8 Октомври, 2021 07:06 5 522 68

Украйна ще произвежда смъртоносни турски дронове

  • байрактар-
  • турция-
  • дронове-
  • бойни дронове-
  • украйна-
  • русия-
  • завод-
  • производство

Избран е терен за строеж на този завод

Украйна ще произвежда смъртоносни турски дронове - 1
Снимка: Shutterstock

Украйна, чиято армия използва турски бойни дронове срещу проруските сепаратисти, предвижда да построи на своя територия завод за производство на такива дронове, обяви Киев с риск да подразни Москва, предаде БТА, цитирайки АФП.

"Избран е терен за строеж на този завод", обяви украинският външен министър Дмитро Кулеба на пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Лвов /Западна Украйна/. "Имаше серия пречки по пътя за реализация /на този проект/, но те бяха премахнати", добави той, без да дава подробности. Турският външен министър не се изказа по въпроса, но подчерта, че Киев и Анкара са "на път да засилят отношенията си в много сектори", посочвайки сектора на отбраната.

В края на септември украинският министър на отбраната Андрий Таран и Халюк Байрактар, генерален директор на компанията Байкар, която произвежда безпилотните самолети Байрактар, подписаха в Киев меморандум, предвиждащ изграждане на център за поддръжка на тези дронове, който ще служи също и като център за подготовка на оператори. "Това е важен момент за нас", бе заявил украинският президент Володимир Зеленски при подписването на този договор. Байкар ще построи този център близо до град Василков, близо до Киев, където е разположена бригада на украинските военно-въздушни сили.

Украйна използва вече дронове Байрактар ТеБе2. Този модел бе използвани в конфликтите в Сирия, Либия и в Нагорни Карабах. Според информации в медиите Киев предвижда да купи общо около петдесет безпилотни самолета от този тип. Турция полага усилия от няколко години да се наложи като важен фактор в клуба на страните, произвеждащи бойни дронове. Продажбата на дронове на Киев поставя обаче Анкара в деликатна ситуация спрямо Москва, с която Турция също си сътрудничи в сектора на отбраната, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 степан

    80 34 Отговор
    Най-тъпи от славяните се оказаха

    Коментиран от #7

  • 2 Вова

    22 61 Отговор
    Трепери
  • 3 Ха на бас

    48 14 Отговор
    Корупционна схема! Тези са академици по пиленето на сържавен бюджет!

    Коментиран от #11

  • 4 гадно

    49 23 Отговор
    С дронове война не се печели използват ги за специални операции така, че ефекта от тях ще е незначителен

    Коментиран от #14

  • 5 Няма с какво

    50 38 Отговор
    да си пълнат сайта, пълнят го с глупости!? Турция и технологии, две несъвместими неща. И прашката е смъртоносна, за нея що не пишете?
  • 6 Osman

    43 41 Отговор
    Съседна Турция така се е развила и развива,че взе да въоражава натовски и бивши съветски републики...Едно голямо АШКОЛСУН и МАШАЛА....

    Коментиран от #9, #33

  • 7 Разинов

    11 37 Отговор

    До коментар #1 от "степан":

    От "тъпотия" и в НАТО ще влязат, подлого русийска.Ама за това един друг тъпак е виновен.

    Коментиран от #25

  • 8 Ай стига бе

    77 17 Отговор
    От производители на двигатели за хеликопетери...от производители на компоненти за космически двигатели...от производители на самолета-гигант Антонов и т.н...се превърнаха в подизпълнители на турски фирми--егати и напредъка-егати и чудесата....

    Коментиран от #12, #15

  • 9 А беееее

    27 14 Отговор

    До коментар #6 от "Osman":

    сега остава и да развие и гражданско общество и демокрация и цена няма да има..Ама с тоз правоверен назадничав мюслюман начело, надали .
  • 10 ВЪОБЩЕ НЕ СА СМЪРТОНОСТНИ

    35 28 Отговор
    В АРМЕНИЯ ГИ ИЗПЪРЖИХА ВЪВ ВЪЗДУХА. ПАРИ НА ВЯТЪРА

    Коментиран от #44

  • 11 И няма да се изненадам

    41 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ха на бас":

    ако откраднат парите за завода още веднага след набелязнане на мястото. Украйна се изхитри да унищожи и разпродаде всичките си технологични предприятия. Там се произвеждаха самолетоносачите на СССР, значителна част от корабите, въртолетите и някои самолети. Украйна участвуваше в космически разработки. След Майдана стигна до там, че да се гордее как щяла да произвежда някакви си турски дронове.
  • 12 ЕВРО НЮЗ

    30 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ай стига бе":

    Да, обаче има банани и Кока Кола 😂
  • 13 Кремълски бандит

    13 31 Отговор
    Средна заплата :
    Украйна €188
    Русия – €148

    Коментиран от #18, #22, #24, #41

  • 14 арменеца

    4 9 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Не е вярно
  • 15 Слона

    35 10 Отговор

    До коментар #8 от "Ай стига бе":

    А в Б.Г. кака е? Евтини турски стоки на завишени цени.Турски фирми отварят врати.Турците изкупуват земята около Хасково. Доган ви управлява те за Украйна се загрижили
  • 16 Иван

    33 9 Отговор
    Тези турци са поне два века пред нас, а век пред нас са румънците. Тодор Колев казваше кога ще ги стигнем американците, а ние още румънците не сме стигнали

    Коментиран от #20

  • 17 Володя

    13 38 Отговор
    Връщането на Крим е въпрос на време, ние чакахме 500 години. СЛАВА УКРАИЕ🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦

    Коментиран от #19, #63

  • 18 Аферим

    18 8 Отговор

    До коментар #13 от "Кремълски бандит":

    Само дето в Русия не пазаруват с долари, а и цените са им "малко" по-различни.

    Коментиран от #52

  • 19 Не съм спец по История

    33 3 Отговор

    До коментар #17 от "Володя":

    Но преди 500 години имаше ли на картата държава с име Украйна?

    Коментиран от #21, #40, #64

  • 20 Джон

    10 17 Отговор

    До коментар #16 от "Иван":

    Страните биезо до Русия са години изостанали от страните политечески отдалечени от това зло

    Коментиран от #35

  • 21 Володя

    12 17 Отговор

    До коментар #19 от "Не съм спец по История":

    Молко преди тези 500 години имаше Киевска Русь, а Русия нямаше.

    Коментиран от #65

  • 22 Чакай да

    12 6 Отговор

    До коментар #13 от "Кремълски бандит":

    видиме като дойде зимата кво ще купуват с тия 188 евро.
  • 23 Иван

    24 6 Отговор
    Каквото и да се произвежда в Украйна,Молдова,България и Румъния,то неминуемо ще се оплете с корупционни схеми.Просто системата на чифутдемокрастия в тези евро-интегрирани или полу интегрирани географски понятия е такава.Разбира се Турската икономика е столетия по напред от икономиките на гореизброените (прегърнали атлантическата ценностна система кочини),но реално погледнато в Турция нещата не са розови.Инфлация,девалвираща валута и висока корупция зъчетани с нео-османски амбиции.Това обаче не спира устрема на Украйнци,Румънци,Българи и Молдоци за присъединяване към възродена Османска Империя.И нали никой не си мисли,че Руснаците ще гледат със затаен дъх и мигащи от ужас очички как Украйнци и Турци си развяват "байрактарите" в тяхното териториално пространство?Този номер мина в Армения(по специално Нагорни Карабах) защото Пашиян поведе арменското стадо по пътя на чифутдемократизацията,а арменската армия започна подготовка по натовски модел.

    Коментиран от #30, #43

  • 24 По-добре

    19 5 Отговор

    До коментар #13 от "Кремълски бандит":

    да сметнеш колко ще остане на украинеца от заплатата като си плати сметките за отопление. Ако изобщо успее да я плати. През октомври имат ново увеличение. А данните ти за средната заплата в Русия и Украйна са разбира се твоя фантазия. Няма да те пращам никъде да ходиш за достоверни цифри. Ще ти посоча само факта, че украинци се изтеглят да работят в Русия, не руснаците в Украйна. Разбира се много отиват и в Полша и на който му се отвори парашута и в Европа. Но в Русия не трябва да учат нов език и им се признават дипломите и могат да работят и по-различна дейност от бране на ягоди, по строежите и миене на тоалетни.
  • 25 И кво като

    18 4 Отговор

    До коментар #7 от "Разинов":

    влязат в НАТО?
    И ние сме в НАТО ама сме последните в ЕС.
    Ааа, разбрах, надяваш се като влязат ние да сме предпоследните.
  • 26 От страни

    13 5 Отговор
    Абе като знам кви танкове от кофи за боклук са првили та и байрактарите ще оправят. И нищо няма да им помогнат, защото едно е да произвеждаш нещо за пазара а друго да го произвеждаш за своя война. Путин им каза - а шавнаха а отнесоха тоягата. Па да му мислят.
  • 27 Голям Слон

    18 2 Отговор
    Значи, ако един ден някой подари кърджалийска и бургаска област на турците и населението там въстане, то те ще бъдат пробългарски сепаратисти? Правилно ли съм разбрал, другарю джурналист?
  • 28 Зараза

    7 3 Отговор
    Укрите колкото пъти са вякнали, толкова пъти са им били набивани канчетата до кръста, но учене няма. Лошото е, че в тази страна живеят и най-милите и добри хора на света, а сега всички са под един знаменател.
  • 29 Сега разбирам защо жужи

    10 8 Отговор
    Извършваше нервни движения с краченцата и защо изглеждаше като напикано мушкато на срещата със султана 🤣🤣🤣
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Подготовка по натовски модел

    3 7 Отговор
    Това звучи като нов бар дак със стари му рви. Какъв натовски модел с овехтялото руско въоръжение? По натовски модел е обучена азерската армия и видяхме резултатите за няма и месец.
  • 32 Ще бъде завод за дронове, Байрактар,

    10 2 Отговор
    Но там ще се извършва подръжка и обучение на Оператори!! Турците няма да направят подобна грешка!! Произвеждат си те, който иска копува!!! Украйна има 2(два турски дрона)!!!! Полша 20??Много шум за нищо, статия писана в Украйна!!
  • 33 Реджеп

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Osman":

    Ашколсун! А за обедняването на турския народ от обезценяването на лирата, какво ще кажеш?
  • 34 Просветен илюминат

    8 1 Отговор
    Земята ли е лудницата на Вселената?
    Водим войни убивайки хора,за да има мир.
    Човечеството страда от липса на пари постоянно,но за оръжие,самолети и дронове има пари.
    Всъщност кой застрашава някой и за какво като сме в такъв напреднал технически прогрес и има изобилие от стоки?
    То и вируса не е виждал никой,но пък за сметка на това от една лъжа се печелят пари и се затяга контрола.
    И отново да си дойда на думата,стрес,страх и подчинение правят контрола печеливш.
  • 35 Ватенки

    3 9 Отговор

    До коментар #20 от "Джон":

    Руски тролове, нещо не ви хатесва истината, че сте сложили толкова минуси!
  • 36 грешка

    7 3 Отговор
    Турците не можаха ли да инвестират у нас и да посторят еидн нов завод за нещо? Въобщве не ги виждам акто инвеститори. Само гепаха някакви родни фабрики от соца и им туриха турски имена.
    Това е тяхна стратегическа грешка.
  • 37 temerut

    6 1 Отговор
    Нали обявиха тия турски дронове за своя разработка?!Сега кои ще правят?Путин дали и за това не се е договорил с Ердоган,та укрите да изкарат някоя пара и да започнат да си връщат дълговете към Русия!
  • 38 big

    8 2 Отговор
    Това е много голяма игра срещу Русия и надали Ердоган ще се реши на това! Едно е да не признаваш Крим за руски, друго да даваш оръжие срещу вече руските граждани в ЛНР и ДНР!
  • 39 Дрончо

    9 4 Отговор
    С дронове ще дразни Русия :))). И то на границата и???
    По скоро проблема е че ако и писне на Русия ще изпрати истинско оръжие там и ще изравни всичко с земята. Когато мишката реши да се изправи срещу слона първо трябва да си провери сърцето дали ще издържи.
  • 40 5иция

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "Не съм спец по История":

    Коментар до 19 ; 21 разбирасе
    Разбира се не сте чували и си нямате понятие за Кримското ханство.
  • 41 Заплати

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Кремълски бандит":

    Ти нормален ли си?
    Средна заплата:
    Украйна - 461 USD
    Русия - 633 USD
    Турция - 414 USD
    България - 652 USD

    Коментиран от #55

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Време

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    И откъде се разбира?
    Я погледни БВП на човек да видиш. Турция върви с Русия и България в пакет а Румъния е напред. За Гърция да не говорим. Турция имат една силна армия и то не в благодарение на друго а на Англосаксите и ненависта им към Русия. За тях Босфора е най-ценната точка в света. Вече обаче този Босфор все повече се обезмисля защото със съвременните ракети никой няма да чака кораба една ракета отива за минути до Ню-йорк а до Истанбул за секунди.

