Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 16:04 1 672 12

САЩ: Разговорите ни с талибаните в Доха бяха „откровени и професионални“

  • талибани-
  • разговори-
  • доха-
  • междуведомствена делегация-
  • човешки права

Талибаните призоваха американската страна да отмени забраната за замразените активи в афганистанската централна банка

САЩ: Разговорите ни с талибаните в Доха бяха „откровени и професионални“ - 1
Снимка: Shutterstock

Разговорите между представителите на САЩ и талибаните в Доха бяха "откровени и професионални". Това обявиха от Държавния департамент на САЩ, цитирани от "Ройтерс", предаде News.bg.

Припомняме, през изминалите събота и неделя Междуведомствена делегация на САЩ се срещна с висши представители на талибаните в столицата на Катар.

Американската страна постави акцент върху опасенията си относно сигурността и безопасното придвижване на американски и други чуждестранни граждани, както и на афганистанските си партньори.

Бяха поставени и въпроси, свързани с човешките права и хуманитарната помощ.

От Държавния департамент на САЩ посочват, че на срещите отново е било заявено, че талибаните ще бъдат съдени по делата, а не само по думите си.

В събота Амир Хан Мутаки, изпълняващ длъжността външен министър на Афганистан, заяви, че двете страни са обсъдили започването на нова глава в двустранните си отношения.

Талибаните призоваха американската страна да отмени забраната за замразените активи в афганистанската централна банка, както и да зачита суверенитета на въздушното пространство на Афганистан.

Мутаки подчерта, че акцентът е върху хуманитарната помощ и прилагането на всички разпоредби на споразумението от Доха, сключено между двете страни през февруари 2020 г.

В петък Държавният департамент заяви, че срещата в Доха "е продължение на прагматичните ангажименти" между две страни, но не и "признаване или предоставяне на легитимност" на талибаните, които превзеха Афганистан в средата на август и обявиха временно правителство през началото на септември.

Това беше първата лична среща между САЩ и талибаните след изтеглянето на американските военни части от Афганистан в края на август, както и първото чуждестранно посещение на талибанските правителствени служители.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ясно

    25 0 Отговор
    Разбираемо , нали на един език си говорите - терористичен .
  • 2 Дамммм

    18 0 Отговор
    Ма разбира се-вие си се любите още от 80-те години...Малко е извратено-защото Талибаните са отроче на САЩ-но това за американците е норма-.....
  • 3 Хааахаааа

    21 0 Отговор
    Тия май ПАК ще се взимат.Е щом се обичат младите
  • 4 Стоян Александров

    8 0 Отговор
    Сащ са наши братя. Радвай се народе. Вече сме братя и с талибаните

    Коментиран от #7

  • 5 Реалист

    4 0 Отговор
    САЩ: Разговорите ни с талибаните в Доха бяха „откровени и професионални“ Да се чете в представителте на ФАЩ бе влизало чуждо тяло
  • 6 От страни

    3 0 Отговор
    Не ги разбирам тия краварски исказвания. "Професионален разговор" - що за чудо в политиката? Аз да се сбера с няеой жичкаджия и да си поговорим за инсталации за пожарни аларми за структурирани кабелни мрежи - това ще бъде професионален разговор. Кво е "професионалното в политичен разговор? Или откровен? Превода ли е крив иои краварите са тъпи? Или смятат че професионално са прелъгали талибаните да им свършат работа?
  • 7 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Стоян Александров":

    Те са ни майка, ма имат само едня циця, така че ще редите на опашка да сучете.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 6A13TT

    5 0 Отговор
    Хилядите войници, които умряха там - за какво? Трябва да си или много малoумен или много изпаднал в безисходица, за да станеш американски войник
  • 10 Kcanba

    5 0 Отговор
    фащ клекнаа на талибаните!!! Талибаните дето уж, забили 5 боинга из Уошингтнон...
  • 11 любопитен

    5 0 Отговор
    Бай Дън да не подписа капитулацията?
  • 12 Откровени и професионални

    0 0 Отговор
    Ясно! Обсъдили са наркотрафика!