Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 19:46 4 017 20

САЩ: Когато служителите идват на работа дрогирани

  • дрога-
  • наркотици-
  • сащ-
  • наркомани

Най-честата зависимост е тази към алкохола, следван от марихуана, опиоиди, болкоуспокояващи, кокаин и стимуланти

САЩ: Когато служителите идват на работа дрогирани - 1
Снимка: shutterstock

Близо 70% от зависимите в САЩ не живеят на улицата, а имат работа. Най-честите зависимости са към опиоиди, алкохол, марихуана, кокаин и стимуланти. За бизнеса в САЩ това се превръща във все по-сериозен проблем.

Водещата Ашли Нийл поздравява слушателите на своя подкаст от Turning Point, клиника за наркозависими в Тампа, Флорида. Ашли познава добре темата, по която ще говори: още като студентка тя е започнала да взима наркотици. Това е било нещо обичайно за сферата, в която е била е заета - работила е в ресторант.

„Има толкова дрога и алкохол в този бранш. След като завърших, си търсех работа по специалността, но не намерих нищо. Тогава започнах да работя като мениджърка в ресторант. Това беше най-лошото, което можеше да ми се случи. Изведнъж се оказах мениджър на тази зависимост.“

70 процента от зависимите привидно живеят нормален живот

70 процента от зависимите в САЩ не живеят на улицата, а имат работа, обяснява терапевтът Марк Дейвис в същия подкаст.

Най-честата зависимост е тази към алкохола, следван от марихуана, опиоиди, болкоуспокояващи, кокаин и стимуланти. Много работещи отначало успяват да прикрият зависимостта си, казва Дейвис.

“Понякога засегнатите дори са „служител на месеца“ в някоя компания и тяхната снимка е на корицата на фирменото списание. Лекувал съм подобни хора, които имат сериозни проблеми със зависимостите”, разказва терапевтът. Зависимостта в началото обикновено не засяга трудоспособността на засегнатите. “Докато в един момент не я загубят съвсем.”

За американския бизнес зависимостите на служителите са скъп проблем: за всеки засегнат разходите са между 7 000 и 25 000 долара. Общата сума възлиза на около 81 милиарда американски долара. Фирмите страдат от редица проблеми, свързани с наркозависимостите: ограничена производителност на труда, отсъствие от работа, разходи за медицински грижи, но също и кражби от работното място.

Бизнесът отчаяно се бори срещу зависимостите сред служителите

Опиоидната криза още повече задълбочи проблема в САЩ в последните няколко десетилетия. В Охайо, където много хора са зависими от болкоуспокояващи, търговската камара препоръча на работодателите специален онлайн курс, съдържащ информация за това, в кои случаи трябва да се изискват тестове за наркотици и дали работодателите имат право да освобождават свои служители заради проблеми със зависимостта.

Психичното здраве на служителите също играе все по-голяма роля в повечето от големите американски компании. Част от допълнителните социални придобивки, с които се привличат новите служители, са например безплатни часове за психотерапия. Тези така наречени „програми за подпомагане на служители“ съществуват от 30-те години на миналия век. По онова време те бяха въведени, защото алкохолизмът на работното място беше широко разпространен проблем.

Пандемията допълнително засили проблема със зависимостите, казва Марк Дейвис. Злоупотребата с наркотици също нараства. Само през последната година рекорден брой американци - над 95 000 - са умрели в резултат от свръхдоза.

Икономическата несигурност задълбочава зависимостите

В САЩ често наричат тези случаи „смърт от отчаяние“. А един от основните двигатели на това отчаяние са многобройните съкращения и фалити по време на пандемията, казва невроложката Джулия Честър от университета „Пърдю“ в Индиана. За някои хора, които вече са имали проблем с пристрастяването, загубата на работа е „толкова радикално нарушение на нормалния живот, че употребата на наркотици излиза напълно извън контрол“.

Междувременно икономическата ситуация се промени: много американски компании отчаяно търсят работници. И тъй като знаят колко стресиращи и дори опасни са контактите с клиенти в сегашните трудни времена, някои от тях предприеха допълнителни мерки: Веригата Starbucks например удвои броя на безплатните часове с терапия, които предлага на своите служители до 20 на година.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На кой

    27 2 Отговор
    му пука за говеждите !

    Коментиран от #9

  • 2 Луди крави

    20 2 Отговор
    Краварите - двойно..
  • 3 Бари

    19 0 Отговор
    Краварите се дрогирват.
  • 4 Сатана

    17 2 Отговор
    Мъчно ли ви е за алкохолизираните кравари? Не,дори ми е кеф.
  • 5 Черна котка

    21 1 Отговор
    Нали това искат: консуматори с болна психика и да не стигат до пенсионна възраст...какво се правят на загрижени.
  • 6 КОТарАК

    15 1 Отговор
    неероятно как окепазиха ,,фондация-сериал по много добра фант. поредица -Фондация и Империя от Азимов-напълниха го с бездарни негри , на светлинни години от Дензъл примерно/ нищо не става от тия кравари-колкото по-бързо се разграничим от тях , толкова по-добре
  • 7 чиче

    13 0 Отговор
    И ние сме тръгнали по говеждия път.ПРЕДИ 89 г се брояха на пръсти.СЕГА СА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ.РАДВАЙТЕ СЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА.
  • 8 Рошко

    12 0 Отговор
    И после защо светът е такъв какъвто е, то бялото вече им е в днк-то
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ужас

    13 1 Отговор
    Даммммм това е масова зараза и болест на американското общество.Реално няма човек от по-младите който да не е пробвал дрога.А голяма част от тях започват редовно употреба на наркотици...Обществен бич на американското общество-но това властите го позволиха още от преди 30-40 години-уж леки наркотици-уж само марихуана...-та стигнаха до синтетиката и хероина-и то в масова употреба
  • 11 Боби

    5 0 Отговор
    Приличат на зомбита. Интересното е че почнаха да го признават.

  • 12 МИСИР.БГ

    1 0 Отговор
    Не "когато", а "където"!
  • 13 Ддддддддддд

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Стига повтаря едно и също бре-че тоя шмайзер от теб ще започне да стърчи най-накрая...
  • 14 Дойче ВеЦе

    13 0 Отговор
    Не бъдете злобни. Реално тези хора са продукт на тамошната система за уксплоатиране. Употребяват наркотици за да се разтоварят психически или да имат енергия да ги експлоатират. Но това не се споменава от Дойче ВеЦе, те си карат повърхностно с пропагандата.
  • 15 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    ТОВА НИ ОЧАКВА...Ако неолиберализмът СПЕЧЕЛИ..

    Коментиран от #20

  • 16 Сатъра на Хана

    6 0 Отговор
    НАЙ ДОБРАТА ТЕРАПИЯ ЗА ОТРЕПКИТЕ , МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ СА КИРКАТА И ЛОПАТАТА,
    .... ОСОБЕННО КОГАТО ТЕРАПИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА В ТРУДОВО- ВЪЗПИТСТЕЛЕН ЛАГЕР
  • 17 123

    5 1 Отговор
    Дрогирани са с ваксина.
  • 18 Centyrion

    8 0 Отговор
    Това показва недъзите на системата,политическа икономическа и всякаква.Тотално разложение и упадак!Болно общество.Тези зависимости,пороци и недъзи са инспирирани от държавата,от нейната власт.Всичко става пред очите; м,та дори и в тяхно съдействие.Търговията и разпространението на наркотици е издигнато в ранг на държавна политика,с протекциите на полиция и ФБР,които ловят и преследват конкуренцията.Напрежението цялата несигурност кара хората да посягат и търсят спасение в алкохол,лекарства и опияти.Това
    е истинското лице на американският живот,който обаче ни представяха добре гримиран!Проблема е ,че това дойде и у нас,взехме най лошото от запад и унищожихме вдичко стойностно което имахме.
  • 19 ДаЗдраПерМа

    2 0 Отговор
    Грузия загуби доверието на ЕС защото имаше нападки към участници на лгбт-прайдове но за да си вдигне имиджа разреши легално конопа за лични цели.
  • 20 Ти да видиш

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ТОЧКАТА":

    Да понеже сега Вие сте цъфнали и вързали :)