Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 23:00 4 143 66

Талибаните искат смърт за всички трансджендъри и хомосексуални

  • афганистан-
  • талибани-
  • хомосексуалисти

Управляващите наказват мъжете, които правят секс с други мъже, по два начина: или чрез умъртвяване с камъни, или чрез премазване от падаща върху тях стена, висока между два и половина и три метра

Талибаните искат смърт за всички трансджендъри и хомосексуални - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Защо имаш такава женствена походка? Не знаеш ли как се върви?". Талибаните са безмилостни към ЛГБТИ-хората в Афганистан, които са застрашени от екзекуция. Единственият им изход е бягството.

Даниш живее почти на тъмно вече със седмици. От идването на талибаните на власт той се укрива в задното помещение на един магазин в Кабул, който принадлежи на негов приятел и в момента е затворен. Помещението няма прозорци.

Даниш е трансджендър и се страхува от талибаните с основание - под тяхното управление "нестандартните" хора са застрашени от смъртна присъда. Даниш е израснал като момиче, но на 13 години разбрал, че живее в грешното тяло. В тяло, което той, по собствените му думи, мрази.

"Разсъдъкът ми е парализиран, полудявам от тежки мисли", казва той. Нощем взима сънотворни, за да може да спи. Признава, че би искал да е някъде на морския бряг и да крещи, да крещи до полуда, докато гърлото не го предаде.

Даниш поддържа контакти с външния свят само с мобилния си телефон, и то само с много ограничен кръг хора. Най-близкият му приятел и доверено лице е Халид. Той е гей и също като Даниш е около 25-годишен. От началото на септември Дойче Веле поддържа връзка с двамата афганистанци чрез шифрована месинджър-връзка. Всеки ден. Имената на двамата са променени от съображения за сигурност.

Под ударите на пластмасови тръби

Халид взел мерки: още докато талибаните се придвижвали към Кабул, сменил дънките и суичъра с традиционно афганистанско облекло. Дори си пуснал брада, за да не бие на очи.
Но предприетите от него мерки очевидно не били достатъчно.

На 15-и август, когато ислямистите влезли в Кабул, Халид излязъл да пазарува. На улицата изведнъж почувствал силна болка в гърба. "Зад мен стоеше един талибан, когото изобщо не бях забелязал. Удряше ме с масивна пластмасова тръба, от очите ми рукнаха сълзи от болка. Талибанът се беше втренчил в мен и ме попита: "Защо имаш такава женствена походка? Не знаеш ли как се върви?". Оттогава Халид не е напускал дома си.

Наказанията на талибаните

При управлението на талибаните ЛГБТИ-хора като Халид и Даниш са изправени пред смъртна опасност. Талибаните наказват мъжете, които правят секс с други мъже, по два начина: или чрез умъртвяване с камъни, или чрез премазване от падаща върху тях стена, висока между два и половина и три метра.

Молла Нурудин Тураби, който е сред високопоставените основоположници на талибанското движение, заяви в края на септември пред агенция "Асошиейтед прес", че правителството обмисля връщането на екзекуциите и ампутирането на крайници - както през 1990-те години. При тогавашното управление на талибаните Тураби е бил министър на правосъдието. Според доклад на австралийското правителство, в периода от 1996-а година до свалянето на талибаните от власт през есента на 2001-ва в страната хомосексуалните редовно са били екзекутирани.

Жертви на дискриминация и насилие

При следващите правителства на президентите Хамид Карзай и Ашраф Гани смъртното наказание за ЛГБТИ-хората бе премахнато, но сексуалните връзки извън брака между мъж и жена останаха забранени и преследвани от закона. През 2018-а година при президента Гани бе приет нов закон, според който хомосексуалните физически контакти се наказват с до две години затвор.

Освен на насилие, ЛГБТИ-хората в Афганистан са подложени и на дискриминация в ежедневието. Халид и Даниш не са изключение: заради сексуалната си ориентация двамата са били физически тормозени и накрая отлъчени от собствените си семейства.

Гневни погледи, коментари, обиди: Халид редовно се е сблъсквал с подобно отношение, когато преди се е разхождал по улиците на Кабул. Той е образован - завършил е икономика, но въпреки това не е могъл да си намери работа. "На интервютата за работа никой не се интересуваше от това какво мога и какви знания имам. Дори не ми задаваха конкретни въпроси по специалността. Подиграваха ми се и ми се надсмиваха", разказва Халид, който е убеден, че причината за това е неговото женствено излъчване.

Неочакван обрат

Към средата на септември Халид започнал да се притеснява сериозно за приятеля си Даниш, чието психическо състояние започнало да се влошава. Самотата, тъмнината, несигурността и постоянното усещане за смъртна опасност очевидно са дали отражение. От 36 дни той не е срещал жив човек и кара само на вода и бисквити. Праща ни снимка - татуировки красят ръцете, раменете и шията му. Това също е строго забранено при талибаните.

Напоследък съобщенията на Даниш звучат наистина отчаяно: пожелавал си всичко да свърши, нямал никакви сили повече.

И тогава изведнъж всичко се променя: Даниш и Халид успяват да попаднат в списъците за евакуация на една неправителствена организация, която се грижи за ЛГБТИ-хора в нужда като тях. Така на 25 септември - 41 дни след завземането на властта от талибаните, двамата приятели се качват на самолет, който ги откарва в столицата на съседен Пакистан. "Чувствам се като волна птица. Трява само да разперя крила и да полетя", гласи едно от последните съобщения, изпратени от Халид до ДВ.

В Исламадбад двамата с Даниш са на сигурно място и в очакване да получат документи за евакуация в трета страна. Даниш иска да замине за САЩ, а мечтата му е да се занимава с музика. Халид пък го тегли към Канада. От познати знае, че там се отнасят добре с ЛГБТИ-хората, които могат да водят достоен живот.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Витанов математикгейй

    81 7 Отговор
    Лелее майкооо къде ще се скрия???

    Коментиран от #26

  • 2 няма лабаво

    116 3 Отговор
    азис щял да изнася концерт в кабул по тоя случай
  • 3 СССР

    33 3 Отговор
    И аз
  • 4 КОТарАК

    122 3 Отговор
    ми то и на мен не ми харесват,,,талибан ли съм?

    Коментиран от #8

  • 5 Рас

    109 7 Отговор
    Подкрепям
  • 6 яяяяя

    143 8 Отговор
    Дълбок поклон пред тия патриоти !

    Коментиран от #11, #32

  • 7 Рико

    67 16 Отговор
    На мюсюлманите манафщината им е част от културата, какво се предвземат.

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Йоло Денев

    102 7 Отговор
    Браво на талибаните!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ми ходи

    11 48 Отговор

    До коментар #6 от "яяяяя":

    там да им се кланяш.
    Но внимавай докато си наведен да не те проверят какъв си.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1234

    61 4 Отговор
    Дано не лъжат негодниците от DW !
  • 14 хаха

    69 5 Отговор

    До коментар #11 от "Ми ходи":

    Иска ти се да останете само обратни в България, нали ма ?!
  • 15 az #Контрапропаганда

    93 3 Отговор
    Звучи жестоко, но когато ни наложат тази гадост като задължителна норма за нормалност.... и тук много хора ще зоват за същото!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    69 7 Отговор
    Бравооооооооо евала не съм расистка,мразя насилието.Всички народи трябва да се уважаваме взаимно и респект към религията на всеки това което липсва в последно време.НО трансджендъри ....органично не понасям .Жени и мъже трети вид които излизат срещу природата .Това е най големият проблем който не търпи отлагане .Расистите малко да се засрамят от предхоните коментари виждате ли че и те са хора.Няма по голям от хляба и водата освен Бог.
  • 18 Егати заглавието

    45 4 Отговор
    Едва ли някой талибан знае какво е "трансджендър". То аз не знам точно какво е.

