Last news in Fakti

29 Октомври, 2021 22:40 25 285 120

Кога най-после ще спрем да местим стрелките? ЕС вече става за смях

  • часово време-
  • европейски съюз

Срамните пазарлъци около един толкова елементарен въпрос показват кои са същностните проблеми на ЕС, включително при разискването на големи теми като коронавируса, климата, Китай или правовата държава в Полша

Кога най-после ще спрем да местим стрелките? ЕС вече става за смях - 1
Снимка: shutterstock

Отново е време за смяна на времето: в нощта срещу неделя пак ще въртим стрелките. За три години ЕС така и не успя да намери решение и вече става за смях. Часовниковият механизъм на Общността просто е катастрофален.

Ето, че отново е време за смяна на времето: в нощта срещу неделя в ЕС за пореден път ще врътнем стрелките на часовниците с един час назад. И така ще преминем от лятно към зимно време, т.е. към нормалното време.

В допитване, проведено през 2018 година, гражданите на ЕС се обявиха против смените на времето. ЕК и Европейският парламент се съгласиха. Само че Съветът на ЕС така и не е постигнал единодушие в консултациите, които текат от 2019 година насам. На срещите на върха на ЕС темата все оставаше на заден план, а акцентът все беше Брекзит, проблемите с климата, пандемията и други важни въпроси.

Дали някога ще спрем да сменяме времето?

Това оправдание не е сериозно,тъй като в крайна сметка става дума за волята на гражданите и за еднозначното обещание, дадено по време на изборите за Европейски парламент през 2019 година - нежеланата смяна на времето да се премахне,тъй като е излишна. Това не би трябвало да е чак толкова сложно, смятат простосмъртните, които не познават дълбините на европейската бюрокрация и разнопосочността на интересите на държавите членки, а и не им се занимава.

Някои от държавите членки искат завинаги да се запази лятното време, други държат твърдо на зимното. За някои се съмва твърде късно, за други се стъмва твърде рано. Правят се многобройни справки в таблиците за броя на слънчевите часове, за времената на изгрева и на залеза. Анализатори отбелязват, че цяла Франция би трябвало да бъде в една по-западна часова зона, а Полша - в по-източна.

Някои евродепутати предричат истински времеви хаос и край на европейския вътрешен пазар, ако всяка държава членка започне да се отнася към времето така, както ѝ харесва. Това, разбира се, е абсурд, тъй като единно лятно и зимно часово време в ЕС има едва от 2002 година - а континентът все пак е функционирал някак и преди това.

И после казват, че в Брюксел били диктатори

Срамните пазарлъци около един толкова елементарен въпрос показват кои са същностните проблеми на ЕС, включително при разискването на големи теми като коронавируса, климата, Китай или правовата държава в Полша: държавите членки основно определят насоките. Но дори и само един или двама са против, напредък така и не се постига. Дори и по въпроса за смяната на времето. Така че популистите в Полша и Унгария нека най-после спрат да повтарят, че властта в Брюксел била диктаторска. Винаги има нужда от компромиси и от време, много време, за да бъде намерено решение.

Погледнат отвън, този часовников механизъм на ЕС, е смущаващ и дори катастрофален. Общност, която след три години празни приказки не може да се споразумее дори за часовото време, иска да се изявява като суверенна световна сила? Това е смешно! Би трябвало тази неделя за последен път да въртим стрелките на часовниците.

Но както се казва: всяко нещо с времето си. А отговорността за тази безсмислица е изцяло на Европейския съвет.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 183 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гергана

    157 58 Отговор
    Сутрин ставам през лятото в 6 часа и ходя до работа пеша 2 часа. Далече е. Но през октомври ме е страх да изляза дори в 7,30, защото е много тъмно. Да го връщат това време най-накрая.

    Коментиран от #39

  • 2 1111

    120 157 Отговор
    Ами оставете лятното и да се приключва щом е толкова велик проблем. Това псевдо гласуване, за което никой не разбра и в което се включиха само 20000 човека не е много представително.

    Коментиран от #91

  • 3 Ланс Линк

    337 14 Отговор
    Че той ЕС отдавна си е за смях

    Коментиран от #28

  • 4 Рошко

    189 21 Отговор
    Аз предпочитам от сега нататък да дъвчат смяната на времето отколкото как да ни чипират и затварят

    Коментиран от #45

  • 5 оня с коня

    126 35 Отговор
    Зимното и Лятното време нямат никакво значение,защото Единственото точно Време е това,което показва Часовникът на Шефа.

    Коментиран от #38

  • 6 az #Контрапропаганда

    217 53 Отговор
    Най-разумно и нормално е да възприемем астрономическото време за нормално и никакво въртене повече на часовника с 1-2-3-5 часа напред!

    Коментиран от #27

  • 7 Епа

    156 10 Отговор
    Тия от ЕС са се взели много на сериозно.Всяка държава да определи сама за себе си дали да сменя времето.Защо трябва за всяко едно нещо команда да дава ЕС.

    Коментиран от #14, #19

  • 8 Анонимен

    45 54 Отговор
    Най-умното е да се мести по-малко всеки месец. Така никой няма да го усети.

    Коментиран от #110

  • 9 честен ционист

    27 72 Отговор
    Когато се влеете в състава на Руската Федерация, или Турция, по ваш избор.
  • 10 Не мисля

    126 6 Отговор
    Че трябва да чакаме решение от ЕС за това . Решаваме и си го правим . Търсим си само оправдания с външни дразнители .Има държави ,в които часовият пояс е изначално различен от официалния. Франция е точно под Англия , но е в друг пояс . Какво общо има Европа с едно чисто вътрешно решение ?

    Коментиран от #15

  • 11 i-рян

    181 25 Отговор
    Кой набута България в тоя ЕС?

    Коментиран от #31

  • 12 Шопо

    58 5 Отговор
    Я викам да го мръднем неколко минути 🎃

    Коментиран от #20

  • 13 Дичо

    164 9 Отговор
    На мен не ми пречи смяната на времето, пречи ми ставането в 5.30 всеки ден независимо по кое време. Пречи ми и работата при тъпи началници.

    Коментиран от #107

  • 14 Тартар

    59 2 Отговор

    До коментар #7 от "Епа":

    И да и не. Има значение само за страните в една и съща часова зона към кое време ще преминат. Примерно нас ни интересуват страните с които сме в същата зона. Спрямо Франция или Германия или която и да е друга страна дали ще сме +2 или +1 час или 10 няма никакво значение

    Коментиран от #21

  • 15 психо

    49 3 Отговор

    До коментар #10 от "Не мисля":

    ами виж Полша с техните вътрешни решения за това кой закон е "по-голям"...или защо не се признават тестовите за антитела - ЕС каза и това е и всички го ухат
  • 16 Реалист

    81 7 Отговор
    По пладне, Слънцето е на юг. И го боли фара какви стрелки местим
  • 17 Искаме Лятното

    77 76 Отговор
    Лятното време е най-доброто. Имаш повече светлина, за да свършиш работа, а сутрин и през зимата става тъмно и сутрин и вечер, така нищо не се печели. Ще е светло сутрин още половин месец и пак ще изгрява слънцето по-късно.

    Коментиран от #32, #88

  • 18 Решетников

    107 33 Отговор
    Биологичният часовник на човека е настроен по зимното часово време. Най вероятно няма да се стигне до консесус,защото тромавата администрация на съюза е също-така раздвоена,предвид това че 07:00 в Норвегия и в Гърция се усещат различно:)
  • 19 Ха ха

    134 8 Отговор

    До коментар #7 от "Епа":

    Както казват от DW:"защото в Брюксел не са диктатори".Не са ,но са глупаци,а от това тъпак да те командва по- лошо няма.Справка - Толупа.
  • 20 Ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Шопо":

    Става с 200.Секунди.
  • 21 Грульо

    41 6 Отговор

    До коментар #14 от "Тартар":

    Това е без значение, САЩ имат 4 часови зони а е една федерация. :)
  • 22 6554

    74 51 Отговор
    Разбирам, че астрономическото е по-удачно да се избере, но аз предпочитам лятното часово време. Писна ми да се стъмва още в 16:00. Не искам кратка дневна светлина, искам дълги дни.

    Коментиран от #23

  • 23 Няма да те разберат

    66 65 Отговор

    До коментар #22 от "6554":

    Тук пишат селяци пенсионери, който лягат и стават с кокошките. Тези, които искат зимното време, не знаят какво искат - на кого е нужно през лятото да съмва в 4 часа и де се стъмва един час по-рано, с което да се лишиш от един час светло време след работа. А

    Коментиран от #51

  • 24 Диамантената ръка

    66 42 Отговор
    По-удобно е лятното време. Иначе по принцип няма лятно, зимно, пролетно, лятно, астрономическо, правилно и неправилно. Има Гринуич и 24 часови зони. Кога точно било пладне, кога лягали и ставали кокошките и т.н. няма значение +/- 1 час.
  • 25 Герганче ,

    7 2 Отговор
    Може пък да ти излезе късмета .
  • 26 Made inBulgaria

    18 37 Отговор
    Всички който имат интерес времето да не се сменя са енергийните компании на обикновения прост човек ако спрем да променяме времето пак ще протестира еле колко е тъмно еле колко късно стана и така ще е вярваите.Умния човек не му пречи и го разбира какъв плус е за планетата това да се сменя времето.
    Света става все по прост и това ще ни върне на зад да повторим големите трагедия на наще предшественици да знаете ако така продължаваме да учим младите.
  • 27 ТRIF

    67 11 Отговор

    До коментар #6 от "az #Контрапропаганда":

    Абсолютно! Работното време няма защо да е обвързано с астрономическото. Пишете си на тъбелките каквото искате. Нека работното време през зимата да започва от 9:00 например а през лятото от 8:00 и да се знае. Но това да въртим стрелките е глупост голяма.
  • 28 Данъкоплатец

    50 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ланс Линк":

    абе смях смях, ама лапат огромни заплати на наш гръб ...........
  • 29 Hoho Boho

    52 8 Отговор
    Нали е демокрация.
    Имаме избор.
    Или да срутим Евро парламента, или да напуснем Евро съюза.

    Може и двете... и не е задължително да е в такъв ред
  • 30 Трап

    27 53 Отговор
    Трябва да си остане местенето завинаги. Ако все пак ще остане само едното, щото е пълно с мрънкачи, да е лятното. Аз спя до 9.30 ч. и въобще не разбирам мрънкалата, които казват, че сутрин им е тъмно. На мен ми е светло. А по-важното е лятото да ми е светло до 9 ч.
  • 31 6996

    28 59 Отговор

    До коментар #11 от "i-рян":

    като си купихте апартаменти, коли, вили, да ходите по 2 пъти за лято в гърция...
    започнахте да ръсите мозък:)), не знам на колко години си, но преди около 20 всеки искаше да работи, но нямаше какво, само най красивите момичета можеше да станат сервитьорки, а мъжете охрана на бандити или бармани, нямаше дори и строителство, мечтата за ЕС и ЕС ни даде всичко това като възможности, които имаме в момента?

    Коментиран от #48

  • 32 Име

    19 25 Отговор

    До коментар #17 от "Искаме Лятното":

    Когато е топло няма значение, че се стъмва един час по-рано.
  • 33 националист

    83 9 Отговор
    за мен най-добре е да върнем часовника 30години назад и нема ес нема ек, всички чужденци да се махат от българия да затворим границите си и чужденците да се редят за виза
  • 34 Делта вариант

    27 47 Отговор
    Борим се за всеки грам въглерод, а да премахнем ефективен метод за икономия!? Това първо. Второто: искам си дългия летен ден. И трето: смешни са оплакванията за дискомфорта при местенето.
  • 35 В ЕС се занимават с :

    94 4 Отговор
    Джендъри. Дали краставиците са криви или прави. С това дали кокошките или прасетата са щастливи преди да ги заколят. Дали трябва да има отделни тоалетни за не знам си кой пол.
    В Китай строят болница за една седмица. Направиха най- дългата мрежа в света за високоскоростни влакове на магнитна възглавница. Имат най образованото поколение на единица население. Строят космическа стания и изпратиха марсоход до Марс.
    На кого е бъдещето?

    Коментиран от #37, #40, #90

  • 36 Делта вариант

    21 0 Отговор
    "Случайно" макетата са чзсова зона със сърбите ,не с нас.
  • 37 Делта вариант

    22 4 Отговор

    До коментар #35 от "В ЕС се занимават с :":

    Китай е една зона, а е огромен.
  • 38 ДО УЧЕНИЧКАТА

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    ЕЙ УЧЕНИЧКЕ ЗНАЕШ ЛИ С ЕДИН ШАМАР И ЩЕ ЗАБРАВИШ ЧЕ СИ ШЕФ НАЛИ СЕ СЕЩАШ?КОРОНА СЕКТАНТ!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 гост

    36 0 Отговор

    До коментар #35 от "В ЕС се занимават с :":

    Ами само като ги видиш в ЕПарламента какви са и ти става ясно какво да очакваш.Почни от нашите и стигни до ония лелки със събутите чехлички и плетките в ръка.
  • 41 Дедови

    51 0 Отговор
    Някой помни ли,кога за първи път Германия,която го раздава шефа на ЕС стана за смях.Когато се опитаха да въведат зелени карти по подобие на САЩ.Нищо и половина също,като зелените ковид сертификати пак нищо и половина.Който се е хванал с тия в съюз ще бере само ядове.Свърши онова време,когато Германия беше велика марка пари,коли и държава.Вече я няма тая държава и ние българите,колкото по-рано го осъзнаем толкова по-добре.Имаме си всичко на този свят за което германците могат само да мечтаят остава да си го подържаме и печелим от него
  • 42 Pesho Kanibala

    25 15 Отговор
    Компромисен вариант би бил да се премести часовника с 30 минути. Така и двете страни ще са доволни.
  • 43 Ще има и още

    11 5 Отговор
    Този спор на 22 юни или 22 декември би изглеждал крайно различен.
  • 44 5577

    10 42 Отговор
    Може би съм от старото поколение, но не бих искал да се стопира местенето на времето през сезоните. Това има само предимства. Като недостатъци не се сещам.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Нямам думи !

    42 7 Отговор
    ЕС е НАТО са вредни за България ! Освен гейщина и простотия,нищо не спечелихме.Само губим.Превърнаха страната ни в бунището на Европа.Западни отрепки !
  • 47 номер2

    11 42 Отговор
    Цитирам: "гражданите на ЕС се обявиха против смените на времето"
    Кои граждани, бе? Тъпите и простите! Смяната на времето е чудесно решение!
  • 48 Бенетон

    43 9 Отговор

    До коментар #31 от "6996":

    ЕС ни даде възможности след като преди това ни ги взе. Постъпих с нас като с аборигени. Дадоха ни малко шарени стъклени топчета, а ни взеха златото.
  • 49 Бенетон

    12 30 Отговор
    Сатанистите си искат зимното часово време. Все пак според тях трябва да живеем в мрак.
  • 50 Защо пишете глупости

    38 9 Отговор
    Има астрономическо и измислено лятно време, но не и зимно.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Бенетон

    16 7 Отговор
    Със зимно часово време лятото ще съмва в 4.

    Коментиран от #55

  • 54 Страшника

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ана.,..лен свят":

    С кеф да му направиш главата мека, на тоз умр-ел раса-фел!
  • 55 Ранобуден

    5 7 Отговор

    До коментар #53 от "Бенетон":

    Е и?

    Коментиран от #58, #101

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Той

    3 18 Отговор
    Най разумното решение, да се въведе стандарт 7:30 часа, работа, училища и тн, а не както до сега 8:00 часа. Така зимата ще излизаме 30 минути по рано, а лятото 30 минути по късно. Толкова ли е трудно да се угодиш на всички.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Леонид

    33 8 Отговор
    Референдум за или против европески съюз! Това е най демократичното решение допитване до народа! Искате ли Брюксел да ви учи на цености и морал! Тези които имаха човешки зоогически градини! И помислете от както сте в евр.съюз станахте ли европейци с нормален живот или пенсионери с достойни старини не! Няма и да станите! Та времето чакайте да оправят!

    Коментиран от #66

  • 60 Значи

    12 8 Отговор
    По добре зимно, по добре сутрин да е светло.

    Коментиран от #115

  • 61 Fate

    13 6 Отговор
    Не , не става за смях. Това е поредната планирана гавра. Трябва да се покаже на стадото какви права има и колко е важен неговият интерес
  • 62 Мим33

    19 9 Отговор
    Не е толкова трудно.Оставят реалното време,което си е зимното и толкова.Няма какво да ни объркват.

    Коментиран от #65

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Борис

    16 8 Отговор

    До коментар #62 от "Мим33":

    Точно така! Срещу природата не трябва да се върви. Това е стрес.
  • 66 Бай Грездей

    9 13 Отговор

    До коментар #59 от "Леонид":

    Смо-ТАН в ЕС не приемат, за ЕС се кандидатства, покриват се изисквания, затварят се преговорни глави - то не е на МАГАРЕТО работа туй.На МАГАРЕТО друго освен СовеЦкий Союз му не треба!

    Коментиран от #72

  • 67 До дойче веле

    8 6 Отговор
    Не е срамно за никого това, времето продължава, стрелките на часовника тиктактакат независимо от всичко, часовника е вечен, поколенията младите, ще видят какво се случва и така.. както е било, това е,, бял кахър,,.... проблемите са, други в световен мащаб, няма здрав ,, Свят,,.... и други неща...!
  • 68 шуримури

    4 4 Отговор
    Смех,смеееех! И България е намесена в този смех.
  • 69 Джони

    16 2 Отговор
    За пореден път се убеждавам че 80% от пишещите тук са пълни oлигoфрeни.
  • 70 Манчо

    18 0 Отговор
    Влезли сме в съюз с чиновници, които не могат да взимат правилни решения. Защо ли все в такива съюзи влизаме?

    Коментиран от #81

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Леонид

    7 6 Отговор

    До коментар #66 от "Бай Грездей":

    И ти си от тези дето цоцкат евро супсидии да пълниш гуша нали?

    Коментиран от #78

  • 73 Нане

    13 7 Отговор
    Всичко свързано с ЕС е пагубно за българския народ. Вън от ЕС!
  • 74 Kolelo

    3 7 Отговор
    Врътвайте с половин час назад зимното и с половин час напред лятното и целият ЕС заспива!
    Важното е какво показват стрелките на чичо Бил Гейтс!!!
  • 75 Strugar

    3 6 Отговор
    Китай не е тема - случващото се там е постепенна смяна на САЩ от номер 1 световна сила към Китай. Това че Китай е "тема" се дължи на студената война която САЩ се опитва да води защото не искат доброволно да предадат позицията си на номер 1.
  • 76 Време

    4 14 Отговор
    Времето трябва да се сменя,от зимно на лятно,и от лятно на зимно.СУПЕР Е!
  • 77 .ам гъл

    5 8 Отговор
    А въпросния ЕС услужливо си Върти в една Германия трета Хибридна Забава с помощта на Братовчедите от САЩ. Това е най Голямата експериментална Зона ЕС. Експеримента е повсеместен и във всяка една свера на Живота. Та с две думи ЕС смята да Занули и Слънцето явно има План дори и да не го Видите. Медицински "Ваксини", Джендари, Климатични зелени сделки /Ледников период, ГМО.
  • 78 Бай Грездей

    9 8 Отговор

    До коментар #72 от "Леонид":

    Не, работя си честно по 7 дни в седмицата и от време на време псуя някой и друг нагъл, неблагодарен руски емигрант или пък необразована и неориентирана росийска подлога по форумите.
  • 79 Paxnas

    16 3 Отговор
    Писна ми от тази смяна на времето,много ми се иска тази схема вече да бъде анулирана.
  • 80 БПФ

    15 0 Отговор
    Така е когато на пълни иди-0ти се дава власт, вместо да ги затварят в специализирани лечебни заведения !!!
  • 81 Watchdog

    4 5 Отговор

    До коментар #70 от "Манчо":

    Ха-ха... Не ще да е "съюз" това нящо...пък и никой не са питали дали да "влиза". Самият факт че са се заели и времето да ни регулират говори много... Пък иначе никой не ни пречи да си мечтаем и въобразяваме разни работи...като поляците де...
  • 82 БОКОКРАД

    11 6 Отговор
    ЕВРОСЪЮЗА Е ОПГ - ЖЕСТОКО КРАДЕНЕ Е ТАМ -- ВСИЧКИТЕ СА ЧЕКМЕДЖАРИ И ТЪПАЦИ КАТО БОЙКО !
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ddd

    3 5 Отговор
    Някой нещо да е разбрал и последно когато спрем да сме верните болонски на ЕС мафията брюкселските отрепки тогава
  • 85 Пловдив

    5 12 Отговор
    Добре, щом като проблемът е лятното или нормалното време да остане, тогава да върнем часовниците с половин час тази вечер и да се постигне компромисно решение. Не само в България, а навсякъде! Аз лично твърдо смятам, че нормалното зимно време трябва да остане, но бих приел една компромисна ситуация с 30 минути между двете времена.
  • 86 Николай

    16 2 Отговор
    Така че популистите в Полша и Унгария нека най-после спрат да повтарят, че властта в Брюксел била диктаторска - типично по Дойчеврелевски, абсолютно изопачени изводи. Това, че ХОРАТА от Европа още преди 4 години са заявили чрез гласа си, че не искат да им се сменя времето, а то продължава да се прави, насочва към точно обратното - обективно не се спазва волята ни. Това, че различни личности-представители не могат да се разберат не е признак за демократичност. И стига пък с тези глупости, че който критикува ЕС е комунист или е против обединена Европа. Критиките са към начина на функциониране на Съюза и към бюрократите в Брюксел, а не към идеите на ЕС. Нито тези бюрократи са създали ЕС, нирто са го развили, даже напротив. Но са го превърнали в една бюрократична машина, обслужваща лобита.
  • 87 Тити

    13 3 Отговор
    ПРИРОДАТА е дала ясен показател какво да се приеме като часово време! Играта на зимно и лятно време е СТРЕС ЗА ОРГАНИЗМА НА ЧОВЕКА ЕДИНСТВЕНО! ТО ЗАТОВА И ЗАБОЛЯВАНИЯТА СКОЧИХА! ВРЪЩАНЕ КЪМ НОРМАЛНОСТТА Е ЕДИНСТВЕНИЯ ФАКТОР, КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЕМЕ! ЕС, БРЮКСЕЛ И т.н. СА ЕДНИ ДОБРЕ ПЛАТЕНИ БЮРОКРАТИ КОЙТО НЕ РАЗСЪЖДАВАТ ИЗОБЩО! КАКТО НАВСЯКЪДЕ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА! ИНТЕРЕСА СА САМО БАНКОВИТЕ ИМ СМЕТКИ! ТАКА ЧЕ ИСКА СЕ РЕШЕНИЕ С НАТИСК ОТ НАРОДНИТЕ МАСИ!
  • 88 дончичо

    10 8 Отговор

    До коментар #17 от "Искаме Лятното":

    Искам нормалното ,часовото време,Времето по което съм се родил, няма зимно часово време! Има нормално време и такова измислено в некоя кратуна!А часовете в денонощието са 24 и нещо, така че от теб зависи дали ти се работи или не
  • 89 Мунчо Радев

    11 9 Отговор
    Истинското часово време е астрономическото, тоест зимното.... Така имаме един час повече за спане
  • 90 Тарзан

    11 0 Отговор

    До коментар #35 от "В ЕС се занимават с :":

    Браво, много точно и умно казано. БРАВО!!!
  • 91 Пламен

    12 8 Отговор

    До коментар #2 от "1111":

    Не лятното. Зимното време е правилното. Астрономическото.
  • 92 Павел пенев

    7 12 Отговор
    ЕС наложи силово промяната през1979 год. и не даде аргументи защо се налага това. Ако не някой е извлякал финансова полза,нека декларират в какъв размер е и кой я присвои? А иначе е ясно че това е вредно за живота и здравето на хората и следва да се прекрати като се наложи отново принудително от ЕС нормалното астрономическо време без никакви глупави разсъждения на разни дървени философи.

    Коментиран от #105

  • 93 гост

    18 2 Отговор
    че европейските идиоти са отдавна за смях елементарно нещо го бавят десетки години а ако е нещо сериозно просто то няма да се се случи Англичаните го разбраха навреме и се измъкнаха от тъпия Европейски Съветски Съюз
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Време ли

    16 1 Отговор
    Толкова са прости че ги мързи да гледат, а камо ли да се разберат най-накрая и да се спре местенето на времето !
  • 97 потребител

    8 6 Отговор
    Един Екзит и спираме да ги въртим.Колко държави извън ЕС се отказаха от въртенето пък нито са фалирали,нито са умрели.
  • 98 Бай Коста

    3 8 Отговор
    В ЕС е нормална смяната на пола на деца, еднополови бракове...
    Смяната на времето е от едно време на дедите ни, когато са гледали да ползват слънцето повече. Лятно време стават по-рано, зимно по-късно. От там идва това, и подкрепям, тогава мъжете са били мъже, жените са били жени, сега всичко менят и налагат, но не значи, че е правилно.
  • 99 Бай Коста

    6 8 Отговор
    По естествен път, от хиляди години хората местят стрелките, въпреки, че не са имали часовници, и то всеки ден местят стрелките. На практика стават преди изгрев, лягат като смръкне. което означава зимно време стават в 6 а лятно в 4. Дори и днес е хубаво 4 пъти да се местят стрелките, но и два пъти е нещо.
    Всички животни, включително и хората имат жлеза в мозъка която мери светлината, с това идват и разни промени в тях, да речем зимно време мечката спи, на пролет се чифтосват....
    Каквото искат да говорят либерал, ковид талибаните, смяната на времето е естествена и полезна за хората.
  • 100 Коко Н

    7 3 Отговор
    Не е елементарен въпрос управлението на времето.Най-важно е за властимащите овладяването на големи маси от хора в желана посока.
    За България според мен е важно само лятното време,защото така ще се изравним със страните,(+1час по Гринуич).Не съм съгласен на 50 км. от София да е друга зона,а и разликата на изгрева от най-източна до най-западна точка да е 14 мин.
  • 101 Име

    10 3 Отговор

    До коментар #55 от "Ранобуден":

    Ако сам не се сещаш какъв е проблема в 4 сутринта слънцето да е изгряло и да ти се нарисува, най-вероятно няма да го разбереш.
  • 102 КЪРЛЕЖИ

    13 1 Отговор
    бойко е за затвора а герб за лагери!
  • 103 Лудница

    8 3 Отговор
    Оставяне на сегашното време и съкращаване на работния ден на 6 часа и 4 дневна работна седмица.Всичко друго е извратения и алчнотия.НЕ СТИГА,ЧЕ ОРГАНИЗМА НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАСТРОИ ЗАРАДИ ПРОЛЕТ ЛЯТО ЕСЕН ЗИМА АМИ И РАБОТНО ВРЕМЕ И СМЯНА НА ЧАСОВНИЦИТЕ. Трябва да се погледне по друг начин на човешкия фактор.
  • 104 цьццьцц

    3 10 Отговор
    Мерим с уред във всяка столица кога Слънцето е най-високо и това е реалното време и точно 12 часа на обяд. Слагаме го и приключваме със споровете. Така и точно ще се определят часовите зони в ЕС.
  • 105 Wiki

    5 5 Отговор

    До коментар #92 от "Павел пенев":

    Лятното часово време е въведено в България с указ № 199 от 17.12.1894 година източно европейско време. С указ № 66 от 16.09.1943 г. указа от 1894 г. е отменен и България преминава към обикновеното средно европейско време като в 3 часа сутринта, часовниците се връщат с един час назад, от 3 часа на 2 часа. С указ № 88 от 25.03.1943 г. се въвежда лятното часово време считано от 03.04.1944 г. часовниците се поставят напред с 1 час от 2 на 3 часа

    От 1979 година до 1996 година включително лятното време започва от 0 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 0 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври).

    През 1997 и 1998 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 3 часа на последната неделя на октомври.


    Страни, използващи ЛЧВ
    Страни, използвали ЛЧВ в миналото
    Страни, никога неизползвали ЛЧВ
    От 1999 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад – т.е. до 3 часа астрономическо време.
  • 106 Наблюдател

    10 6 Отговор
    ЕС за пореден път доказват че немогат дори "1-а купа сено да разделят на 2 магарета"! С което и доказват пълната си несъстоятелност независимо водопада от помпозни приказки.
  • 107 Лешпер

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Дичо":

    Ми стани Началник !
  • 108 евросмях

    4 6 Отговор
    вече го преместих в другия крачол и показва 6 часа
  • 109 Удавената Риба

    7 1 Отговор
    ЕС стана за смях , още щом прие самовлюбения авторитарист и нарцистичен простак от Банкя , за техен доверен човек !
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Проф Шматков

    3 0 Отговор
    Денонощието трябва да стане 30часа.Тогава ще се реализират повече икономии!
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Игнасио Лойола

    6 0 Отговор
    В ЕС много добре са усвоили йезуитските доктрини, за да се правят на много свободомислещи и антидиктаторски, европейските институции хитро оставиха въпроса за решаване поотделно от всяка страна-членка, което означава, разбирай, резултат никога. Иначе са много загрижени за последиците върху организма вследствие на периодичните промени на времето и блаблабла. Цинизъм във висша форма!
  • 114 сирене

    1 0 Отговор
    автора на мнението тук, не е и чувал за сателитен часовник, ходи милия нощем мести стрелки ръчно .. милия..
  • 115 лятото е супер

    6 0 Отговор

    До коментар #60 от "Значи":

    И защо сутрин да е светло - когато трябва да се спи?! А вечер да ти е тъмно, когато искаш да поизлезеш на разходка и срещи с приятели?! Еб@си логиката!

    Коментиран от #118

  • 116 Бай Ганьо

    1 0 Отговор
    как ша спирати такова нещо??? тва ми е два повода в годината да мрънкам и да са оплакфам!!!
  • 117 Blackthorn

    1 1 Отговор
    Когат одойде краят на света. До тогава ще местим!
  • 118 жяо112

    1 1 Отговор

    До коментар #115 от "лятото е супер":

    Сутрин да е светло, за да може да се ходи на работа, а спането оставяш за събота и неделя. Мед. сестрите сутрин се сражават с уличните кучета по тъмни зори, а като е светло си е по-друго.
    Да остане астрономическото-зимното време. Народът ни биологически е свикнал с него и няма за какво да се променя. А вечерите на тъмно се купунясва. Тогава слънце не ти трябва.
  • 119 ивелин

    1 0 Отговор
    Чакалите в Брюксел са " назначени" а не избрани и служат вярно и покорно на господарите си.Те изпълняват само това което им е наредено своето мнение , техните мисли, виждания и разбирания никому не-нужни.
  • 120 Нане

    0 0 Отговор
    много добре си е измислено ма калпазаните поспаланквци се вълната им пречи! Дано не се променя!