Last news in Fakti

30 Октомври, 2021 14:02 1 684 24

Китай ваксинира напълно 76% от населението си

  • китай-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • заразени-
  • ваксини-
  • ваксинирани

Китай започна ваксинацията на приоритетни групи на 15 декември 2020 г.

Китай ваксинира напълно 76% от населението си - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай е ваксинирал напълно 1,07 милиарда души срещу COVID-19 към 29 октомври, съобщиха днес здравните власти, цитирани от агенция "Ройтерс".

Това се равнява на 75,8 процента от 1,41-милиардното население на страната, като общо поставените дози ваксина са 2,26 милиарда. Китай започна ваксинацията на приоритетни групи на 15 декември 2020 година. До момента четири ваксини китайско производство са одобрени за пускане на вътрешния пазар, а още три препарат са получили разрешение за извънредна употреба.

Междувременно стана ясно, че лидерите на 20-те най-големи икономики в света ще се ангажират в подкрепа на усилията за съкращаване до 100 дни на периода, необходим за разработването на нови ваксини, лекарства и тестове, в случай на пандемия. При обичайни обстоятелства разработването на ваксини може да отнеме повече от едно десетилетие, но пандемията от новия коронавирус стимулира безпрецедентна бързина в изследванията, изпитванията и регулаторните процедури, които направиха възможна появата на готови ваксини за по-малко от година. Сега лидерите на Г-20 искат този период да се съкрати още повече.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    19 3 Отговор
    Аз предлагам да ги правите още преди пандемиите .
  • 2 Как се различават вакси

    8 8 Отговор
    от невакси там? Ваксинираните китайци са с една боя по-жълти..

    Коментиран от #23

  • 3 Механик

    12 8 Отговор
    Добре де. Да предположим, че някъде, било Китай, било на друго място се окаже, че 80% са ваксинирани. Сега да предположим, че на това място се окаже, че въпреки всичко, там си продължава разболяването и дори не намаляват темповете му, а това вече се случва в Израел. А кажете ми сега, какво ще се прави после? Ще се слагат "ваксини" всекидневно ли?Докато кръвта ни се превърне в суроватка ли?
    Няма ли да лъсне тогава истината, че ваксините се слагат само заради вливането на някаква субстанция и нямат нищо общо с евентуланият вирус?

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 4 редник

    9 7 Отговор
    Ами - браво на Китай!
    Напишете как са го постигнали...

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    9 7 Отговор

    До коментар #4 от "редник":

    Не ваксинират с модерна, която е спряна вече в Япония, Норвегия, Дания, Швеция,Финландия.?Както и с файзер, астра зенека и джонсън. Използват истински ваксини.

    Коментиран от #13

  • 6 Коко

    4 6 Отговор
    Въпросът е с какво ги е ваксинирал Китай? Със свои ваксини или с чужди. Българската ваксина ще бъде във формата на спрей. По-бързо я произвеждайте, какво чакате?

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кински

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    И какво казваш за Израел ,571 заразени и 4 починали вчера . Това ли е проблема ,ние къде сме ?
  • 10 Ами изостанал си, защото след поставя

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    нето на трета доза в Израел случаите драстично намаляха. И като брой заразени и като хоспитализации. Но разбраха, че щом има неваксинирани ще трябва и маски на закрито да има. И че ще трябват периодично нови дози явно. Евреите нямат проблем с това явно. А в Китай тестват до дупка ако се появят случаи на ковид в някой град. И тестват наред. Няма значение с ваксина ли си или без. По тържища и големи пазари в някакъв град, където в момента има случаи на ковид се влиза с антигенен тест задължително, който важи за 48 часа също. Влизането на чужденци в Китай е сведено до минимум, а дори ваксинираните китайци, които отиват в чужбина при завръщането си обратно в страната стоят под задължителна карантина. Неваксинирани пък въобще не могат да напуснат страната нито за екскурзия, нито за обучение, нито за бизнес. Правят всичко възможно, за да няма втори Ухан и втора мощна ковид вълна, която би им затворила икономиката пак за месеци. При тях вече година и половина е относително спокойно, но пак не са без маски, QR кодове и ваксини. Напротив, започнали са и деца да ваксинират доста. Първо над 12годишни,после евентуално и по-малките.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ами не прочете ли? Ползват само свои

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Коко":

    ваксини. Една от тях се произвежда и в Индия. А китайски ваксини ползват и на други места по-света. С по-ниска ефективност са и от РНК и векторните. Но уж били по-безопасни. Поне така твърдят някои. А дали е така...

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Спряна е, но само в някои възрастови

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    групи-млади мъже. Докато Астра Зенека не се препоръчва за жени между 45 и 55.

    Коментиран от #16

  • 14 В Индия естествено се произвежда

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ами не прочете ли? Ползват само свои":

    за местни нужди. Все пак и те са колкото китайците.
  • 15 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ами не прочете ли? Ползват само свои":

    Колко по ниска от 34% като тази на файзер ?
  • 16 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Спряна е, но само в някои възрастови":

    В Япония са прекратили договора с модерна и са подписали с новавакс. Скандинавците със сигурност ще последват примера. Сега официално са спрели да ваксинират с модерна

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Няма лошо. Щом е с по-висока

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    ефективност нека да е Новавакс. Но са доста малко дозите, които се наемат да произведат първоначално и не съм сигурен кога ще я има у нас. Не съм запознат и с цената ѝ.
  • 23 SHKËNDIJA

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Как се различават вакси":

    Китайците са бели бе .... Впрочем хората по света са Бели Кафеви и Черни други няма
  • 24 За овце

    0 0 Отговор
    Китай си има собствена, истинска протеинова ваксина. Не ползва бъркочите на западняците.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания