Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 18:26 3 762 47

"Брутално насилие": маскирани полицаи бият и гонят мигранти от Хърватия

  • мигранти-
  • хърватия-
  • полиция-
  • полицаи-
  • бежанци-
  • граница-
  • ес-
  • европа-
  • побой-
  • журналист

Нелегалната операция е разкрита от разследващи журналисти

"Брутално насилие": маскирани полицаи бият и гонят мигранти от Хърватия - 1
Снимка: Shutterstock

Силни викове на болка ехтят в гъстата гора по хърватско-босненската граница. Чуват се удари. Датата е 15 юни 2021. Петима млади мъже бягат през храсталаците и се хвърлят в Корана - граничната река между Хърватия и Босна и Херцеговина.

Преди това явно са преминали през шпалир от маскирани униформени лица, които си изкарват яда върху бегълците, преди да ги изтласкат по нелегален начин от Хърватия. Един от маскираните умело върти в ръка полицейската палка, с която удря хората, за да ги изблъска извън границата на ЕС. Лицето му е скрито под тъмния защитен шлем. На всеки няколко секунди край мъжа преминават чернокоси млади хора. Маскираният с отработени движения удря всеки от тях там, където завари - по гърба, краката, корема. "Изчезвайте в Босна", крещи един от маскираните към бегълците и сочи в тази посока с палката.

И ЕС плаща за тази операция?

Тези кадри се виждат на видео, заснето от екип на обществено-правната германска телевизия АРД. В продължение на 9 месеца разследващите журналисти на АРД са работили в сътрудничество с колеги от множество чуждестранни медии. Те са снимали под прикритие, разговаряли са със свидетели и са анализирали профили в социалните мрежи, за да проследят и документират нелегалното изтласкване на бежанци по хърватско-босненската граница. От тяхното разследване става ясно, че заповедите за нелегалните акции идват от Загреб - това потвърждават три независими един от друг източника от средите на хърватската полиция, пожелали да останат анонимни. Един от тях казва: "Знае се, че това е нелегално, но кой ли ще каже "не", като му е известно, че разпореждането идва от най-високо място - от правителството и от вътрешния министър Давор Божинич. Та нали ние ще излезем виновни, ако не изпълняваме нарежданията на правителството.".

Полицаите, които нелегално гонят бежанци от Хърватия, според разследващия екип, са част от т.нар. операция "Коридор", изпълнявана по хърватските граници с ЕС. В нея участват полицейски служители от цяла Хърватия. Един от активните членове на "Коридор" описва акциите им по следния начин: "Когато открием някъде мигранти, те обикновено лягат на земята от страх. Тогава полицай започва да ги налага подред с палката си по краката. Централата на полицията в Загреб решава после дали задържаните да бъдат откарани в участъка, да бъдат изтласкани зад границата в Босна или пък да им се даде възможност да подадат молби за убежище". Същият източник казва още, че на задържаните се отнемат личните вещи, като някои от предметите се изгарят на сметището. И действително, разследващият екип открива на сметището "Баре" в малкия хърватски град Дони Лапац, на около 20 км от границата с Босна и Херцеговина, остатъци от обгорели смартфони, гръцки СИМ-карти, опаковки от крем от Непал и една молба за убежище, издадена в Босна и Херцеговина. Операция "Коридор" се финансира отчасти и от ЕС. От 2014 до днес Брюксел е изплатил на Загреб близо 177 милиона евро за "миграционен мениджмънт". Еврокомисията твърди, че не е знаела за случаите, в които финансирана от ЕС полицейска екипировка е била използвана в нарушение на европейското право.

"Всичко ми взеха. Беше ужасно."

След нелегалното им изтласкване към река Корана, екипът от репортери застига мъжете, бити в гората - пакистанци и афганистанци. Всички те са мокри до кости, някои са боси, други имат на краката си само чорапи. Те показват раните си - дълги червени белези от удари по гърба, кървави рани по раменете и лактите. Единият от тях казва: "Всичко ми взеха - обувките, якето, парите, мобилния телефон - всичко, което притежавах. Беше просто ужасно - биха ни много жестоко. Нали виждате как изглеждат нашите гърбове и рамене!". Мигрантите попитали полицаите дали могат да подадат молба за убежище, но им било казано: ".".

Екип на "Лекари без граници" е лекувал общо 17 души, ранени при заснетото на видео нелегално изтласкване но бежанците отвъд хърватската граница. Сред тях има и шестима малолетни. "Документираните рани говорят за това, че са били използвани полицейски палки", казва Даниел Сонг и пояснява: "По раните си личи, че хората са били удряни по десет и повече пъти. Това е брутално насилие". По униформите на маскираните полицаи край река Корана няма никакви отличителни знаци. Но разследванията на АРД сочат, че биячите са от хърватската полиция. Репортерският екип сравнява техните палки, оръжия и облекло с официалните униформи и снаряжение на хърватската полиция, а в допълнение на това показва и видеото на седем действащи и бивши хърватски и босненски полицаи.

От техните думи става ясно, че маскираните очевидно са част от интервенционната хърватска полиция - поделения с по около 2000 членове, които действат по границата. Всичките 20 хърватски полицейски управления разполагат с подобни единици, а командването им се координира на национално равнище от Дирекцията на полицията в Загреб. Кадри, заснети с дронове край хърватския град Щурлич през май 2021, на които се виждат надписи на униформите "Интервентна полиция", сочат, че тези поделения участват в нелегалните изтласквания на бежанци. Хърватското вътрешно министерство обявява, че смята да разследва случая и бързо да изпрати свой експертен екип до границата. Ако се окажело, че става дума за хърватски полицаи, щяла да им се търси отговорност, обявява говорителка.

Автори: Андреа Беер, Сърджан Говедарица


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 браво

    110 7 Отговор
    Само поздравления за смелите полицаи !! Защитават си държавата какво трябва !
  • 3 Хвала

    100 5 Отговор
    Хвала на хърватските полицай. А нашите ги прекарват с буси за кинти.

    Коментиран от #45

  • 4 Пучо Капучо

    70 1 Отговор
    Тия католици са лоши, нема си цапат държавата, я.
  • 5 толерастията е вредна

    60 2 Отговор
    Джендър разказ по картинки, аре у лево!
  • 6 Раданч Татлъту

    64 2 Отговор
    Ами мигрантите да скачат в река Корана.....и да изучават Корана!👳‍♂️👳‍♂️👳‍♂️👍

    Коментиран от #46

  • 7 МЕРКЕЛ

    49 1 Отговор
    БРАВО
  • 8 тошо

    47 4 Отговор
    ЗАТОВА САЩ ОТМЕНИ ВИЗИТЕ ЗА ХЪРВАТИТЕ ЗАЩОТО СИ ПАЗЯТ СТРАНАТА КАКТО СА ГИ УЧИЛИ НЕМЦИТЕ ПРЕЗ ВСВ И СА ИМ БИЛИ СЪЮЗНИЦИ. А НЕ КАТО БЪЛГАРИТЕ МЪРЛЯЧИ.
  • 9 DW в Подкрепа на ББ

    22 3 Отговор
    Е като си няма ограда като тая детоя пострих ще има насилие
  • 10 ха ха ха

    39 1 Отговор
    Браво на Хърватия! Нашествениците в Германия, ние не сме ги канили!
  • 11 Не бой ами

    35 0 Отговор
    Гейтащината на дойче зелето преминава всякакви граници. Изпратете автобуси и си прибирайте сганта, тя идва по покана на вашата ялова кучка Танте.
  • 12 Абе

    47 1 Отговор
    Хърватски полицаи гонят “нелегално” , нелегални мигранти от собствената си държава ?
    Я пак да го прочета ???
    Само сектантите от “Дойче зеле” могат да го напишат !!!
    Кво трябваше , баница ли да им умесят ...
    От кога е престъпление да браниш народа и границата си ?
  • 13 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    2 27 Отговор
    Помислете малко бе хора сме,
    /Да погледнем от другата страна на огледалото/ ние пишем от дома ,на топло,храна ....А тези хора защо идват ???И на мене ми е писнало и на вас разбирам прави сме .!!!!Защо се започна това ,и защо ги приеха с хиляди в Европа ???? Разследващите журналисти тука работата дебла историята излза на бял свят ,а колко скрита ????Първо- пускат се едни пари ,идват мигранти парите се усвояват и мигранта е на улицата или на социални ама с тези пари до колко деца да издържа ,училище ,работа ок . Супер ама няма документи....????Така се стига до появата на едни големи гета и още по диви мигранти!!!!Ако едно бяло дете не ходи на училище ще го потърсят и проблем с социални ,а за мигранти никой няма си мръдне пръста ...Те хората не са дошли от хубаво ,никой не е по силен от хляба и водата .Политиката такава ....

    Коментиран от #16, #18, #24

  • 14 Читател

    24 0 Отговор
    Всичко що е мигранти плд и благодарение на САЩ, така че правилно действат хърватите пазят си традициите, ценосите и държавата, и не са ги канили там
  • 15 Ф акт

    19 1 Отговор
    Значи изтласкването е незаконно,но преминаването е законно според Дженифър Веле?
  • 16 Ф акт

    24 1 Отговор

    До коментар #13 от "Gucci x Balenciaga : Une collaboration":

    Помислих една секунда....вземи си ги у вас...ама подпиши декларация че ще ги храниш и поиш и ако извършат престъпление ти ще носиш наказателна отговорност, защото тия затвора не ги плаши.

    Коментиран от #17

  • 17 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ф акт":

    Боже МИЛИ не пиша на китайски .Аз също съм на вашето мнене,Европа заприлича на филм на ужасите -лайф !!!Кой е виновен Меркел защо се съгласиха и другите ???Ние сме пострадалите които плащаме данъци за да ги храним!!!!Докато управниците усвояват едни пари в джоба за тези мигранти,не спират венни дйствия...по добре ли се изразих ????Какво предлагате да слагаме качулките Куклк......н и да ги мятаме ????

    Коментиран от #27

  • 18 един от стадото

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Gucci x Balenciaga : Une collaboration":

    чудех се + ли да сложа или минус и накрая реших, нищо. Що говориш като папата. Имаш ли власт, нямаш, имаш ли влияние, нямаш, знаеш ли неща, които само той знае, не знаеш, имаш ли хранилища с артефакти дето бял ден не са виждали, нямаш. И не мисли, че той мие краката на оня мюмюн ей така, само водата дето не пи. Или си пророк и знаеш всичко, няма такъв, или си конспиратор. Ама от панелката. Такива много. Явно има неща написани черно на бяло и скрити там някъде във Ватикана и четени от малцина и докато са живи и мърдат им е обещано, не знам вече от кой кога и къде, че ще доживеят живота си само, ако мълчат. Ако това не е егоизъм, за мен престъпление срещу човечеството не знам какво е

    Коментиран от #25

  • 19 Ние

    4 2 Отговор
    правехме същото преди 6-7 години. Така РБ не бе залята с нелегални, както Гърция и Италия👮‍♂️
  • 20 Ние,

    5 0 Отговор
    а останалите в герберската полиция го удариха на печалбарство и нелегален трафик на нелегални👮‍♂️
  • 21 Стас

    15 1 Отговор
    Така и не разбрах от тази статия, откога е незаконно да пазиш държавната си граница по всеки възможен начин 😠
  • 22 Минувач

    13 1 Отговор
    Абе кретени от DW това е Граница бе с бонбони ли да ги черпят че я нарушават!!?? Какво според вас значи Държавна Граница бе тъпанари!!??
  • 23 Хахаха

    5 1 Отговор
    Ние балканците не сме хомота като швабите. Тука бежанците не минават. Ще има ьйебанье и српска музика за тях хахаха
  • 24 Човека Коза

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "Gucci x Balenciaga : Une collaboration":

    Публикувано във ФАКТИ.бг " На всеки няколко секунди край мъжа преминават чернокоси млади хора." Със сигурност са все мъже. Прочети отново също така и началото на статията. Тез трагичните снимки на плачеща майка с бебе на ръце не описват много коректно ситуацията, особено по границата. Все млади и прави юначета, които идват да налагат шариат и да режат зелки ама не за салата 🥗 ;)
  • 25 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "един от стадото":

    Вие сте много прави ,знам така е .Да благодарим на Америка ,кога започна 11 септември 2001 г/преди нямаше мигранти/.После се появи милата германска женица -ЕС.....Освиниха Европа ,
    освиноха природата ....заедно с Америка.
    Точката на нажежаване вече е над допустимото може би ставаме все повече америкаци-„Американският американизъм с качулки....?!Другата версия да ги пратим в Америка при виновните ,нещо да се направи,ок не терор и убити хора не .
  • 26 Симеон Велики

    13 0 Отговор
    Пакистанци и афганистанци редовно убиват в Западна Европа след като бъдат приети там, Християнска Хърватия не е длъжна да черпи пришълци с бонбони а само така се варди границата
  • 27 Българин

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Gucci x Balenciaga : Une collaboration":

    Точно. Качулки, палки и бой... Тогава няма да е нужна "оградата" на която наляха сумати кинти и източиха още толкова. Страх лозе пази. Ясен ли съм?
  • 28 Gen Gurko

    10 0 Отговор
    Само така с навлеците неразбиращи от дума, че не са желани. Хърватите не си поплюват, щом наглееш. Бой трябва и за НПО-тата. Държавите в Европа се превърнаха умишлено в хаври и всеки иска да влиза и излиза ноткъдето и както му скимне. А тъпите редови европейци чакат с документите си по летища и КПП та . Това не се трае.
  • 29 От Германия

    12 1 Отговор
    Имам приятел хърват който през 90 е участвал във войната когато сърбите нападнаха Черна гора и Хърватска. Той е националист до мозъка на костите си." Ако сега стане война и някой нападне Хърватия, връщам се, грабвам пушката и живота си бих дал" казва..."това е моята родина и на децата ни". Вярвам му и знам, че ще направи.

    Коментиран от #32

  • 30 Евала им правя

    12 0 Отговор
    Хърватите винаги са си пазили границата от нежелани гости. Колко са прогонили, колко са заровили в шумите само те си знаят. Тия от ARD да си видят първо своята родина на какво прилича, че тогава да търсят сметка на другите. Кога ние ще сме националисти на дела а не на празни приказки?
  • 31 Sieg

    9 0 Отговор
    Браво на хърватите! Ние кога?

    Коментиран от #33

  • 32 Българин в чужбина

    6 6 Отговор

    До коментар #29 от "От Германия":

    Накара ме да се замисля, дали аз бих направил същото за моята родина....Откровено казано Не, не бих. Оплюйте ме ако искате ама не си струва да си дам живота на това което е днес България, не си струва

    Коментиран от #35, #36

  • 33 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Sieg":

    Докато стоим в чат секцията на тоя долнопробен дайт-ами честно казано никога :)
  • 34 Гьобелс Дойче

    14 0 Отговор
    Тия от дойчето нещо са се объркали. "Брутално насилие" не е когато се защитаваш и гониш нашественици, Брутално насилие е когато отидеш в чужда страна, биеш и гониш местното население, например както сащ в Ирак или Афганистан.
  • 35 Просто Българин

    10 1 Отговор

    До коментар #32 от "Българин в чужбина":

    Аз също бих направил като хърватина, но явно в България са повече като тебе.Жалко. И нищо чудно, че толкова млада и нова държава е много по-напред във всяко едно отношение от сраната, в която си реден и ненавиждаш.
  • 36 Друг българин

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Българин в чужбина":

    От написаното ти се разбира, че си комерсиален сметкаджия-правиш си сметка, кое си струва и кое не.
    От по-горе вече ти го казаха-за това и заради такива като теб сме на тоя хал.

    Коментиран от #37

  • 37 Българин в чужбина

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Друг българин":

    Ако това, че ценя живота си и не бих го дал за България ме прави сметкаджия...така да бъде. Левски даде неговия за да може българинът да е свободен и какво стана? Турците да дърпат конците а циганите живеят свободно без да плащат сметки, да бият лекари и да убиват безнаказано. Лесно е да кажеш сметкаджия....по-добре се замисли за тях ли ще дадеш твоя?

    Коментиран от #38

  • 38 Друг Българин

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "Българин в чужбина":

    Левски се е борил за сводна България, и се случи, макар че, не го доживя.
    Днес турчина дърпа конците и циганина живее на чужд гръб без да плаща, е от 30 години. Преди не бе така. И отново, пак се борим за свободна България.
    А ти избяга и вдигна ръце, отиде на чисто, постлано, уредено и спокойно. Избяга там където хората не са бягали, а борили, и са го постигнали задружно.
    Ами ако и там нещо стане и държавата пропадне, какво правиш?
    Бягаш отново на друго уредено и спокойно място ли?
    Дърво без корен, изгодата на първо място, и плюем по другите колко са смотани и залупени. Това е най-лесното.

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Симеон Велики

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Друг Българин":

    Този отговор ме разби, толкова се гордея че съм българин където и да съм въпреки че обичам и Русия съм българофил

    Коментиран от #47

  • 40 Българин в чужбина

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Друг Българин":

    Всъщност, не съм плюл по никой. Ти плюеш по мен, както и казваш че другите са смотани и залупени. Аз нямам неприязъм към българите, но ти имаш след като ме обиждаш. Думите, че някой като мен и отишъл на "чисто, постлано, уредено и спокойно" са изречени с отчаяние, безсилие и не са верни. На нас ни е в пъти по-трудно и ще ме разбере този който е поел този нелек път.Не отговори на въпроса ми......." за тях ли ще дадеш твоя?"

    Коментиран от #41, #44

  • 41 Не си сам и аз те подкрепям

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Българин в чужбина":

    Както теб в чужбина ,ние мислим малко по различно.Дали видяното дали смяната на географското положение не знам.Определно сме различни
  • 42 Яка гега

    2 1 Отговор
    Ето така се прави! Животните "мигранти" разбират само от сопата!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Друг българин

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Българин в чужбина":

    Не плюя по теб, а обидата към теб(сметкаджия) е констатация от писаното ти.
    И аз съм живял и работил години в чужбина, на хубава и добре платена работа, но се върнах. Просто защото така съм възпитан.
    И не си давам живота заради тях, а тук се борим против тях. Днес не се види война като едно време, сега е коренно различно. Най-малкото което можем да направим е, да останем в Родината,създадем семейство и отгледаме деца. България е хилядолетна държава, не заради тия които са избягали, а заради тия които останаха.
  • 45 Нюрнберг

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хвала":

    "Публикувано във факти.бг: Еврокомисията твърди, че не е знаела за случаите, в които финансирана от ЕС полицейска екипировка е била използвана в нарушение на европейското право." Така са казвали и немците за концлагерите - че не са знаели... Така казваха и нашите боклуци - че не са знаели за Беляне, а плашеха с Беляне. СЪД И СМЪРТ на всеки тиранин, нищо че се мисли за тарикат!!! Мисли глобално-действай локално ...
  • 46 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Раданч Татлъту":

    На мигрантите може да им се предлага за задълбочено изучаване и католическата Библия, тъй нар. Вулгата, в превод на Свети Йероним! Така ще могат да разберат, че хърватските политици и полицаи - католици са Духовно прости безбожници! Удари им с усмивка по една палка по задника, но не им отнемай имуществото, което е на гърба им! Виждаме, че и полските католици не си поплюват, поливат с вода белоруските мигранти и стрелят за сплашване, а там има малки деца които умират! Къде ви е човешкото? Ние знаем, че рано или късно това лошо отношение се връща! В Писанията всичко е казано!
  • 47 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Симеон Велики":

    Аз също уважавам Русия, която впрочем ВЪЗКРЪСНА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ КАТО ПТИЦАТА ФЕНИКС! Да не забравяме, че и Нашата Родина България, ВЪЗКРЪСНА 2 ПЪТИ ОТ НЯКОЛКО ВЕКОВНО ИГО! А за заминаващите българи, които са по около 50000 на година, мога да кажа, че вземат това трудно решение с голяма Духовна болка! Разбира се, те протестират срещу шайката на Борисов, защото не са загубили надежда, че ще се върнат в страната, която обичат, България! Бог да ги пази и вдъхновява! Амин! При завръщането си, тези наши сънародници ще могат да дадат своя реален принос за възхода на България! Дай, Боже! Амин!
Новини по държави: