Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 17:10 2 773 3

Кървави сблъсъци разтресоха Бейрут (ВИДЕО)

  • бейрут-
  • ливан

Ливанската армия уточни в изявление, че стрелбата е била насочена срещу протестиращи, докато са преминавали през кръгово кръстовище, разположено в район, разделящ християнски и шиитски мюсюлмански квартали

Кървави сблъсъци разтресоха Бейрут (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-малко шестима души са загинали и десетки са били ранени в резултат на престрелки, разразили се по време на протест в ливанската столица Бейрут. Това съобщи арабската телевизия Al Hadath.

По информация на телевизията сблъсъци с използването на огнестрелно оръжие са се случили в кварталите Ет Тайюни и Бадаро в западната част на Бейрут по време на митинг на шиитски партии в района на Съдебната палата. Тежката стрелба е била насочена към поддръжници на ливанската радикална шиитска групировка "Хизбула", докато те са протестирали с искане за отстраняване на съдията, разследващ миналогодишната експлозия в пристанището на града, обвинявайки го в пристрастие. Бойци на "Хизбула" са отвърнали на стрелбата, започнала в християнски квартал на Бейрут.

Най-малко 20 души са били ранени при сблъсъци в централните райони на Бейрут, уточнява телевизията.

Командването на въоръжените сили на страната предупреди, че "военните ще откриват огън, за да убият всеки минувач, който излезе на улицата с оръжие".

Очевидец разказа, че двама снайперисти са открили огън по тълпата от демонстранти и военни патрули, които са осигурявали охраната около Съдебната палата на площад "Адлия". В отговор привърженици на шиитските "Амал" и "Хизбула" са се появили по улиците с оръжия и са открили интензивен огън. В стълкновения с шиитските активисти след това са встъпили активисти от опозиционната партия "Ливански сили" и членове на клана Зуейтер.

Престрелките стихнаха, след като армейски патрули бяха разположени в Ет Тайюни и Бадаро, като междувременно е имало експлозия.

С обръщение към народа ливанският премиер Наджиб Микати призова гражданите "да запазят спокойствие и да не допускат страната да се подхлъзне към междуособици". Министър-председателят се обърна към ливанската армия и силите за сигурност с искане да се гарантира сигурността в кварталите Ет Тайюни и Бадаро и да бъдат задържани подбудителите на безредиците.

Стрелбата по фронтовата линия на Гражданската война в периода 1975-90 г. бележи една от най-тежките граждански междуособици в Ливан от години и подчертава задълбочаващата се политическа криза заради разследването на катастрофалния взрив на 4 август 2020 г., при който загинаха повече от 200 души и който опустоши обширни части от Бейрут.

Ливанската армия уточни в изявление, че стрелбата е била насочена срещу протестиращи, докато са преминавали през кръгово кръстовище, разположено в район, разделящ християнски и шиитски мюсюлмански квартали.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хава нагила

    0 0 Отговор
    опа опа
  • 2 Леголас

    5 1 Отговор
    Изглеждат добре подготвени, а ние трябва да натягаме тетива за да сме поне малко по-пропорционална сила.
  • 3 един от стадото

    2 0 Отговор
    помним Бейрут на какво мязаше преди години. Християнски и мюсюлмански милиции, обикновени мародери, ционистки подстрекатели, палестински измекяри. Цялата гмеж на Близкия изток имаше среша там. А Бейрут беше перлата му преди това. От пиле мляко