    Коментиран от #46, #61

  • 44 Turchin

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "ВЪОБЩЕ НЕ СА СМЪРТОНОСТНИ":

    За това ли арменците свалиха гащите за 45 дена?"Те имат очи но не виждат,имат уши но не чуват,имат език но не казват истината"....Глупав,свадлив, заядлив завиждаш българин, направи и ти нещо с което да се похвалиш де...

    Коментиран от #49

  • 45 5иция

    5 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Украйна ще произвежда смъртоносни турски дронове"

    Пак фрапиращо заглавие.
    Манипулаци още със заглавието .
    Ако не е така въпроса ми е следни:
    Другите дронове да не са ПТИЦИ на МИРА?

    Коментиран от #59

  • 46 С ракети ли

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Време":

    Ще пренасяш стоки?

    Коментиран от #47, #48

  • 47 Въпросче

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "С ракети ли":

    До Щатите ли ще ги пренасяш? или до Германия?
    Ракетите стигат много по бързо при нужда. Да Босфора им трябва на Русия за разни малки конфликти като Сирия или Либия , но те не са жизненоважни за Русия а само да помпат самочувствие.
  • 48 Отговорче

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "С ракети ли":

    Доколкото знам, според световните договори, Турция е длъжна да осигурява на всеки плавателен съд достъп през Босфора. Има само право да го забави до 14 или 15 дни !

    Коментиран от #51

  • 49 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Turchin":

    Я по-добре вземи прочети как точно са се развили въздушните действия в Нагорни Карабах :

    " Това нямаше да стане без специалните партньори на Азербайджан в отбранителната сфера. Ударни дронове Bayraktar TB2 от Турция и "дронове камикадзе" Harop от Израел, последните специално създавани за унищожение на ПВО, бяха най-важни в тази атака. "Превърнати" в дронове самолети "Ан-2" (т. нар. "Кукурузник") пък се използваха за примамка - пускани, за да бъдат обстреляни от арменската противовъздушна отбрана и така да се разкрият позициите ѝ. След противоракетните комплекси дроновете се насочиха към танковете, артилерията и камиони, по-късно - към складове с боеприпаси и през цялото време - и към пехотата, хващайки в капан арменската армия."
  • 50 Само питам

    6 2 Отговор
    Имат ли шанс срещу ядрена ракета "ТОПОЛ М"?
  • 51 СССРБарета

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "Отговорче":

    По силата на международни договори Турция няма право по никакъв начин да възпрепятства преминаването на военни кораби на Москва през Босфора и Дарданелите! Тук говорим само за руски военни кораби! Всички останали военни кораби на други трети страни както и търговските кораби трябва да искат разрешение за преминаване от турската страна!

    Коментиран от #53

  • 52 стоян

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Аферим":

    До 18 ком -А телевизорите и електрониката от Япония с рубли ли ги купуват-тия теории за други цени ги разправяй на влюбените в Путин
  • 53 Това е така само в мирно време

    2 4 Отговор

    До коментар #51 от "СССРБарета":

    Ако Русия е във война с Турция, не само ще им спира корабите, Ами и ще ги потапя. Дори не е нужно и да е във война, достатъчно е да е в съюз с друга държава която е във война. Просто такива са условията от Монтрьо.
  • 54 Бай Манчо

    4 2 Отговор
    Аз ли нещо не съм разбрал : "център за поддръжка на тези дронове, който ще служи също и като център за подготовка на оператори." - получава се нещо като : : не било компютри ами компоти и не сме ги изнасяли ами са ни ги върнали" - къде видяхте , че ще се строи завод за производство , този Кулеба хич не го слуша главата .
  • 55 Лъже като дърт римлянин

    2 3 Отговор

    До коментар #41 от "Заплати":

    Педя човек ,лакът брада отвори чувала с лъжите

    Колко викаш е средната заплата в Русия -по висока от България и от Турция ли е ?

    В момента средната заплата е 25 500 рубли .
    Ха сега го сметни колко долара е това
  • 56 Логично

    1 1 Отговор
    Ако съм на мястото на украинците , бих вкарал този завод много много дълбоко под земята , под стотици метри вулканични скали . В един конфликт съществуването му би се измерило между 2 и 3 минути.
  • 57 5иция

    1 1 Отговор
    Турската гражданка от украински произход Виктория Гюнеш(Солцнева) донесе златен медал за Турция по плуване на 200 м с време 2:22.23 . Преди 2 часа
  • 58 5иция

    1 1 Отговор
    Виктория казва, че никога не е мислила, че ще дойде в Турция за гражданство , която винаги е виждала като страна за почивка. „Всичко се разви много бързо. Семеиството ми се засели в Истанбул за когот някога мислехме да доидем на почивка. казва тя след като бяга от военните деиствия през 2014 от Украина.
  • 59 защо

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "5иция":

    се чудиш на заглавието? Виж автора и не се чуди.
  • 60 Землянин

    0 0 Отговор
    Значи Вова няма да излезе от бункера скоро. Но все пак ме радва как Турция взема в империята си всички бивши соц. републики и рашка нищо не може да направи, даже продължава да работи с турците. Явно след като свършат с приобщаването на периферията ще приберат и самата матушка в новата турска империя...
  • 61 Землянин

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Време":

    Голям си икономист, но обикновено като работиш в една страна и там си живееш, т.е. там си харчиш парите, затова се гледа покупателната способност. Та от изброените държави Турция и Румъния вървят заедно и са най-богатите, на второ място са Гърция и Русия, а България е най-бедна... Но тука трябва да се сметне и факта, че турците бяха най-бедните от тези държави преди Ердоган и то с разлика и последните 15 години са някъде в топ3 или топ5 на планетата за най-бързо развиващи се страни, пишете в гугъл E7 и ще ви изкара информация във уикито за 2030г., когато турците се предполага да са пета икономика в света.
  • 62 От страни

    0 0 Отговор
    Денисе, денисе. А ма много пи са смъртоносни? Доколко са по смъртоносни от останалите?
  • 63 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Володя":

    Само глупави хохоли ни липсваха. Айде, чупката със своите фашиски подлоги и своите Бандери. Прочети кво е казвал Бандера за украинците, а вие го целувате отзад. Иди си - няма смисъл. Като гледам в нета кви кофи за боклуг ги искарвате за танкове се превивам от смях. Получихте от СССР наследство бол - и "всё про.бали" ДБ.
  • 64 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Не съм спец по История":

    До 1917 година се пише като Малоросия. Даже има шега в инета - "купувам документ с написано "украина" датиран до 1917 година СКЪПО." Това не е братски на русняците народ - това е руски народ ама с пре.бан мозък.
  • 65 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Володя":

    Това си и беше Русия - Русь. Това че е почнала от Киев като столица не значи че е били Украйна. В думите "Киевска Русь" къде виждаш корен "Украйна". Върви копай второ море. В вашите учебници е написано че сте ископали Черно море а там къде сте хвърляли искрпаната земя сте насипали планините.... Аз даже немам фантазията за да измисля нещо по тъпо. Или че вие сте изобретателите на подводни лодки и дават на картинката как един мустакат казак върви по дъното на реката с обърната над главата лодка. Направо си е живо Карлуково. Ако не разбираш за Карлуково може би ще е "Кащенко" тоя май е ваш бил нищо че е в Москва лудницата.
  • 66 В Украйна Правят Тренажор за подготовка

    0 0 Отговор
    На Оператори за Дранове Байрактар, както и за ремонти! Никакъв завод за дронове не се прави!Лъже се на поразия а Полша има 20Дрона купени в Последните години! Това са Дроновете Байрактар наблизо с Русия! ! Преди 10дни показаха новия Панцер 1 на изпитание на полигон, модифициран специално за борба с Дронове! Може да води огън по 10 дрона едновременно!! Като Наближат Луганска иДонецска републики и ще са Препарирани!!
  • 67 30 %от обслужващия персонал в ЕС по

    1 0 Отговор
    ПЪТЕКА. "НАЙ ДРЕВНАТА ПРОФЕСИЯ СА УКРАИНКИ"?? НЕЕ ОТ добро, ако смята някой и тяхните приходи, може да вдигнат средната заплата в Украйна! Заводите, които разпродоха Укрите бяха на СССР!! На територията на Украйна!! А този най голям самолет Ант "Мрия" е само 1брой,и остана вУкрайна!! Продадоха на Китай последния завод Мотор Сич, за производство на авиационни, на вече двигатели за вертолети!! Техните Търгаши Изпродадоха всичко!! Дано имат малко Акъл да не нападат Руска територия и Руско население!!!!
  • 68 Украйна, само ще ремонтира дроновете, !

    0 0 Отговор
    Турция не дава на никой да ги произвежда, не разбра ли Денис!! Стига лъга Денис!!
Новини по държави: