Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 10:59 2 266 28

ЕС няма да разделя Северна Македония и Албания

  • ес-
  • оливер вархей-
  • северна македония

Важно е преговорите да започнат бързо

ЕС няма да разделя Северна Македония и Албания - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Северна Македония и Албания няма да бъдат разделяни при започването на преговори за присъединяване към ЕС. Това обяви европейският представител по разширяването Оливер Вархей, цитиран от Нова Македония.

Дипломатът отправи призив за запазването на доверието към ЕС. Според него трябва да се даде нов хоризонт на програмата за присъединяване.

Той обяви, че отлагането на преговорите поставя негативни настроения и в двете страни. Вархей отправи призив за решаването на двустранните въпроси между България и Северна Македония.

ЕС ще опита да подкрепи двустранния диалог. Припомня се, че Албания и Северна Македония са изпълнили всички условия за започването на преговори.

Вархей се надява, че разговорите могат да започнат до края на годината. Някои дипломати отправиха призив за разделянето на двете страни.

Към момента ЕС настоява те да започнат заедно преговорите.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоце

    31 2 Отговор
    А трябва. РСМ скоро няма да влезе. Защо да спирате Албания?

    Коментиран от #20

  • 2 Така така

    24 1 Отговор
    Даже да се обединят в Северна Шиптъро - Македонска Теляшка Република....
  • 3 ЕСтрябваСпре

    28 1 Отговор
    ЕС трябва да спре да налага правила на чужди държави и да изисква нещо от тях. Тези държави така или иначе не влизат доброволно в ЕС, така че лицемерието си го знаем от западните ни братя. ЕС просто е съюз, който се самоизяжда, единствения начин да оцелява през годините е ако той се разширява.

    Коментиран от #6

  • 4 един от многото

    21 2 Отговор
    Много са сигурни от ЕС за СМ , или ще ни извиват ръцете или макетата ще клякат! По вероятно е нашите продажни политици отново да направят безплатна услуга на богатите европейци!
  • 5 Няма как това да стане

    27 5 Отговор
    Без компромис. Считам, че България направи достстъчно компромис спрямо ЕС. Сега ЕС ще спре парите по Плана за Възстановяване и ние ще имаме повод да се махнем от този позорен съюз! Ще можем да развиваме без ограничения Енергетиката си и да спрем ограбващите консигнации, да възстановим армията си и да станем малката Швейцария на Балканите!
  • 6 lava

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЕСтрябваСпре":

    Много точно казано! Нещо като финансовите пирамиди - трябва да влизат постояннонови хърби, за да се разпределят печалби на първите влезли, докато един ден се срине.
  • 7 Роби

    12 0 Отговор
    Има логика. Като в скоро време албанците ще са мнозинство...
  • 8 ученик

    22 0 Отговор
    само като го видиш този екземпляр, и ти става ясно, че тази европейска комисия е един развъдник за калинки, кои условия бе господинчно е изпълнила РСМ, върховенство на закона, свобода на словото, кои точно от условията е изпълнила, права на малцинствата, не е изпълнила нито едно, правиш се на ударен, и буташ напред, с докладите и приказките, защото така ти е наредено
  • 9 Watchdog

    12 0 Отговор
    ЕС е модифициран колониален модел... През 19 век са завладявали държави и пробвали техните народи насилствено. Всичко това уж в името да "цивилизоват" дивите варвари. Сега самите народи"кандидатства за членство" като унизително се отказват от присъщите компетенции на самоуправлението. Намират се и местни пропагандатори които по късно стават част от колониалните власти. Всичко това се представя за "консенсус", "цивилизационен избор" и "единствено възможен предначертан път"... Като удобно се пропуска обстоятелството че останалите 180 държави в света не "членуват" в ЕС, животът в тях не е спрял, а народите им пишат сами законите по които да живеят. Никой не им налага стандарти и "европейски правила" и все пак някак си магически оцеляват без ЕС.
  • 10 Перо

    18 0 Отговор
    Недоверието към ЕС идва точно от неразделянето на Албания и я прави служебно губещ заради РСМ,които нямат никаква готовност и нищо не са изпълнили!

    Коментиран от #12, #26

  • 11 Полковник РУМНО

    16 0 Отговор
    Разделете Албания от РСМ! За влизане в ЕС, има приети правила! Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.

    Коментиран от #15

  • 12 Полковник РУМНО

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Абсолютно!
  • 13 Нормален човек

    11 0 Отговор
    Северните татари в ЕС?!?!
    Не, определено няма да стане 😁
  • 14 гост

    5 3 Отговор
    А КОГА ШЕНГЕН ЗА НАС И РУМЪНИЯ?
  • 15 мда

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Полковник РУМНО":

    Измисли някой нов коментар бе, от месец пишеш едно и също.
  • 16 Антимаке

    3 0 Отговор
    Сори, бът но!
  • 17 101 Далматинци

    13 1 Отговор
    Виждам все по- малко смисъл от това да стоим в ЕС. - За какъв чеп ни е вече? Поискаха преди години да затворим, ядрени мощности. Спряха ни Южен поток за да може Германия да го вземе. Сега искат да спрем 50% от енергетиката си. Наложиха ни правила за производство, което дига разходите, а те субсидират собствените си производства за да ни налагат дъмпинг. От нас искат само територия и да потребяваме дългове. - Не благодаря!
  • 18 Анонимен

    9 1 Отговор
    Не мога да разбера това упорство. То си е жива дискриминация спрямо Албания. България би трябвало да лобира за Албания да бъде отделена от РСМ, тъй като албанците изпълниха всичките ни условия.
  • 19 XYZ

    10 0 Отговор
    Ако толкова се натискат да приемат РСМ в ЕС, без да са изпълнили условията, свързани с лъжите, омразата и кражбите от българската история, тогава се налага РЕФЕРЕНДУМ за оставане на България в ЕС!
  • 20 ще има и още

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гоце":

    За да пречупят гъбнака на България ( цитирам македонския термин ) , за да озлобят и албанците към българите, и най-вече за византийският кеф, който винаги е с предимство в "съюза" на двойните стандарти. Разделяй и владей !!
  • 21 Един човек

    5 0 Отговор
    Ес и ЕК да се научат да разглеждат проблемите на България в спора с С Македония обстоино и задълбочено а не само да натискат България както им се иска на С Македонците никакви отстъпки българи никакви иначе после нахалните С Македонци ще ни изядат с парцалите те са напористи до наглост и искат целият свят само стях да се съобразява но ще дойде денят когато ще ги разберат що за стока са но НЕКА да не бъде за сметка на БЪЛГАРИЯ
  • 22 Един човек

    6 1 Отговор
    Ако България отстъпи то аз НЕ желая никакъв ЕС при референдум ще гласувам за напускане наЕС
  • 23 Един човек

    3 0 Отговор
    И така не мисля само аз нека им тогава в ЕС СМакедония а ние ще я напуснем при условие че се пренебрегва гласът на България
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Това е целенасочен ход на нашите мили партньори от ЕС.
  • 26 Перо

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Ще ти спра Турбо дъвките ако продължаваш. Само на лимонада от пликче ще бъдеш, без кока кола.
  • 27 Сони

    1 0 Отговор
    Албанците си празната,че не са готови за такъв ход .А северните макета за тях няма да пиша.
  • 28 Сони

    1 0 Отговор
    Албанците си празнаха,че не са готови за такъв ход .А северните макета за тях няма да пиша.
Новини по държави: