Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 17:07 2 085 14

България и Румъния свързват електропреносните си мрежи до дни

  • електричество-
  • българия-
  • румъния-
  • аец козлодуй

Свързването на европейската електропреносна мрежа ще осигури най-добрите цени за потребителите

България и Румъния свързват електропреносните си мрежи до дни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Очаква се България и Румъния да свържат до дни електропреносните си мрежи", се казва в оповестения днес доклад на Европейската комисия за състоянието на Енергийния съюз за 2021 г.

Споменатото свързване ще бъде предпоследното в общата мрежа, след като през юни тази година бяха скачени мрежите между Полша, Чехия, Словакия, Румъния и Унгария.

Последни през март 2022 г. ще бъдат свързани мрежите на Хърватия и Унгария.

Свързването на европейската електропреносна мрежа ще осигури най-добрите цени за потребителите. Пряката годишна печалба от него ще бъде 115 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6969

    42 6 Отговор
    Нали Кунева-Пръмова ликвидира 4-те блока на Козлодуй за да обслужи румънската АЕЦ. Сега ще внасяме ток от там.
  • 2 факт

    45 7 Отговор
    Румънците ще правят още един АЕЦ а според Мекерето борисво Белене е гьол колко ли пари им дават на него и на СДС за да действат против българия и да се хили като де бил
  • 3 Коко

    43 12 Отговор
    България се свърза с енергийния пазар на Гърция и Италия през май 2021 година. Това ни доведе до скок на цените на тока и на всичко останало. Лъжлива е тази Европа. Сега, като ни свържат с останалите, ще стане още по-трудно да се овладеят цените. Защо ли ни трябваше тази Европа?! Добре е само за богатите страни. За тях - най-добрите наши лекари, инженери и дори чистачи. За нас - високи цени, натопорчени турци и цигани със самочувствие.
  • 4 Соросоид

    33 5 Отговор
    Подготвят ни да внасяме ток от Румъния. Кривоустата Кукунева и Три Пъти галения от папи постлаха пътя от производител на ток да станем вносител. Много по-лесно е да си на вход и изход, да "внасяш", отколкото да произвеждаш. По тази схема демокрадците ликвидираха 90% от индустрията ни.
  • 5 Сатана

    21 5 Отговор
    Кой ше плати за това свързване,оставете на страна алабализмите?България няма монопол над електропреносната мрежа,която е дадена на безценица на електроразпределителните дружества—монополисти на пазара.Кой ще извади парите?
  • 6 Watchdog

    16 3 Отговор
    Съвсем неясно е откъде следва, че свързването на електропреносната мрежа между две държави ще доведе до намаляване на цените и в двете държави. Защото е напълно възможно да се случи точно обратното, т.е цените да се повишат още повече... Както и разбира се да не се случи нищо ...т.е да няма промяна в цените... Луда работа.
  • 7 плевен

    6 7 Отговор
    Това за най- ниските цени за потребителите, е най-наглата лъжа, която прочетох днес. Когато пред производителя на ток се изправи по- платежоспособният румънец, ще трябва да плащаме колкото него, за да остане електроенергията за нас.
    По ми е интересно защо чак сега научаваме за прецакването. Синхронизирането на два типа мрежи е труден и дълъг процес. Това не е само напрежение и честота. Има индуктивна, реактивна и още поне три компоненти, които трябва да се изравнят в една черна кутия между системите. за пример-Литва. Тя и до сега не може да преодолее трудностите и да се включи към ЕС-параметрите. Бойко ни постави пред свършен факт.
  • 8 КОГАТО ЕН.СИСТЕМИ СА НЕЗАВИСИМИ

    7 6 Отговор
    ТЕ СА ЗАЩИТЕНИ ОТ СРИВОВЕ.ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ТОЗИ ОБИДИНЕН ЕНЕРГИЕН П РЪСТЕН ПРИ СРИВ ........ЦЕЛИТЕ БАЛКАНИ ША СА НА ТЪМНО А ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО ЩЕ Е С МЕСЕЦИ.......ОЧАКВАЙТЕ ГО ТВА Е ПЛАНА.
  • 9 Рошко

    13 6 Отговор
    Демек ще плащаме европейски цени за тока, с бг заплати егати сделката
  • 10 Истината

    12 7 Отговор
    Коментара е, излишен!?! Ето защо се затваря българската АЕЦ, за да внасяме ток от Румъния!?! Евала, бравус!!!
  • 11 Един

    6 6 Отговор
    Чудя се, дали Демокрация, не е партизанското име на Мафия!?! Аджеба!??
  • 12 ЕНЕРГЕТИКА

    10 7 Отговор
    ДВА ДАЛЕКОПРОВОДА ИМАМЕ ДО ОКРАИНА 440 КИЛОВОЛТА И 750 КИЛОВОЛТА. ТЕ ЗАЩО НЕ СЕ ПОЛЗВАТ??????БАЙ ВИ ТОШО ГИ ПОСТРОИ В ЛОШИЯ СОЦИАЛИЗЪМ ГА БЯХМЕ НА 26 МЯСТО В СВЕТА ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ??????? ПРЕДАТЕЛИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗАТВОРИХА 4 БЛОКА НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ КАТО 3 И 4 БЯХА НАПЪЛНО МОДЕРНИЗИРАНИ ПО ЗАПАДЕН СТАНДАРТ И ИЗИСКВАНИЯ!!!!!
  • 13 студента

    6 4 Отговор
    Аиде изгоряхме
  • 14 Един

    3 0 Отговор
    За който не помни и не знае : преди 10-ти целия СИВ (соц. лагера) беше с единна енергийна система! ( а и кльона по границата с Турция и Гърция беше НЕПРЕОДОЛИМ!) Та демокрацията събори всичко това и сега пак го "изграждаме" - защо ли?