Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 19:40 1 461 5

Лидерите на Европейския съюз търсят единство в отношенията със САЩ и Китай

  • европейски съюз-
  • сащ-
  • китай

Румен Радев е поканен от Ангела Меркел на обща среща с Еманюел Макрон и Зоран Заев

Лидерите на Европейския съюз търсят единство в отношенията със САЩ и Китай - 1
Снимка: shutterstock

Лидерите на 27-те страни от Европейския съюз се събират днес в Бърдо, Словения, в търсене на единство в отношенията със суперсилите САЩ и Китай. На срещата България ще бъде представлявана от президента Румен Радев.

Това е първата среща на такова равнище, след като Съединените щати сключиха сделка за доставка на ядрени подводници за Австралия, подтиквайки Канбера да скъса партньорството си с Франция. Част от европейците подкрепиха призива на Франция за стратегическа автономия на Европа, но други подчертаха значението на съюза с Вашингтон.

Днес френският президент Еманюел Макрон прие в Париж американския държавен секретар Антъни Блинкън. Визитата на първия дипломат на САЩ ще помогне за „възстановяване на доверието“ между съюзниците, съобщиха от Елисейския дворец след 40-минутната среща на 4 очи.

Работната вечеря на европейските лидери е насрочена в навечерието на срещата за Западните Балкани, на която ще бъдат обсъдени перспективите за евроинтеграцията на региона.

Няма основание за промяна на българската позиция към Република Северна Македония въпреки сериозния натиск, на който ще бъде подложената страната ни от европейските партньори, коментира днес вицепрезидентът Илияна Йотова.

В рамките на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани утре сутринта президентът Румен Радев е поканен от европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи и премиера на Словения Янез Янша за обща среща с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев. Малко по-късно президентът е поканен от канцлера на Германия Ангела Меркел на обща среща с президента на Франция Еманюел Макрон и със Зоран Заев, съобщи прессекретариата на държавния глава.

Европейските лидери ще обсъдят в близките дни и предложение за създаване на общоевропейски газов резерв и промени в ценообразуването чрез отделяне на цената на природния газ от цената на електроенергията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че цената на тока се покачва главно заради поскъпването на синьото гориво и че основният доставчик - Русия, не увеличава доставките според растящото търсене.

Руският президент Владимир Путин също коментира кризата за цената на електроенергията в Европа. Според него тя се дължи на „истерия и объркване“ на европейските енергийни пазари и недостатъчни инвестиции в добивните индустрии.

Преходът към „зелена“ енергия трябва да бъде плавен и не бива да се пренебрегва устойчивото развитие на петролната, газовата и въгледобивната индустрии, каза руският лидер, цитиран от агенция Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    8 0 Отговор
    Където има кравари и англичани не може да има единство, ако не вярвате питайте индианци африканци и араби
  • 2 Подлоги

    6 0 Отговор
    "цeнaтa нa тoкa ce пoкaчвa глaвнo зaрaди пocкъпвaнeтo нa cиньoтo гoривo и чe ocнoвният дocтaвчик - Руcия, нe увeличaвa дocтaвкитe cпoрeд рacтящoтo търceнe."

    До сега ревяхте против Южен поток и СП2 а сега Русия защо не увеличавала доставките - в кофи ли да ви го носи газът. Русия си изпълнява договорите много стриктно това че някои соросоиди в Брюксел не са подписали дългосрочни договори или такива за по-големи количества си е проблем на Европейците.

    Ревяхте и срещу ядрената енергетика - щели сме да ползваме "зелена" енергия - пък сега ревете че токът бил скъп. Управляват ни малоумници които не виждат по-далече от носа си.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 5ко

    3 0 Отговор
    ЕС е колония на САЩ и по - точно на глобалистите. Основната цел е зануляването и поради това са оправданията за измизлените кризи. Средствата са пЛандемията, виновния враг, отнемане на възможността да си произвеждаш храна като постепенно натъпкват населението в градовете, съсипване на икономиките на държавите, климатични промени, унищожаване на среден и малък бизнес и прилапването им от глобалистичните корпорации и банки. Разчитат на страха и глада за постигане на тази заветна цел. По такъв начин отнемат свободата и правата на хората, насочвайки вниманието им в грешна посока. Ако успеят да въведат цифровото заплащане, целта е постигната. Честито тотално робство. С едно чукане на клавиша и непослушкото остава без елементарни средства за съществуване. Част от пъзела е лошата Русия, виновна за изкуствено създадената криза.
  • 4 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Подлоги":

    Ами поръчай си в бутилки по евтин от хиро мустафа
  • 5 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Подлоги":

    Пардон, на който му е скъп да си поръча в бутилки от хиро мустафа, естествено откраднат от Сирия
Новини по държави: