13 Октомври, 2021 22:23 1 880 14

САЩ предупреждават Иран, ако дипломацията се провали!

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • сащ

Вашингтон е готов да обмисли всички варианти, ако Техеран не желае да се върне към ограниченията на ядреното споразумение от 2015 г.

САЩ предупреждават Иран, ако дипломацията се провали! - 1
Снимка: shutterstock

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че САЩ имали "други варианти", ако дипломацията се провали по отношение на ядрената програма на Иран, докато неговият израелски колега, който му гостува, запази правото да се използва сила, информират "Франс прес" и "Ройтерс".

Блинкън каза пред репортери, че се надявал на успеха на преговорите с Иран, но "пистата, която ни остава да използваме, става все по-кратка и по-кратка".

Визирайки заплахата на израелския външен министър Яир Лапид да се използва сила, Блинкън подчерта, без да уточнява: "Готови сме да се обърнем към други варианти, ако Иран не промени курса си."

От своя страна специалният пратеник на САЩ за Иран Роб Мали предупреди, че Вашингтон е готов да обмисли всички варианти, ако Иран не желае да се върне към ограниченията на ядреното споразумение от 2015 г.

"Ние ще бъдем готови да се приспособим към различна реалност, в която трябва да боравим с всички варианти за справяне с ядрената програма на Иран, ако той не е готов да се върне в ограниченията" на ядреното споразумение от 2015 г. на Техеран с шестте световни сили, предупреди и той по време на виртуална поява в мозъчен тръст във Вашингтон.

В редки публични коментари Мали възприе по-принудителна реторическа позиция към Техеран, ако той не желае да възобнови спазването на споразумението, съгласно което Иран се съгласи да ограничи програмата си за обогатяване на уран, което е възможен път към делящ се материал за ядрено оръжие, в замяна за смекчаването на санкциите.

Наред с други неща, Мали увери, че САЩ и Израел, които по-рано са удряли и иракски, и сирийски ядрени обекти, са обединени в противопоставянето си на Иран да разработи ядрено оръжие, и говори за прилагане на американските санкции, целящи да попречат на Иран да продава петрола си в чужбина.

"Налице е всяка възможност Иран да избере различен път и ние трябва да се координираме с Израел и други партньори в региона. Ще пътувам до Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар само след няколко дни, за да да говорим за усилията да се върнем към ядреното споразумение и какви варианти имаме да контролираме ядрената програма на Иран, ако не можем да постигнем тази цел", посочи Мали.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човек с памет

    50 2 Отговор
    Не Иран излезе от това споразумение, а САЩ. Явно амнезията е длъжностна характеристика в държавния департамент.
  • 2 Кучето

    43 2 Отговор
    Много мучат говедата обаче нямат зъби за дебелия кокал Техеран!
  • 3 rusnak

    11 1 Отговор
    ЧЕШЕИМЯДЪТКУРА лебе ??
  • 4 леле

    15 2 Отговор
    Те тия си имат ядрено оръжие още от преди 10 години.
  • 5 САЩ

    32 2 Отговор
    Вече нямат думата по въпроса.
  • 6 ДаЗдраПерМа

    26 2 Отговор
    пробутват съвсем друго "споразумение" защото това от 2015 Иран го изпълни а те своята част не
  • 7 Евреина

    16 3 Отговор
    От 20века в Иран , Исфахан живеят над 100 000 евреи . Никога Израел или САЩ няма да воюват с Иран . По вероятно е в близко бъдеще Саудитска Арабия да се превърне в Ирак .
  • 8 ДаЗдраПерМа

    28 2 Отговор
    Австралия която не е ядрена държава ей така изведнъж получи атомни технологии за конкретни военни задачи и тишина това е съвсем нормално
  • 9 Сега

    22 2 Отговор
    разбирате ли колко е прав Ким? Когато вече имаш ЯО и МБР способни да достигнат САЩ, единственият вариант остава дипломацията. Ако ги нямаш- всички варианти са налице, включително и да те разбомбят и ли пират. Най вече.Независимостта въобще не е вариант. А без независимост няма икономика, няма просперитет. А когато си зависим ги има, само ако господарят по някакви съображения реши, че това му е от полза. Но това са изолирани случаи.
  • 10 СССРБарета

    22 0 Отговор
    Всичките варианти на Израел и САЩ минават през Москва за одобрение! Ако Жужи не ги одобри всичко отпада! Затова тази кифла Нюланд се е ухилила като зелка и се маже като топено сирене ч в Москва Защото иска одобрение за нещо! САЩ са толкова силни колкото им позволи Русия!
  • 11 123

    12 2 Отговор
    Защо Иссраааел може да има а Иран не може, до кога с тези двойни стандарти?

    Коментиран от #12

  • 12 ф16

    2 9 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    Защото утре някой чаршафосън може да реши да те прати при Аллах да ядеш баклавички

    Коментиран от #14

  • 13 big

    11 0 Отговор
    Като започнат да "предупреждават" страни по света ми става едно смешно и развивам хазартна треска: дали ще подобрят рекорда по бягство от Афганистан? В случая с Иран, определено залагам на персите!
  • 14 И те

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ф16":

    са прости казваш и не си дават сметка ,че могат за хапнат пудинг при създателя!?