Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 17:00 2 111 39

Моля, сложете си маската. Как да убедим околните.

  • маска-
  • маски-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • хора-
  • мерки-
  • инфекция-
  • защитни маски-
  • европа

Какво да направим, ако в магазина или в автобуса човекът до нас е без маска?

Моля, сложете си маската. Как да убедим околните. - 1
Снимка: Shutterstock

Вече година и половина вирусолозите не се уморяват да повтарят, че във времената на пандемия хората без защитни маски излагат на опасност и себе си, и другите. Въпреки това обаче не всички се съобразяват с изискванията.

Кой и защо отказва да носи маска

„Макар че вече толкова дълго време носим маски, все още има хора, които така и не ги слагат в обществения транспорт или в супермаркета", казва германската психоложка Фредерике Левен. По нейните думи, причините са различни - от рационални (хората са уморени от ограниченията, въведени заради пандемията) до емоционални (като принципен протест срещу всички забрани, наложени „отгоре"). Във втория случай трудно може да се очаква, че тези хора ще проявят солидарност и ще си сложат маските. Но как да се постъпи, ако срещата с тях - например в супермаркета - е неизбежна? Как точно да помолиш човека, приближил се максимално до теб на опашката, да спазва дистанция, а седящия до теб в трамвая да покрие не само устата, но и носа си?

Любезността е най-силното оръжие

Най-напред е необходимо да се прецени ситуацията и да бъде направен опит да се предположи защо човекът е без маска: забравил ли я е или изобщо не е имал намерение да я слага. Оттам нататък психоложката Фредерике Левен съветва да се заложи на следния подход. На първо време е добре да установите визуален контакт с човека и срещайки погледа му, да посочите към собствената си маска. Невербалната комуникация е най-бързият и ефективен начин за разрешаване на дадена ситуация, без да се привлича вниманието на останалите, посочва Левен и съветва да не се обръщате към човека с назидателен тон, а да го помолите любезно да си сложи маската или да спазва дистанция.

Бихте могли да обясните молбата си с това, че и Вие не сте във възторг от създалата се ситуация, но не желаете да излагате на опасност себе си и другите. Ако събеседникът Ви е готов да Ви изслуша - разкажете му за преживени от Вас загуби на близки, приятели или колеги. И може да се случи така, че дори и човек, който е убеден в безполезността на защитните маски, да прояви емпатия и солидарност. „Важно е да не се повишава тон, да се запази спокойствие, да не се реагира на провокиращи реплики и да не се правят опити за разубеждаване на събеседника", предупреждава Фредерике Левен. В повечето случаи отричащите маските реагират адекватно. Но ако аргументите са изчерпани и всички усилия са се оказали напразни, е най-добре да се предприемат действия за подсигуряване на личната безопасност - например като се седне на друга седалка.

Вашата безопасност е най-важна

Полицейската служителка Щефани Лаге от Леверкузен е съгласна, че собствената сигурност трябва да е на първо място. Тя посочва, че способността за разрешаване на конфликтни ситуации по мирен път е една от основните задачи на полицаите в Германия. „Най-важното е да се запази спокойствие", казва Лаге. Това е особено важно, когато страстите се разгорещят. „Ако Ви заплашват, макар и само вербално, се постарайте да си осигурите подкрепата на околните или пък си намерете по-сигурно място - прехвърлете се в друг вагон, напуснете мястото на скандала", съветва Лаге.

Само хора със съответните пълномощия (полицаи, охранители, контрольори) могат да се справят с лицата, които агресивно игнорират разпоредбите. В градския транспорт например човек може да се обърне към шофьора, който да извика помощ. „Никой не твърди, че е приятно да се носи маска, но това съвсем не е най-страшното, с което сме се сблъсквали по време на пандемията", подчертава Шефани Лаге. При това положение струва ли си демонстративно да се игнорират мерките за сигурност? Още повече, че целта им е да ни защитят от риска да се разболеем или да заразим другите.

Автор: Инга Ванер


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче зеле

    55 5 Отговор
    ..сложете си маската и престанете да тровите въздуха в България!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЕВРО НЮЗ

    56 4 Отговор
    ДА СВАЛИМ МАСКИТЕ НА КОВИДАР ТЕРОРИСТИТЕ

    Коментиран от #36

  • 5 Фафнир

    57 1 Отговор
    Здрави хора носят маски. Здрави хора се ваксинират.
  • 6 бай онзи

    58 4 Отговор
    - Деца, как казва кравата?
    - "Муу"
    - А котката?
    - "Мяу"
    - А овцете?
    - "Слагай маската!"
  • 7 Ха ха ха

    54 0 Отговор
    Вместо манипулации и стремеж да скарате още повече хората, я кажете колко е законно да те накарат Насила да носиш маска. Какво стана с Конституцията на България? Там пише, че никой не може да ти го наложи?!?
    С подобни заповеди инквизицията е изгорила хиляди.
    Сега "вещици" са нетретираните.
  • 8 КОЗЛЕТО БОЦКО

    7 46 Отговор
    Молим човека учтиво и ако не си сложи маската, го приспивам с един токат. Следващият път ще си помисли, преди да се разхожда без маска на закрити обществени места.

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Вирусолог

    42 3 Отговор
    Стига с тази пропаганда. Маските не предпазват от вируса. Предпазват само от пръски, ако някой кихне или кашля, затова здравите хора и преболедувалите не трябва да носят маска, защото така се понижава тяхната имунна система, в резултат на хипоксия. Отделно дългото носене на една и съща маска създава благоприятна среда за развитие на бактерии. Факт

    Коментиран от #38

  • 10 поредният

    30 2 Отговор

    До коментар #8 от "КОЗЛЕТО БОЦКО":

    клавиатурен бабаит.
  • 11 Sub Zero

    20 1 Отговор
    Слагайте си маски, за да не ви гледат хората грозната муцуна.
  • 12 Ами ...

    18 6 Отговор
    Как са го правили в миналото: Записвате името на нарушителя, съобщават на груповия си отговорник (партиен секретар, квартален отговорник), той донася на "органите" (СС, ГЕСТАПО, ЧК, ОГПУ). Нарушителят бива своевременно арестуван и си признава, че е участник в заговор против народа, като посочва своите съучастници (най-често всичките си познати). По този начин всички ще носят маски, звънчета, пискюли или каквото там се изисква от властта. 😀

    Коментиран от #17

  • 13 сила

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "КОЗЛЕТО БОЦКО":

    искам да те видя....така ще те маскирам
  • 14 DW-пропаганден машинен

    16 1 Отговор
    Даорипомня на Гестапо Веле един скорошен факт, така че да не подстрекават много, много хората да вършат глупости: "Служител на бензиностанция в Германия беше застрелян, след като помолил клиент да си сложи маската, докато си купува бира. Инцидентът е станал в град Идар-Оберщайн в югозападната част на страната."
  • 15 Силвия

    6 31 Отговор
    Аз изобщо не ги карам, просто не ги обслужвам, връщат се до колата, тичат, вадят ги, да видиш как бързо се научават за следващия път. От както масово хората започнаха да носят маски не съм отсъствала по болничен, много е добре

    Коментиран от #20

  • 16 майко мила

    15 1 Отговор
    Инга Ванер, сложи си маската и не говори глупости! И ръкавички да си сложиш, но с един пръст! Та да не пишеш небивалици повече, не ти се получават!
  • 17 Васил

    2 13 Отговор

    До коментар #12 от "Ами ...":

    Много интересно звучи, само, че искаше да кажеш Народна Милиция или Щази. Много интересно преди 40г нито един нямаше да се оплаче ни за маска ни за ваксина, нали така е казала партията, а сега рев до небесата.

    Коментиран от #19, #26

  • 18 Кокобоко

    5 8 Отговор
    Яжте чесън против вируса. Дъхнете на безмаскалията и той сам ще си я сложи.
  • 19 Марш

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Васил":

    Има много разлика межди КОМУНИСТИ и ФАШИСТИ - едните никога не са ни карали нищо НАСИЛА, не ни СТРЕЛЯХА на месо по границата, нямаше ТРУДОВИ ЛАГЕРИ, не ни караха да носим ЧЕРВЕНА вратовръзка, не ни караха да имаме ПОРТРЕТ нна ДРУГАРЯ и да слушаме ХОРИЗОНТ
  • 20 Д-р Пси

    14 4 Отговор

    До коментар #15 от "Силвия":

    Явно мъжа ви не ви обслужва и затова сте зла!

    Коментиран от #22

  • 21 Индия

    14 1 Отговор
    . най гъсто населения щат с население 240 милиона е официално обявен за напълно свободен от СОВИД19 чрез използване на ivermectin. Без ограничения и ваксинация. Степента на ваксинация е само 5.5%. Цената на ивермектина раздаден на населението е $2.65 на човек. Моля обяснете това на Радев. Може би е прекалено зает за такава маловажна информация. Гледам търси изход човека и се опитва да разсъждава..!?!
  • 22 Силвия

    7 17 Отговор

    До коментар #20 от "Д-р Пси":

    Не съм зла, а съм взискателна. А с мъжа ми го правим по 2 пъти на ден - сутрин за тръгне деня хубаво и вечерта за хубав финал.

    Коментиран от #27

  • 23 Янко

    6 0 Отговор
    Странно здрав с доказан тест влиза в мала болен с ваксина пак влиза в мола и ко правим пак нищо

    Коментиран от #28

  • 24 Дилдо

    15 1 Отговор
    Дойче Зеле - най-глупавия сайт
  • 25 незнайко

    14 3 Отговор
    Карат ни да си слагаме маски за да не дишаме ОТРОВЕНИЯ с вируса въздух ! В цял свят никой още не е доказал как се разпространява вируса, защото няма такова обяснение !!! Единственото смислово обяснение, че го ръсят в АТМОСФЕРАТА !!! Това са мини аерозоли които който ги вдиша се разболява !!! Количествата не са ОГРОМНИ затова и заболелите не са милиони наведнъж !!! Това е почти прозрачен бял прах който вдишваме !!! Никакви прилепи и други създания не са виновни !!!
  • 26 Ами ...

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Васил":

    УДБА, СЕКУРИТАТЕ и т.н. 😀
  • 27 Майна

    10 4 Отговор

    До коментар #22 от "Силвия":

    Не си зла, просто си тъпа
  • 28 Ами ...

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Янко":

    Не, обявяват здравия за заплаха. Не е нищо това.
  • 29 Мадър Фадерланд

    13 2 Отговор
    „Преди да слагате знак за равенство между - Законност и Справедливост, спомнете си, че:
    – Апартейдът е бил законен.
    – Холокостът е бил законен.
    – Нацизмът е бил законен.
    – Робството е било законно.
    – Колониализмът е бил законен.
    – Концлагерите са били законни.
    – Забраната на жените да гласуват е била законна.
    – Цензурата и горенето на книги са били законни.
    – Експериментирането върху живи хора е било законно.
    – Инквизицията е била законна.
    Законността е въпрос на Власт. Не на Справедливост.“

    Tanya Todorova
  • 30 Hoho Boho

    12 0 Отговор
    Какво да направим, ако в магазина или в автобуса човекът до нас е без маска?

    Слагате си още една маска и така между вас и човека без маска ще има две маски.
    /ако той беше с маска - пак щяхте да сте разелени от две маски/

    Коментиран от #31

  • 31 Петър

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Hoho Boho":

    Най-добрия коментар.
  • 32 DJT

    9 0 Отговор
    Немска мастиьо с арабски произход, слагай си намордника и млъквай!
  • 33 DTОР

    10 0 Отговор
    Дойче Веле е еквивалента на CNN в Щатите. Лидери на фалшиви новини и крайно лява екстремистка пропаганда. И ги гледат общо 12 зомбирани идиота.
  • 34 ЛЕКАР БГ

    2 1 Отговор
    Деца и спортисти не боледуват, заради високите нива на L-глутатион при тях. Глутатион + хумусна киселина са доказан щит срещу ковид. За разлика от лигавниците, дето ги носите.
  • 35 Българин

    3 0 Отговор
    И като ги носим две години вече, какво?
  • 36 ARGON

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЕВРО НЮЗ":

    Правилно. Дойче Зеле - еврейска медия за дезинформация и информационен терор.
  • 37 Нафарфорий

    2 0 Отговор
    Нещастни проводници на лъжи и манипулации, нахлупете си каската и маската на джендърското седалище, че мирише :)
  • 38 е ти

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Вирусолог":

    по една година ли я носиш тази маска?Значи нарушават ти се правата,а ти не нарушаваш ли моите,като не носиш маска и пръхтиш наоколо?
  • 39 0007

    0 0 Отговор
    А пък ,като има карнавал, без маски и само по сертификат.
    Супер ще бъде..