    Коментиран от #30, #38

  • 19 читател

    35 3 Отговор
    Извод : ЕС да изпрати няколко милиарда на талибанити срещу гаранции ,че джендарите са на самолетите за САЩ и Канада !
    Така сделките за въоръжаване на талибаните ще са законни и на светло . Не може бащите ,които родиха и отгледаха талибаните през 80-те г. на миналият век , да не се погрижат за скъпите си синчета ,които знаят как да режат глави и ръце . Дв живее цивилизованият данъкоплатец . Да живее и Макрон ,че да има ,кой да ги прегръща тия арабски момчета .....
  • 20 ПППП

    60 3 Отговор
    След евреите, циганите и негррите най много мразя куурвитте и педдерресите
  • 21 ти да видиш

    16 2 Отговор
    Демекна поне на 1/3 от ЕС ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хайл

    31 4 Отговор
    Бъдете в крак с времето а именно-черен гей задължително ваксиниран
  • 24 Бибитко

    47 2 Отговор
    Сега Афганистан е най-подходящата страна за Анастас Герджиков да се предложи с кръшната си походка на талибаните за кандидат за президент, но понеже с Невена Митева, понеже е жена, няма никакви шансове, той трябва да предложи за свое вице Георги Близнашки.
  • 25 👍👍👍👍👍👍👍

    6 2 Отговор
    👏👏👏👏👏👏👏👏
  • 26 цитати

    11 36 Отговор

    До коментар #1 от "Витанов математикгейй":

    Заветите на Председателя на НС Захари Стоянов,
    отровен от руски агенти в Париж,
    през септември 1889г.

    „Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя,
    когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
    Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука...”
    „Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право
    може би да са едни от най-силните фактори,
    които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти.
    От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение,
    защото хората искат да ни направят московци,
    прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек.”
    Где е най-голямото робство
    "И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България,
    възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже,
    които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка!
    Мълчете и не говорете,
    Но Русия ни освободи, ще да ни се каже.
    Ако тя ни е освободила, то е било само за това,
    за да ни тури на гърба нов самар."

    Коментиран от #65

  • 27 Росен плевнята

    37 2 Отговор
    Е в опасност
  • 28 мдато

    31 3 Отговор
    80% 0т българите,които не подкрепят ваксините ще подкрепят талибаните.Сядане върху дебел кол намазан с мас е добро наказание за джендърите политици
  • 29 Локо-Сф

    26 2 Отговор
    Това е новото и истинско бъдеще за света!Дано има повече такива нормални и прогледнали!
  • 30 Интензивното

    12 0 Отговор

    До коментар #18 от "Егати заглавието":

    Жена с паламарка,но при нас такива не са постъпвали никога
  • 31 No time to die

    34 5 Отговор
    Талибаните са моите хора , печелят ме с всяко свое действие !
  • 32 хххх

    2 17 Отговор

    До коментар #6 от "яяяяя":

    Taлибаните са комунисти, не патриоти.
  • 33 Абе

    36 3 Отговор
    По света още има и нормални хора! Има надежда за света значи!

    Коментиран от #43, #51

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Дааа

    36 5 Отговор
    Ако талибаните имаха партия в България веднага ме печелят за изборите на 14-ти!
  • 36 Еми

    38 4 Отговор
    Веднага си личат истинските управници! Сега и ако изкоренят маковите полета, виждам как либералния свят ще приключи доста бързо! Талибаните показват на мъжете по цял свят как трябва да се отстояват национални и семейни ценности и традиции! Евала на тия хора!
  • 37 българина

    20 4 Отговор
    значи и аз съм талибан!
  • 38 ГруЮ

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Егати заглавието":

    Спокойно.И те не знаят какво точно са.
  • 39 долу ЕС

    28 3 Отговор
    първо изгониха краварите, сега ще колят нехората! вече съм им фен!
  • 40 Седесарят.

    16 2 Отговор
    На ДВ,измислените истории..На някой трансджендър,от екипа на журнала...Халил и Дани са два гея,,има ги много в Афганистан..Ако правят гей паради ,ще го отнесат ,разбира се !!.Лека нощ.
  • 41 Евала

    16 1 Отговор
    Тия ще управят Света !
  • 42 БМВ ФОНЧО РОМАТА

    15 1 Отговор
    Германците къде ще се крият не ми стига акъла 😂😂😂
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 КирПич

    6 32 Отговор
    Достоен мъж никога не мачка по слабите от него,пък били те и трансджендъри.Талибаните не са мъже а дълбоко комплексирани момченца,пуснали бради за маскировка и избиващи комплексите си върху жени и инакомислещи,те дори не осъзнават собственото си окаяно положение на вечно непорастващи дечица,които вършат все по-големи и дори чудовищни бели.
  • 46 Ами

    5 3 Отговор
    Скоро ще приличаме на тези от снимката и няма да е виновна религията.Пещерите ще бъдат главните входове към домовете.Навън ще летят дронове заредени с ваксини и стрелички за сън и никой няма да си спомня морето там ще плуват трупове
  • 47 Доктор Дулитъл

    11 0 Отговор
    Тези започвам да ги харесвам.
  • 48 Анджело

    9 1 Отговор
    Ами правещите секс с кози ще се наказват ли?

    Коментиран от #54

  • 49 Готин Джендър

    2 4 Отговор
    А талибанските командири си поддържат хареми от "танцуващи момчета". Иначи били върло против това. И овчарите имат лицемерие.

    Коментиран от #53

  • 50 ха ха ха

    9 0 Отговор
    На кой му пука за меките китки бе... я пътувайте!
  • 51 Делта Армагедон

    0 5 Отговор

    До коментар #33 от "Абе":

    Ако талибаните са "нормални" за простолюдието, светът отдавна е обречен. Тази пандемия ясно го показа. Интелектът при хората е само илюзия.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #49 от "Готин Джендър":

    Явно си една от тези държанки?
  • 54 веселяк

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Анджело":

    Само ако козата се оплачи, че е насилена!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Скакауец

    3 4 Отговор
    Странно, преди доста време имаше статия, май пак от DW, където се казваше, че традиция било мъжете да си имат момченце-държанка, което да...е, нали се сещате. Предполагам, че и талибаните спазват традициите на племената, от които произхождат. Ако почнат да трепят обратните, накрая май ще останат без "мъже"...
  • 57 Реалист

    7 0 Отговор
    "От идването на талибаните на власт той се укрива в задното помещение..." Ма той не се укрива. Той винаги е живял в задното помещение
  • 58 адаша

    5 0 Отговор
    Срещат се двама познати на аерогарата в София. Единия пристига, а другия заминава. Пристигащия пита другия на къде ще лети. Отговора-" Помниш ли че след девети септември 1944г. да си педал е обидно и почти забранено. След десети ноември 1989г. става модерно. Дори в днешно време е престижно. Емигрирам / в Афганистан/, защото тука ще го правят задължително..."
  • 59 Нане

    5 0 Отговор
    тия трябва се разходят из западна еуропа и америка
  • 60 бряяя

    6 0 Отговор
    Това са единствените добри новини от Афганистан. Браво на правителството.
  • 61 Не съм сигурен

    1 3 Отговор
    А педофилията ? -,,Жените са за потомство, момчетата за удоволствие,,! -казано от талибани преди 20 години
  • 62 Красимира

    8 0 Отговор
    Нали не се връзвате на простотиите на дойче веле?
    Тук няма и грам истина, както и в повечето им писаници.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Курбанколи Пардимагомедов

    3 0 Отговор
    Очаквайте скоро новият блок бастър(голям хит)Супермен,който е гей се бие смело срещу талибаните в Афганистан и защитава онеправданите,които са като него.
  • 65 мародер

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "цитати":

    С каквото и име да се представяш ти не си човек а институция подвластна на Дьорд Шорош чиито организации се финансират от българската държава за срам на управляващите.
  • 66 777777

    3 0 Отговор
    ТАКА СЕ ПАЗИ НАЦИЯТА! ТАКА СЕ ПАЗИ БЪДЕЩЕТО! ЗАЩОТО ЛГБТИ СА ХОРА БЕЗ БЪДЕЩЕ! ВСЕКИ ЧОВЕК, КОЙТО НЕ СЕ ВЪЗПРОИЗВЕЖДА Е ЧОВЕК БЕЗ БЪДЕЩЕ!
Новини по държави: