офицери. Гърците не съобщават за техните загуби, но по косвени сведения те възлизат на около 200 души.
    Едва през декември 1954 г. под егидата на ООН се сформира смесена българо-гръцка комисия, която трябва да установи границата. Приема се тя да бъде по талвега на река Марица и всичките 39 острова остават българско владение. Така завършва "малката гръцко-българска война", продължила близо 8 години.
    Крайна урока!

    Коментиран от #42, #55, #56

  • 28 Тоалетна хартия

    16 10 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Напиши в гугъл Lena Shumbova from Toronto. За съжаление, историята е истинска!!!
  • 29 адаша

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хаджи Генчо":

    сега е биткойн
  • 30 Цветна фотография има още от

    11 6 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    XlX век. Това, че в България по това време не е имало нищо не означава. Тук всичко ново е идвало със закъснение.
  • 31 Браво

    12 5 Отговор
    Е, той много се е охарчил с тея 2 $

    Коментиран от #32

  • 32 Кико

    11 12 Отговор

    До коментар #31 от "Браво":

    Направи справка: 2$ -1940г колко са днешни ? Ако беше фотографа руснак, само щеше да се огледа и .......!!!
  • 33 Ти чете ли добре?!

    15 6 Отговор

    До коментар #7 от "Сър":

    По нареждане на СССР границата е затворена за Българи !
  • 34 Има другар,

    11 8 Отговор

    До коментар #19 от "Див македонизъм":

    Има другарю, има. И цветни филми се снимат. В комунистическа БЪЛГАРИЯ СЕ ПОЯВЯВАТ 20ГОД ПО КЪСНО.
  • 35 Пич

    31 4 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Ти български език разбираш ли?
    Жената не е избягала от България.
    Жената е изгонена от Гърция(Егейска Македония).

    А най-голямото предателство е че България си затваря границите и не приема множество бежанци от егейска и вардарска македония, които в последствие заминават за САЩ, Канада, Австралия.

    Коментиран от #40

  • 36 vasik atanasova

    8 1 Отговор
    съдба
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Баба Диди

    12 1 Отговор
    На снимката до чешмата е с плетени чорапи и " навуща"
  • 39 бкп

    19 10 Отговор
    е престъпна организация и де юре и де факто.
  • 40 направила

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Пич":

    им е услуга...
  • 41 ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ

    12 7 Отговор

    До коментар #14 от "СДСЧумата":

    Какво СДС ?? Това бяха комунистите !!
  • 42 wiros

    3 15 Отговор

    До коментар #27 от "О неуки":

    Това е силно преувели4ено в стил Божидар Димитров- пропагандатор на лъжи...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Чук и Гек

    11 2 Отговор
    Различни са съдбите. Българите са подгонени, защото по време на гражданската война са на страната на ЕЛАС. Разбира се, македонската кинематография ги представя като македонци по филмите си. Как попадат в лагери, как преминават в Албания и албанците ги разоръжават и попадат в различни държави, включително и СССР. Любка рондова като дете попада в Полша и Чехия, завършава славянска филология в Прага и семейкството и идва в България през 1960 г. Дъщерята на Егея.
  • 45 Българка е била...!

    3 2 Отговор
    Така ли..!

    Коментиран от #46

  • 46 Тоалетна хартия

    8 1 Отговор

    До коментар #45 от "Българка е била...!":

    Не бе, финладка е била. Ходи боса, защото й е горещо!!!!
  • 47 Алексис Доксас

    3 12 Отговор
    Надписа на чешмата е на гръцки, следователно е гъркиня и гръцка комунистка.

    Коментиран от #48, #51

  • 48 Аз.нямам нужда,

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Алексис Доксас":

    От много разяснения, защото приемам гинко билоба...!
  • 49 Нане

    0 3 Отговор
    евала, дай Боже секи му
  • 50 Дърт пее..раст...

    3 2 Отговор
    В двата,гущера ,в истината!!!
  • 51 Тоалетна хартия

    5 2 Отговор

    До коментар #47 от "Алексис Доксас":

    Ашкоусум, значи в Македония, Румъния, Сърбия , че и туркия, е българска, всички надписи са на български.....
  • 52 вулгар

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Раданч Татлъту":

    баба ти е вършила услуги и затова фамилното ти име не е българско
  • 53 Дядо Ви КуРти От СелО ПиПеркОво

    1 3 Отговор
    Колко трогателно ще се разплача
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Полковник

    4 7 Отговор

    До коментар #27 от "О неуки":

    И от кое пионерско сборище извади този чутовен героизъм с автоматите Шпагин. Мале-е-е каква страшна скорострелност имат. Не напразно днес слагат забавящи устройства в механиката на автоматичните оръжия, за да стрелят по-точно. Сега, преди да сложиш край на урока, направи си труда и изтегли от архива на МВР / "Гранична милиция" на 8 октомври 1946 г. става "Гранични войски" / и виж какво е разсекретено по въпроса. Общо - взето пишеш глупости. Ако пионерчетата едно време слушаха батковците граничари с отворени уста, днес са пораснали и четат документи. Не забравяй това.

    Коментиран от #63, #80

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 потребител

    4 0 Отговор
    А аз си мислех,че идиотите са само в БЛИЦ!
  • 58 Казуар

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "СДСЧумата":

    Ака не беше желязната завеса около България щеше да се получи същото.
  • 59 Кольо

    4 4 Отговор
    Искам само да уточня някои факти.
    Снимката е правена 1940, явно е било лято. България вече е била съюзник на Германия и нашите войски са били в Македония. Немския райх е бил де факто и там. Какви американски фотографи и какви долари с които ще си купуваш чехли от пазара? И другото е, че след войната Югославия известно време кръжи доста усърдно около Сталин. Едва 1970/те -1980-те има емигранти в посока Канада, Австралия и т.н.
  • 60 шумчо

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "СДСЧумата":

    Веднага щом комунистите отвориха границите хората се изсипаха навън.

    Коментиран от #64, #65

  • 61 Чук и Гек

    3 1 Отговор
    ИТН се произнесе - който е в Канада, той не е българен! Кара Дая и Греб - също така се изявиха!
  • 62 аз съм Веска

    0 2 Отговор
    ТАЗИ РЕШИТЕЛНА ХУМАННОСТ НА БКП БЛИКА ОТ ВЪЗГЛАВНИЧКИТЕ ... АКО БЕШЕ ОСТАНАЛА ТУК , НАЙ- МАЛКОТО ТЯХ НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА . ПОНЕ ЕДНО БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО ДА СЕ БЕШЕ СЕТИЛА ДА ИЗПРАТИ ТАЗИ БЛАГАЛЕНА .
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Алито от София

    0 2 Отговор
    И какво толкова за тази,, девойка ", банкет ли ще и правите, ако е така къде и кога
  • 69 Paxnas

    1 2 Отговор
    За снимката на чешмата,художествена фотография и естествена красота.Трябва да си много задръстен да твърдиш че тогава е нямало цветна фотография,след като аз съм виждал български вестник със цветни снимки от 1940год.

    Коментиран от #70

  • 70 Механик

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "Paxnas":

    Не пиши глупости!
    Да, още в края на 19-ти век е имало цветна фотография (образно казано), но експонацията (времето за заснемване) е било почти цял ден. Нали не искаш да кажеш ,че това момиче е позирало неподвижно цял ден?
    Не си ли се питал, защо няма цветни снимки дори на най-популярните и богати хора от това време? Да си виждал таква снимка на Хитлер, Рузвелт, Чърчил, Сталин ? Казвам ЦВЕТНА а не оцветена допълнително.
  • 71 българка

    2 2 Отговор
    Тя не е българка. Пише на фотографията, че това е Macedonian Cultural Association of Canada.
  • 72 Lerin Mac

    1 5 Отговор
    Lerin Region MACEDONIAN Cultural Association of Canada said: Хе хе хе, БKП+Б3HC+ДC-милиционер-патриотарите тръгнали по Канада да търсят пари за благодарност от МАКЕДОНЦИТЕ-бежанци, за това че едно време БКП не ги пуснала в Б-ия, та имигрирали в капиталистиеска Канада! И защо обиждате жената на "българка" - баба Лена е сестра на баба ми и както тя, така и цяата й рода, вкл. тая в Б-ия ВИНАГИ сме били, сме и ше сме САМО МАКЕДОНЦИ! Джамбаз, нема ни обиждаш на "българи", ясно! А цензурирането и триенето нема да ви помогне да ГЕПИТЕ Македония и македонците като роби за мъзене, стригане, дране и чеверме за ДС-шкембетата алкохолно-вазелинови! Както ГЕПИХТЕ материалните активи в Б-ия на македонските бежанци, жертви на БKП+Б3HC+ДC - символи, имоти, а дсега се опитвате и исъ=торията и геройството на МАКЕДОЦИТЕ да приватизирате! Phu - kesoto mu mutra vulgara!!!
  • 73 Българин

    5 3 Отговор
    Няма македонци, няма шопи, няма тракийци и т.н.
    Има само БЪЛГАРИ от съответната област.
    И да не забравяме, че България е единствената страна в света, която граничи сама със себе си!
  • 74 Географ

    4 0 Отговор
    Що е то: ЕКВАТОР?
    Екватора е мислена линия, която разделя света на две части:
    Северна Македония и
    Южна Македония.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 канадска баба

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "железаров":

    Това е бабата на Кире, она е одила боса, та да може унучето й Кирчо сега да ни налази обут с навуща...
    Та те те така, чедо !
  • 77 Койчо

    2 3 Отговор
    Извадила е късмет жената, че са я прокудили от тази кочина.
  • 78 даадаада

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Село":

    Днес е намерена умряла мишка в супермаркета. Смъртта е настъпила, когато е видяла цените на сиренето! А едно време само слугите и бедните са го яле ,това ни донесе ,,светлата дата,, 09.09.1944г. и нашата партия от тук до края на света..!
  • 79 хатакая

    1 0 Отговор
    Спокойно, в България никога няма да се наложи да връщаме смъртното наказание - ние си имаме здравна система.
  • 80 Това

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Полковник":

    е Укипедия!
Новини по държави: