Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 18:48 2 575 6

Албания: най-големият производител на канабис в Европа се бори срещу лошия си имидж

  • албания-
  • канабис-
  • дрога

Бедността принуждава мнозина на Балканите да се занимават с наркотици

Албания: най-големият производител на канабис в Европа се бори срещу лошия си имидж - 1
Снимка: shutterstock

Албания много иска да стане част от ЕС и полага немалко усилия за това. Но нелегалното отглеждане на канабис, търговията с кокаин и корупцията намаляват серизоно шансовете на страната за присъединяване към Общността.

Прокурорът Алтин Думани знае, че има много работа за вършене. На бюрото му в столицата Тирана се трупат документи. Във всеки един от тях става дума за организирана престъпност. Търговията с наркотици и корупцията създават проблеми и на редица по-малки държави в Югоизточна Европа, обяснява той.

46-годишният мъж е заместник-председател на Специалната антикорупционна структура на Албания (SPAK). През 2019 година Тирана основа тази независима специализирана прокуратура, за да изпълни едно от изискванията на ЕС за продължаване на предприсъединителните преговори. Службата на Думани си партнира с колеги в Италия, Германия и други страни от ЕС. И постига успехи, казва той. До момента са успели да задържат големи количества дрога в Италия и Албания.

Албания – най-големият производител на канабис в Европа

По данни на ООН, в периода 2015-2019 година Албания – страна с 3 милиона души население – е била шестият най-голям производител на канабис в света. И най-големият в Европа.

Албанската журналистка Фатйона Мейдини е координатор на организацията „Глобална инициатива срещу транснационалната организирана престъпност“. Според нея проблемът се корени в радикалния обрат, който изолираната страна предприема към капитализма след края на комунистическата диктатура през 1991 година: “Това бяха тежки времена за всички. Мнозина загубиха държавната си работа и започнаха да отглеждат канабис, за да изхранят семействата си , казва Мейдини. "

Години наред управляващите са игнорирали проблема. „В някои случаи дори държавни институции си партнираха с производители на канабис, криминалните групировки печелеха все по-голямо влияние", допълва журналистката. През последните 10-15 години търговията с кокаин отново се разширява, за което способстват също и изградените вече мрежи и пътища за разпространение, казва още Мейдини.

Бедността принуждава мнозина да се занимават с наркотици.

Когато през 2013 година социалистическото правителство на Еди Рама идва на власт, то обещава да обяви война на бизнеса с наркотици. Но макар търговията на дрога да е намаляла, тя продължава да е проблем. Според медийни публикации и разследвания на Мейдини, държавни структури продължават да финансират производството и търговията с наркотици.

“Войната срещу дрогата” се води трудно и защото този бизнес е сериозен икономически фактор в Албания. Въпреки икономическия напредък на страната, безработицата расте, а много млади хора търсят работа в чужбина. За тези, които остават, дрогата продължава да е атрактивен източник на доход.

В района на град Фуша-Круя се отглежда много канабис. Оттам е родом и 26-годишният Ралди, който през 2017-а е арестуван за търговия с наркотици. Той твърди, че е консумирал канабис, но не е продавал. Но познава хора, които са го правили заради финансовата безизходица. Самият той работи 14 часа дневно за месечна заплата от 500 евро като автомонтьор.

Надеждите на албанците са насочени към ЕС, но България ги спъва

Фатйона Мейдини смята, че правителството не прави достатъчно за младите хора. Като много други, и нейните надежди са насочени към Европейския съюз. Според изследванията почти 100 процента от албанците искат да станат част от Общността.

България косвено спира и Албания

Правителството също губи търпение. В Тирана смятат, че са изпълнили всички изисквания за започване на официални преговори с Брюксел. Главният преговарящ от албанска страна Зеф Мази изтъква пред ДВ, че редица водещи европейски политици са заявявали, че Албания е готова да започне присъединителния процес. Сред тях – германската канцлерка Ангела Меркел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Забавянето на преговорите няма общо с Албания, а е свързано с паралелните разговори, които се водят със Северна Македония. България блокира процеса, защото настоява Скопие да признае българските корени на историята и езика си.

Освен това някои европейски държави, преди всичко Франция и Нидерландия, гледат критично на разширяването на ЕС. След Брекзит и проблемите с върховенството на закона в държави от Централна и Източна Европа, приемането на страни, в които наркотрафикът и корупцията са широко разпространени, могат да се превърнат в пореден препъникамък за блока, гласят основните притеснения.

Прокурор Алтин Думани казва, че той и екипът му дават всичко от себе си, за да се преборят с тези проблеми. Според изследване на Евронюз, 41 процента от албанците вярват на специализираната прокуратура. За Думани обаче това не е достатъчно. “Не сме доволни от това, което сме постигнали", казва той. Но това е една нова служба, чиито резултати само ще се подобряват с времето, вярва прокурорът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРАСЕТО ПЕПА - НА ПЛАЖ / PEPPA PIG

    6 1 Отговор
    Я ги виж само а едно врме имаше един лаф .Като албански реотан си ,в днешно време по бързо стопля или сме се лъгали

    Коментиран от #2

  • 2 Хахаха

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "ПРАСЕТО ПЕПА - НА ПЛАЖ / PEPPA PIG":

    Не беше ли български реотан?
  • 3 Зелено

    3 0 Отговор
    Лесни пари и малко време зад решедките. За кокошка нямя прошка;-)
  • 4 Ха ха

    6 0 Отговор
    Каква сълзлива статийка.А накрая познатото: " България ни спъва за ЕС".Не бе шиптъри,влизайте в ЕС да въртите дрогата,но северните марсианци ще чакат .
  • 5 Наркос

    2 0 Отговор
    Брей за Холандия пък няма проблеми , а в Норвегия е напълно легална с рецепта от лекар и миналата година гласуваха за лични дози, които ще влязат в сила през Януари
  • 6 Простата истина

    2 0 Отговор
    Налудничавите бълнувания на ДВ достигнаха нов връх! Страшен проблем било отглеждането на трева, а нито дума че в Кравария е напълно легален бизнес - ценичките и доста фръкнаха след легализацията. Вместо да се "борят" с марихуаната, да я легализират и да печели народът. Какво толкова, и без това е по безвредна от алкохола!
Новини по държави: