Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 17:22 4 764 47

Македонският език си е наша работа

  • северна македония-
  • диалог-
  • никола димитров

Това обяви Никола Димитров

Македонският език си е наша работа - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Македонският език и македонската идентичност са си наша работа. Това обяви македонският външен министър Никола Димитров, цитиран от Нова Македония.

Коментарът разглежда преговорите с България. Димитров обяви, че македонската идентичност е работа на македонците.

Той смята, че европейските преговори на страната не трябва да зависят от неща, които не зависят от нея. Визира преговорите между групите за историческото наследство.

Той припомня и приятелския договор между двете страни. Димитров обяви, че е важно да се създаде позитивна обстановка за работа на учените.

Основното е, че напредъкът в преговорите е решителен за начало на разговорите с ЕС. Това прави намирането на решение много трудно.

Македонското правителство се надява на напредък. Това трябва да е важна тема и за ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 севернаненамквоси

    88 6 Отговор
    Хубу тогиз не ни занимавайте повече с вас, пасете!
  • 2 Ес НИКЪДЕ

    61 5 Отговор
    Няма да хидите. Стойте си там.
  • 3 Пучо Капучо

    89 6 Отговор
    Ваша работа, Кольо, ама скоро Европа нема да видите.
  • 4 Скорпи

    77 9 Отговор
    Вгледаш ли се внимателно в него,виждаш че си е чист българин.....от твърдоглавите...

    Коментиран от #5, #10

  • 5 Мишо

    70 8 Отговор

    До коментар #4 от "Скорпи":

    Не ни трябват такива "българи", имаме си наши цигани, по-добре с тях.
  • 6 Гочо

    73 7 Отговор
    Никола Димитров....типично американско,може и френско име...Кольо от Скопие...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 винаги

    65 5 Отговор
    най-големите проблеми са ни създавали други българи
  • 9 Шопо

    75 6 Отговор
    Македонски език?! Те па такова животно нема! И СВ.СВ. Кирил и Методи да питат и они, че им кажат.
  • 10 КолевБосия

    37 1 Отговор

    До коментар #4 от "Скорпи":

    Не ТВЪРДО, А ПРАЗНОглавите
  • 11 Дядя

    74 3 Отговор
    Вярно вече има македонски език, на базата на български диалект умешан със сърбизми. Има и македонска нация, съвкупност от некъпани индивиди, които след баня излизат чисти..., сещате се! Вече не можем да променим това, но историята ни да не пипат и да не предявяват териториални и етнически претенции! Новоизградения мелезарски етност западно от нас е факт, нека си живуркат, докато албанците ги облагородят!

    Коментиран от #28

  • 12 Ами ...

    58 2 Отговор
    На седмия ден от Сътворението Адам пита Господ:
    - Боже, кой лежи под ябълката?
    - А бе, някакъв македонец, аз тук го заварих...
  • 13 XYZ

    56 3 Отговор
    Да де, ама защо крадете българската история ??? Ако си нямате ваша - крадете от някой друг съсед!!! Или пък от други по-далечни държави, през които "вашият" Александър е минал - имате простор чак до Индия!
    Защо нацелихте точно нашата история - това нищо ли не ви говори ???
  • 14 бай Даньо

    47 1 Отговор
    Дълго, дълго време очаквам "македонците" да обикалят покрай оградата на ЕС от външната и страна. Забавно е дори да се гледа как не се уплашват че това им отношение ще ги доведе до края на държавата им ... не само на края на членството им някъде си ... Албания отделена от Макетония по пътя за ЕС означава ни повече ни по малко края на последната "държава". Ай хаирлия да е за където сте тръгнали "македонците"!

    Коментиран от #20

  • 15 Перо

    49 3 Отговор
    На Никола Димитров дядо му и баща му се обявиха за българи,а той говори за “македонци” и “македонски” език,бил “маке”,ха-ха-ха…. . Да си смени името и да си сложи едно …..ски накрая, като Мицкоски и ще се прероди! За преговорите с комисията, северномакедонската страна е като радио Скопие,няма как да се надговаряме. Дадени са им условията,знаят критериите,нека си мислят и говорят каквото си искат още 28 г. и да се оплакват на арменския поп /Меркел/,когато поискат! Когато им узреят тиквите и изпълнят всичко,да се обадят за проверка, друго с тях нищо не може да се прави!
  • 16 Не ни

    34 2 Отговор
    интересува вашия език.Ние искаме само да не ни крадете историята
  • 17 Бандера

    8 27 Отговор
    А ние си имаме градове с имената на най-големите национални предатели - Георги Димитров и Димитър Благоев. И почитаме терориста Никола Вапцаров, който се отрича от българщината в полза на СССР - основен поддръжник на македонизма. Ама карай, всжно е агент Иван Каракачан и Ангел Джамбаз да са патрЕотите на клета майка България.
  • 18 Ханибал

    22 2 Отговор
    Всеки македонист да се пише сърбин, или да бъде екзекутиран.

    Коментиран от #24

  • 19 1234

    33 1 Отговор
    Знаем, че е ваша сърбоманска работа откакто е нагласен с една сръбска буква-j и премахнати няколко български-ъ, я, щ през 45г с издадена заповед, написана на българска пишеща машина
  • 20 1234

    26 0 Отговор

    До коментар #14 от "бай Даньо":

    Не са тръгнали за никъде сърбоманите НЕ им дават и затова ги принуждават да се държат безобразно, за да ги спираме и да сме виновни, истината е, че са зависими от титова сърбия в 21 век, вижда се от самолет
  • 21 Ранд

    38 2 Отговор
    Тази земя , в която тия родоотстъпници живеят е извоювана с кръвта на българи , още преди османците , а не с кръвта на македонци. Няма начин да ми се обявят те за македонци и тази територия за изконна македонска Няма значение , че сега територията не е в границата на България, ще се знае , че е българска , а не македонска . Тия тарикати или ще признаят българския си произход или рано или късно ще им се наложи да се бият за нея , щом са чужденци , нямат право да се настаняват в чужда територия .

    Коментиран от #23

  • 22 Маке Баке

    13 0 Отговор
    Що е маке све е юнак,по поле оди ,у кукя се крие!!!
  • 23 1234

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ранд":

    Мда, в крайна сметка иде реч за територия, минавайки през език и идентичност
  • 24 1234

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ханибал":

    То тъй е било и още ги държи
  • 25 888

    22 0 Отговор
    Заев направи голяма грешка, че го взе при себе си - първо министър на външните работи, сега зам. Премиер по европейката интеграция.

    Груевски оцени антибългаризма му , въпреки, че родителите му се декларираха за македонски българи и го назначи на работа в Брюксел.

    Там се поощлифова, все пак от родителите си е получил добро образование в Лондон , Kings college специализиран по военно-политически въпроси.

    Лесно излъга Тиквата и ППП с договора, например, че няма срок на на заседаниято по историческите въпроси. Още тогава казваха, че няма да изпълняват.

    Коварен кариерист, мекере и македонист в червата.
    Като цяло е най-противната фигура в правителството на Заев.
    Жалко за баща му.

    Коментиран от #26

  • 26 Кси

    14 0 Отговор

    До коментар #25 от "888":

    Избива комплекси на подсъзнателно ниво, като еничар
  • 27 Перо

    2 30 Отговор
    Българския език е смесица от Македонски и Руски език.

    Коментиран от #30, #34

  • 28 Иван

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дядя":

    В северна македония се говори западен български, македонски език има само в югозападна България техния е северномакедонски като и държавата им, да не бъркаме понятията!
  • 29 Тия па

    20 1 Отговор
    Е па македонският език си е тяхна работа.. от 1945 насам. С тва нямаме проблем
  • 30 Кси

    25 0 Отговор

    До коментар #27 от "Перо":

    Българският език и писменост когато е съществувал не е имало нито руски, нито македонски, в руския има падежи като в старобългарския църковен, имайки предвид, че първи митрополит на киевска рус е българин, а за македонския има заповед за въвеждане от 45г с една сръбска буква и някои премахнати български
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 2 Отговор
    Кольо, че те, протоколите на АСНОМ, за създаването на македонски език и азбука, са общодостъпни в мрежата...
  • 32 Полковник РУМНО

    14 1 Отговор
    За влизане в ЕС, има приети правила! Те са задължителни за всички държави! Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 33 кУмУнист

    15 0 Отговор
    Извинявай, но кой беше ти бе Ники.Свички сте българи бе мекерета.
  • 34 Сони

    14 0 Отговор

    До коментар #27 от "Перо":

    Виж в Руската Енциклопедия от къде е тяхната писменост.А за вашата единичност споменават като самоопределящи се за Македонци..На мен ми звучи като ,че само те се определят за македонци.Гърцките македонци ви зоват ония другите.Когото спомена за македонец в Гърция и те казват самозванци.Че кай език говорим?
  • 35 Сони

    11 1 Отговор
    Абе Ники .Още не сте в ЕС,но давате Акъл.

    Вече си имаме пример ,как се предав@ България .И за какво ? Утре няма да си Македонец .Мечтата ти е да бъдеш Лапоевроец.
  • 36 БГ в РусАзия

    5 12 Отговор
    Интересно защo aлбaнцитe в C Мaкeдoния нe ce cрaмувaт дa ce нaрeкaт Aлбaнци, а eзикa им е Aлбaнcки за което никой не ги "преследва" че използват латински букви ,a Бългaритe в C Мaкeдoния ги e CРAМ,чe ca бългaри и не искат да гoвoрят бългaрcки eзик...???
    Както е тръгнало, така както българите в Румъния след 1860г възприеха латинската азбука, което не им пречи и днес латинската азбука е използвана от повечето по напреднали славянски народи, така че влизaнeтo нa РCМ в EC, няма oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия И няма да е чудно ако македонците за да се разграничат още повече и окончателно от българите, да възприемат латиницата като тяхна "вътрешна работа" улесняваща интеграцията и по бързия им напредък в ЕС, а кирилицата да си остане само за използване от най изостаналата и бедна страна от ЕС- България и още от Русия с бившите азиатски републики...!!!

    Коментиран от #37

  • 37 веселяк

    9 0 Отговор

    До коментар #36 от "БГ в РусАзия":

    В главата ти е нещо средно между имамбаялдъ и тюрлю гювеч!
  • 38 БРЮКСЕЛ

    9 0 Отговор
    АБЕ ВИЕ НИТО СЪЕ МАКЕДОНЦИ НИТО БЪЛГАРИ НИТО АЛБАНЦИ А НЕЩО ИДИОТСКО.ТАКА ЩЕ СИ ЧАКАТЕ ДОКАТО ВИ ДОЙДЕ АКЪЛА.
  • 39 комшията

    12 0 Отговор
    МАкедонски език няма и не е имало никога, обаче има македонски диалект, който е част от българския език. Когато приемат това севрните макета, тогава ще са в ЕС.
  • 40 Горан

    4 10 Отговор
    Како што гледам от сите коментари овде, омразата е од друга страна т.е. комунистичката пропаганда во Бугариjа работи целосно успешно. Бар да си знаеме. :)

    Коментиран от #43, #45

  • 41 Христо от ерусалим

    11 0 Отговор
    Димитров,това как ще говорите вече си е ваша работа когато започнете да пишете вече е съвсем друго нещо защото писмеността на която и вие пишете сега е създадена от българи в Българи по разпореждане на Български цар. От което следва, че е Българска а не македонска.Раздавсш го интелектуалец а в логиката си кръгла нула.
  • 42 Една обикновена жена

    9 0 Отговор
    Г н Димитров от Вардара македонският език Е СЪЗДАДЕН ИЗКУСТВЕНО имаите си го но след1945г с изкуствената промяна на две букви са били затруднене тогава много хора при вас и защо си затваряте очите пред ФАКТИТЕ а пък изопачавайки искате членство в ЕС е какви членки на ЕС ще бъдете С ЛЪЖИТЕ СИ Малко е да се каже че ПРЕКАЛЯВАТЕ
  • 43 5789

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Горан":

    Сръбската пропаганда не е спирала при вас, бе

    Коментиран от #44

  • 44 Хипопотам марсианин

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "5789":

    Потвърждавам, пущам две патлачки и се потяпям
  • 45 АЛМАК ОТ МЕЛМАК

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Горан":

    КОГАТО АЗ БЯХ ЦАР НА МАКЕДОНЦИТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ, ПРОБЛЕМИТЕ НЕ БЯХА В ЕЗИКА И "ИДЕНТИТЕТА", А БЯХА ФИНАНСОВИ И АЗ РЕШАВАХ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ. ВСЕКИ СЕ БОРИ ЗА ТОВА, КОЕТО НЯМА.
  • 46 Перо

    2 0 Отговор
    И света си е ваша работа,нали?
  • 47 киро казана

    2 0 Отговор
    Вашта работа си е ваша, нашта работа такава си е наша..ха да видим сега кон боб яде ли.
Новини по държави: