27 Октомври, 2021 07:14 1 998 16

EMA препоръча трета доза от ваксината на Moderna

  • модерна-
  • ваксина-
  • коронавирус

На национално ниво здравните власти могат да издават официални препоръки за прилагането на бустер дози, като вземат предвид местната епидемиологична ситуация

EMA препоръча трета доза от ваксината на Moderna - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча поставянето на трета доза от ваксината срещу коронавируса на Moderna.

"Комисията на ЕМА по лекарствата в хуманната медицина (CHMP) стигна до извода, че може да се прилага бустер доза от ваксината срещу COVID-19 Spikevax (на Moderna) при хора на възраст 18 и повече години." - се казва в съобщение на сайта на агенцията.

Посочва се, че трета доза от Spikevax, поставена 6 до 8 месеца след втората, води до повишаване на нивата на антителата при възрастни, чиито нива намаляват. В количествено отношение бустерната доза е половината от дозата, използвана в схемата за първичната ваксинация.

Данните показват, че вероятните странични ефекти след приемането на третата доза са подобни на тези след втората. Рискът от възпалителни сърдечни заболявания или други много редки странични ефекти след се наблюдава внимателно, както при всички лекарства, допълват от ЕМА. EMA ще продължи да разглежда всички данни за безопасността и ефективността на Spikevax.

На национално ниво здравните власти могат да издават официални препоръки за прилагането на бустер дози, като вземат предвид местната епидемиологична ситуация, както и появяващите се нови данни за ефективността и ограничените данни за безопасността на бустерната доза, препоръчват от Европейската агенция по лекарствата.

Припомняме, през миналата седмица американската Агенция по храните и лекарствата FDA одобри прилагането на бустерна доза от ваксините на Moderna и Johnson&Johnson за реваксинация срещу COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    22 1 Отговор
    Ема ако иска и десета доза да си бие, то си е за нея...
  • 2 Гост

    23 0 Отговор
    Очаквайте продължение...!
  • 3 Е как няма да

    31 2 Отговор
    Препоръчват трета то е логично, че след първата и втората идва ред и на третата! След два, три месеца ще кажат и четвърта доза да си сложим! И накрая ще излезе, че ставаме зависими от тези отрови и така ще се ваксинираме до края на живота!

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гадно

    16 0 Отговор
    Така де трета доза, но най-вероятно както върви няма да е последна.
  • 6 Разяснител

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Напреднал":

    Не бойте се - дозите са и ще бъдат безплатни

    Коментиран от #9

  • 7 стефан

    18 0 Отговор
    След всяка ВЪЛНА и ВАКСИНА така ще препоръча СЗО след някои и друг месец!СЗО международно търговско дружество ли беше?!
  • 8 Кекава бабичка

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Е как няма да":

    Еми естествено! То това беше името на играта, от самото начало.
  • 9 Кекава бабичка

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Разяснител":

    Е, точно тук бъркаш, нема да са безплатни след още малко.
  • 10 house of Aragon

    15 1 Отговор
    Когато на времето обявяваха грипни епидемии, не помня да е имало локдауни, да са налагали зелени сертификати и да са били толкова загрижени за нашето здраве както днес го изкарват. Ако бяха загрижени за нас нямаше да има толкова болни хора, други, които да събират огромни суми пари за лечения в чужбина или пък да се събират капачки за закупуването на кувьози за бебета и линейки, да се организират дарителски кампании като Българската Коледа, нямаше да мизерстват пенсионерите, да имат масово хората ниски доходи и да се чудят как да оцеляват и т.н.
    Лъжата и измамата прозира от всякъде и се чудя как все още съществуват хора, които вярват, че някой се е загрижил за тях и иска на всяка цена да ги спаси, да вярват на картинки по телевизията и очевадно лъжливи медийни стъкмистики - това е като да си на 40 и все още да вярваш в Дядо Коледа...

    Коментиран от #12

  • 11 Госあ

    4 0 Отговор
    След откритите съмнителни компоненти в няколко огромни партиди, Япония замества модерна с протеиновата новавакс, като работи и по своя протеинова ваксина. Клиничните проучвания за лекарства и ваксини в Япония са по бавни, тъй като разпространението на вируса е ограничено.
  • 12 Гост

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "house of Aragon":

    Твоето"писмо" е КЛИШЕ, аз познавам няколко човека които са БОЛНИ, в средно-тежко състояние, бих посъветвал теб и всеки друг:ПОСЕТЕТЕ НАЙ-БЛИЗКАТА ВАМ БОЛНИЦА С КОВИД ОТДЕЛЕНИЕ, НИЩО ДРУГО, САМО НАБЛЮДАВАЙТЕ!

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Ами ...

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    От какъв зор? Болни е имало и ще има. Нищо ново под слънцето.
  • 14 Ами ...

    5 2 Отговор
    Защо ли това не ме изненадва?! На ваксърите - честито. 😀
  • 15 Хаджи Генчо

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    И преди "коронката" имаше цели белодробни болници. Какво са лекували? Какво ще видим в ковид отделение? Болни хора от пневмония. Но пневмония може да има по много причини. Пневмония има и от грип и от стрептококи и от гъбички. Има и седем коронавируса които пораждат инфекции при хората.
  • 16 Аватар

    2 0 Отговор
    ЕМА да каже кога тези препарати ще могат свободно да се закупуват в аптеките.Все още ли са одобрени за ползване под условие и въз основа на чии проучвания препоръчва бустерни дози.В сайта на ИАЛ има само препоръки на ЕМА за ползване под условие.