Last news in Fakti

6 Ноември, 2021 15:55 5 207 25

Студенти протестират срещу дискриминацията на българи

  • северна македония-
  • протести-
  • студенти-
  • българи

Планират се протести в 3 европейски столици

Студенти протестират срещу дискриминацията на българи - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Студентски протести в три европейски столици планират български ученически съюзи срещу дискриминацията на българи в Република Северна Македония, съобщава Инициативният комитет за защита правата на човека "Шемето" с председател Живко Чакръкчиев.
Първият протест е планиран за 29 ноември в Берлин, а на 6 и 16 декември се предвиждат протестни прояви също в Париж и Брюксел.
Целта, както се отбелязва на сайта justice-for-bg-in-mk.org, е "да се отправи молба към правителството на Република Северна Македония и съответните органи на ЕС да спрат неистинната македонска самоличност, която бива приписвана на лица с българско самосъзнание".
Протестите ще се проведат пред посолствата на Република Северна Македония в Берлин, Париж и Брюксел.

"Република Северна Македония дискриминира лица, които възприемат себе си като българи или като такива с български произход или минало", се посочва още в съобщение на сайта. Според текста дискриминацията се изразява в уволнение от работа, невъзможност за намиране на работа, частично или пълно лишаване от достъп до държавни услуги и други.

"Наскоро беше съобщено и отразено от множество медии, че българите в Република Северна Македония са били лишени от правото да декларират, че са българи по време на местното национално преброяване", пишат още от инициативния комитет.

Според комитета това е довело до манипулиране на данните от преброяването и неверни статистически данни относно броя на българите, живеещи в Република Северна Македония, пише БТА. Инициативният комитет "Шемето" публикува на сайта си и обръщение към Европейската комисия от името на български студенти, учащи в България и чужбина, с призив към членовете ѝ да подложат на критичен анализ процеса на разширяване на ЕС. Подчертавайки, че нямат за цел да правят внушения за блокиране на разширяването на ЕС или изолиране на дадена страна от Западните Балкани, те посочват, че стремежът им е да обърнат внимание на това, че дискусията около разширяването на ЕС към Западните Балкани "излиза от нормалното русло на цивилизования диалог, а дебатите по тези въпроси се използват за спекулативни цели, които са в разрез с европейските ценности".

Инициативният комитет е качил и петиция, в която се подчертава, че започването на евентуална процедура по присъединяването на Република Северна Македония към ЕС, трябва да бъде придружена от много по-строг и обстоятелствен мониторинг от прилагания досега. Според текста ударението в случая с Република Северна Македония трябва да падне върху въпроса за съблюдаването на човешките права като цяло, "а чак след това да се разглеждат всички останали теми".

"За нас от съществено значение е базовият въпрос - в Република Северна Македония да се прекрати практиката декларирането на българска идентичност да се третира като престъпление", подчертава авторът на петицията Живко Чакракчиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 65 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 родител

    76 11 Отговор
    А българите защо не протестират тук срещу това , 4е ромите ги дискриминират ,като им плащат вси4ко ,а те ги бият ограбват и убиват !

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Обесен Язовец

    70 7 Отговор

    До коментар #1 от "хмммм":

    Не си прав. Българите са, като еврейте разпръснати по цял свят. Сега нека всички наши общности възстанат в подкрепа на инициативата и ще установят силата си в единението!

    Коментиран от #5

  • 4 Хаха

    25 9 Отговор

    До коментар #2 от "родител":

    Ти начина на неграмотното ти писане излиза,че си циганин
  • 5 Тоя пък

    9 22 Отговор

    До коментар #3 от "Обесен Язовец":

    Мечтай си ,ама много
  • 6 Обесен Язовец

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "родител":

    Защото знаят, че като падне Гешев, тази порочна практика ще се промени. Патриарха също се закани да ги анатемоше и да ги отлъчи от църквата по Велик Ден идната година!
  • 7 Беги беги

    45 9 Отговор
    Ако нашите политици имаха топки като Путин, в центъра на Скопие отдавна щеше да развява българското знаме.

    Коментиран от #12, #17, #22

  • 8 Торо

    44 7 Отговор
    Протестирайте срещу дискриминацията на българите в България. Тук всички малцинства имат предимства, само ние - не!
  • 9 XYZ

    50 5 Отговор
    Браво младежи - вие сте нашата надежда!
    Да гласуваме за промяната!
  • 10 Pink Pussy

    20 3 Отговор
    Ахх България България , няма никъде като тебе...
  • 11 Браво

    41 3 Отговор
    Така трябва, важно е да има активност и от наша страна, а не само непроумяващо да четем и слушаме наглите изказвания на самозабравили се северномакедонски политици !
  • 12 ДЖОНИ БИ ГУД

    8 10 Отговор

    До коментар #7 от "Беги беги":

    ТОЙ ПУТИН НЯМА ЗНАМЕ И ХИМН ,А ТИ ГОВОРИШ ЗА „СУПА ТОПЧЕТА”😀😀😀
  • 13 ВАНКО ЛЕВСКАРЯ

    34 5 Отговор
    И ЗНАЙТЕ , ЧЕ ЦЯЛАТА ТАЗИ ОМРАЗА ИМ Е НАСАДЕНА КЪМ НАС ОТ СРЪБСКИТЕ ПОМЯРИ , ОЩЕ ОТ 1913 ГОДИНА И ДО ДЕН ДНЕШЕН.ВСИЧКО Е ЗАРАДИ ТЯХ.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ГИ ЗАТРИЕМ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ.
  • 14 Изхода е

    22 7 Отговор
    Нахлуване, шутове и анексиране на СМ
  • 15 Да гласуваме

    14 8 Отговор
    За ПП Промяна. Гербажий те в затвора.

    Коментиран от #16

  • 16 Анонимен

    14 4 Отговор

    До коментар #15 от "Да гласуваме":

    Досега промяната се изразява в шоковото повишаване на цени и въвеждането на дискриминационните зелени сертификати. Щом сте доволни, гласувайте за ПП ПП.
  • 17 Куранага Сан

    5 14 Отговор

    До коментар #7 от "Беги беги":

    То е добре да имаш големи топки(като на Путин) когато летиш в облаците. Лошото е когато се приземяваш и са ти къси краката ( като на Путин)...че топките ти подскачат по пистата, докато убиваш скоростта... ( доста е болезнено...питай Путин, ако не вярваш на мен)
  • 18 Анонимен

    31 2 Отговор
    Браво на младежите! Истински българи. Правят това, за което държавата се скатава.
  • 19 Любопитен

    4 2 Отговор
    А ти какъв си? Имаш ли смелостта да кажеш?
  • 20 Любопитен

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "хмммм":

    А ти какъв си? Имаш ли смелостта да кажеш?

    Коментиран от #21

  • 21 Куранага Сан

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Любопитен":

    Аааа, тоя ли ..със сигурност е от ония, дето сутрин като се бръсне и си обърне долната джука, му лъсват лилавите венци.
  • 22 Няма да стане

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Беги беги":

    Ще се вее албанското... Съвсем скоро... 70% албанци в Скопие...

    Коментиран от #23

  • 23 Ммм

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Няма да стане":

    Да да да 109%.
  • 24 ХАСАН

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "хмммм":

    E как да влезите в ес с промитити си мозаци искам по същия начин да кажите в Брюксел пред целия Европеиски парламент и в Вашинктон пред дедо бай- дън какво мислите за нас в една сърдецна изповед !! Гейкодонци разбрахтели нели имате билети само за Белграт и Москва а можеби екзотика но зависи колко ще се надупи Мицко с фелацио Пекин
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: