Last news in Fakti

7 Ноември, 2021 04:22 4 945 97

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция в царска Русия

  • русия-
  • октомврийска революция-
  • ленин-
  • болшевики

Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения в Първата световна война

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция в царска Русия - 1
Снимка: Shutterstock

На 7 ноември 1917 г. започва Октомврийската революция в Русия. В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Александър Керенски.

Революцията довежда до създаването на Съветския съюз - първата комунистическа държава в света, както и първата от класическите тоталитарни системи на ХХ в.

На 16 март 1917 г. абдикира последният руски император Николай II. Властта в Русия е поета от временното правителство на Керенски. Малко след това в Петроград пристига Ленин. Той констатира, че има великолепна възможност малобройната, но дисциплинирана комунистическа партия да вземе властта.

Първият опит за въстание през юли 1917 г. се проваля

и вождът на революцията е принуден да се укрива. Но вторият опит през октомври 1917 г. вече е успешен. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. С щурм, въпреки липсата на съпротива, е превзет Зимният дворец и са арестувани членовете на Временното правителство. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. Ключова роля в болшевишкия преврат изиграва Лев Троцки, чието истинско име е Лейба Давидович Бронщейн.

В качеството си на председател на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати той е на практика военен ръководител на преврата. Именно по негови указания първо са атакувани ключови обекти като Централната поща, Държавната банката, гарите и др. Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на големите търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите.

Установена е „диктатура на пролетариата”, създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари начело с Ленин.

По негова заповед на 6 януари 1918 г. е разпуснато законно избраното чрез свободни и демократични избори Учредително събрание. Последица от октомврийския преврат е разрушителната гражданската война в Русия.

Създадената през октомври 1918 г. от Ленин първа в света Социалистическа държава на работниците и селяните всъщност представлява германски протекторат чак до разгрома на Германия, през ноември 1918 г. Немците осигуряват на новия режим военна и материална помощ. Финансовата подкрепа за болшевиките започва още от края на 1914 г. Според германските официални документи болшевиките са получили 72 млн. златни марки, като по-голямата част от сумата е връчена след 7 ноември 1917 година. Финансирането е прекратено през юли 1918 г., когато е убит германският посланик в Москва граф Мирбах.

Идеята, че революцията била организирана от световното еврейство, се появила малко по-късно, около 1918 г., когато Троцки поел военното министерство на новосъздадената Съветска държава. Сред комисарите и началниците на различни политически управления действително имало много евреи. Но този факт не бил свързан с митичния “световен заговор”, а с факта, че евреите в царска Русия били една от дискриминираните и преследвани нации. Протестните настроения в еврейските кръгове били по-популярни отколкото в руското общество. Но имало недоволни и сред другите малцинства в Русия – фини, латиши, литовци, естонци.

Историците в цял свят смятат тезата за “еврейската революция” в Русия

за нищо повече от мит. Според тях Великата октомврийска социалистическа революция е чисто руски феномен. На Запад дори не обособяват двете революции – Февруарската и Октомврийската, а обсъждат само една революция – от 1917 г. Историците посочват като причини за нея: социалните, класовите и икономическите проблеми в самата Русия. Обясняват природата на революцията с положението на работниците, с не докрай разрешените въпроси за собствеността на земята, с националните проблеми в отделните райони, плюс огромното натоварване на руското общество, свързано с участието на страната в Първата световна война. Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения; настроенията сред армейските части били крайно лоши; след три и повече години война Русия не искала повече да воюва.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пролетари

    68 49 Отговор
    Най значимото събитие на века.Реализация на напълно нова форма на политическо и икономически управление. Много по справедлива и прогресивна от капитализма.

    Коментиран от #2, #10, #48

  • 2 тц робе на труда

    16 41 Отговор

    До коментар #1 от "пролетари":

    най - справедлив и прогресивен е "fascio"
  • 3 Пламен

    52 52 Отговор
    Най голямата световна трагедия

    Коментиран от #13

  • 4 ИСТИНАТА

    18 16 Отговор
    РЕВОЛЮЦИЯ СРЕЩУ ПЛАНДЕМИЯТА
  • 5 С две думи

    63 32 Отговор
    Денят който слага началото на нов вид политически строй-социален и равноправен! Да напомним тук,че точно болшевиките въвеждат 8 часов работен ден,безплатно образование,безплатна медицина,платен отпуск,отпуск по майчинство и куп други превилегии за обикновенният човек-не познати неща до това време.Този ден променя съзнанието,потребностите и мирогледа на обикновенните хора по целият свят.....

    Коментиран от #8, #17, #35, #53, #62, #91

  • 6 1234

    33 35 Отговор
    СССР е едно велико творение на Ленин.
  • 7 Истина е

    26 36 Отговор
    Костя Копейкин ,и Ленчето дето не си знае биологичните родители и Болен и леля Ташка и другите русофилици има голям празник .
  • 8 Нека да пиша

    17 33 Отговор

    До коментар #5 от "С две думи":

    С две думи пишеш безумия .
  • 9 Агент на КГБ

    39 35 Отговор
    Ами защо тогава всички ги влече прогнилия и несправедлив запад, а не справедливия и равноправен СССР, от който ако успееш да избягаш преди да са те разстреляли, никога не се връщаш.

    Коментиран от #11

  • 10 Хаха

    22 22 Отговор

    До коментар #1 от "пролетари":

    И мечтаеш на Клара Цеткин, куцата Роза Люксембург, и на Крупская кюлотите да ги имаш като реликва.
  • 11 Хаха

    39 27 Отговор

    До коментар #9 от "Агент на КГБ":

    Супер въпрос . На всички комунисти внуците им са в прогнилия запад . Явно е лош тоя запад .

    Коментиран от #12

  • 12 забележка

    31 6 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    Никак не е лош,но това важи само за внуците на елита.
  • 13 долни измамници

    23 11 Отговор

    До коментар #3 от "Пламен":

    За кого ? За днешните крадци , които сега са милионери . радвайте се сега на парите си , а обеднелия народ наричайте русофили предатели ..

    Коментиран от #15, #33

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ерец

    20 13 Отговор

    До коментар #5 от "С две думи":

    “…и куп други привилегий за обикновения човек…” . Разбира се всичко свързано с материалното на този свят . И на същия този обикновен човек му бе строго забранено Духовното - правото да слави Бога . Но най-ценното с което той живее - вярата в Твореца не можаха да му отнемат.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КРАЙЦЕРОкуптора

    13 13 Отговор
    SIEG HEIL КОПЕЙКИН СИФИЛИСА НА ВЛАДИ ЛьОНИН!!!
  • 20 долни измамници

    23 4 Отговор

    До коментар #15 от "Хаха":

    А ти провери какъв процент от населението са били ограбени и какъв процент са били тези на които не е имало какво да им вземат .

    Коментиран от #21, #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ами не

    29 14 Отговор

    До коментар #17 от "Ерец":

    Еми то в момента на Запад е така бе пич-само че по завоалирано.В Холандия в нашият град продадоха църквата и я направиха шоу-полщадка за скейтбодристи...А свещенниците регистрират офицално в църквата гей бракове....Едно е да забраниш нещо-а хората въпреки това да вярват--друго е да разложиш от вътре същата тази вяра-което става в момента в Европа.А да не говорим,че забраната при болшевиките не е за дълго-още Сталин дава статут на църквата като независима от държавата институция.А по негова заповед във всеки полк е прикрепен свещенник-и това преди войната.Така че стига с тези клишета-гледайте реалните факти в историята.

    Коментиран от #24, #70

  • 23 Чайка

    18 12 Отговор
    Да здравствует ВОСР!
  • 24 Хаха

    22 16 Отговор

    До коментар #22 от "Ами не":

    Това от къде го измисли ,че по-вревето на Сталин е имало във всеки полк свещеник. Явно си прикалил със Абсента в Нидерландия. Пишеш безумия .

    Коментиран от #28

  • 25 Активист на БКП

    21 17 Отговор
    Тази революция направи хората в цял свят ЩАСТЛИВИ !!! Венсеремос КПСС!🇷🇺
  • 26 ДаЗдраПерМа

    8 5 Отговор
    аве не е лесно да се управлява такава територия, първо абдикира Николай II след това Горбачев и на нова година се отказа Елцин.
  • 27 Отнемането

    24 16 Отговор

    До коментар #20 от "долни измамници":

    Да не се забравя, че по онова време 70% от българите живеят по селата. Със създаването на ТКЗС, земята им бива отнета. Тоест, на 70% от тогавашните българи е отнето основното средство за производство и прехрана. Отделно от това е отнемането на покрита градска собственост, промишлени предприятия и какво ли още не. Из София още се разказват истории за "национализатори", посещавали богати семейства в качеството си на служебни лица, за да им съобщят, че ги интернират, а домът им се национализира. При тези посещения са правени описи на имуществото и във връзка с това още се помни от чии домове какво "национализаторите" са си присвоили и не са отбелязали в описите на имуществото - не само пари и злато, но и всякакви други вещи.

    Коментиран от #29, #49

  • 28 Ами не

    26 9 Отговор

    До коментар #24 от "Хаха":

    И да хахакаш и да ревеш истината е една...Даже пак по нареждане на Сталин от 10.08.1941 г.над Москва е правил кръгове самолет с иконата на Богородица и Свети Николай Угодник.Това е всеизвестен факт и даже е документирано.Да ти напомням ли,че точно Сталин е бил ученик на руската Духовна Семинария??? Айде малко поне мислете и четете историческите факти-не ставайте за резил с общоприетите днешни клишета.Сталин е разрешил дори на Казаците да воюват със своята униформа и знамена-а на "кубанките им" (шапките) отпред са били православните кръстове...Четете бе хора-четенето не боли....

    Коментиран от #30

  • 29 Айде бе

    24 11 Отговор

    До коментар #27 от "Отнемането":

    А ти как искаш да са се отнасяли към чорбаджиите? -на които народа е работил ангария...? Помниш ли стиховете--"Чорбаджии Майко изедници"...-и този ли Велик Българин е бил комунист? Малко са ги мачкали тези кръвопийци-направили богатствата си за сметка на робскитят труд на народа си.
  • 30 Хаха

    14 14 Отговор

    До коментар #28 от "Ами не":

    Аз чета ,при това съм половин руснак ,това е един мит. Той е бил изключен от Семинарията . Пишеш безумия основани на антиисторическа наистини. През голямата чистка най-големите храмове са съборени ,като Христа Спасител.
  • 31 Сандо

    13 9 Отговор
    Михайлов е сътворил един нескопосан тюрлюгювеч,който е далеч от истината за едно от най-значимите събития в историята на човечеството.
  • 32 Ленин

    10 12 Отговор
    Всички на тръстиката Жените общи на партията
  • 33 Ами ...

    9 11 Отговор

    До коментар #13 от "долни измамници":

    За жертвите на комунизма.

    Коментиран от #43

  • 34 no name no face no number

    16 4 Отговор
    И в бъдеще ще има революции те няма да останат в историята светът има нужда от промени и никой няма да ги направи без въоръжена борба, така, че се надявам да видя следващата
  • 35 Ами ...

    12 11 Отговор

    До коментар #5 от "С две думи":

    Сещам се и за една друга придобивка - ГУЛАГ.

    Коментиран от #38, #41

  • 36 ДаЗдраПерМа

    6 7 Отговор
    колкото и Велика да е пак е от "цветните" червена на цвят, единия вирус дошъл от Швейцария в запечатан (пломбиран) вагон другия от щатите натоварен на кораб
  • 37 Ами ...

    7 3 Отговор
    "Листая старую тетрадь
    Расстрелянного генерала,
    Я тщетно силился понять,
    Как ты смогла себя отдать
    На растерзание вандалам.
    Из мрачной глубины веков
    Ты поднималась исполином,
    Твой Петербург мирил врагов
    Высокой доблестью полков
    В век золотой Екатерины.
    Россия! Россия!"

    Игор Толков
  • 38 А си знаеш

    19 7 Отговор

    До коментар #35 от "Ами ...":

    Конц.лагерите са патент на Великобритания-още от 1843 г. Гледай фактите и не се изказвай неподготвен.

    Коментиран от #39, #82

  • 39 печкар от Биркенау

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "А си знаеш":

    ни рИви!скоро ще си ми клиент
  • 40 Ленин съм

    6 9 Отговор
    И да не барате Джендърството ей
  • 41 Шопо

    15 3 Отговор

    До коментар #35 от "Ами ...":

    А я се сещам за Гуантанамо 🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷

    Коментиран от #83

  • 42 Българофил

    11 12 Отговор
    " Победа на прогресивните сили над здравия разум"-Стефан Богданов(" Червеният терор без маска"). Николай Бердяев:" Социализмът е идеология на завистта." Кратко и ясно!
  • 43 долни измамници

    15 5 Отговор

    До коментар #33 от "Ами ...":

    Жертвите са били богататашите и интелигенцията , лакеи на богатите , каквито са и сега .

    Коментиран от #44, #59

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 И ДО ДНЕС

    10 9 Отговор
    Комунистите (Б. Борисов) Родината изграждат, комсомолците (Р. Плевнелиев) след тях вървят- пионерите (герп- младежи) славен път, грудов път (в държавната и общинската администрация) ги чака! Така е по тези земи- внучето порасна и надбяга сина. На петия конгрес на герп беше рапортувано, че всички повели на вожда и учителя са спазени и се работи за следващотото десетилетие плюс магистрала до Марс.
  • 46 долни измамници

    15 6 Отговор

    До коментар #44 от "Хаха":

    Комунисти няма за да съм лакей , както ти си лакей на капиталистите , които сега са на власт .

    Коментиран от #47

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Жоро

    7 14 Отговор

    До коментар #1 от "пролетари":

    И понеже е много по-справедлива затова я няма никъде по света освен Северна Корея.. Мн смешно
  • 49 Гошо

    22 5 Отговор

    До коментар #27 от "Отнемането":

    Само нещо аз не мога да разбера ,как точно след отнемането на "основното средство за производство и прехрана" по селата се появяват двуетажни големи къщи Как точно по баш по Червенкови времена селяните почват да си строят жилища и то с доста сериозна квадратура
  • 50 БОЛШЕВИК 🌟

    20 7 Отговор
    СЛАВА ЗА ВЕЛИКАТА ОКТОМВРИЙСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! СМЪРТ ЗА КАПИТАЛИЗМА И ИМПЕРАЛИЗМА!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Нови висоти

    17 5 Отговор
    Статията е тотален бълвоч. Историческите факти накуп без хронология, никакви историческо-следствени връзки, няма причини, повод, съвременното образование си казва думата. Какви немци са им помагали като с тях са били във война ПСВ? И какъв СССР като той е създаден години по-късно?

    Коментиран от #60

  • 55 ВСВотСАЩ

    11 6 Отговор
    "Иcтoрицитe в цял cвят cмятaт тeзaтa зa “eврeйcкaтa рeвoлюция” в Руcия
    зa нищo пoвeчe oт мит. Cпoрeд тях Вeликaтa oктoмврийcкa coциaлиcтичecкa рeвoлюция e чиcтo руcки фeнoмeн"
    ------------------------
    Хе-хе, да бе, чисто руски феномен е...
    Никола М. Николов
    (Това, което историците не ви казват)
    "Троцки напуска Ню Йорк на 27 март 1917 г. с още 275 свои последователи на път за Канада. В Нова Скоча канадските власти го задържат, тъй като откриват в Троцки десет хиляди долара - голяма сума за онова време....
    Ленин също напуска Швейцария с 32-мата си привърженици в един военен германски брониран влак, преминавайки през военните германски линии и охраняван от германски войници...
    ...по късно Уилсън изпраща на Ленин 20 милиона долара от специалния си военен фонд. Това е записано в регистрите на Конгреса под № HJ8714.U5 и показва за какво са изразходвани 100-те милиона долара, гласувани от Конгреса за военен фонд. Същата изразходвана сума е документирана и в регистрите на Конгреса на 2 септември 1919 г..."

    Никола М. Николов умира при неизяснени обстоятелства през 1997 г., вероятно отровен.
    Книгите му „Тайните протоколи“ „Четиридесетте безотговорни дни“ 1944 „Светът под микроскоп“ „Световната конспирация“ I и II част, „Новият ред“ и „Маските на величията“ са преведени на френски, немски, испански, английски, руски, индийски, арабски и турски език.
  • 56 Под червената дъга

    11 8 Отговор
    Първите гомозексуалисти, превратаджии и комунисти, които ги е мързяло да работят и все са гледали в чуждата паница със злоба. А каква романтика е била между Троцки и Ленин... 🤮.

    Коментиран от #63

  • 57 кочо

    7 9 Отговор
    лош еврейски експепимент със тероризъм към другомислищите.карл маркс е евреин.и до сега русия е ненормална държава.
  • 58 другарят

    15 6 Отговор
    Най-великият ден в човешката история! Този ден ни докара и нашият най-важен ден -9ти септември! Да живее социализма!

    Коментиран от #64

  • 59 Ами ...

    4 8 Отговор

    До коментар #43 от "долни измамници":

    И при Гладомора ли така е било? А тези с промитите мозъци, като твоя, не са ли жертви? 😀
  • 60 Ами ...

    2 5 Отговор

    До коментар #54 от "Нови висоти":

    Вече не са били във война. Капитулирали са. Преговорите се водят от 22.декември.1917 г. Русия подписва капитулация на 03.март.1918 г.
  • 61 Целенасочен

    13 3 Отговор
    Наистина целенасочен тюрлюгювеч е тази статия. Руският император под въздействието на Распутин се е колебаел дали да не излезе от войната още през 1916г. Распутин е убит от английското разузнаване,а Февруарската революция е дело на парите на Ротшилдите и американски банкери. Пари са дадени и на анархисти,и на есери,и на меншевики. През 1916г. болшевиките не са фактор. Февруарската ревалюция е с цел Антантата да не изпусне Русия и същата да остане във войната срещу Германия. Троцки по тия времена е меншевик и затова на него също са дадени милиони. Немското разузнаване пък наобратното дава пари на болшевиките защото те са заявили,че ще извадят Русия от войната, а това е жизнено важно за Германия. Така руските две революции през 1917г. са финансирани и от Антантата,и от Германия. Основните ръководни сили са от евреи,а изпълнителите са недоволните от войната войници,работници и селяни. В централните ръководни органи на държавата - правителство,министерства,армия,милиция,градски съвети евреи са от 80 до 90-92%.
  • 62 Роза

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "С две думи":

    В началото новият социалистически строй е изглеждал прогресивен,но после управниците се ояждат,и някои други около тях-също.Социализмът е добър само на теория,но практиката показва друго.Егоистичната човешка природа прави така,че при всеки строй да има бедни,богати и привилегировани.Освен това соца се крепеше на страха и доносничеството.Всеки , който ти има зъб,можеше да отиде и да те наклевети пред съответните органи,че си враг на народа.И какво излиза от всичко това?Че за обикновения човек тогава е било несправедливо по един начин,а сега е несправедливо по друг начин.Това е горчивата истина,за съжаление!
  • 63 Ами ...

    10 7 Отговор

    До коментар #56 от "Под червената дъга":

    Пред тях е бил светлия пример на учителя Маркс, който няма и един ден трудов стаж през живота си. 😀
  • 64 Ами ...

    3 6 Отговор

    До коментар #58 от "другарят":

    Да живее, ама взе, че се спомина. 😀
  • 65 Ако не беше октомврийската революция

    4 4 Отговор
    Сега Вова нямаше да е президент
  • 66 Гьобелс ✋

    5 6 Отговор
    Отивам в Москва да духам на Ленин в мавзолея.
  • 67 не може да бъде

    3 4 Отговор
    Октомврийската революция е твърде сложно събитие от какъвто и план да бъде погледнато и не може да бъде коментирано с 10 или 100,1000 и т.н. изречения-особено от недостатъчно грамотни и емоционално объркани хора.С едно изречение може да се каже само ,че тя е пример затова ,че пътят към ада е постлан само с най-добри намерения!Друго нещо ,което би могло да се каже за нея само с едно изречение,е че тя е пример за величието на духа и издръжливстта на руския народ -никой народ по света не би могъл да премине през такова изпитание!От мен лично бих добавил един извод,че чрез революцията /чрез болшевиките наистина са създадени някои грандиозни неща-но както е показала историята,те са или нетрайни ,или твърде спорни!?
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ВИЛ

    1 3 Отговор
    Товарищи трудящии,если деньги нет сделайте мне сюнет!
  • 70 Ерец

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ами не":

    Виж сега в РФ официално се счита , че има 200 етноса .Всеки етнос който си има вероизповедание отправя молитви към Бога - Творец в Църквата , в Синагогата , в Джамията , и т. н.
  • 71 ИВАН

    3 1 Отговор
    Сегашния свят е прекалено несъвършен, явно ще има още доста революции, докато хората се сетят да живеят в братство и разбирателство, а не човек за човека да е звяр
  • 72 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    6 2 Отговор
    ДИМИТРОВСИ ПИОНЕРИ И КОМСОМОЛЦИ.ЗА ДЕЛОТО НА ДОЦИАЛИЗМА,ЗА ЩАСТИЕТО НА НАШАТА РОДИНА,БЪДЕТЕ ГОТОВИ
    ВИНАГИ ГОТОВ.

    Коментиран от #74

  • 73 Кой кого

    7 3 Отговор
    Кой кого е репресирал? При Ленин и Троцки, са убити милиони руснаци, цветът на нацията – руското дворянство, руската интелигенция, офицерите, руските индустриалци,търговците - това е Червеният терор. Нека да разгледаме състава на съветското правителство през 1918г.,тоест извършителите на Червения терор. Почти няма руснаци: Ленин - председател, Чичерин - дипломат, руски; Луначарски - образование, евреин; Сталин - националност, грузинец; Протиан - земеделие, арменец; Ларин (Лури) - икономика, евреин; Шпицберг - култура, евреин; Троцки (Бронщайн) - армия и флот, евреин; Ландър - държавен контрол, евреин;
    Кауфман - държавна собственост, евреин; Шмид - профсъюзи, евреин; Лилина (Книгисен) - медицина, еврейка; Шпицберг - култура, евреин; Зиновиев - Министерство на вътрешните работи, евреин; Anvelt - епидемии, евреин; Гуковски - евреин; Володарски - печат, евреин; Урицки - избирателна комисия, евреин; Steinberg - Справедливост, евреин; Фънщайн - мигранти, евреин, Дзержински - Чека, поляк с еврейски корени. При Сталин са репресирани сътворителите на Февруарската и Октомврийската революции - анархисти,есери,меншевики,троцкисти,ленинисти - в огромното си болшинство евреи.

    Коментиран от #81

  • 74 комсомолец

    5 2 Отговор

    До коментар #72 от "Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺":

    Готов съм със свалени гащи и поза партер в очакване на светлото бъдеще
  • 75 1944

    3 6 Отговор
    най тъжната и кървава дата в човешката история. у нас едни дебили още се кефят на терористите и масови убийци от кпсс. обичат до дъното на душата си да са вечни роби. раят за тях е ад. борят се с нормалното и културното. борят се с прогреса и цивилизацията. ще горите в собствената си мас , нещастници!!
  • 76 стоян георгиев

    3 5 Отговор
    разпадането на царска русия е следствие на вековното икономическо и социално неравенство там.бедните милиони селяни и работници в един момент решиха и потърсиха реванш на тия дето ги ограбваха стотици години.тва е истината за сучилото се .лошото е че процесите ги яхнаха хора които задоволиха собствените си властови амбиции и не доведоха русия до нищо по-добро.наистина в процеса помогна евреиската общност съставляваща по онова време 70%от цялото евреиско население,помогна германското разузанаване и болшевишката партия,помогна и малка българия която унищожи руския помошник на балканите в лицето на сърбия,гърция,черна гора и румъния,което много отежни руската военна ситуация от северно море до кавказ,но основното бе нежеланието на народите на имперска русия да живеят по начина по които живяха.без тази воля на руския народ и народите на руската империя нямаше да се случи нищо колкото болшевики или евреи да напъваха!
  • 77 Гост

    7 4 Отговор
    Тази дата е хубава само за долниеврейски изчадия. Немеца хубаво беше тръгнал да ви унищожава в Аушвиц.
  • 78 Ленин

    3 5 Отговор
    Честит седми ноември. Към 07.11.2021 г. социализмът частично е построен в няколко държави по света - Норвегия, Дания, Швеция, Канада. Има и много благоденстващи с относително равноправие арабски държави, като например държавата Оман.
    Само ние се върнахме назад към дивия капитализъм, грабят ни айдуци отвън и домашно производство. Не знам докога ще търпим.
    Впрочем, я прочетете тук
    https://fakti.bg/mnenia/625833-chuvstvoto-za-komunizam-na-princ-charlz

    Коментиран от #79

  • 79 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #78 от "Ленин":

    в скандинавието няма комунизъм дрогарю.там е по-скоро плютият от вас либерално-социален модел.на комуниста когато му е угодно прибира определени личности и държави ,а като не му изнася се отмята и ги обявява за фашиски.норвегия като налага геиценностите я нещете ама като гледате как живеят и хоп били комунисти!финландия е била част от русия дрогар и е избягала именно след въпросната революция точно за да не стане част от съветската система.местните скандинавци са избили с изключителна жестокост своите комунисти ,а ти сега обясняваш че едва ли не били съпричастни с тях!

    Коментиран от #80

  • 80 Девиация

    3 3 Отговор

    До коментар #79 от "стоян георгиев":

    Всички идеологии завършващи на... - изъм са производни и икстеншъни на либерализма. Комун - измът е сътворен в Германия,Франция и Британия. Там са създадени Първият и Вторият Интернационали,там е Якобинската диктатура,Парижката комуна,в Лондон е гробът на Маркс. Двете руски революции са изкуствено привнесени и копират всичко случвало се при якобинците и парижките комунари. В ръководствата на двете руски революции почти липсват руснаци,но изобилстват евреи,поляци,немци,латиши,финландци и американски граждани. Точно по теорията на Маркс центърът на световното комунистическо движение си си завърна в развитите държави,защото експериментът в Русия се оказа девиация.

    Коментиран от #84

  • 81 безпартиен

    1 2 Отговор

    До коментар #73 от "Кой кого":

    +++Повече няма какво да се каже,освен това казано от "великият кормчия" Мао!А то е,че ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С ОРЪЖИЕ И СЕ ЗАДЪРЖА С ПИСАЛКАТА!!!
  • 82 Ами ...

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "А си знаеш":

    И това оправдава ГУЛАГ?
  • 83 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Шопо":

    Па сещам се. И двете ги има.
  • 84 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #80 от "Девиация":

    липсват руснаци ама друг път.красная армия е основно от руснаци.белите пробват да съберат доброволци сред руското население и събират някви жалки групи от разбоиници и дворяни.всичко де е руснак става доброволец в червената армия.има си статистики от тях няма бягане.работниците и селяните масово влизат в нея говорим за чисти православни руснаци.тва че елита на революционерите не е руски е очаквано богатите руснаци са били на друг акъл от бедните.затова и красая армия се ръководи от евреи или неруснаци.няма нищо скрито нито таинствено.такова е само за хорицата дето се образоват по история от вестник шок или блиц.
  • 85 Опозиция

    2 2 Отговор
    На 6 септември 1918 г. болшевишките милиции са обединени от върховното командване на Военен революционен народен комисар за войната Лев Троцки – председател и Йоаким/Юкумс/ Вацетис – главнокомандващ на Червената армия. Троцки основава Червената армия първоначално с организацията на Червените гвардейци – войници, милиционери и тайни полицаи.Червената армия се формира като мултиетническа отначало на база вярнаст към Революцията. Военната повинност започвада се прилага през юни 1918 г. За да упражни политически контрол на мултиетническата и мултикултурната войска на Червената армия ЧК задейства специални наказателни бригади, които да притиснат дезертьорите и враговете на държавата.
    Лозунгът е: „Убеждение, организация и репресивни мерки“.
    Под ръководството на комисар Ян К. Берзин, специални наказателни бригади взимат за заложници селяни от селата, за да ги принудят да предадат дезертьорите – на всеки десет убиват един. Същата тактика била прилагана върху селските бунтовници в зоните контролирани от Червената армия.Например Тухачевски е известен и с кърваво потушаване на моряшките вълнения в Кронщадт и селските в Тамбов. Там нарежда разстрели на заложници в отговор на партизанските нападения и между 60 и 100 души при отказ на населението на съответния регион да предадат въстанниците, като са били разстрелвани и най - старите членове на въстанническите семейства. Тухачевски също така е прилагал тактиката на изгорената земя, разрушавайки поддържащите въс
  • 86 Опозиция 2

    3 1 Отговор
    Тухачевски също така е прилагал тактиката на изгорената земя, разрушавайки поддържащите въстанниците села и е използвал химическо оръжие срещу селяните, укриващи се в горите.Чапаев също участва в потушаването на селските бунтове, насочени срещу т. нар. система за присвояване на излишъци - конфискация на "излишък" от хляб и друга храна от населението за нуждите на държавата. Както при Френската - Вандея,така и при Руските революции - Тамбов,Урал,Сибир,Украйна селяните са опозиция на революциите.

    Коментиран от #87

  • 87 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #86 от "Опозиция 2":

    всичко дето си писал е верно.сега прочети колко е наброявала червената армия,после виж колко е била бялата.задаи си въпроса що едните са десетки пъти повече от другите?основните маси от членове на червената армия са от русия.сред белите има и компактни маси от украина,кавказ,молдова полша...червените също имат от беларус и украина,но основно са руснаци.предимно работници и селяни с руски корени в огромно количество при това,милиони доброволци.белите ако можеха да организират 30% от боря на червените биха победили,но разликата в масовостта на червените и белите е смазваща.белите могат да разчитат на благородниците в русия както и на част от казачеството ,както и на разни инертни групи като разни бандити или племенни общности кви са да речем басмачите.много недостатъчо пред огромната маса руски селяни и работници в противниковата страна!

    Коментиран от #90, #94

  • 88 Искате или НЕ

    2 1 Отговор
    Eдин ВИРУC брoди из Cвeтa— ВИРУCA нa КOМУНИЗМA...!!!
    Човечеството навлиза в Нова епоха от времето на Октомврийската революция..! Плaнeтaтa Земя изнемогва и ce зaдъхвa oт Кaпитaлизмa c нeгoвия алчен cтрeмeж зa eкcплoaтaция и пeчaлби oт cвръхпрoизвoдcтвa и буржoaзнo рaзтoчитeлcтвo, зaтoвa e oбрeчeн дa зaгивa и умирa,кaтo oтcтъпвa мяcтo нa идвaщия глoбaлeн КОМУНИЗЪМ..!
    "КОВИДИЗЪМ" е новия залп на Аврора и нoвoтo имe нa нaй новата комунистическа идеология създадена от Елита за настъпването на Глобалния Комунизъм ! Ковидизмът и Комунизмът са диктатури и се налагат чрез внушаван страх и мacoв терор, А новия Ковидизъм е глобален и е много по-опасен от някогашния локален Комунизъм ! Следвайки ЗАВЕТА на Комунистическия манифест, Ковидизмът е Новата интернационална доктрина,която има за цел да ce кoрeннo ПРOМEНИ CЪЗНAНИEТO нa ЧOВEЧECТВOТO ! Ваксините, имунизацията с принудата за сертификати и предстоящото скорошно задължително биoмeтричнo чипиране на човечеството, ще са само средстватa към създаването на промяна в Съзнанието нa Новият комунистически чoвeк, който ще се oтличaвa с дoбрoвoлнo caмooгрaничeниe нa жeлaниятa и пoтрeбнocтитe cи, oт cтaритe капиталистически ценности,със стремеж за натрупването на вce пoвeчe материални блага и чacтнa coбcтвeнocт ,а паритe ще са ненужни и ще изчeзнaт..! ДЕМОКРАЦИЯТА, подобно на Религията ще бъдaт зaбрaнeни кaтo ocтaрялo ретроградни идеологии останали от старото капиталистическо общество на буржоазния човек, свързан с мина

    Коментиран от #89

  • 89 Искате или НЕ

    3 1 Отговор

    До коментар #88 от "Искате или НЕ":

    продължение на Коментар 88

    - ДEМOКРAЦИЯТA, пoдoбнo нa Рeлигиятa щe бъдат забранени като остаряло рeтрoгрaдни идeoлoгии ocтaнaли oт cтaрoтo кaпитaлиcтичecкo oбщecтвo нa буржoaзния чoвeк, cвързaн c минaлoтo нa ceмeйcтвo, богатство, рoдинa,кoитo щe му прeчaт и oбърквaт нoвoтo мислене нa контролираното му cъзнaниe пo пътя към нacтъпвaнeтo на вceoбщoтo"рaвeнcтвo и брaтcтвo" c пoдлeжaщoтo нa рeдуцирaнe човечество в Cвeтoвния КОМУНИЗЪМ...зaщoтo щe oцeлeят caмo oнeзи, кoитo ca "винaги гoтoви" дa cлужaт и дa cтрoят нoвoтo Глoбaлнo Кoмуниcтичecкo Oбщecтвo...!!!
  • 90 Тъй де

    1 1 Отговор

    До коментар #87 от "стоян георгиев":

    Тъй де ама всички посочени имана на болшевишки ръководители в коментар 85 все на евреи,латиши,поляци...

    Коментиран от #95

  • 91 Nnn

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "С две думи":

    Безплатно е само сиренето в капана за мишки! А русия винаги е била страна на роби и господари! И независимо от строя там човек не получава достойно възнаграждение за положен труд! А че скъпите евреи разстреляха по-голямата част от руските дворяни с така наречените ЧК или НКВД тройки (все пак при 90% неграмотни само те са могли да пишат и прочитат присъди) е факт който нито един историк не отрича! Единственото хубаво нещо е че се разпада руската империя и финландците си оправят живота без руския ботуш!

    Коментиран от #92

  • 92 Нещооо

    2 0 Отговор

    До коментар #91 от "Nnn":

    Нещо не ми се връзва сметката - уж евреите в Русия били репресирани,пък накрая правистите,лекарите,банкерите и въобще грамотните ... все от тях...,а селяните излиза че не е важно ,че са били закрепостени.
  • 93 Рико

    2 0 Отговор
    Да изкарат икономическите показатели на Русия през 1914. И тези след 1917. Ще се изненадате колко добре върви Русия към 1914 (после е война, друго става навсякъде). И по важното - убиха Романови; династията е на 300 години, за триста години Романови колко руснаци убиха? И колко руснаци уби тоя ,дето стои в буркан в центъра на Москва? Обърнати ценности - това ВОСР.
  • 94 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "стоян георгиев":

    През февруари, в кръга на своите(документирано е), др. Ленин казва :-Всичко ще решат сивите шинели. Воиниците нито като възраст, нито като образование са можели да имат някакви "идеи". Подкарвани са, подкарвани са като стадо от болшевиките. Това е истината, стадото неграмотни войници наложи режима.

    Коментиран от #96

  • 95 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #90 от "Тъй де":

    ръководството на червената армия е от руснаци .говорим за етнически такива.проблема е че богатите и образованите руснаци не са искали да има революция,а бедните точно обратното.при поляци ,евреи,балтиици не е било така и лесно техните образовани хора стават шефове на бедните руснаци!
  • 96 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #94 от "Рико":

    само че гражданската воина продължава над 5 години и се забелязва че руската беднота масово влиза в червената армия ,а съботира бялата.червени партизани има във всички зони владяни от белите ,а в белите владения има масово дезертиране.не помагат нито репресиите нито свещенниците нито местните дворяни и богаташи.при смяната на властта в даден регион ситуацията се променя.червените щом завладеят такъв правят мобилизация която работи и не след дълго червената армия нараства до 4 милиона човека,а бялата не превишава 500 хиляди.
  • 97 Изкефих се

    1 0 Отговор
    Eeeeee... кефя се. Доживях соросоиди яростно да защитават Октомврийската революция, Ленин и Троцки. Даже прозира и доволство,че евреи,латиши,немци,финландци и поляци са ликвидирали руския елит....и... напълно справедливо са яхнали руския мужик. В тоя дух малко им е на руските селяни от Тамбов,че Тухачевски ги е тровил с газ,и че Чараев ги е разстрелвал. Всъщност щом соросоиди започнаха да са апологети на троцкизмо-ленинизма,това е сигурният репер,че в крайна сметка става въпрос за икстеншън на либерастията. Западните либерасти още дишат пушилката на постиженията на болшевишките гейове и лезбийки.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания