Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 09:39 1 846 17

Франция залага още повече на атомната енергия

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • франция-
  • атомни централи-
  • еманюел макрон

Защитниците на атома казват, че надеждността и предвидимостта на ядрената енергия се е доказала през годините

Франция залага още повече на атомната енергия - 1
Снимка: Shutterstock

Очаква се френският президент Еманюел Макрон да даде „зелена светлина“ за нови атомни реактори в момент, в който енергийната криза в Европа засилва допълнително стимула на страната към този източник на енергия. Франция е бастион на атомната енергия в Европа, с повече от 70% дял в енергийния си микс. По-рано по времето на управлението си, Макрон съобщи за плановете си да затвори 14 атомни реактора и да намали дела на атома от 75% на 50% до 2035 г. Но времената се менят. Тази седмица се очаква той да съобщи за разработване на 6 малки модулни реактори или мини АЕЦ.

Защитниците на атома казват, че надеждността и предвидимостта на ядрената енергия се е доказала през годините във времена на увеличаващи се цени на газа – докато ВЕИ остават непостоянни и е трудно да се съхраняват. Тези предимства, които предпазиха френските индустриални компании и потребители от най-високото покачване на цените на електроенергията, от което страдат в другите части на Европа, започва да надделяват над опасенията за безопасността.

Франция също така иска атомната енергия да бъде определена като „зелена“ във финансовата таксономия на ЕС, която регламентира кои икономически дейности да се възползват от устойчивото финансиране. Франция и някои държави от Източна Европа настояват да покажат на инвеститорите, че атомната енергия е част от пътя на ЕС към въглероден неутралитет, докато Германия и други страни опонират, като сочат принципно влиянието върху околната среда на ядрените отпадъци.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    46 0 Отговор
    Само в България някои продажници не я одобряват и я позакриха!!!!!!!
  • 2 sss

    44 0 Отговор
    Как бързо се обърна палачинката - зелените май нещо почнаха да се умълчават като видяха какво почна да става с цената на тока :)
  • 3 Механик

    34 0 Отговор
    Ко стаа със "зелената сделка"?Да не е озряла вече и да се е зачервила?
  • 4 ПСР

    28 0 Отговор
    Макрон е хитър и прагматичен.
    При добри инвестиции,персонал и логистика,АЕЦ са единствената алтернатива на хаоса в енергетиката,въведен от ЕК.Има как и да се доусъвършенства безопастността,утилизацията на отпадъците и всичко.Ефективно,зелено и чисто.С ВЕИ....до никъде-произвеждат предимно милионери.
  • 5 ZZZZZZZZ

    27 0 Отговор
    Съд за тези дето закриха Козлодуйските реактори
  • 6 Бгг

    21 0 Отговор
    Тъй и зелените талибани управляващи Европата не казаха атомната енергия зелена ли е , бимбяна ли е или пък е карамбозова ?
  • 7 гадно

    17 0 Отговор
    Нови реактори не се изграждат от вчера за днес трябва време с което правителствата не разполагат. Май всяка държава в тоя измислен съюз ще се спасява самосиндикално.
  • 8 Хахаха...

    18 0 Отговор
    Започнаха да се усещат....Закриха атома сега ще го откриват пак.Да видим ние какво ще открием

    Коментиран от #16

  • 9 Свърши тя

    22 0 Отговор
    От 17 години ЕС заложи на вятъра и слънцето,изключително детински ход,да не повярваш! Сега им трябват години за нова стиковка,а часовникът на икономиката няма почивен ден.Отново заложихме на куц кон..
  • 10 Мхм

    14 0 Отговор
    немско австрииската шляхта е в потрвес перките им неработят панелите тоже а плешивият очилат пеф на декевр трябвя да бъде бит посинен и устата му затворена
  • 11 Скакауец

    19 0 Отговор
    Усетиха се най-после, че бъдещето е в атомната енергетика! Но французите са ОК на тази тема, а трябва у дървените немски глави също да го разберат. За нашенските не говоря, щото квото им кажат брюкселските зелки, това правят, без да влагат грам собствена мисъл или да имат собствено мнение по тези въпроси...Апропо, оная мизе рница Кунева/Пръмова трябва да бъде обесена на първото дърво по "Цар Освободител" с главата надолу заради ролята ѝ по закриването на малките блокове на Козлодуй...А тя добре си осребри предателската роля в този процес! Французите, и по-точно Париба, и се отблагодариха подобаващо за предателството, което извърши спрямо собствената си страна...Па и с ордени я накичиха...

    Коментиран от #13

  • 12 един от многото

    20 1 Отговор
    Франсетата са едни от виновниците за това АЕЦ" Белене" да потъне в забвение и да се закрият блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Защото щяха да са конкуренция на Румънската АЕЦ , където и те имат участие! Франция винаги е удряла калъчката на България! На времето се изкефих максимално когато ги отстранихме от световното!

    Коментиран от #15

  • 13 Евала!

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Скакауец":

    В десятката си!
  • 14 стоян георгиев

    0 9 Отговор
    Аз залагам на ВЕИ и евтин американски втечнен газ! Плащам в центове, че са по-конвертируеми от плащането в натура.
  • 15 Емо им закла петела

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "един от многото":

    в последната минута.1993 и особено 94 бяха футболното ни щастие! И отново едно франсе,"съдията" Ноел Киню ни поряза подло! Цял свят видя ръката на Костакурта,която спря топката пред милиони очи,само продажното жабоедче изви глава.Оттогава ненавиждам всичко западно!
  • 16 Черен Петър

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха...":

    Ми ние вече го открихме! От трите най-дългия...
  • 17 Павел Пенев

    4 0 Отговор
    Зелени политици,зелена енергия,зелена светлина, но всичко опира до техните зелени прости глави.
Новини по държави: