Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 10:12 2 367 41

Литва призова Европа да си отвори очите за Китай

  • китай-
  • диалог-
  • литва

Страната очаква западна подкрепа

Литва призова Европа да си отвори очите за Китай - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Поведението на Китай спрямо Литва трябва да отвори очите на Европа. Това обяви литовският заместник – външен министър Арнолдас Пранкявичюс, съобщи ТАСС.

Дипломатът обяви, че европейците трябва да отстояват демокрацията. Европа трябва да покаже колко надежден партньор е на САЩ.

Според него китайското правителство се опитва да дава пример с неговата страна. Пранкявичюс обяви, че е въпрос на принцип как ще реагират западните държави.

Китай изтегли своя посланик от страната. Това стана, след като Литва прие посолство на Тайван.

Страната настоява за единен подход. Това ще доведе до общо съдействие по различни теми.

Литва ще води разговори със своите партньори.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    32 10 Отговор
    Посолство на Тайван е все едно консулство на САЩ.
  • 2 БОЛШЕВИК 🌟

    37 13 Отговор
    Загиващия запад се разпада и скоро ще отиде в небитието заедно с неолибералния си капитализъм.

    Коментиран от #9, #13

  • 3 Българина

    66 6 Отговор
    китай ли подслушваше меркел? китай ли обеща шистак който сега го няма? китай ли разби всички арабски държави и заля европа с мигранти? китай ли има вонни бази в европа неподлежащи на ничии контрол?

    Коментиран от #35

  • 4 mi6osp

    49 5 Отговор
    Другаде ги стиска чепикът литовците. Китай не само изтегли своя посланик от Литва, но и спря контейнерите със своите стоки към пристанищата на Литва и ги пренасочи към руските пристанища на Балтийско море.
  • 5 Тихомир

    57 3 Отговор
    “Европа трябва да покаже колко надежден партньор е на САЩ.”
    С това изречение приключва всичко, мироглед, ум, разум, интереси, достойнство и т.н.
  • 6 Реалист 2

    45 3 Отговор
    Ах тези амбициозни маломерни марионетки на Саш - Полша и балтийските държавици ! 🤣 Знаят какво ще хареса Вашингтон и бързат първи да се харесат на краварите. 😜
  • 7 Плувка

    33 3 Отговор
    Заради сащ Литва се прецака, сега търси и други удавници.
  • 8 нещастници

    33 3 Отговор
    Европа трябва да покаже колко надежден партньор е на САЩ!! и това е изказване след като сащ пренасочиха преди зимата шистака към Китай и откраднаха сделката на Франция с Австралия! Латвия са свикнали да бъдат колония, сега реват че ноеия феодал нещо не ги бръснел! след 20 г латвия ще е 1 млн души с тази си покорност... и Китай ще им пращат кметове на села за срещи не министри

    Коментиран от #12, #14, #17

  • 9 гост

    7 29 Отговор

    До коментар #2 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Това нали помниш , че още товарищ Ленин го плещеше и вече 100 и кусур години тоя пуст капитализъм цъфти и връзва , а в небитието отиде любимия СССР , а скоро ще го последва и любимата Руска Федерация , воглаве с любимия вожд , щото той явно е на принципа "кораба потъва с капитана" , а не обратното , хахахах !!

    Коментиран от #25

  • 10 падналия ангел

    27 3 Отговор
    Литва призна Тайван-"Литовското правителство, игнорирайки нееднократните дипломатически постъпки и предупреждения на Китай за възможни последствия, заяви, че ще разреши на администрацията на Тайван да открие представителство от името на Тайван".
    Пудела на САЩ какво очаква, пържола ли да му дадат китайците?
  • 11 Костова

    27 4 Отговор
    Литва е малка държавица с 2 800 000 милиона жители и с нула икономически и политически авторитет. Някак смешно е да диктува или призовава Европа какви отношения да има с Китай. Имали са глупостта да разрешат на Тайван да има посолство във Вилнюс, да си носят последствията без да хленчат. Китай освен, че изтегли своя посланник от Литва престана и да използува литовските пристанища. А това вече си е сериозен удар.
  • 12 гост

    5 29 Отговор

    До коментар #8 от "нещастници":

    САЩ нищо не са пренасочили първо , щото това не е любимия ти Газпром и любимия ти вожд !! Там компаниите са ЧАСТНИ и даже Тръмп не можеше да им нарежда , колкото и да му се искаше !! Второ точно Литва и такива като нея , дето ИМАТ договори с американски компании , си получават втечнения газ ! И европейците можеха да го получат , ако само пролетта вместо да чакат на газпромовци да им пратят "евтин газ" бяха си го поръчали от САЩ , щото един танкер се обработва и пътува до Европа от 3 до 5 месеца , тая работа не е от днес за утре !!! Обаче бъди спокоен , още следващата пролет ще гледаш и ще ревеш къде поръчват европейците и какъв ще го ядат "умниците" от Газпром , а и какво ще стане с любимите ви потоци !

    Коментиран от #19

  • 13 гост

    4 20 Отговор

    До коментар #2 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    А всъщност ако се замислиш "загниващия капитализъм" гние вече повече от три ВЕКА , още от индустриалната революция и няма никакви изгледи скоро да приключи , напротив само преди 30 години го предпочетоха още над 30 държави , включително любимата ти федерация , макар че в нея е най-лошата форма на капитализъм , а "великата революция " не можа да устиска и 70 години , що така бе нане , хахахах !!!

    Коментиран от #30

  • 14 гост

    7 16 Отговор

    До коментар #8 от "нещастници":

    Имаш ли поне идея , че в САЩ в момента цената на газа е почти на пролетните цени , както и цената на тока ?? Както и цената на горивата е почти колкото в Раша при 15-20 ПЪТИ по-високи доходи , а имаше период и пролетта и почти всяка година всъщност , когато бяха ПО-НИСКИ от руските ?? Не чакай само на ТАСС , там няма да ти кажат нещо , дето не им изнася , ако още не си вденал !!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Котузов

    12 0 Отговор
    Пуделите защо не мислят като скачат на големите ? После реват като някоя фуста . Имаше стара Българска поговорка - " Седем пъти мери , един път режи !"
  • 17 гост

    4 13 Отговор

    До коментар #8 от "нещастници":

    Между другото даже нямаш идея колко добре е за европейците това , дето се случва сега !!!! Щото Раша ОКОНЧАТЕЛНО доказа , че НЕ Е и НЯМА ДА БЪДЕ надежден доставчик на газ за Европа !!! Независимо дали нарочно или не (както твърди гнома) не можа или не поиска да покрие търсенето !! Щото това беше основния "коз" досега , ушанките се биеха в гърдите как само те можели да покрият ВСЯКО търсене по ВСЯКО време !!!!! Което в момента се оказа точно обратното !! И ако е от липса на количества , както твърди вожда и ако е по политически причини е еднакво зле !!! И резултата ще го видиш още догодина !! Само да ти припомня , че предния път 2009, когато вожда пак искаше да "наказва" Украйна , Раша загуби над 20% от пазарния си дял в Европа и то без практически да имаше щети , а сега има и то сериозни , освен дето Газпром отнесе няколко присъди по дела , включително 2,6 МИЛИАРДА за Украйна и 1,7 милиарда за Полша , които си плати като поп и загуби ВСИЧКИ дългосрочни договори и свали цените почти до себестойност , че и под нея !!! После да не че чудите като догодина поръчките на газпромовци паднат , а делата се увеличат !! И всичко това , щото вожда реши предизборно да кърпи изчезналия си рейтинг с "газови войни" , хахаха !! НЕ можеш да си играеш с основния си клиент , това не можахте да го научите , ама то и не ви трябва , така или иначе все сте си изгорели !!

    Коментиран от #18, #20, #23

  • 18 учен

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Путин каза още преди две седмици - от 8. 11 започваме пълненето на газохранилищата в Европа !!!
    Краварите като са много отворени , защо не докарат газ с танкери ?

    Коментиран от #22

  • 19 масон

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Защо великите кравари предната зима внасяха втечнен газ от Русия ?
    А уж щяха да покриват нуждите и на Европа !
  • 20 Бай Манчо

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Гост-е да не си спал на мокри вестници ? Видя се кой е надежден партньор и за газта и за Афганистан и т.н. , хайде спри се вече с глупостите . Балтийският пинчер ще мръзне както се очертава заради "умниците" в правителството им , дървеха се на Русия и тя си направи пристанище и терминали за разтоварване , дървеха се за газта , сега на Китай се дървят :))))
  • 21 Себастиян

    8 0 Отговор
    Китай ги предупреди предварително , че ще ги отреже от проекта „Един пояс, един път“ .
    Се престане да им ползва железопътната инфраструктура и пристанищата .
    Загубите от транзит ще са огромни .
  • 22 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #18 от "учен":

    Е то бива да караш само по опорки , ама толкоз не бива !! Черно на бяло ти написах , че за докарат "краварите" СЕГА е трябвало да се поръча още март , април в най-лошия случай !! Ама пусто нали ще изгори опорката се правиш на невиждаш , не че не си си сляп интелектуално , хахах !! И Путин какво бил казал вчера на никой не му пука , щото свинщината отдавна същия той я направи и ако си мислиш , че европейците пасат трева , пак си помисли , хахах !!! Между другото вчера излязоха последните данни за резервите в Германия , дето е най-засегната , щото Франция , Испания и Англия отдавна почти са отрязали любимите ти ушанки ! Та данните са , хранилищата на Газпром в Германия , които са почти 30% от всички са запълнени на 21% , при средно на другите компании 75-78% !!!! И сега Путя щял да ги пълни , след 2 месеца истерия и то щото видя , че цената почва да се срива само след месец и половина , а според неговите сметки трябваше да изкара поне до пролетта !!! Само най-тъпия може да си въобразява , че другите са по-тъпи от него и няма да лъсне плиткоумния му план !! Ама нищо , нали знаеш българската приказка за 100-те тояги , торбата сол и т.н. !! Немците забавят , ама не забравят !! Само да ти припомня , че вожда от много акъл се "освободи" от зависимост от Полша и Украйна , та да се натресе на още по-голяма от Турция и Германия !!!! Ердоган вече го накара да съжалява горко за тръбичките през Турция , ама Германия как ще му го подаде с тия потоци , бедна

    Коментиран от #24, #28

  • 23 падналия ангел

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Няма да плачеш! Сега Юропата се къпе в хамерикански сгъстен газ! Да ама не! От гАйчовците се искаше само да сертифицират СП2 /вече е направено/ и хранилищата почват да се пълнят. Значи правиш сметка, след обаждането на Путин с колко падна зената на газа и съпоставяш къде отива в момента хамериканската-"Газова сделка между Китай и САЩ ще задълбочи енергийната криза в Европа. Това е предупреждението, отправено от германската телевизия N-TV.
    "Ако Пекин и Вашингтон сключат сделка, това може да се окаже проблем за Европа, тъй като нейните газохранилища не са достатъчно пълни", се казва в материала.
    Големи китайски предприятия са в заключителния етап на преговори с американски износители за сделка на стойност няколко милиарда долара за доставка на втечнен природен газ за Китай. Пекин очаква сделката да бъде подписана до края на тази година." това го казва Блумбърг! А между другото договорите и то дългосрочни между САЩ и Китай са вече факт! Знам, Путин е виновен!

    Коментиран от #31

  • 24 падналия ангел

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Ооо извинявай, ти си от платените квичалници!
  • 25 Фалконети

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Къде цъфти тоя капитализъм ? Цъфти ама само за 2% от населението .
    И да ми обясниш - защо всичките цъфтяци са с огромни дългове ! Цъфтят , цъфтят , а пък кинти няма !
    А Китай с огромен излишък на пари и влага в проекти по цял свят !

    Проектът за "Новия път на коприната " не е по силите на краварите и ЕС общо.

    Коментиран от #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мухааа

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Ти голяма компетенция се извъди. Като преписваш соросоидните опорки, пони оправяй грешките в тях. Вярно е, че втечнения газ е частен, ама и самите им договори са фючърсни, ако това ти говори нещо. Много малка чат от тях са дълговременно обвързващи. Това е така, защото конюнктурата на пазара е много динамична и така не са задължително обвързани и двете страни. Корабите не се поръчват предварително 5-6 месеца според теб, а се търгуват на момента на конкретната борса- за разлика от тръбопроводния и контрактния втечнен газ от Катар например.
    Аман от разбирачи.
  • 29 Сандо

    6 0 Отговор
    Тия на картата не може да ги намери човек,само врещят на умряло.
  • 30 Рошко

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Тц, в грешка си светът започва да гледа на изток, защо ли? Защото ресурсите са там ама не навсякъде позволяват на ротшилд да си прави революции и да краде под предлог фалшива демокрация
  • 31 бай икономисто

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "падналия ангел":

    Сделките между Китай и краварите е само за да могат Китайците да си пласират доларовите активи , не че има някаква далавера от цялата работа.
    Иначе ако рекат да се отърват директно , ще се сринат борсите .
    Никой вече не иска да се запасява с долари .
  • 32 Българин

    3 7 Отговор

    До коментар #25 от "Фалконети":

    Другари, до там ли опряхте, да се хвалите с Китай?А какво стана с великая и могучая?

    Коментиран от #33, #40

  • 33 соросня

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Българин":

    В статията става ли въпрос за Русия ?
  • 34 грух

    5 0 Отговор
    а къде ТОЧНО пише, че трябва да се отстоява демокрацията, може ли КОНКРЕТНО да се посочи в кой закон и по кой точно член ? По закон аз съм длъжен да си плащам данъците, например, но за демокрацията не пише, май...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Атлантик плюс

    0 2 Отговор
    Окрилена от Демокрацията, Литва се чувства достатъчно силна да се противопоставя едновременно не само на Русия и Китай, но и на всеки друг приятел на Русия. Това не е ли забележително?

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сорософоб

    1 0 Отговор
    " Европа трябва да покаже колко надежден партньор е на САЩ."

    Егати и плонжа, егати и плонжорите. Литовските политичета надминаха и наште Йесмени. Йесменския слугинаж е засрамен
  • 39 Сорософоб

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Атлантик плюс":

    Поетично, патетично, но ... тъпо
  • 40 Сорософоб

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Българин":

    Ми, Китай си е за фалене.
    Народна република, която отвя Частните републики

    Обществена (социалистическа, според някои комунистическа) страна, която отвя капиталистическите.
  • 41 Тити

    0 0 Отговор
    Надеждни подлоги,поемат фекалиите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания