Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 13:25 5 800 43

В Скопие: Заев реагира остро на новите искания на Радев

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • румен радев

Макар видимо разочарован от становището на България и на тази среща на върха, премиерът Заев е уверен, че има възможност до края на годината да се състои първата междуправителствена конференция

В Скопие: Заев реагира остро на новите искания на Радев - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Може би Западните Балкани имат перспектива за ЕС, но "перспективата на българо-македонските отношения е напълно помрачена след неочакваните нови искания на Румен Радев", пише скопският "Независен весник", цитиран от БТА.

Вместо да се подобрят отношенията между Република Северна Македония и България на срещата на върха на ЕС, те изглежда преживяха ново влошаване, коментира изданието.

След като българският президент Румен Радев в дълго изявление допълнително изостри тона и поиска Скопие да скъса с "македонизма" и да признае историческата истина така, както е направило с Гърция, македонският премиер отговори с може би още по-остър тон, пише "Независен весник".

"Стъпките и блокадите, които предприема българският президент Румен Радев от името на България, са обида за македонските граждани", заяви Зоран Заев в Бърдо при Краню.

Моят народ ми даде мандат да създавам решения, но не ми е дал мандат да оправдавам политики от миналия век. Досега няма членка на ЕС, която да има каквито и да било забележки за нашите реформи, заявил видимо раздразненият Заев.

Заев заявил, че веднага след изборите в България и Северна Македония двете страни трябва да предприемат с искрена политическа воля решителни стъпки за решаване на отворените въпроси. Също така не е нова вест, че нашето ясно становище по въпросите за идентичността е, че македонската идентичност не може да бъде тема на преговори, заявил Заев, цитиран от скопския вестник.

Вестник "Слободен печат" съобщава, че премиерът на Република Северна Македония е изразил благодарност в профила си във фейсбук на словенския премиер Янез Янша и на правителството на Словения за посветеността, с която председателството на ЕС поддържа разширяването във фокуса на интересите на ЕС.

"Днес в Бърдо е дъждовно, но европейските звезди и македонското слънце ще озарят сивотата. Продължаваме напред", написал Зоран Заев във фейсбук.

Вестник "Нова Македония" пише, че след повторно изразената подкрепа за влизането на страната в ЕС премиерът на Република Северна Македония е казал в края на срещата на върха в Бърдо при Краню, че следващият срок, в който се надява на позитивно решение, е средата на декември.

Макар видимо разочарован от становището на България и на тази среща на върха, премиерът Заев е уверен, че има възможност до края на годината да се състои първата междуправителствена конференция, отбелязва вестник "Нова Македония".


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    150 3 Отговор
    Зайо е един голям МОШЕНИК!!
  • 2 Истински

    130 16 Отговор
    ГЕНЕРАЛ РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ
  • 3 Чичо

    133 1 Отговор
    Зайо, тичай да си напишеш домашното, видя се че с лобизъм и криейки се под полите на останалите, НЯМА ДА СТАНЕ!
  • 4 пешо

    108 3 Отговор
    "Стъпките и блокадите, които предприема българският президент Румен Радев от името на България, са обида за македонските граждани"

    хайде сега! радев защитава единствено интересите на страната. от тях не искаме нищо. като не им харесва - да не приемат. вчера орбан каза по повод едни претенции на целокупния, с извинение съюз, плюс 404 - защитавам интересите на страната си.
    това е.
  • 5 человек

    100 4 Отговор
    Славяно-капиталистически шпионин. Помните ли с кой първо се срещна Заев в България, при наличието на действащ президент?
  • 6 гадно

    110 1 Отговор
    На зайо не му минаха селските номера и сега се прави на мъж.
  • 7 Гочо

    93 1 Отговор
    Едно си баба знае едно си бае...Зоран Заев...къдего чукаш,къде се пука...изпълнили били всичко...а нашите искания....
  • 8 Хахаха

    129 2 Отговор
    Не мога да не призная, че Румен Радев такъв юмрюк им изпери в сурата на македонистите и Заев, че чак Борисов замълча.
    Заслужава похвала

    Коментиран от #30

  • 9 temerut

    110 1 Отговор
    Дано нито един български политик не клекне.Не им я искаме страната-тя е пълна вече с боклуци,но не си даваме историята и героите-от там е силата ни!
  • 10 Хахаха

    102 3 Отговор
    Борисов загуби, като атакува Радев преди срещата...
    По-добре да беше мълчал
  • 11 Пучо Капучо

    43 1 Отговор
    Заю Баю още не го е пуснало разстройството от вчера....с колегата Димитров къф концерт са правили...фъррр, ох, ах, тръц, фръц...
  • 12 Ицо

    71 4 Отговор
    Зайоо не ти минават номирцата при Радев шиптърите ще ви оправят
  • 13 войводата

    73 5 Отговор
    РАДЕВ ТАКЪВ ЛЯВ ПРАВ ИМ НАБИ ЧЕ ЧАК БОРИСОВ ГО УСЕТИ
  • 14 Вчера ги гледах

    64 1 Отговор
    По смакетелевизиите, една Слободанка в Алфа, и един по вестиТв то жлъч то омраза, то татари, то чудо! Пуснали свободни линии и всички комплексари в ред срещу нас! По-добре е да не ги пускаме да влязат с пакет със Сърбите и след 100 години да ги пуснем!
  • 15 Барабата

    57 1 Отговор
    ЕЙЙ ЗАЙОО САМО ДАЙ ДОЙДЕШ В СОФИЯ ЩЕ ИГРАЕЕ ДРЯНОВИЦАТА ТОЗИ ПЪТ ЧЕСТНО
  • 16 Любопитен

    27 0 Отговор
    Бих искал да знам какви се чувстват гражданите ни от Пиринско и Беласишко! Ако не се чувстват наистина българи и искат да се присъединят към смакетата, ще е много жалко! (Джаич и някакви ционисти, техните мнения да напълно безпредметни)
  • 17 ОСМАН ПАША

    47 2 Отговор
    МИЗИ,ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ СА БУГАРСКИ ЗЕМЛИ
  • 18 Ицо

    44 3 Отговор
    120 000 МАКЕДОНЦИ СА СИ ИЗВАДИЛИ БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ А СЕГА НА ПРЕБРОЯВАНЕТО СЕ ПИШЕ МАКЕДОНЕЦ И КАКВО ПРАВИМЕ

    Коментиран от #19, #40

  • 19 Не ставаме

    46 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ицо":

    Който се е писал македонец, невалиден паспорта и край!
  • 20 Пучо Капучо

    48 1 Отговор
    Турскят везир Хюсеин Хилми паша в интервю през 1914г. пред Димитър Думбалаков, казва: "Никога не допущах, че Македония може да стане някога сръбска, че гърците ще завладеят Солун, но съдбата, знаете, често допуща и най-странните неща... Населението в Македония е в своето болшинство българско, после иде по численост турското, гърците са малко, а сърби там никак няма между коренното население... Освен това за свободите на тая страна се бореха и жертваха само българите. Революционната борба и войната - туй бе чисто и само българско дело... В революционно време гърците и сърбоманите, смело казвам това, вървяха наедно с нас, турците, против вашите комитети. На мене и на моята полиция те съобщаваха всичко, каквото научеха за вас, те бяха наши шпиони, приятели и доброжелатели... И когато България реши да воюва, те се присъединиха само да извлекат ползи на ваша и наша сметка. Преди на вас да изменят, те се отнесоха вероломно към нас... Но каквито и да са сърбите и гърците, виновни сме ние, българите и турците, защото не се разбрахме навреме."
    Защо, къде си тръгнал бе, серсем?

    Коментиран от #22, #35

  • 21 Тома

    31 2 Отговор
    За обещания заю да бяга с 200 при боко тиквата при Радев не върви.
  • 22 Пучо Капучо

    31 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пучо Капучо":

    Да се чете: - Зайо, къде си тръгнал бе, серсем?
  • 23 фбр

    42 2 Отговор
    Браво на Радев ! Никакви отстъпки на сърбеещите се македонци ! Да има всенароден референдум и суверенът да реши!
  • 24 Next

    36 5 Отговор
    Добре че разбойко не е на власт, както беше започнал да ни продава щеше да ни довърши. Народът е с Радев!
  • 25 Скъпи сънародници

    36 0 Отговор
    Гледам им телевизиите и едно разбрах! Тези ще са държава докато влязат в Европа! Сега са обединени защото сме ние проблем! Изчезнем ли като проблем, тези вътре ще станат Чикаго от времето на Ал Капоне! Прикриват си проблемите с нас! Албанци и смакедонци ще се изядат помежду си като крастави кучета! Помнете ми думата!
  • 26 Павел пенев

    31 1 Отговор
    Простия Зайо да реагира както си иска. Първо исканията на Радев не са нови и второ, в Македония няма македонци а българи.

    Коментиран от #29

  • 27 1234

    21 1 Отговор
    Няма нови искания, исканията са едби и същи да се спазват човешките права, включително на българите в СМ, да спрат лъжите за история и език, и нормално отношение към БГ, кое е ново, бе заев? Всяко ново е добре забравено старо.
  • 28 Гоце

    30 0 Отговор
    Зайо, да си благодарен, че ги няма великите българи Тодор Александров, Яне Сандански и Ванчо Михайлов! Иначе отдавна да са почнали да падат родоотстъпнически глави. Само се питам, можеш ли да се сетиш ти на кое място щеше да си в списъка им?

    Коментиран от #32

  • 29 1234

    24 1 Отговор

    До коментар #26 от "Павел пенев":

    Има сърбизирани българи, които титовистите наричат македонци, алооо управляващите в Скопие, събудете се, 21 век е, отдавна я няма югославия
  • 30 1234

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Да, и на мен ми хареса, и то много, така се действа
  • 31 таке даскалот

    20 1 Отговор
    " ... независени , слободни и прочие , а са си млого зависени , та чак висат !!!" Македонската демокрация е "... яз ке те питам , ти ке ми велиш со "да" !!! " Со кротце и со благо и малце кьотек по газот "!!!
    Ке я гледате Европската уния през крив макарон на голем екран, ама некогаш !!!
  • 32 Пучо Капучо

    23 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гоце":

    Те и Яворов, Йонко Вапцаров и Христо Чернопеев, да бяха живи, щяха да му махнат простата свинар.ска кратуна на сърбоманското Зайче.
  • 33 Полковник РУМНО

    25 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 34 Нормален човек

    16 0 Отговор
    Някой аека, че не е той човекът, който ще поставя срокове на ЕС.
    Президентът заяви ясно нашата позиция - край на македонизма, измисленяшката история и репресиите срещу българите.
    Ако на цеверните татари рова не им харесва, винаги могат да се присъединят към сръбете в Паневразийският съюз 🙄
    Няма дата декември, няма никаква дата. И Меркел каза, че до 2030 само Черна гора ще влезе.
    Оправете си измислената държава и пак ще говорим. Сроковете не ги поставяте вие, измисленяци 😂
  • 35 бай Даньо

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пучо Капучо":

    Дано да сме научили нещо от тоя период ама се съмнявам като гледам как за българското простолюдие смята сърби и гърци са братя, а албанци и турци за душмани. Още преди Балканската война е било ясно че сърби и гърци играят една по сложна игра от "заедно да изгоним турския душманин от християнските земи". Съвсем ясно е било! Къде ни е бил акъла на нас българите!? Още тогава преди балканската война е било ясно че нашата игра е по скоро с Турция за да запазим българския характер на Македония и Беломорието дори да останат в Турция. Във водовъртежа на ПСВ идва и тяхната независимост, но като БЪЛГАРСКИ...
  • 36 ЕС неразбира БГ

    2 20 Отговор
    Мале,мале, малеей...! С тази политика към Македония само омраза и бъдещи проблеми ще има за България...!!!
    Разберете веднъж завинаги, че днес РСМ е самостоятелна, суверенна и независима мултиетническа държава със собствен език, всеобщо признат от ООН още през 1977 година и всичко останало и всякакви претенции от България е само вмешателство във вътрешните работи на страната и спъване по пътя към ЕС..!!!
    Ами то така по твърденията и изказванията на Р.Радев за С.Македония, ако и Турция реши да започне да претендира че има МНОГОВЕКОВНА обща история и общо историческо минало с България и има турско българско културно-историческо наследство в България и че от десетилетия се води възродителен процес спрямо турските българи и се разрушават старите турски историческо религиозни паметници и се оскверняват гробовете на загиналите турски войници в България, кво прайме....???!!!!!!!!!

    Коментиран от #38

  • 37 ЗАЙО

    9 0 Отговор
    “Днес в Бърдо е дъждовно, но европейските звезди и МАКЕДОНСКОТО СЛЪНЦЕ ще озарят сивотата. …” Разбрахте ли бе еййй, и Слънцето е наше, македонско! Не Северно Македонско, а Македонско. … Ааа и Луната е наша. Скоро ще си я приберем и закачим у хола. Време е всички да ни плащате, че ви светим и топлим. Авантата свърши.
  • 38 Ей ренегат

    14 2 Отговор

    До коментар #36 от "ЕС неразбира БГ":

    кой оспорва това че е самостоятелна и т.н. държава!!! Май си удбашко тролче, мазно, мазно, как " хубаво" си го барнал, ама нищо не казваш за трошенето и изчегъртването на български паметници, преследването на хората с българско самосъзнание, насаждането на омраза към България и българите, наричането ни татари, фашисти и т.н.,( за сведение хитлеристката армия в техните учебници е германска армия!!!!) Краденето на историята ни да не говорим .... А иначе как хубаво си го написал: товафе вътрешна работа на суверенна държава!!??? Да ама не, така че супата, супата те чака да духаш и да се .... сърбовъртогъзиш!!!
  • 39 Антички македон

    9 2 Отговор
    Никой не го интересува колко остро е реагирал някакво си просръбско мекере.Вето до дупка!
  • 40 Додо

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ицо":

    Те и да се пишат българи ,картите веднага се подменят фалшиви.
  • 41 Македон

    1 5 Отговор
    Исканията на България са пряка намеса във вътрешните работи на суверенна държава.
    След ветото стана ясно какви са намеренията на България.
    Не можем да влезем в ЕС на всяка цена. И така всички съюзи, в които България влезе, се разпаднаха, така че този вероятно няма да продължи дълго.

    Коментиран от #43

  • 42 Христов

    2 0 Отговор
    На никой не му пука за България и българската кауза, освен на самите нас - БЪЛГАРИТЕ! Най-малко пък - на Европейския съюз, дето играят по свирката на САЩ да ни натискат да пуснем там снрадливите и неблагодарни родоотстъпници от Македония! Проклет завеинаги ще бъде този български държавник (дано не се е родил и ражда), който да предаде всички нас! Едното име и достойнство ни останаха само и ако и това загубим - жална ни майка! Браво, генерал Радев, добре е, че те има, защото ако бе на твое място къдравата Дани или приелият Исляма Николай Младенов, отдавна вече да сме вдигнали белия байрак!!! Да живее България и всички българи най-после заедно!
  • 43 Спиро

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Македон":

    Лъжите на Северна Македония какво са?
Новини по държави: